Обявени са свободните места в детските градини в София

Обявени са свободните места в детските градини в София

© Велко АнгеловСвободните места за прием в общинските детски градини, ясли и подготвителните групи в училищата в София са публикувани днес на интернет страниците на съответните учебни заведения. Децата ще бъдат приети през септември тази година.


Свободните места за общ прием са 10 337. Отделно има отделени квоти за деца с хронични заболявания и такива със специални образователни потребности.


Най-много свободни места има за децата родени през 2017 и 2018 година - съответно 3171 и 3018. Най-малко са за малчуганите набор 2016 - 61.
От днес до 11 май родителите ще имат възможност да актуализират информацията в профилите си, както и да пренареждат желаните от тях детски градини. Следващата стъпка е да запишат децата си като кандидати за в първото класиране. Резултатите от него ще са ясни на 15 май 2020 г.


Недостигът на места в детските градини в София е от години, като наскоро министърът на образованието Красимир Вълчев не скри, че той ще продължи да е актуален поне още 2-3 години. Според последните данни на кметството в столичните градини не достигат места за 160 деца на 4-годишна възраст и за 590 деца на 3 години, т.е. в първа група. Най-тежък е недостигът в яслените групи - 5500 - 6000 места.


За тази година СтоличнаТА община планира да пусне две нови детски градини с яслени групи в кварталите "Овча купел" и Горна баня. В ход е и ремонт на 6 детски заведения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK