Фестивалът "(не)Възможното образование" представя играта като начин за учене

Кадър от филма "Научено в гората". Снимката е предоставена от Общност за демократично образование

Кадър от филма "Научено в гората". Снимката е предоставена от Общност за демократично образованиеВ София на 6 март ще се проведе кинофестивалът "(не)Възможното образование", съобщи Общността за демократично образование.


Форумът търси алтернативните начини, по които учат децата, и какви ценности получават по пътя на тяхното образование. Фокусът в тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля в човешкото развитие, както и ученето сред природата.


Изданието включва четири прожекции, последвани от дискусии и пет работилници. Поканени да се включат в събитията са учители, родители, психолози, директори на учебни заведения и всички заинтересовани от темата за образованието.
Прожекциите в София ще са в Чешкия център и "Есенс център" на 6, 7, 12 и 14 март 2020 г., като за родителите, взели децата си, е предвиден детски кът. Фестивалът ще продължи и в още 5 града в страната, пълната програма - тук.


Филмите


Фестивалът ще бъде открит с прожекцията на "Началото на живота". Филмът проследява връзката между родител и дете в първите месеци и години от живота му и как тя повлиява върху цялостното му развитие.


Филмовата програма продължава с "Научено в гората/Средата като училище". В него се изследва възможно ли е да се учи цял ден навън и как това се отразява на децата. Филмът проследява ученето в едно екоучилище в Канада, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема.


"Нова искрица надежда: историята на "Унитиера" е филм, който отваря вратите към един автономен университет в Мексико. Мястото е пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си въпреки враждебната околна среда.


Въпросът "За правото да играеш" е повдигнат в едноименния филм, а още 5 документални видеа разказват за фундаменталната роля на играта за израстването на децата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK