С 20 млн. лв. ще се направят технологични и научни центрове в училища

С 20 млн. лв. ще се направят технологични и научни центрове в училища

© Красимир ЮскеселиевДнес Министерството на образованието и науката представи проектите на новите 21 национални програми, свързани с промяна в методите на обучение и образователната среда, подкрепа на иновациите и взаимодействие с родителите, съобщиха от ведомството. За тях в бюджета са предвидени близо 140 млн. лв.


Четири са изцяло новите програми.


Чрез Националната програма "Изграждане на училищна STEM среда" (STEM - Science, Technology, Engineering, Math - наука, технология, инженерство, математика - бел.ред.) с бюджет от 20 млн. лв. ще се финансира създаването на нови училищни центрове, които включват промяна на физическата среда, технологиите, учебното съдържание, методите на преподаване и управление на образователния процес. Това са центрове за млади изследователи, за технологии в креативните индустрии, по природни науки, изследвания и иновации.
Програмата предвижда възможност и за реализация на по-малки училищни проекти, чрез които ще се трансформират и оборудват по-малки по мащаб пространства - една класна стая или кътове в съществуващо пространство. Те могат да бъдат кътове тип "работилници", изследователски лаборатории, класна стая за креативни дигитални създатели.


Политиката на министерството през следващите години ще бъде да се инвестират много повече пари за осъвременяване на материалната база в училищата, каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на представянето на програмите.


По новата програма "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот" са предвидени 600 хил. лв. за проекти, свързани със срещи с родителите, както и мероприятия за училищната общност.


Програмата "Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие" също е нова. 2.4 млн. лв. са предвидени за кариерно ориентиране и консултиране на центровете за подкрепа за личностно развитие и училищата, както и за активно включване на родителите на учениците в този процес. Има възможност за финансиране и за съвременно обзаведени помещения за занимания по интереси, както и за материали, книги и игри в ученически общежития, чиято дейност не се организира от училища.


По друга нова програма ще бъдат разработени учебни помагала по общообразователните учебни предмети на чужд език, за професионално образование, както и за учениците със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуални учебни програми в училища. Ще се финансират екипи, които ще разработват учебници, учебни помагала и електронни ресурси. Бюджетът на програмата е 2.3 млн. лв.


В програмата "Осигуряване на съвременна образователна среда" с бюджет 6.8 млн. лв. тази година има два нови модула - "Библиотеките като образователна среда" и "Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата". Ще се помага за създаването на библиотечен фонд, оформянето на кътове за четене и съвместни инициативи между училища и обществени библиотеки. Ще продължи и обновяването на специализирано оборудване на кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии.


Близо 2 млн. лв. е бюджетът на програма "Иновации в действие", чрез която се подкрепя обмяната на иновативни практики. С 600 хиляди лева ще се финансират проекти и за иновации в детските градини по програма "Успяваме заедно".


По програма "Мотивирани учители" с бюджет 1 млн. лв. ще се работи за привличане на нови за системата учители, за осигуряване на необходимите педагогически специалисти в училищата, в които има нужда, ще се финансират и допълнителните обучения за преподаватели.


Програма "Бизнесът преподава" е продължение на "ИТ бизнесът преподава". Разширяват се възможностите предприятия от секторите на STEM професиите и профилите да запознават учениците с новости в технологичния сектор и ще се провеждат кратки демонстрационни обучения с бюджет от 500 хиляди лева.


Чрез "Роден език и култура зад граница" ще продължи подкрепата за изградената мрежа от български неделни училища в чужбина, като тази година се предвижда обмен на практики между неделните училища и тези, които са у нас. 2.3 млн. лв. са предвидени за организиране на съвместни посещения на исторически и културни забележителности, както и обучение на учителите от неделните училища.


Ще продължи финансирането и на съществуващите досега програми, свързани с националното външно оценяване, ученически олимпиади и състезания, информационни и комуникационни технологии, "Обучение за ИТ кариера", "Заедно за всяко дете", "Заедно в грижата за всеки ученик".


Училищата отново ще могат да кандидатстват с проекти за осъвременяване на архитектурната среда и сигурност. Ще има възможност и за финансиране по програмите за изплащане на часове от заместващи учители, за оптимизация на персонала, за квалификация. Общините биха могли да бъдат подпомогнати за дейности, насочени към образователна десегрегация.


Проектът на решението за одобряване на националните програми за развитие на образованието е публикуван за обществено обсъждане до 30 март 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  Браво, малко позакъсняло, но не е фатално. Както обясняваше един представител на сектор "Автоматика и роботика" у нас, сектор, в който само за миналата година са се създали 24 нови предприятия, работят над 5 хил. души, с общ оборот над 920 000 000 лв., създали най-бързата пакетираща лента за бонбони/вафли в света, и тя работи в България, създаден е хуманоид за под 2 000 лв., и т.н. и т.н., та човека каза, че за да станем Швейцария на Балканите е съвсем възможно, просто трябва отлични отношения между бизнеса-държавата-образованието.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  много добра новина.
  STEM е бъдещето.
  но без пренаписване на учебниците
  по българска история от 19 век насам
  няма да стане.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Весело

  Това го имаше преди години. Новото е добре забравеното старо.
  Скоро ще открият отново огъня и колелото !!!
  Великолепните калинки на ГЕРБ !!! И поредната мазна пица за обръчите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Ето:)
  Аз като писах, че правим 60% от линиите на Кока Кола и линии за Хюндай дето става пред очите големи подигравки:)
  А ето правим:)

 5. 5 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най напред да се изметат закостенелите мухлясали мозъци от МОН, пък след това да гледаме какво ще стане. Това е най-ретроградното министерсво . По-ретроградно и от "ретроградния меркурий".

 6. 6 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  малей цели 20 милиона. за високи технологии... това е по малко отколкото за стадионче

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Кътове, програми, мотивиране.... ала-бала.
  Когато програмите станат система, тогава ще е направена крачка
  Навремето имаше ТНТМ, кръжоци. Сега има технологии и цените на много компоненти са достатъчно ниски, но няма КОЙ за елементарна организация...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK