Как "новина" с източник "Една жена каза" обърка просветните власти

Пресконференция на фондация П.У.Л.С. От ляво на дясно: Марияна Евтимова, адвокат на фондацията, зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев, Екатерина Велева, директор на фондация П.У.Л.С., Александра - учител по програмата, Юлия Андонова, координатор на програмата.

© Георги Кожухаров

Пресконференция на фондация П.У.Л.С. От ляво на дясно: Марияна Евтимова, адвокат на фондацията, зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев, Екатерина Велева, директор на фондация П.У.Л.С., Александра - учител по програмата, Юлия Андонова, координатор на програмата.Само в рамките на три дни, след като една жена се оплака в национален ефир, програма за сексуално образование на четвъртокласници беше свалена и върната в учебната им програма.


Става дума за програмата "Таралежи" в пернишкото 7-о ОУ "Г. С. Раковски", която във вторник беше спряна от министерството на образованието след скандал, предизвикан от недоволството на една майка, чието дете дори не посещава свободноизбираемите часове по проекта на фондация П.У.Л.С. Днес шефът на Регионалния инспекторат по образованието в Перник Ваня Коконова обяви, че след съгласуване с просветното министерство прекъснатият курс на четвъртокласниците ще продължи. Причината е декларация от родители, в която се настоява проектът да продължи.


Училищна програма за превенция на насилието над деца - дали и кога


Програмата, която се изпълнява в 4 пернишки училища и по едно в Дупница и Благоевград, е с много дълга история, която тръгва от една книжка, излязла по времето на създаването на Държавната агенция за закрила на детето и Закона за закрила на детето. Книжката се казва "Това си е моето тяло" и е издадена пред 2002 година с одобрението на министерството на образованието - това обяви председателят на фондация "П.У.Л.С." психологът Екатерина Велева на пресконференция в Перник днес.
"Книжката е създадена с идеята да започне програма "Антинасилие" в подкрепа на децата, за да живеят в свободен и щастлив свят без насилие. Тя е създадена с цел превенция на сексуалното насилие. Тъжното е, че толкова години по-късно ние отново трябва да се събираме и да защитаваме каузата на добрите практики на ненасилието над деца. Хубавото е, че отново се повдига темата, че всички ние имаме активна гражданска позиция", каза Велева.


Екатерина Велева, директор на фондация П.У.Л.С.

© Георги Кожухаров

Екатерина Велева, директор на фондация П.У.Л.С.


"Това, което можем да кажем за нашите учебни програми и стандарти, е, че нямаме сексуално образование в прекалено ранен етап. По-скоро дискусията тук може да бъде дали не е прекалено късно предвид информационната среда, в която живеем всички", каза министърът на образованието Красимир Вълчев на парламентарния контрол днес. Той изтъкна и че "от друга страна, пък ние искаме да разширим образователните възможности на децата". Вълчев добави, че "не трябва да има и няма ранно сексуално образование" и то трябва да е съобразено с възрастта на децата.


Преди повече от 10 години Дружеството на психолозите в България е предоставило на министерството на образованието проект за социално образование, който така и не е намерил място в училищната програма. "Предметът трябва да се преподава по два пъти седмично още от първи клас, в който децата да учат различни неща за себе си като започнем от самоосъзнаването и стигнем до сексуалността, защото на практика човешката сексуалност е част от нашия социален живот", каза в интервю за "Дневник" психологът Иван Игов.


"Така че сексуалното възпитание трябва да започне веднага, след като детето започне да се осъзнава и трябва да продължи през целия училищен период и да завърши в гимназиалния етап с един сериозен курс по семейно планиране. В нашето образование се смята, че другите предмети са по-важни - да учи математика, да учи физика, повече физкултура, защото като спортували, децата не мислели за секс и подобни глупости", смята психологът.


В защита на програмата


В подкрепа на програмата за сексуално образование се обявиха не само родителите на децата, които посещават курса. В своя позиция в негова защита се обяви Националната мрежа за децата - обединение на над 20 граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Днес зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев изрази подкрепата на общинското ръководство, вчера със свои становища в подкрепа на "Таралежи" излязоха общинската организация "Перник" и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, обяви днес координаторът на програмата Юлия Андонова.


Зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев

Зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев


"От името на ръководството на общината бих искал да заявя нашата твърда позиция против разпространяването на фалшиви новини и насаждането на страхове на основата на непроверени сензации. Имам и удоволствието да заявя твърдата ни подкрепа към ръководството и екипа професионалисти на 7-о ОУ, както и към родителите на децата, включени в образователната програма за личностно развитие и превенция на насилието "Таралежи" и да ги поздравя за достойния начин, по който те с доказателства и факти защитиха позицията си и то в момент, в който върху тях се спусна медийно, обществено внимание и институции на основата на непроверени информации с достоверност в степен "една жена каза". И не на последно място искам да поздравя и да благодаря на фондация П.У.Л.С., да заявя нашата подкрепа към тях и да им благодаря за всичкото добротворчество, което осъществяват в нашия град вече повече от 20 години", каза зам.-кметът.


Координаторът на програмата Юлия Андонова видя хубавото след цяла седмица бурни дебати и нападки към фондацията, в която тя работи - че в българското обществото се събудила една огромна дискусия. "За съжаление, немалка част от разговорите дискусията излезе от добрия тон, който ние не одобряваме. Но сме щастливи, че вследствие на бурните дебати и многото атаки, които получихме ние и ръководството на училището и регионалното управление на образованието, гражданското общество заяви една категорична позиция - родителите в 7-о училище направиха подписка, в която настояват програма да продължи. Общественият съвет към училището също изрази категорична подкрепа за продължаването на програмата и непримиримост към разпространението на лъжливи, непроверени данни. много организации и личности в България подкрепиха разговорите за превенция на насилието, по теми, свързани със сексуалното образование в България", заяви Андонова. "Над 150 организации в България подкрепят правото на децата да живеят в един свят без насилие - онова, за което и нашата организация се бори повече от 20 години. Сред подкрепилите ни вчера излезе становище на общинската организация "Перник" и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България", добави.


Юлия Андонова

© Георги Кожухаров

Юлия Андонова


По данни на МВР около 300 деца през миналата година са били жертва на изнасилвания и блудство. Има много деца и родители, които преживяват сексуалното насилие и то не стига до службите на МВР и правосъдието, посочи председателят на Националната мрежа за децата Георги Богданов. "Програмите, които министерството на образованието е утвърдило, са над 20 години в България, те са вписани в редица закони - за закрила на детето, за здравето, на народната просвета и в тях има конкретни препоръки, които показват, че децата трябва да бъдат учени да се предпазват от сексуално посегателство", заяви Богданов.


По думите му родителите също трябва да бъдат учени, подпомагани и подкрепяни, както и всички специалисти, които работят с деца, "защото най-силната превенция срещу сексуалното насилие е, когато се говори открито както за секса и тялото на човека, така и по темите как да се предпазваме от това". Той посочи, че в България има над 2 хиляди аборта годишно, направени от непълнолетни момичета. "Бъдещото репродуктивно здраве на нацията е застрашено именно защото децата ни не знаят как и не могат да се предпазват от нежелана бременност и темата секс е табу в обществото ни", каза Богданов.


Противниците на програмата


В деня на излъчения репортаж по "Нова телевизия", в който майката Дима Ненчева изказва от името и на "други родители" възмущението си от това, че в часа по сексуално образование са карали насила децата да рисуват полови органи в тетрадките си, партията от управляващата коалиция ВМРО излезе с позиция по темата. "Войнстващият джендъризъм няма място в българското училище! Сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, трябва да бъде подсъдно, а не толерирано", пише в позицията на ВМРО. Впоследствие стана известно, че Ненчева е единствената протестирала майка, а детето й дори не посещавало курса.


Сред яростните противници на сексуалното образование се обяви организацията "Обединени родители" (организатори на протести срещу Истанбулската конвенция, отменената Стратегия за детето и отложения Закон за социалните услуги - бел. ред.). "Считаме, че подобни "експерименти" с "обучения, взети от други държави", нямат място в българското училище и е редно незабавно да спрат всякакви подобни опити върху българските деца", написаха от организацията в позиция до министъра на образованието Красимир Вълчев, главния прокурор Иван Гешев и началника на РУО - Перник, Ваня Коконова.


Геоги Богданов, директор на НМД

Геоги Богданов, директор на НМД


"За нас е абсолютно неприемливо държавните институции и политическите партии в България да се огъват пред нормалността, пред този сериозен проблем на нацията - да се променят закони и да се заобикаля нормативната уредба на страната. Ако продължаваме така, ще се озовем в тъмните времена на Светата инквизиция, в които ще започнем да говорим за "течната демокрация" за "божествени проекти", за това да учим децата на религиозни догми", каза Богданов, имайки предвид създадената от майката Дима Ненчева и съпруга й фейсбук страница "проект за нова система на социално управление", наречен "Български суверен".


"Български суверен" е проект за премахване на всички политически партии чрез поправка в конституцията", а вместо това "директна - течна пряка демокрация", пише на страницата му. Сред последните публикации в социалната мрежа е призив за "протест за водата на жълтите павета" и срещу "джендър технологията в училищата", лансират се конспиративни теории, цитирани са гадателки и врачки.


"Неправителствените организации в България са подложени на сериозна атака и очернянето на гражданските организации са в дневния ред на нароилите се спонсорирани от САЩ крайнодесни религиозни организации, защото те са против демократичните устои в държавата и против човека да има каквито и да било граждански права и искат забрани всички политики за родители и деца", подчерта Георги Богданов.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Да, ама зависи коя жена. Вашата има ли Аспергер?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 383 Неутрално

  България се управлява от БГ-мама!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 3. 3 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Правилно безумието беше свалено!! Защо обаче беше върнато?!?

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  Смятам за достатъчно добра идея всички тези "специалисти" по СЕКС от снимките ДА ПОКАЗВАТ НА ЖИВО ПРЕД ДЕЦАТА в училищата КАКВО Е полов орган, какви са разликите между половете и разбира се РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СЕКС без изключение!
  Не да лапат пари за "консултантски" дейности, а ДА ЗАРАБОТЯТ НА ЖИВО!
  Ако не искат, да бъдат МОБИЛИЗИРАНИ!
  За да носят ОТГОВОРНОСТ за КАЧЕСТВОТО на ПРЕПОДАДЕНОТО и ПОКАЗАНОТО!
  Щом ще си правите експериментите с българските деца ЩЕ СИ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТТА!
  Хайде, покажете на практика и ЛИЧНО!
  !

 5. 5 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Правилно безумието беше свалено!! Защо обаче беше върнато?!?
  —цитат от коментар 3 на Stargate
  Защото се оказа че не е "безумие"!
  безумие бе реакцията на т@паци като теб , МВРО и други, повярвали на лъжите!!
  а още по голямо безумие е че въпреки че дори страхливия министър разбра че е подведен, ти продължаваш да не си признаваш заблудите!

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stargate":

  Европейски ценности! Затова!

 7. 7 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1720 Весело

  България се управлява от БГ-мама!
  —цитат от коментар 2 на pm


  Бе не знам що, ма имам усещането, че се управлява от БГ-Баба... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 8. 8 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 854 Неутрално

  България започна да се управлява от фацебука. Няколко пъти вече се правят сухи тренировки за задействане. Едната беше с козичката на една дъртофелница. Пет човека с една палатка ореваха държавата. Всички крякат са семейни и православни традиции, без да са нито едно от двете. Нормално когато по кабеларките има 4-5 руски пропагандни програми, и през ден се споменава Джуджан, руският цар. И той уж с православни ценност а е парясник и както се носи мълвата, оноди една млада гимнастичка. Тази родителка сигурно е честна и в ушите.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 9. 9 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  Смятам за достатъчно добра идея всички тези "специалисти" по СЕКС от снимките ДА ПОКАЗВАТ НА ЖИВО ПРЕД ДЕЦАТА в училищата КАКВО Е полов орган
  —цитат от коментар 4 на AzDebil


  Дебиле, преди трийсетина години, когато аз бях в 4-и/5-и клас със съучениците ми се самообразовахме относно половите органи, като гледахме апокрифни порно филми, книжки, списания, стикери и плакати. Защо мислиш че сега децата са по-различни и че не се самообразоват, източниците сега са в хиляди пъти повече от преди 30 години. Та според теб, по-добре ли е нещата да се случват така? Не е ли по-добре да бъдат запознати с тия "срамотии" в контролирана среда в училище, преди да са допуснали всевъзможни грешки поради незнание.

 10. 10 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Джендърско министерство!

 11. 11 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stargate":Европейски ценности! Затова!
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  В Русия няма европейски ценности, затова има епидемия от HIV (не знам как е на български).
  Около 1,5 милиона заразени, основно в Урал и Сибир.
  Това е около 2% от населението. Последно за това говори Дудь.

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1940 Весело

  Айде, един тематичен поздрав от 1993 г.: https://www.vbox7.com/play :5943fe30
  Това е реалността след 3-4 клас във всяко училище от (поне) 30 години насам. И после млади майки, изоставени деца, аборти... Пък вие разправяйте как на четвъртокласниците им било рано за образование какво трябва да правят и къде да се пипат, и къде - не.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 13. 13 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#9] от "morf":

  В СССР официално нямаше секс. И този явно, закърмен с тази идеология.

  Най-дългата опашка в света, е тази пред Мак Доналдс, при отварянето в Москва през 1990.
  Има слухове, че професори са работили там.

 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#4] от "AzDebil":

  другарю дебил,ти кога се образова за онова между краката си?Помня,че някъде в 7-ми клас ни раздадоха едни тънки книжки *Аз ставам мъж*,които сухо и педантично ни обясняваха това,което ние ВЕЧЕ бяхме се самообучели.Явно ти си пропуснал тези *самообучения* и затова ние нямаме вина.Но даже и за дебилите има светлина в тунела - самообразованието с помоща на РС - ти явно имаш такъв,може да запълни някои дупки в духовния ти мир.

 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  До коментар [#9] от "morf":

  Така де! Нали и аз това пиша. Цялата тази армия от НПО активисти, "посланици", съветници, сътрудници, членове, ПСИХОЛОЗИ, ЛИЧНО да се задействат.
  НА ЖИВО! НАТЮР!
  ДА ПОКАЗВАТ! ДА АФИШИРАТ! ДА СЛУЖАТ ЗА ПРИМЕР!
  Не само да си присвояват привилегията да ОЦЕНЯВАТ, как родителите не знаели и не можели, учителите не знаели и неможе ли, училището не си било вършело работата и т.н.
  ДА ГИ ВИДИМ ТЯХ!
  Те иначе са много "навътре" като говорят за агресия, насилие, не знание. Добре цялото общество си посипва главата с пепел и признава, че не знае какво е секс и какво е семейство. За пол хича да не говорим.
  Хайде сега ДА НИ ПОКАЖАТ!
  Ама не само на приказки. А С НОСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ЗА РЕЗУЛТАТА!!!
  Действат, след това изпитваме децата и гледаме колко са били ефективни НПО. И ако са провал да замълчат и да не са посмели да се месят където са некадърни.
  С кое не сте съгласни?
  !

 16. 16 Профил на unknown artist
  unknown artist
  Рейтинг: 901 Весело

  Карбовски не спира да бълва руска хибридна помия и простия матерял 80% те яко гълтат ли , гълтат и изпадат в примитивен патриотарски амок.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#14] от "tedif":

  Тарикатче, някога имаше една такава книжка "Мъжът и жената интимно". Продаваше се във всяка книжарница. Ама едва ли ще повярваш, защото беше във времето на социализЪма. Освен това и "Кама сутра" можеше да се намери. Дори тогава.
  Вие да не си мислите че откривате топлата вода.
  Щото тези НПО с писанията и половите си идентичности са много назад от тези две книги.
  Грантова хипстърия.
  :)
  !

 18. 18 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Друго си е сексуалното образование вкъщи . . . на маса, със салатка, пред телевизора . . . между 19 и 21 часа 😁

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Хубаво е, че дори и по такъв повод грантоядите се осветяват. Поразгледайте само сайта на ПУЛС и ще останете потресени колко са се окопали. Те са водещите в мултидисциплинарните екипи за насилие, полиция, социални и т.н. трябва да им докладват първо на тях. Погледнете какво БЕЗСРОЧНО споразумение имат. Точно същото гласят и за децата, пак мултидисциплинарни екипи, познайте кой ще е водещ...

  Иначе НПО-тата нямат никаква работа в училище. Ако искат да си водят обученията извън тях. Да, ама тогава никой няма да им се връзва... Да напомним, че МОН забрани доста по-смислените и безспорни частни школи в училищата... Да припомним, че всяко нещо преподавано в училище минава през много етапи на одобрение преди да се поднесе на децата... Нищо подобно обаче за сервираното от НПО-тата, полуграмотно преведени материали от грантодателя, някои от тях откровено потресаващи.

  Битката на НПО-тата е за пари, разминаха се с грантовете покрай противоконституционната ИК. Сега се бият хем за вашите пари, хем да могат да командват и по отношение на децата ви.

 21. 21 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 958 Неутрално

  ОТ ГОРНОТО МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ ПРОСТИЯТ ИЗВОД

  че тук става въпрос на първо място за ПАРИ ито много. Хората на снимките от това НПО си вадят хляба с чужди пари. А парите, както е известно, не миришат.
  А на вноро място става въпрос за осъществяване идеите на неомарксистката идеология: разбиване на семейството чрез индоктринация на децата в леви идеи, джуендър теорията и принципа на безотговорността, отричането на морала и разбирането за живота, като безкрайно забавление от фройдистки тип.
  За целта децата трябва да се освободят от "гнета на родителите" и да се възпитават от Държавата (смята се, че тя вече ще бъде овладяна от левичарите-неомарксисти).
  Така от децата ще се създадат новите борци за осъществяване на бленуваната мечта на всички видове левичари и марксисти - Прекрасният нов свят.
  Вече виждаме как по улиците на Западния свят маршируват милиони деца, хипнотизирани и зомбирани от неомарксистките кукловоди, все едно се връщаме в миналото в Москва и Берлин маршируват младежите от Ленински комсомол и Хитлерюгенд.
  Рушат се изначалните морални ценности и норми на човечеството изградени от стотици хиляди години.
  Изпълнява се завета на Учителя Маркузе: "Да превърнем нормата в патология и патологията - в норма"

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  След като Конституционният съд се произнесе,че Стамбулската конвергенция е противоконституционна, всяка пропаганда в тази посока е вредна и незаконна.

 23. 23 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 958 Неутрално

  ВЪВ ВРЪЗКА С ГОРНИТЕ КОМЕНТАРИ,

  виж:

  Становище на Фондация „БЦДИ” – София ( Български център за джендър изследвания http://bgrf.org/ )
  относно убийството на генерал Солеймани

  Ние, като организация с ясни и последователни позиции срещу насилието, терористичните атаки и срещу войната, изразяваме силно безпокойство от извършеното от командването на САЩ убийство на иранския генерал Солеймани в Ирак..............................................................................................................................................
  08/01/2020
  По начина на извършване и в сегашния международен контекст този акт представлява според нас незаконно посегателство върху живота на генерала и на поне още 9 души, което е в нарушение на международното право и на международното право за правата на човека. При отсъствието на активни военни действия, при липса на ясни доказателства за непосредствена смъртна опасност, както и за ситуация на неизбежна отбрана, ............
  http://bgrf.org/articles/становище-на-фондация-бцди-софия-относно-убийството-на-генерал-солеймани-576.html


  Некакви въпроси?

 24. 24 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Всъщност разглеждайки дейността на П.У.Л.С се вижда колко добре са се окопали в Перник. Така, че е нормално да успеят да си организират подкрепа на местно ниво, в Перник. Само, че тепърва ще почват да се поставят интересните въпроси на които някой ще трябва да отговаря: на какво основание някакво си НПО ще е водещо в мултидисциплинарни екипи за пострадали от насилие, на какво основание им е подписвано безсрочно споразумение, колко общински пари са харчени по проекти на П.У.Л.С., как са избирани те и правени ли са конкурси и т.н...

 25. 25 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Точно това са НПО-тата които трябваше да поемат инициативата за "благоденствието" на българките граждани ако беше минала Стамбулската Конвенция.

  Затова и наименованията им са около насилието срещу деца и жени (това което е най-неприемливо за хората) се използва за оправдаване на дейността им.

  Замислете се примерно НПО за защита на мъже от насилие дали толкова лесно щеше да се прокарва.

  ГЕРБ ме можаха да прокарат конвенцията, но поеха ангажимент пред ЕС да прокарат всичко което се включваше в нея - та вече пробутват НПО-тата.

 26. 26 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Досещате се и защо им е толкова добре организирана защитата тук в коментарите. Това са си организации за пропаганда.

  Също интересно е и, че в медиите подкрепящи правителството почти нищо за това не се коментира.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stargate":Европейски ценности! Затова!
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Свободата на словото е една от тези европейски ценности. Тогава защо постваш мнения тук?

  Защо се възползваш от тази "лоша" европейска ценност?

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Министърът на правосъдието не е съгласен с инспектората на съдебния съвет за Миталов

  Че какво значение има мнението на един случайно озовал се в министерско кресло индивид . Една институция , съгласно задълженията си е извършила някаква операция и е излязла с решение . Ако някой има претенции за несвършена работа , има си ред по който може да заяви АКО ИМА ПРАВО , претенциите пред съответните контролни медии . Знае се капацитета на въпросния министър , знае се колко тежи като юрист и колко като нагаждач и блюзолизец , така че не е нужно да афишира експертиза . След всяко отваряне на уста все повече и повече олеква като професионалист и накрая ще отлети като семенца от глухарче . Разбира се , колкото по- скоро , толкова по- добре . За правораздаването в държавата .

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  "Така че сексуалното възпитание трябва да започне веднага, след като детето започне да се осъзнава и трябва да продължи през целия училищен период и да завърши в гимназиалния етап с един сериозен курс по семейно планиране.

  Ами ето ти една простотия . сексуалното образование започва ВЕДНАГА , след като детето ЗАПОЧВА да се осъзнава . Което за "учените "би трябвало да значи , че са готови да дадат за всяко дете точна дата откога почва да се осъзнава . И в КАКВО да се осъзнава , уважаеми ? и КАК ?. Определете , пък тогава обявете и дебат по темата .

 32. 32 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#27] от "nkk81":


  Догодина ще има червен картон за Тиквата и неговите Тиквопоклонници
  —цитат от коментар 27 на nkk81


  Що догодина бе...нали щяхте да го сваляте още тази...или и това е фейк новина...

 33. 33 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#31] от "papуre":

  Папур...за пенсионерите като тебе трябва отделно да ви ограмотяват сексуално...щото ти си още в предния век дето фустите на жените са до кокалчетата и вместо тоалетна хартия използвахте вестник Работническо дело...

 34. 34 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Абе, спомням си как беше навремето. Имаше уроци в учебника по биология за 8-9-10-ти клас (някъде там беше) относно мъжка и женска полова система и базисна информация как се развива бременността. На самите отношения между половете изобщо не се обръщаше внимание. В 9-ти клас да учиш за женски полов орган при положение, че вече знаеш това-онова от други източници, си е направо безобразие. С ранното сексуално образование и при наличието на добри педагози и психолози в училище биха могли да се избегнат доста проблеми с асоциално поведение в бъдеще и социопатии. Проблеми от това естество, които не се разрешат в подходящата възраст преди и около пубертета, могат да прераснат в социална изолация и отхвърляне от обществото, да доведат до самотност, до депресивни състояния, до пълна деградация на един човек... Дали това ще е по-добре от една разумна програма за деца, която да ги въведе постепенно в материята и им заложи разбиране, възприемане на нещата, толерантност, ако щете, за да приемат личното пространство на другия...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#11] от "Destino":

  “ В Русия няма европейски ценности”
  ——
  А тъй! Да си додим на думътъ. АМа що пропускаш Жужету? Той ни е ли заразен и той?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1369 Весело

  "....в който майката Дима Ненчева изказва от името и на "други родители" възмущението си от това, че в часа по сексуално образование са карали насила децата да рисуват полови органи в тетрадките си..."
  ------------------------
  Вече насила ли ставало? Аз в 4-ти клас при светлия соц си ги рисувах съвсем доброволно, дори да нямах специална тетрадка за това. Уважавах всички тетрадки по всички предмети.

  CONTADOR GRATUITO!
 39. 39 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#29] от "Vorknkx":

  Е, хайде сега! Той се възползва и от още по- гадното за него и подобните му американско изобретение - компютър и интернет.
  Свободата на словото го радва, защото в любимите му степи не може!
  Там бият!

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  До коментар [#38] от "г-н Думанов":

  В седми клас имахме две бременни. Цомбенето го минахме в пети клас, тогава се биха 2 момчета за момиче. Тях ги преместиха в друго училище, а тя тръгна с трети и т.н.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  "...Живеем в държава, в която сексуалното насилие често е неосъзнато, защото щом става дума за „обарване”, няма проблем, нали така… Мнозина са тези, които гордеят с парчето на Хиподил „Цомбене на женки в шести клас”. Но никой не пита онези, които ги „цомбят”. Онези, които имат нещастието гърдите им да пораснат преди тези на съученичките им. Онези, които са обарвани в училищата по коридори, класни стаи, дворове, градинки, апартаменти, входове. Разправяме си вицове как Червената шапчица я изнасилват, а тя се връща за още. И купчина подобни вицове. Но не сме сексисти, не. Нищо, че дори Слави Трифонов като я иска, „става злодей”. Всъщност това е прекрасно, защото е израз на българщина и повод за топли патриотични чувства. Да си спомним за старите времена и за Хайтов. Мъжки времена, а? Чудна работа. Но май тези времена не са свършили и няма да свършат скоро...."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Толкова си могат нашите експерти и политици.

 43. 43 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ясно, българските деца ги носи щъркелът. Всесезонно при това

 44. 44 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Нека да уточним нещо. За програма против насилието спрямо деца ли става въпрос или за сексуално образование? И защо едно нещо, което е представено пред родителите като програма против насилието (за да дадат те съгласието си), после се оказва сексуално образование, но пък нямало проблем тъй като на децата "вече и без това им е време да ги знаят тези неща". Родителите за какво всъщност са дали съгласие - за програма против насилието или за програма за сексуално образование? Ако са дали за второто, вероятно проблем няма (поне за тях), но нещо се омешаха нещата и доколкото схванах изобщо не им са представени така нещата на тях.

  П.С. Не само една майка е възмутена, Дневник. Спрете с тази манипулация. Възмутените родители са много и ако тези от П.У.Л.С или други подобни калинки се опитат да се домогнат до моето дете, ще си имаме сериозни проблеми. За протокола, детето ми е образовано по темата от родителите си. Вкъщи нямаме проблеми да се говори на всяка тема, като единствено се съобразяваме с възрастта на детето, за да се поднесе информацията разбираемо и по нормален начин. Детето ми е на близка възраст (11 год.) и родителите замесени в историята трябва да са на близка до моята възраст. Нямам наблюдения някой от моето поколение да има за табу темата за секса и да не може да говори нормално по нея с всеки, дори и с децата си. Ние сме "деца на прехода" и рядко нещо може да ни уплаши или смути, та какво остава за една сексуална тема. Хич не забелязвам задръстеняци сред наборите, които никога не биха говорили за секс с децата си, че да има нужда толкова да се притесняваме за горките необразовани деца, дето по цял ден гледали порнхъб.

 45. 45 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#39] от "nonsens2":

  ЕДНО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА:

  Вие, левичарите постващи тук, само потомци на АБпФК ли сте или има и младежи индоктринирани от левичарите.
  При всички положения, няма да бъде допусната тук реставрация на левичарство и социализъм от какъвто и да е тип, няма да бъде допуснато да се повтори 1944, убийствата и безчинствата.
  Достатъчно е страдал този народ он марксизма, нака че няма да понесе неомарксизма

  Ферщеен?

  виж постове 23, 24 , 36, ограмоти се и не се излагай с тия симплизми

 46. 46 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#44] от "Smile":

  Точно така е, виж горния пост 45.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Всяко специално внимание върху сексуалността и извеждане на сексуално образование пред скоба е несъмнена част от световната хетерофобска офанзива срещу нормалния морал.
  В статията по смешен начин се омесва насилието изобщо със сексуалното насилие, за да се оправдае нездравата фиксация върху сексуалното.
  НЯМА НУЖДА да се извежда сексуалното ОБРАЗОВАНИЕ пред скоба.
  То си е част от целия процес на социализиране на младия човек.
  И - не мога да разбера каква роля ще имат НПО в ключова тема, като сексуалността.
  От къде на къде?
  Значчи за всички науки децата ги обучават висококвалифицирани учители, с ПЕДАГОГИЧЕСКА подготовка,
  а баш за ключовия въпрос за сексуалността - ще го оставяме на дилетанти..
  Защо?

  дреалист
 49. 49 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Смятам за достатъчно добра идея всички тези "специалисти" по СЕКС от снимките ДА ПОКАЗВАТ НА ЖИВО ПРЕД ДЕЦАТА в училищата КАКВО Е полов орган, какви са разликите между половете и разбира се РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СЕКС без изключение!Не да лапат пари за "консултантски" дейности, а ДА ЗАРАБОТЯТ НА ЖИВО!Ако не искат, да бъдат МОБИЛИЗИРАНИ!За да носят ОТГОВОРНОСТ за КАЧЕСТВОТО на ПРЕПОДАДЕНОТО и ПОКАЗАНОТО!Щом ще си правите експериментите с българските деца ЩЕ СИ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТТА!Хайде, покажете на практика и ЛИЧНО!!
  —цитат от коментар 4 на AzDebil


  С приказване на тъпотии не се решават проблеми.

 50. 50 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 432 Весело

  В Замунда има всичко и няма нужда да се хабите да образовате децата, защото те знаят повече от вас ...

 51. 51 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#17] от "AzDebil":

  Дай "Мъжа и жената интимно" на децата си, да умрат от смях, че и тебе ще спукат от бъзик, за простотията която има вътре 🤣 Ама така като те гледам, даже и тази книга е твърде хард за твоите малки безполови ангелчета

  No Pain No Gain
 52. 52 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#50] от "Куха Лейка":

  ТОва не е вярно.
  Те не знаят как да се борят с огромната власт, която Хормонът има над тях.
  Отдавна се знае, че децата израстнали на село имат в пъти по-малко психически и личностни проблеми от градските, заради това, че израстват в среда в която сексът не е табуиран или сакрализиран,
  и е навсякъде около тях, по най-естествен начин.

  дреалист
 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Ами пожарникарска реакция, дайте първо да загасим, пък после ще мислим.
  Но не трябва да се пропуска и ролята на медиите, които по примера на хора като Волен, Валери, Каракачанов, виждат възможност за реализация на полето на патриотизма и анти-джендъризма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK