Не се предвижда удължаване на учебната година, нито общо дистанционно обучение

Не се предвижда удължаване на учебната година, нито общо дистанционно обучение

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на образованието не предвижда удължаване на втория срок и съответно намаляване на лятната ваканция, обявиха пред "Дневник" от пресцентъра му. Не се предвижда и промяна на датите на матурите на 7 и 12 клас, а пролетната ваканция си остава непроменена. Училищата ще бъдат затваряни само в случай на заболели учители или ученици от COVID-19, обяви директорът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.


Учителите са свободни да преструктурират съдържанието на учебния материал, за да наваксат с най-важното. От просветното ведомство уточниха още пред "Дневник", че не се обмисля уеднаквяване на системите за дистанционно обучение за цялата страна, но училищата и учителите имат свободата да избират най-удобните за тях платформи и да го правят. Във връзка с издадената от министъра на образованието Красимир Вълчев заповед за забрана на ученическите екскурзии и лагери родителите могат да получат парите си обратно от туроператорите.


Училищата без случай на коронавирус ще си работят


По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че грипната ваканция в града ще бъде удължена заради високата заболеваемост от грип Б на територията на общината. Грипната ваканция ще продължи до края на седмицата и в областите Пловдив, Велико Търново, Враца, Ловеч и Стара Загора, както и община Силистра. Учениците в областите Плевен и Габрово са във ваканция до второ разпореждане.
Въпреки създалата се паника обаче и препоръките да не се събират на едно място големи групи хора училищата няма да бъдат затваряни освен в случай на заболели от COVID-19.


В области без потвърдени случаи на коронавирус учебните занятия се провеждат при засилени хигиенни мерки - периодично проветряване на помещенията и трикратна дезинфекция в рамките на работния ден, каза на брифинг по-рано днес директорът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.


Занятията в училищата и детските градини ще бъдат спирани за 14 дни само в случай на потвърден коронавирус при учител или ученик. Ако има деца, които са в контакт със заболели от COVID-19, те не посещават учебни занятия, обясни той. Мутафчиев подчерта, че "не можем да си позволим една изгубена година за децата и студентите", и припомни, че се забраняват бели и зелени училища, както и екскурзии.


Все пак решенията за прилагането на мерките срещу коронавируса и обявяването на грипни ваканции се вземат от Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции, подчертаха от просветното министерство пред "Дневник".


Няма да се променят датите за матурите за 7 и 12 клас


Това увериха още от МОН. Не се обмисля и промяна в планираната пролетна ваканция и използването на времето от нея за учебни дни. Учебното съдържание ще се преструктурира по усмотрение на учителите. "Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктуриране. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат", коментира вчера министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Нова телевизия".


Заради двете грипни ваканции, в Националните външни оценявания след 4, 7, 10 и 12-ти клас ще влезе само материалът, който е бил преподаден. Не се предвижда удължаване на учебната година.


Средно между 6 и 18 учебни дни са загубили българските ученици от двете грипни ваканции, в зависимост от това в коя област живеят. Учебният материал ще се преструктурира, но е очевидно, че няма да могат да се вземат всички теми, обясни пред БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. "Тези теми съответно има вероятност те да не бъдат включени особено във външните оценявания", заяви тя.


Не могат да се кажат новите дати за отменените Национални кръгове на олимпиадите, защото трябва да се изчакат учениците от Плевен и Габрово. Някои от тези резултати играят ролята на балообразуващи оценки.


Родителите ще могат да си получат парите за отменени лагери


Във връзка с издадената от министерството на образованието заповед за забрана на ученическите екскурзии училищните директори си водят разговори с туроператорите за отмяна на организираните зелени училища и екскурзии по време на пролетната ваканция, както и за връщане на парите, в случай че вече са платени, казаха от министерството пред "Дневник".


Не се предвижда удължаване на учебната година, нито общо дистанционно обучение

© Георги Кожухаров


Според разпространената от МОН заповед до второ нареждане не трябва да се провеждат "ученически състезания и олимпиади, организирани прояви, изяви и мероприятия, организирани посещения на природни обекти, обществени, културни и научни институции, спортни състезания и мероприятия, както и всякакви други организирани форми с ученици и педагогически специалисти, които водят до събирането на много хора на едно място".


Родителите имат право да се откажат от платена училищна екскурзия или лагер за децата си, а парите им да бъдат възстановени. Това разяснява пред вестник "Сега" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред "Сега" във връзка с отменянето на лагери, екскурзии и всякакви организирани пътувания за ученици.


Училищата могат свободно да провеждат ученически пътувания и лагери по време на пролетната и лятната ваканция, уточниха пред "Дневник" от министерството и добавиха, че забраната се отнася само за учебното време на учебната 2019/20 година.


Готовност за дистанционно обучение


Засега министерството на образованието не обмисля уеднаквяване на системите за дистанционно обучение за цялата страна, но училищата и учителите имат свободата да избират най-удобните за тях платформи и където има възможност, да се провежда дистанционно обучение - това обясниха от МОН на въпрос на "Дневник".


Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" също предлага при създалата се трудна ситуация на повишена епидемиологична обстановка българските образователни институции да използват всички възможности за онлайн обучение на учениците.


Вчера издателство "Просвета" обяви, че пуска безплатни електронни учебници и онлайн уроци по български език и литература и по математика за 7 клас заради извънредната ваканция. Инициативата "Учим онл@йн с учител" включва серия от видеоуроци, водени от учители с богат опит, които учениците ще могат да следят от домовете си. Целта е те да наваксат с учебния материал, за да могат успешно да се справят с матурите в края на учебната година.


Седмокласниците ще имат свободен достъп до видеоуроците, които ще бъдат излъчвани на сайта на "Просвета" и на страницата на издателството във Фейсбук до края на тази седмица. График с уроците и часовете на излъчванията ще бъде качен на сайта на издателството.


Не се предвижда удължаване на учебната година, нито общо дистанционно обучение

© Анелия Николова


Вчера в министерството на образованието се проведе работна среща за мерки за информиране и подкрепа на училища и учители за провеждане на дистанционно обучение и учене навсякъде по всяко време, съобщиха от Център за творческо обучение, чийто представител на срещата Александър Ангелов е член на комисията за иновативни училища към МОН. На срещата са присъствали още представители на неправителствената организация "Озование без раници", на ИТ сектора и други експерти, както и директори на училища.


Стъпки към дигитализирането на учебния процес


Дигитализирането на учебния процес не е недостижим връх за директори, учители и ученици, а напротив - вече е факт в 8 български училища (2 АЕГ "Томас Джеферсън" и частно училище "ЕСПА" в София; ЕГ "Иван Вазов", СУ "Черноризец Храбър", Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, ОУ "Яне Сандански" и ОУ "Екзарх Антим I" в Пловдив и Търговската гимназия в Бургас това). Този опит може да бъде пример, ако се наложи дистанционно обучение в страната. Коя е адекватната реакция в една подобна ситуация и за колко време училищата могат да минат към такъв модел:


За дистанционно обучение първата стъпка е наличието на устройство. За технологичните лидери в света като САЩ, Финландия, Швеция, Великобритания, Австралия и други образователният модел 1:1 ("Едно към едно") е стандарт в средното образование. При него всеки ученик и учител имат свое електронно устройство и свързан към него персонален профил (акаунт). Разбира се, моделът предполага използване на дигиталните технологии като ресурс и платформа, а не като самоцел, отбелязва Центърът за творческо обучение.


Следваща стъпка е училището да избере своя облачна платформа. Общо 300 български училища вече използват облачната платформа Google G Suite за образованието като основна дигитална платформа за общуване, административни дейности и преподаване. С нея могат да се използват редица инструменти като Google класна стая, за да улесни преподаването независимо дали то се провежда в училище или не. Платформата е безплатна, изцяло на български език и е изключително подходяща и за провеждане на дистанционно обучение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Дете което иска нещо да научи го научава и без училище, доста пъти въпреки училището. Дете което не иска да научи не го научава въпреки училището. Училищата в тази си форма няма как да просъществуват.

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Според мен това е грешка и ще доведе така или иначе до удължаване или анулиране на учебната година, но с много повече щети.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Дигитализирането на учебния процес не е недостижим връх за директори, учители и ученици, а напротив - вече е факт в 8 български училища"

  Добра новина, но си е още капка в морето

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 357 Неутрално

  не е лесно да си учител, ваканция след ваканция, а държавата ти плаща, баси и смешното образование, накрая всички деца на частни уроци за милиони, закривай

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#4] от "sanvito":

  "не е лесно да си учител, ваканция след ваканция, а държавата ти плаща, баси и смешното образование, накрая всички деца на частни уроци за милиони, закривай"
  ================
  Крайно време е да станеш учител и да покажеш как се прави по "правилния начин".
  Може да започнеш от правописа, явно си завършил в година с много ваканции, не сме успели да те научим.
  Както е написал първият коментатор, при наличие на желание човек научава това, което иска. Частните уроци са за успокоение на съвестта на родителите.

  Еретик
 6. 6 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Когато държавата не знае какво да прави - си прави каквото знае.

 7. 7 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Вече прекалиха с тези ваканции на който кмет му скимнало и някоя майчица чула че в училището някой кихнал...
  За миналата през февруари вече се разбра колко е била "нужна". Бургаския кмет - звездата на ГЕРБ му дошла идеята, някакви мързели му ръкопляскали за почивката от нищото, така че останалите подлизур..., пардон, кметове и те вдигнали крак...
  Това е пълна пародия.
  Учебната година е напълно заминала, децата са седмица по седмица, така не се учи.
  Другия месец - пак има ваканция, после сума ти почивни дни през май и хоп - матури. Предългите три месеца и половина, които са световен рекорд за ваканция през лятото и те не ги пипат като свещена крава някаква. А съседната новина ще е как учениците и училтелите са претоварени, из материала се препуска и наученото не може да се затвърди. Ами не може.

  Няма ли накрая някой да каже в коя по дяволите друга страна има тази простотия - ваканции за "грип". НЯМА ТАКАВА!

 8. 8 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Няма ли накрая някой да каже в коя по дяволите друга страна има тази простотия - ваканции за "грип". НЯМА ТАКАВА!
  —цитат от коментар 7 на enterfornone


  Китай: http://www.xinhuanet.com/english/2020-01/28/c_138738646.htm
  Япония: https://www.nytimes.com/2020/02/27/world/asia/japan-schools-coronavirus.html

  Не ми се търси повече, понеже два примера би трябвало да са достатъчни.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 9. 9 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Ами да предвидят. Верно ли си мислят, че ще ни се размине ей така? Не, няма да измрем, ама карантината е неизбежна.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Аз няма да пусна децата на училище. И не мога да намеря документ!
  Приемам помощ!
  Едното ми дете е астматик, няма да рискувам.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Гневно

  В България има толкова много деца болни от астма и диабет-потенциални жертви.
  Борисов какво ще каже, ако някое дете умре? Мисли ли изобщо или тези от Брюксел са му по-скъпи.
  Продажен и алчен глупак!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#7] от "enterfornone":

  Вярно, че по света няма грипни ваканции. Грипът е отдавна известен вирус, и общественото здравеопазване по света отдавна се е научило да се справя с него (въпреки мутациите), Но много училища по света се затвориха заради новия коронавирус.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Разстроено

  До коментар [#11] от "hope":

  Първо, Брюксел не спира националните правителства да правят необходимото за да се преборят с коронавируса. Цяла държава (Италия) е в карантина, и Брюксел се съгласи че бюджета им ще има по-висок дефицит от позволеното от правилата.

  Второ, на г-н Борисов не му пречи Брюксел а собствения екип. И липсата на знания и умения. Ако инстинкта на пожарникар може да помага на г-н Борисов, това е в такива случаи на природни бедствия. Само че точно сега у него заговори инстинкта на популист и политик. Понеже има много недоволни от икономическия ефект от мерките срещу коронавируса, той предпочита да гиботменя.

  И трето, не знам колко деца ще умрат от този вирус. Казват, че при тях разболяемостта и смъртността е по-ниска (за щастие). Но че много техни баби и (още повече) дядовцибще си отидат без време ако не се забави разпространение на вируса чрез ваканции това е сигурно.

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  Кой е против да се доучва изпуснатото от учениците заради епидемиите? Не разбраха ли всички, че само образовани деца имат бъдеще? А заедно с тях и цялата държава!

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Разстроено

  До коментар [#6] от "Oleg Shishmanov":

  Лошото е, че нашата не знае много...

 16. 16 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Училищата в тази си форма няма как да просъществуват.
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Вие искате да съсипете Янка Такева, Ваня Кастрева, а защо не и Фандъкова и т.н. Искате да спрете шоуто "Как да запишем детето в избрано от училище ?" Искате детето Ви да расте без да знае какво е селска даскалица или някое олигофренче да се гаври с него ?

  А сега сериозно : зад гърба си имам две образования с дистанционно и електронно обучение. Изводи : евтино, достъпно и много по-обективно обучение. А ако се наложи консултация в училище/университет, всичко се предава онлайн в реално време и може да се свали видеозапис.
  Никога няма да допусна някой, ако има възможност, да отиде в "класическото" образование. Един + от мен !

 17. 17 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Училищата без случай на коронавирус ще си работят", допълвам "до случай на коронавирус".
  Абсолютна антипревантивна простотия.
  Аз детето си скоро няма да допусна в учебното заведение, където дори няма обявена програма за превенция и някакви мерки за безопасност и контрол над учениците. Карат я, като че са безсмъртни или че няма да им се случи точно в тяхното училище.
  Не знам даже дали локално имат някакви прерогативи да въвеждат карантина или чакат Големия вожд от Просветата да се събуди.
  Когато представях в лекарския кабинет документ че детето е болно и би отсъствало имаше опашка от кашлящи и кихащи ученици, а като питах медицинското лице калво е това чудо ми каза- "Просто родителите ги водят болни за да не отсъстват от работа, не можем ние да наложим карантина".
  Хич не ми пука за удължаване или съкращаване на учебни години и ремут-контрол в обучението.
  Детето в по-малко рискова среда извън развъдника на вируси и толкоз.
  Ако имат въпроси да ме търсят, както и да бъдат така любезни да предствят мерките си срещу пандемията.

 18. 18 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#8:"Иван Арнаудов"][/quote]

  Лекичко си се объркал
  Софийската ваканция няма общо с коронавирус, а е "грипна".
  Нещо да кажеш за февруарската?
  Грипни ваканции няма НИКЪДЕ. Не само сега - изобщо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK