Електронното обучение започна успешно... на места

Красимир Вълчев

© Георги Кожухаров

Красимир ВълчевПочти 90% от училищата са създали организация и са направили опити за включване в електронната форма на обучение, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерския съвет днес, на който оповести как ведомството му се справя с последствията от забраната за посещение на училища заради коронавируса. Разговорите с родители и проверка в социалните мрежи показаха разнородна картина - на някои места учениците са започнали нормален учебен процес от сутринта, на други така и не са имали занимания днес, след като една от най-големите платформи, на които се разчиташе да предостави възможности за видео уроци, се срина.


Училищата са затворени поне до 29 март, след като в петък правителството обяви извънредно положение в опит да се избегне разпространението на COVID-19. Учениците в цялата не са имали занимания от 5-ти март - тогава беше обявена грипна ваканция заради сезонния грип Б, която преля в сегашното принудително отсъствие. Днес ученицитe трябваше да минат към електронна форма на обучение.


Въпреки трудностите днес, министърът увери, че е създадена необходимата организация и в следващите дни те ще бъдат изчистени. Все още не се пишат отсъствия. Преподаването на новия материал може да е за сметка на уикенди и ваканции и няма да се обявява нулева година, уточниха от образователното министерство.


Сривът, който спъна плана
Сред най-видимите причини плановете за днешния успешен старт на дистанционното обучение да не се осъществят, беше сривът на една от най-големите платформи - shkolo.bg. В нея още сутринта трябваше да се показват видеоуроци за различни класове, вместо това обаче сайтът не можеше да зареди. Платформата се ползва от училища в цялата страна с абонамент, като досега тя служеше за електронни дневници и бележници и като място, където се събират текстови документи с материали за обучение. Shkolo.bg обслужва 1350 от 2400 училища, каза пред "Дневник" търговският директор на платформата Симеон Предов.


От платформата предполагат, че всичките й абонати са опитали да се възползват от нея за електронното обучение днес. "Системата започна да се натоварва още от петък заради големия трафик. От тогава и през уикенда и днес техническият екип взема всички необходими мерки, за да създаде техническа обстановка за поемане на целия трафик. Този процес отнема много техническо време и преструктурирне, за да може да се поддържат 100 хил души в реално време", каза Предов.


По думите му и в момента системата има затруднения и работи бавно, но техническият екип работи по нея и ако не утре, то в следващите няколко дни щяла да е стабилна. Тоест и утре не е сигурно, че няма да има затруднения.


На уточнаващ въпрос Предов обясни, че системата била създадена да поеме 100 хил. души в реално време, но не издържала на натоварването и се сринала.


Телефоните за технически проблем, обявени на сайта на платформата, днес даваха постоянно заето и "Дневник" не успя да получи информация за причините за случилото се. По обед Красимир Вълчев обясни, че системата не е издържала натоварването и се работи по възстановяването й. Около 20 пъти е увеличен трафикът в нея вчера, каза министърът и уточни, че в почивните дни сайтът е минал профилактика, за да поеме натоварването в понеделник, но поради технически проблеми не е бил готов да поеме многото посетители днес. Следобед в сайта вече можеше да се влиза, като показваше системно съобщение, че зарежда бавно заради големия брой посетители.


След като се видя, че има проблем, част от училищата бързо пренастроиха плановете си и използваха алтернативни канали за обучение. Някои от тях - например СУ "Любен Каравелов" във Варна, са организирали преминаване на работа във Viber, а 91 НЕГ в София - в Skype. Други училища (143-то и 41-во в София) успешно водеха часове в платформата Zoom.us, дори спорт са имали. На места - предимно в гимназиален курс, задачи се даваха по електронната поща или по телефона, а учениците връщат в писмена форма домашните си. Класните стаи на "Гугъл" също бяха сред предпочитаните форми за връзка между ученици и учители.


Днес министерството изпраща на всички училища указания за работа с платформата на Microsoft - Teams, тъй като тя е единствената, с която ведомството има договорни отношения. "Създали сме профили там на всички учители и ученици, това обаче е незадължителен вариант, най-добре е децата да работят с тези платформи, с които са свикнали", каза Вълчев. В петък той обяви, че са създадени 800 хил. профила на всички учители и ученици, за да се ползват по желание.


"Електронната форма на обучение предполага много различни форми на организация на работата - може един учител да преподава на две паралелки, могат двама учителя да преподават на една паралелка, може учител от друго училище да се присъедини към урока на друг учител... предполага наистина много различни гъвкави форми и това е задачата на училищата тези дни да направят своя собствена организация - да кажат кой учител с кои деца работи и по кое време", разясни Вълчев.


Без електронни устройства


Около две хиляди учители са заявили, че нямат техническа възможност да преподават дистанционно, съобщи образователният министър. За учителите, които нямат персонални електронни устройства министерството ще задели 1-2 млн. лв. от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", посочи той. За децата без електронни устройства, които са около 5% от всички 700 хил. ученици - 35 хил. ученици, не мога да се осигурят, но медиатори ще обикалят по домовете им и ще им раздават разпечатки, като спазват мерките за безопасност. С тях ще се работи и по телефона.


Мобилните оператори ще осигурят безжична мрежа в районите и кварталите без интернет, каза Вълчев. От 11-те процента, които не могат да участват в електронното обучения, половината са заради липса на интернет.


Разнопосочни реакции в мрежите


В социалните мрежи родителите бяха на полярни мнения - едни похвалиха училищата, че са реагирали адекватно и са създали организация, други се възмущаваха от фалстарта на дистанционното обучение, наричайки го "катастрофа". При учениците, особено по-малките, реакциите са по-скоро положителни, ако се съди по разкази на възрастните около тях. "На дъщеря ми й беше забавно още вчера, докато тестваха системата. Много й хареса да учи по "Вайбър", коментира майка на второкласничка. "Този начин е готин, защото ако не ти се пише нещо, можеш да кажеш, че не си чул добре и че си имал проблеми с микрофона", коментира четвъртокласник, чийто клас ползва системата "Зуум", пред "Дневник".


Във форумите за учители някои се оплакват, че за учениците този вид обучение като игра и не се били настроили нериозно. Други са оптимисти, че е необходими време, за да сработи системата и че най-важното е, че на децата им е интересно.


Без отсъствия и нов материал


Вълчев разясни, че в момента има две форми на обучение - синхронно (през електронната поща и интернет платформи и приложения, като занятията се провеждат по различно време) и асинхронно (виртуални класни стаи), като министерството е препоръчало да се започне с асинхронно, тъй като то не изисква толкова сложна организация. Не винаги е на лице всички деца да имат електронни устройства, тъй като в едно семейство може да има повече деца, каза Вълчев.


Министърът каза, че засега не се пишат отсъствия, а още в петък обяви, че времето до 29 март ще се използва предимно за упражнения и затвърждаваме на вече взетия материал. "Добре би било да се преподаде и нов материал в настоящата ситуация, най-малкото - да се подготвят за новия материал", препоръча Вълчев днес и даде пример - да се дават проекти, върху които децата да работят при асинхронна форма на обучение. "При синхронната форма на обучение няма проблем да се вземе нов материал, но препоръката е да се подходи по-предпазливо поне в началото", каза той.


Няма да има нулева година


С тези 10 дни до 29 март ще станат 22 дни неучебни дни, което "надхвърля границата на разумното, на възможното за преструктуриране". "Част от часовете за самоподготовка могат да бъдат приравнени на това, което в момента се провежда. Неизбежно ще влезем в решение за компенсиране на част от тези дни, които са неприсъствени. Имаме над 5 варианта, но за нито един от тях не сме сигурни, че е по-вероятен от останалите. Ако ваканцията е до 13 април, пролетната ваканция ще се трансформира във Великденска", каза Вълчев.


Министърът подчерта, че няма да има нулева учебна година, 60% от нея е минала, за останалия материал са необходими 30-35 дни, които министерството ще намери начин да преструктурира - било през уикендите, или през ваканцията - предстои да се решава. Той обаче посъветва да не се правят планове за почивки през юни, тъй като не е известно докога ще продължи настоящата ситуация.


Телевизията става училище


От утре БНТ 2 с подкрепа на издателсво "Просвета", ще излъчва уроци за различните класове и възрасти, обяви обществената телевизия. Всеки делничен ден от 9.15 ч. до 12 ч. и от 13 ч. до 16 ч., ще бъдат излъчвани видеоуроци и образователни клипове за различните класове и възрасти.


Първите уроци са по български език, литература и математика за учениците в 7 клас. В реализирането на инициативата ще се включват и учители, които ще представят необходимата информация за уроци, упражнения и самостоятелна работа. Всеки ден програмата ще бъде допълвана, а повторенията и излъчванията по БНТ4 ще помогнат и за децата в чужбина, учещи в неделните училища и прекратили заниманията си заради обявените извънредни мерки.


"Просвета" ще продължи да излъчва и уроците по български език, по литература и по математика за 7 клас всеки делничен ден от 14 часа на страницата си във "Фейсбук" и на сайта си.


В петък "Просвета" и "Клет" освободиха безплатно достъпа до пълните електронни варианти на своите учебници по всички предмети от 1 до 10 клас. Сутринта заради големия трафик имаше проблеми със сайта на "Просвета", в момента спокойно може да се теглят учебници и помагала.Образователната платформа "Уча.се" става безплатна за всички до 29 март, обяви създателят й Дарин Маджаров. На разположение на децата ще са над 16 хил. видеоурока и теста по всички предмети от 1 до 12 клас, както и тези за децата в предучилищна възраст.


Платформи и виртуални класни стаи


Училищата и учителите имат пълната свобода да избират измежду множествотро безплатни възможности за електронно обучение - програмата Skype дава възможност за видеокомуникация на до 50 души, дори не изисква задължителна инсталация и регистрация при създаден предварително линк за връзка от организатора на конферентната връзка.


До 50 дули могат да общуват и в Messenger.com, Zoom.us пък дава възможност на над 10 души да осъществяват видеовръзка, като също не изисква задължителна инсталация и регистрация при създаден предварително линк за връзка от организатора на конферентната връзка. Avaya Spaces също предлага безплатна услуга за образователни институции и възможност за видеокомуникация с до 500 души.


Ето и няколко възможности за създаване на виртуални класни стаи: classroom.google.com - тестове, общи пространства и документи, видео комуникация с до 25 души, като е необходими създаване на профил на всички участници. Центъра за творческо обучение е подготвил специално обучение за учители как да работят с тази класна стая.


Социалната мрежа "Фейсбук" дава възможност за излъчване на видео на живо, като е задължително участниците да имат профил в социалната мрежа.


В платформата за видеосподеляне Youtube също може да се записва и споделя видеосъдържание, като създаването на профил е задължително само за споделящият го.


Безплатната образователна платформа Кан Академия.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Всяко начало е трудно . Желая успех с дистанционното обучение. Защо обаче университетите се мотаят?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Весело

  Днес цели фамилии са решавали задачите на децата. Цяла България се учи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България има една от най добрите и евтини интернет скорости в целият Свят и въпреки това, дигитализацията почти я няма в българското правителство и то единствено заради нежеланието да се разделят със схемите на корупция.

  Надявам се след като приключи всичко това, да им уврат главите относно медицината и цифровизацията. 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Добрите ще се адаптират бързо и успешно.
  Другите ще свикнат малко по-бавно и не толкова успешно.
  Успех на всички в тези трудни времена на изпитания!!!!!!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво Станчев":

  Нямат изгода. Ще трябва да съкращават роднини !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Весело

  До коментар [#4] от "selqnin":

  особено тези с бащи математици и майки литераторки. Може дори и златен медал да им дадат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Я гледай ти? Това нещо Школо.бг, което е рухнало, изглежда прилично. По някое време по нощите ще взема да му прегледам демото.
  Иначе, историите тип Вайбър, Скайп, Тийм, Гугъл Класрум, Кан Академи са несериозни неща.... Учителите ще се опитат да си свършат работата, но това нещо е подигравка с техния труд

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  Интересно защо сайтът на Алиекспрес не рухва, въпреки хилядократно по-големите заявки?
  Да не би да са заявили по-малък облачен капацитет?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Все още системата на школо е срината, дъщерята страда, че не може да си изпрати задачите!

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#7] от "Günther":

  "Учителите ще се опитат да си свършат работата, но това нещо е подигравка с техния труд"
  ===========
  Признавам, че Школо ми е пилило нервите. Пилеше ги и днес, но не може един "дневник" да поеме цялата научна информация, която се движи извън него в училищата, просто изведнъж.
  Помните хартиените дневници. Вътре нямаше задачи по математика и съчинения по литература. Затова стана лудница. Днес ми е най-дългият работен ден като учител, а съм с 30 години стаж. Както и да е, проблемите не могат да ни отминат.
  Опитах се да защитя тези, които ми пречат, днес без да са съвсем виновни. Хайде да се напънем да си свършим работата, въпреки затрудненията.

  Еретик
 11. 11 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Аз не съм учител. В съвсем друг бранш съм. Просто като погледнах описанието отгоре отгоре на това Школо.бг, видях софтуер за управление на училище. До колко работи и как работи, нямам представа.
  Другите неща стават за преподаване, някои от тях дори са идеални за.... частни уроци, семинари и курсове, но за училище...
  Ако аз бях на мястото на кметовете (защото училищата са предимно общински), бих инвестирал в някакъв такъв регионален софтуер. Например за Търново това ще са 23 детски градини, 12 основни училища, 4 средни училища, 5 профилирани гимназии (математическа, езикова, хуманитарна, хм...строителна и 1 спортно училище).
  И евентуално, да продавам услугата за софтуера на петте държавни гимназии в града (едновремешните техникуми). Тук са включени и селските училища и детски градини.
  Тогава бих бил наясно какво става в града при дечурлигата, а и контролът върху работата на учителите би бил много по-лесен - онова дето го вършат онези.... от регионалния инспекторат.

  Бог да благослови Америка за България!
 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Защо обаче университетите се мотаят?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако погледнеш, повечето университети имат инсталиран и използват опънсорс дървото Moodle. Дето е приказката - за без пари, толкоз.

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#11] от "Günther":

  "Тогава бих бил наясно какво става в града при дечурлигата, а и контролът върху работата на учителите би бил много по-лесен - онова дето го вършат онези.... от регионалния инспекторат."
  =============
  И така не става. Кметя, като нашия във форума, не е длъжен да разбира от образование. Изобщо, както в общитата си ходят необщински катаджии, нашата е същата.
  Уф, няма да тия хваля, не я продавам. Просто общинското и държавното не могат да се разделят така лесно.

  Еретик
 14. 14 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 78 Неутрално

  20 (двадесет) пъти скок в трафика към някаква услуга (сайт) е огромно предизвикателство от техническа гледна точка. Някой път не става просто с добавяне на капацитет при съответния доставчик на облачни услуги, а се налагат и промени в дизайна на продукта.
  Особено са фирма със относително скромен екип и възможности. Браво на екипа, че все пак се справя бързо!
  Все пак си е извънредно положение :)

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":

  Може би първо трябва да разгледам демото. Иначе мисълта ми беше за управлението на парите. Сам знаеш - заплатите и осигуровките на учителите идват от държавата, като минават през общината (за общинските училища), а подръжката на базата е от общинския бюджет. При държавните от бюджета на съответното министерство.
  Предлагаха ми преди време да поема счетоводството на едно училище, избягах с писъци :) Не си струват нито парите, нито нервите. В последствие направиха най-умното - общинари поеха счетоводството на всичките училища, на място само касиери-секретари и да се занимават с болнични и такива неща.

  Иначе, за твоята работа, там е безспорно - всичко е по държавните стандарти. Няма отклоняване от тях. За инспектората.... майка ми (отиде си жената) беше учител, и не ги понасяше...

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Това е тотална глупост.....по добре лятото да удължат учебната година......

 17. 17 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Тоя е мега лъжец. Първо обещава после лъже и маже и пак обещава. Децата са в стрес и целият ден премина в опити за ползване на платформи като на МикроМеките (Teams, Skype) дето не работят. Ето великият Microsoft Teams спря и то не само в БГ. https://techcrunch.com/2020/03/16/microsoft-teams-down/

  БГ продажниците обаче продължават договори да имат с тях, че и да се хвалят, че само това имат.

  Само Amazon и Google могат да издържат такова изпитание. Защо един път не изберат правилна платформа и да се подготвят - и време имаха, всяка година едно и също с тези грипни ваканции. А тази вече 2 седмици си седят и си почиват, а сега проба-грешка пак на гърба на децата и учителите. Оставка за този трябва.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 18. 18 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 337 Гневно  Решението: Вълчев да си ходи и да отлагат всичко с месец.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Що се правим на "иноватори велики" се чудя........Абе кажете как е в САЩ........в тая страна явно "пръщи" от мозъци.....ама "пръщи"...... https://www.insider.com/states-canceled-classes-close-schools-to-prevent-coronavirus-2020-3

 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Абе, има ли такова чудо в САЩ.........те по прости ли са? Или не разбират от образование.......или пък всич нямат, такива платформи за "деца в неравностойно положение?."..........Как е в САЩ бе умници?....... Де ви намират толкуз умни се чудя?

 21. 21 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 337 Гневно

  "Не винаги е на лице всички деца да имат електронни устройства, тъй като в едно семейство може да има повече деца, каза Вълчев." - А ДОБЪР ДЕН... Имало семейства с повече от едно деца ?!?!? Каква изненада......... И гУсин министР телефон с 4-5 инча екран НЕ Е УСТРОЙСТВО за учене за ПОЛОВИН ДЕН! Ама той отчита, че видиш ли били се организирали и учели... Що за лъжи и безочие.

  Важното е, че всяка година се печатат 300-400 хиляди учебника в 5-6 наши фирми и после мъкнат децата като хамали. Ама то да свикват, че това ги чака в Територията.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Сетих се сега ......преди 2-3 години тая фирма с часовниците Майки на Черни връх....... Нещо такова "май" правиха за дистанционно образование за ветерани и затворници в САЩ (ми се върти в главата)........хахаха......... Нашите деца, пак ли в някакъв социален експеримент, ще ги набутаме се чудя ????????????.............................как ги мислят тея???....

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Уча се, е един добър вариант. Школото крашна още в събота.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Красимир Вълчев ......как му мина през главата таз "велика" идея, не мога да разбера?....пари ли ще усвоявате.... що ли? Кому е нужно, туй чудо бе човек?.......Ами удължете после учебната година...ако трябва и без лятна ваканция......

 25. 25 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Оказа се, че децата имат акаунти в Outlook и Teams от началото на учебната година - в ново училище сме. И никой нямаше да се възползва от това, ако не беше кризата. Както е модерно да се казва напоследък - рискове и възможности.

 26. 26 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Просто продуктите на Microsoft все още са най-масови и не се налага да търсиш специализирани решения за възникнали проблеми. В училище нямат време за това, те са потребители.

  agent
 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#15] от "Günther":

  ++++++++++++
  Счетоводството в училищата е доста странно, особено ако си се занимавал търговско счетоводство, грубо до го наречем така.
  А и заплатите в отрасъла доскоро бяха мизерни.

  Еретик
 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#22] от "MPetr":

  "Нашите деца, пак ли в някакъв социален експеримент, ще ги набутаме се чудя ????????????.............................как ги мислят тея???...."
  ===========
  Извънредната ситуация наложи извънредните мерки. А удължаването на годината не се е разминало. Както в армията, всяка заповед е предпоследна. Сега се мъчат да разтоварят Школо с алтернативни платформи.

  Еретик
 29. 29 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Гневно

  "Системата започна да се натоварва още от петък заради големия трафик. От тогава и през уикенда и днес техническият екип взема всички необходими мерки, за да създаде техническа обстановка за поемане на целия трафик. Този процес отнема много техническо време и преструктурирне, за да може да се поддържат 100 хил души в реално време", каза Предов.

  Тъпанар! Това се прави за точно 1 ден! Вие го имахте, но не сте чували за clusters, high availability и failover.
  Колко пари сте иазсипали там?

 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Гневно

  До коментар [#25] от "velvoofell":

  благодаря за такива акаунти!
  м$ да си ходят на майната си!

 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Без отсъствия и нов материал"

  втори ден се "взима" нов материал, Видке... по безобразен начин... от 8 сутринта е тръгнала пак веселбата... аз наистина не знам защо ни губят времето а и на децата, не могат ли просто да си вземат там кротко и тихо заплатите и да ни спестят простотиите си

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#28] от "Костадин Иванов":

  ....Ама това са пълни дивотии...."алтернативни платформи"...........човек ...платформи има бол...... Темплейти има, ....... сървъри има бол....... Не е това проблема..........цялата концепция е крива.....и няма ефект от това........ Иначе администрацията, се научи да им издават дипломи за дистанционно.. 5 дневно.....и сега се правят на иноватори, а нищо не разбират...... Като русото вице - киберспеца с "тоталните познания"......

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Всичко е май .."едни пари да усвоим".....а ефекта.....ебмумамиту....

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Блажени са верващите.
  С ходене на училище имаме 40% функц. неграмотни. Дистанционното обучение не може да бъде масово и с добри резултатите. Пък това с телевизията си е чист лаизъм...

 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  значи, как върви е-обучението:

  снима се страница от незнайно помагало
  шляпа се във Вайбър
  като се очаква някой отсреща да я разпечата
  децата да я попълнят
  да се снима
  и да се върне по мейл/ 3 различни мейла, които бас хващам че няма дори да бъдат погледнати
  всичкото това умножено по 5

  те ти буля, забавление и половина

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Не бива да се очакват чудеса за няколко дни. Здравната каса от 2000г. досега колко пари похарчи и няма електронен регистър на здравноосигурените. Нямаме електронно правителство, тоол системата погълна стотици милиони и пак има фалове. Сега да искаме от учителите за 2-3 дни без никакви пари да започнат дистанционно обучение е доста наивно.

 40. 40 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 233 Неутрално

  значи, как върви е-обучението:снима се страница от незнайно помагалошляпа се във Вайбъркато се очаква някой отсреща да я разпечатадецата да я попълнятда се снимаи да се върне по мейл/ 3 различни мейла, които бас хващам че няма дори да бъдат погледнативсичкото това умножено по 5те ти буля, забавление и половина
  —цитат от коментар 36 на extraCACA


  Следва забавлението за учителите:
  - разпечатват тия попълнени и изпратени от децата листа
  - прикачат ги към тяхната разпечатка на урока /като са разпечатали преди това и задачите, които са шляпнали във вайбър/;
  - и това се праща на директора;
  - който праща в Министерството или Инспектората, това не го разбрах.

  Да ти е кеф да псуваш после.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK