8-те най-интересни факта за "Национална финансиада 2020"

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

8-те най-интересни факта за "Национална финансиада 2020"


Защо е важно децата да са финансово грамотни от най-ранна възраст?


Днешните деца и младежи растат във все по-динамичен свят, в който вероятно доста по-рано от родителите си ще трябва да поемат отговорност за собствените си финанси.


За да се справят с това предизвикателство - според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), те трябва да притежават финансова грамотност, която е ключово житейско умение за успех в съвременното общество.
Какво означава финансова грамотност? Отново според ОИСР и одобрено и от държавите от Г20, това е: "Комбинация от осведоменост, знания, умения, отношение и поведение, необходима, за да се вземат здравомислещи решения с крайна цел постигането на финансово благосъстояние."


Ето защо е много важно култивирането на финансова грамотност да започне от най-ранна възраст у всяко дете.


С амбициозната задача да помогне на младите да се реализират по-успешно в живота, като подобрят финансовата си грамотност, се е заела Банка ДСК чрез дългосрочната си инициатива "Национална финансиада". Дългата принудителна ваканция в момента е още една причина учениците да посетят сайта на инициативата https://finansiada.bg/, да усвоят нови знания и да се запишат за участие.


Ето накратко и 8-те най-важни факта, които трябва да знаете за тази инициатива:

1. Второто издание на "Национална финансиада" се провежда от 20 февруари до 31 март 2020 г., а финалът ѝ е планиран за есента.


2. Като благодарност за огромния интерес миналата година, когато са участвали близо 700 отбора за една единствена награда, тази година обхватът е разширен с втора възрастова категория ученици - 14-16 г., които заедно с по-големите на възраст 17-19 г., ще участват в две паралелни надпревари.


3. Наградите този път ще са 6 стипендии за образование - по 3 за всяка възрастова категория. За класиралите се на първо място тя ще е в размер на 3000 лв., за второ - 1500 лв., а за отборите на трето място - по 750 лв.


4. Надпреварата пак ще се проведе в познатия формат - онлайн състезания между двойки от тийнейджър и родител, които ще премерят знания и сили, ум и бързина, в онлайн квалификационна фаза и финално събитие на живо за най-добрите 12 отбора.


5. Темата на състезателните въпроси логично ще е "Финанси и как най-разумно да ги използваме и управляваме".


6. За да е интерактивно и предизвикателно за сетивата и знанията на участниците, Банка ДСК и техните партньори фондация "Инициатива за финансова грамотност", гарантират приятно, дигитално и забавно съдържание.


7. За да се запишете за участие и научите повече за "Национална финансиада 2020", посетете уеб страницата https://finansiada.bg/.


8. Инициативата "Национална финансиада" на Банка ДСК насочва общественото внимание към изключително важната тема за разумното планиране и управление на личните финанси. Затова в инициативата се въвлича и семейството - там, където изначално се зараждат знанията, стремежите и уменията на децата.


Като бонус точка, за това колко е важно да бъдеш сериозен към парите от ранна възраст, ще завършим с афоризъм на великия Оскар Уайлд: "Когато бях млад, мислех, че парите са най-важното нещо в живота. Сега, когато съм стар, зная, че това е така!"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK