С децата по време на коронавирус

С децата по време на коронавирус

© Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. В нея традиционно ви предлагаме идеи за събития и други активности за уикенда, ситуацията, сега обаче е различна.


България е в извънредно положение до 13 април, а учебният процес в цялата страна е преустановен до 29 март и всички преминаха на онлайн обучение. Не само няма събития за деца, а и родителите са призовани да не ги извеждат по градинки и детски площадки, затова ви припомняме съветите за безопасност, както и как да говорите с децата за коронавируса и други полезни разговори. Очаквайте в "Детски Дневник" и текст за това как да прекарваме приятно времето с децата вкъщи.


Ваканцията - до 29 март


Поради извънредните обстоятелства в петък (13 март, учениците бяха освободени от училище до 29 март. Те вече провеждат онлайн обучения според индивидуалните възможности на всяко училище.
До 29 март са затверени и детските ясли и градини.


Как да обясним на най-малките деца за коронавируса


Темата за коронавируса залива всичко и няма как децата да не започнат да задават въпроси.

Не е важно да изнасяте лекция за коронавируса, а е важно да започнете с въпроса какво всъщност е чуло и знае детето ви по въпроса. Ако знаят само, че по света умират хора и "Смъртта иде с косата си да ни посече", разговорът е съвършено различен от този, в който информацията е, че заболяването много прилича на грип.


Ако детето е под 6 години и нищо не е чувало, по-добре не го стресирайте. Съобразете се с възрастта и познанията му. Може просто да кажете "Има различни вируси, както когато те боли коремът или гърлото, коронавирусът е друг тип вирус".


Колкото до миенето на ръцете в продължение на 20 секунди - лесно е: можете да му кажете да изпее два пъти песничката Happy Birthday. Или да пеете "Хей ръчички", с която вече се появиха и клипове (вижте видеото).


Още от съветите, които след разговори с педиатри, психолози, специалисти по детски инфекциозни заболявания и експерти по сигурност предлага "Ню Йорк таймс", можете да прочетете тук.


Как една майка от Великобритания намери начин да напомня на детето си да си мие ръцете, докато не е с него през деня - вижте тук.


С децата вкъщи


Според прогнозата за времето през уикенда ще е дъждовно, така че и разходката на чист въздух в планината няма да е вариант за повечето родители. Седенето вкъщи може да е досадно и уморително, затова можете да го разнообразявате с готвене заедно (лесни рецепти за кулинарни подвизи с децата можете да видите в рубриката на "Детски Дневник" "С децата в кухнята"), да играете настолни игри, да гледате детски филми, да четете заедно книги (много откъси и информация за нови книги за деца можете на намерите в рубриката "Детски книги" на "Детски Дневник").


Може и просто да си говорите по-дълго с тях, да танцувате или да създавате разни неща с ръце.


Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" съвместно с образователната платформа "Уча.се" разработи видеоуроци по безопасност на движението по пътищата, подходящи за деца и младежи. В този видеоурок например ще научите основните правила за безопасно движение на пътя. Знаеш ли кои са пешеходците? А къде се движат, ако няма тротоар? Не забравяй да се оглеждаш внимателно, когато пресичаш дори на пешеходна пътека! А знаеш ли как да пресечеш, ако си на колело?Идеи за книги за родители - тук.


Бебетата и неродените са най-малко застрашени


Всички говорят за боледуването от коронавирус и, съвсем разбираемо, родителите са разтревожени от все по-притеснителната обстановка в Европа и България. За да бъде избегнато заразяване с вируса, е от особено значение да се спазва изключителна хигиена и старателно миене на ръцете.


За родителите с деца до едногодишна възраст е важно да знаят, че бебета за разлика от възрастните са с доста по-нисък риск да бъдат инфектирани с новия коронавирус. Освен това има и по-малка вероятност да развият симптоми. Това успокоява проф. Кристоф Бюрер, директор на клиниката по неонатология "Шарите" - Берлин.


В Китай само 9 бебета под 1 година са идентифицирани в началото на февруари 2020, в момент, когато общият брой на заболелите е над 50 000. Нито едно бебе с позитивен резултат от тест не е било сериозно болно, нито едно не е прието в интензивно отделение, информира Бюрер в интервю за Европейската фондация за грижа за новородените, публикувано на сайта на фондация "Нашите недоносени деца".


"Тъй като описването на епидемиологията на COVID-19 се публикуват с висока скорост, има основание да се предполага, че бебетата - както преждевременно родените, така и родените на термин, просто не са основната цел на този вирус", казва специалистът.


Няма документиран нито един на случай на вътреутробно предаване. Това не изключва възможността за предаване преди раждането, но е малко вероятно, казва още Бюрер за успокоение на бременните жени.


Наръчник на бременната жена - тук.


Съвети как да действате, ако се чудите дали имате симптоми на коронавирус - тук.


Графика: Фондация "нашите недоносени деца"

Графика: Фондация "нашите недоносени деца"


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент.


За новини без коронавирус - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK