Започва електронно обучение за учениците, ще има и образователна телевизия

Започва електронно обучение за учениците, ще има и образователна телевизия

© Юлия ЛазароваМинистерството на образованието и БНТ планират създаване на образователна телевизия за учениците, чиято грипна ваканция продължава до 29 март, от понеделник (16 март) започва и електронно обучение. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънредна пресконференция в просветното ведомство (МОН) днес.


Той допусна вероятността да бъде пропуснат част от учебния материал за подготовката за предстоящите матури за 7 и 12 клас. "Най-важното е сега да направим необходимото за здравето на децата и опазването на разпространението на епидемията. МОН ще отчете необходимия материал по подготовката на изпитите. Време за оценяване и екскурзии ще има и след това. Това, което направихме в последните дни, е да подготвим системата за обучение в електронна среда. Голяма част от училищата имаха такава готовност", каза Вълчев.


Електронното обучение ще започне още в понеделник


Това обяви Вълчев с уточнението, че в системата на образованието "съществува многообразие от възможности под формата на платформи". "Трябва да започнем да работим с максимален брой ученици. Нашите очаквания са още в понеделник да започнем с над 90% от учениците, а в сряда да достигнем с над 95% от учениците, като имаме предвид, че средната посещаемост в училищата е под 90%", каза той.
Министърът допълни, че става въпрос за електронно обучение, което в началния вариант ще бъде за самоподготовка и затвърждаване на материала. Издателствата "Клет" и "Просвета" предоставят всички електронни учебници за безплатно ползване, посочи още министърът.


Следващата седмица, но не задължително от понеделник, се предвижда и започване на обучение във виртуални класни стаи, информира още Вълчев.


"Всички училища имат възможност да ползват безплатни продукти, в последните дни направихме възможно училищата да ползват платформата Microsoft teams, създали сме 800 хиляди профила на всички учители и ученици и планираме да ги доставим на родителите и учителите през следващите няколко дни, така че до края на следващата седмица ще имам възможност да ползваме и това системно решение, което ще улесни работата по отношение на регистрацията, тъй като всяка платформа изисква регистрация", каза просветният министър. Той увери, че и през предстоящия уикенд ще продължи подготовката на системата за преминаване към електронно обучение.


За децата без електронни устройства


Все още МОН не разполага с информация каква част от учениците нямат персонални електронни устройства в домовете си, в понеделник ще има повече яснота. По стари данни 97-98% разполагат с такива, посочи Вълчев. Той отбеляза и опасността, че някои домове могат да имат проблеми с интернет връзката, но "така или иначе не можем да кажем, че ще осигурим 100% такова обучение". Вълчев обеща, че министерството и регионалните управления по образованието ще направят всичко възможно да не се спре подготовката на децата. През следващите дни ще се работи и да се предложат варианти за учениците, които нямат достъп до интернет. В ромските квартали медиатори ще обикалят с книжни учебници, за да дават упражнение на децата, увери Вълчев.


Механизъм за взаимопомощ


В системата на училищното образование има близо 65 хил. учители, над 700 хил. ученици. Механизмът за взаимопомощ между тях ще се изразява във възможността да си помагат взаимно, като министерството ще помогне за изготвянето на уебинари и видеа. Регионалните управления ще го организират на местно ниво със съдействието на синдикалните и работодателските организации, увери Вълчев.


По думите му за най-малките ученици е важно учителите да създадат онлайн групи за комуникация, каквито вече са създадени чрез електронните дневници и социалните мрежи. Той помоли родителите и те да помогнат за създаването на такива групи, тъй като за учениците в началния етап на образованието трудно може да се осъществява електронното обучение без съдействието на родителите.


Не е известно дали ще се удължи учебната година


Прекалено рано е да се каже дали ще се удължи учебната година, каза министърът. По думите му дистанционното обучението вероятно ще компенсира част от дните. "Най-лесният въпрос са изпитите и те могат да бъдат намалени като обхват на материала", каза още той.


По-голяма част от мерките ще се решават в движение, посочи Вълчев.


Образователна телевизия


"С БНТ ще организираме образователна телевизия и телевизионни уроци. Това ще се случи по каналите БНТ 2 или БНТ 4. Най-вероятно от вторник ще имаме образователна телевизия за учениците от начален етап (1 - 4 клас - бел. ред.)", съобщи министърът.


"Клет" и "Просвета" пуснаха безплатни електронни учебници


Заради нарастващата криза с вируса COVID-19 и обявената национална грипна ваканция до 29 март издателствата "Просвета" и "Клет" решиха да осигурят свободен достъп до пълните електронни варианти на своите учебници по всички предмети от 1 до 10 клас, обогатени с допълнителни интерактивни образователни ресурси.

От "Просвета" обявиха че свободни за ползване са всички 33 000 дигитални ресурса на издателството. Безплатен достъп ще има и за електронните познавателни книжки, предназначени за най-малките - децата от детските градини и подготвителните групи. Информация за начина на достъпване на електронните учебници се съдържа на сайта на издателството.


Издателство "КЛЕТ България" от днес също осигури напълно безплатен достъп до всички свои електронни ресурси, учебници и учебни материали с марките Анубис, Булвест 2000 и Klett. Материалите обхващат всички учебни предмети от 1 до 10 клас. Достъпът става след свободна регистрация на адрес www.klett.bg - бутони Електронни учебници/Свободен достъп.


Всеки учител може да намери частта и уроците, до които е достигнал със своите ученици, и да им даде задачи за самоподготовка, разяснения по учебния материал, както и допълнителни ресурси, уточняват от издателството. Учителите разполагат с неизчерпаеми възможности за обогатяване на часовете и допълнителните занимания на учениците, както и за възлагане, изпълнение, проверка и оценяване на домашни работи дистанционно, онлайн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK