Започва електронно обучение за учениците, ще има и образователна телевизия

Започва електронно обучение за учениците, ще има и образователна телевизия

© Юлия ЛазароваМинистерството на образованието и БНТ планират създаване на образователна телевизия за учениците, чиято грипна ваканция продължава до 29 март, от понеделник (16 март) започва и електронно обучение. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънредна пресконференция в просветното ведомство (МОН) днес.


Той допусна вероятността да бъде пропуснат част от учебния материал за подготовката за предстоящите матури за 7 и 12 клас. "Най-важното е сега да направим необходимото за здравето на децата и опазването на разпространението на епидемията. МОН ще отчете необходимия материал по подготовката на изпитите. Време за оценяване и екскурзии ще има и след това. Това, което направихме в последните дни, е да подготвим системата за обучение в електронна среда. Голяма част от училищата имаха такава готовност", каза Вълчев.


Електронното обучение ще започне още в понеделник


Това обяви Вълчев с уточнението, че в системата на образованието "съществува многообразие от възможности под формата на платформи". "Трябва да започнем да работим с максимален брой ученици. Нашите очаквания са още в понеделник да започнем с над 90% от учениците, а в сряда да достигнем с над 95% от учениците, като имаме предвид, че средната посещаемост в училищата е под 90%", каза той.
Министърът допълни, че става въпрос за електронно обучение, което в началния вариант ще бъде за самоподготовка и затвърждаване на материала. Издателствата "Клет" и "Просвета" предоставят всички електронни учебници за безплатно ползване, посочи още министърът.


Следващата седмица, но не задължително от понеделник, се предвижда и започване на обучение във виртуални класни стаи, информира още Вълчев.


"Всички училища имат възможност да ползват безплатни продукти, в последните дни направихме възможно училищата да ползват платформата Microsoft teams, създали сме 800 хиляди профила на всички учители и ученици и планираме да ги доставим на родителите и учителите през следващите няколко дни, така че до края на следващата седмица ще имам възможност да ползваме и това системно решение, което ще улесни работата по отношение на регистрацията, тъй като всяка платформа изисква регистрация", каза просветният министър. Той увери, че и през предстоящия уикенд ще продължи подготовката на системата за преминаване към електронно обучение.


За децата без електронни устройства


Все още МОН не разполага с информация каква част от учениците нямат персонални електронни устройства в домовете си, в понеделник ще има повече яснота. По стари данни 97-98% разполагат с такива, посочи Вълчев. Той отбеляза и опасността, че някои домове могат да имат проблеми с интернет връзката, но "така или иначе не можем да кажем, че ще осигурим 100% такова обучение". Вълчев обеща, че министерството и регионалните управления по образованието ще направят всичко възможно да не се спре подготовката на децата. През следващите дни ще се работи и да се предложат варианти за учениците, които нямат достъп до интернет. В ромските квартали медиатори ще обикалят с книжни учебници, за да дават упражнение на децата, увери Вълчев.


Механизъм за взаимопомощ


В системата на училищното образование има близо 65 хил. учители, над 700 хил. ученици. Механизмът за взаимопомощ между тях ще се изразява във възможността да си помагат взаимно, като министерството ще помогне за изготвянето на уебинари и видеа. Регионалните управления ще го организират на местно ниво със съдействието на синдикалните и работодателските организации, увери Вълчев.


По думите му за най-малките ученици е важно учителите да създадат онлайн групи за комуникация, каквито вече са създадени чрез електронните дневници и социалните мрежи. Той помоли родителите и те да помогнат за създаването на такива групи, тъй като за учениците в началния етап на образованието трудно може да се осъществява електронното обучение без съдействието на родителите.


Не е известно дали ще се удължи учебната година


Прекалено рано е да се каже дали ще се удължи учебната година, каза министърът. По думите му дистанционното обучението вероятно ще компенсира част от дните. "Най-лесният въпрос са изпитите и те могат да бъдат намалени като обхват на материала", каза още той.


По-голяма част от мерките ще се решават в движение, посочи Вълчев.


Образователна телевизия


"С БНТ ще организираме образователна телевизия и телевизионни уроци. Това ще се случи по каналите БНТ 2 или БНТ 4. Най-вероятно от вторник ще имаме образователна телевизия за учениците от начален етап (1 - 4 клас - бел. ред.)", съобщи министърът.


"Клет" и "Просвета" пуснаха безплатни електронни учебници


Заради нарастващата криза с вируса COVID-19 и обявената национална грипна ваканция до 29 март издателствата "Просвета" и "Клет" решиха да осигурят свободен достъп до пълните електронни варианти на своите учебници по всички предмети от 1 до 10 клас, обогатени с допълнителни интерактивни образователни ресурси.

От "Просвета" обявиха че свободни за ползване са всички 33 000 дигитални ресурса на издателството. Безплатен достъп ще има и за електронните познавателни книжки, предназначени за най-малките - децата от детските градини и подготвителните групи. Информация за начина на достъпване на електронните учебници се съдържа на сайта на издателството.


Издателство "КЛЕТ България" от днес също осигури напълно безплатен достъп до всички свои електронни ресурси, учебници и учебни материали с марките Анубис, Булвест 2000 и Klett. Материалите обхващат всички учебни предмети от 1 до 10 клас. Достъпът става след свободна регистрация на адрес www.klett.bg - бутони Електронни учебници/Свободен достъп.


Всеки учител може да намери частта и уроците, до които е достигнал със своите ученици, и да им даде задачи за самоподготовка, разяснения по учебния материал, както и допълнителни ресурси, уточняват от издателството. Учителите разполагат с неизчерпаеми възможности за обогатяване на часовете и допълнителните занимания на учениците, както и за възлагане, изпълнение, проверка и оценяване на домашни работи дистанционно, онлайн.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Освен писането и смятането, всичко друго, което научих за живота, как да оцелявам в него и да просперирам, го научих след като спрях да псувам за времето, което ми изхабиха в училище...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  Одобрявам. Дано им се получи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Интересно администрацията кога ще започне да работи електронно!
  10 години отидоха в чесане на главите и безсмислено харчене на милиони и резултат нула!

  Няма ли някой журналист да попита Томето Дончев докъде я докара с харченето и резултатите?

  В Банкя трябва за всяко нещо да ходиш на крака в общината - няма имейли, няма електронно подаване на документи, сайтът им гордо показва отчета на кмета за 2015. А ако спазят срока, който са ти дали, тичай да пускаш фиш в тотото.
  И това все пак е новия Правец, а не някаква случайна община!

 4. 4 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Те и без това не ходят на училище, или ако ходят, зяпат в телефоните, вместо да се концентрират в преподавания материал / визирам от 7 клас нагоре/
  Така че горещо одобрявам тази идея.
  Освен това обикновено всеки клас си има ФБ страничка-да им спускат материала там.
  И скайп връзки могат да използват т.е. методи за преподаване много, само да има кой да учи...

 5. 5 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Трябваше да дойде коронавирус, за да се помисли за осъвременяване ва образованието.

  А аналоговите преподаватели какво ще правят?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Идеята е доста добра.
  Дано и реализацията е безпроблемна.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Има много сайтове които са напред с материала, дано министерството е в час!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  абе тоя тиймс не е ли платен? Има триста читави платформи...тимс

 10. 10 Профил на Мирослав Неделчев
  Мирослав Неделчев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Вчера, 12.03.2020 г., проведох първата виртуална лекция със студенти от задочна форма на обучение. Резултатът е висок, а отзивите - положителни. Лекция по "Корпоративно управление", за магистри, МВБУ.

  Имам клип за тези, които проявяват интерес - по мейла.

 11. 11 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално  Започва електронно обучение за учениците, ще има и образователна телевизия

  Започва и ликвидирането на останалите училища . Но започва и строителството и откриването на телевиционни обучителни центрове . С основна цел - ликвидиране на прословутата функционална неграмотност . Заменена вече с функционалната НЕПРИГОДНОСТ на управляващите политиканти .

 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Технологията на дистанционното обучение не е от вчера. Има-няма 60 години назад , ама другарите го виждат като пропаганда или лозунг за светло бъдеще 😁!

  agent
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мирослав Неделчев":

  Па ти си открил Америка бе. Хората го правят това от години, аз лично съм го правил многократно от 2010та насам , с участници от цял свят. Като цяло CISCO WebEx e може би най-предпочитаната платформа за целта, ама е скъпичка

 14. 14 Профил на Даниел Чо
  Даниел Чо
  Рейтинг: 470 Весело

  В петък направихме уебинар за безплатно онлайн образователни инструменти. Имаше над 700 учителя. Запис тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=204137654270825&id=260620383953686&refid=52&__tn__=-R

  Срещу вредителите, с химикали ... или в случая, с химикалки
 15. 15 Профил на Мирослав Неделчев
  Мирослав Неделчев
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#13] от "uq":

  Браво, uq! Със сигурност сте имали достатъчно време за подготовка, известен брой участници, които са били в очакване и с инсталиран софтуер.
  На всички прогресивно мислещи желая здраве и повече усмивки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK