Новата ситуация може да роди нови занимания с децата и семейни традиции

Новата ситуация може да роди нови занимания с децата и семейни традиции

© ReutersС децата толкова дълго време у дома има както предимства, така и недостатъци. Понякога е наистина трудно и родителите се изчерпват или започват да се обвиняват, че не са достатъчно добри и търпеливи с децата си. "Дневник" публикува съветите на клиничния психолог Белла Динкова от Националната мрежа за децата.


Пандемията с коронавируса промени работното време, доведе до невъзможност да посещаваме местата, които харесваме, превърна дома ни в офис и училище едновременно. Това постави на дневен ред въпроса как да разпределим пространството, стаите, техниката? С няколко ученици вкъщи кой как да учи се превръща в казус.


Подобни ситуации могат да доведат до появата на конфликти. Те обаче ни дават и възможност да си "измислим" и "изобретим" пространство и занимания, с които да се чувстваме добре. Как може да сe случи това?
Няма нищо страшно в това да се почувствате некомфортно. Ситуацията е нетипична - дайте си време за реакция. Ограниченията понякога водят до фрустрация, недоволство, променливо настроение. Това ще рече, че може би всеки от нас - малък или голям, ще има нужда от време, за да свикне, за да се подразни, за да се ядоса, за да го изрази някак.


Уважавайте личното си пространство и граници. За това ще е нужно повече търпение и воля. Дайте си време да свикнете и приемете, че нещо, което много ви харесва, може да е неприятно за някой друг, който е около вас, и обратното.


Говорете - както възрастните помежду си, така и с децата, създайте си свой начин за говорене в тази ситуация. За много хора тя е свързана с тревога, социално ограничение, финансови трудности, криещи се във все по-задълбочаващата се икономическа криза за цели отрасли. Сега е моментът да уважим личните си притеснения, да се опитаме да чуем другия и да му помогнем. Може би най-важното, което трябва да си повтаряме, е, че тази ситуация не засяга нас конкретно и приоритетно, но и хората около нас. Това ще рече смирение и да помним, че не всичко се върти около нас.


В този ред на мисли може би клишираните за много хора думи като "Обичам те", "Тук съм", "Имаш ли нужда от нещо" са особено важни и безценни, ако са искрени и изречени с мисъл и емоция. Ако сте си вкъщи заедно, те успокояват тревогата, а прегръдката и усмивката могат да намалят напрежението.


Говорете и се опознайте. И все пак, ако се върнем към ситуацията да сме всички вкъщи, какъв по-добър момент да се опознаем и да прекараме време заедно - нещо, което по-рядко се случва или може би основно по празници. Ако се замислите, може би сега е моментът за повече разговори (ясно, че ще е трудно и може би странно, предвид че все не остава време за това), в които да разберем кой от какво се вълнува, моментът за повече игри с малките деца (каквито си ги измислите, убедена съм, че всеки родител има нещо много любимо, което прави с детето си, или пък детето може да му подскаже), моментът да опознаете света на децата си - кои са приятелите им, какво ги вълнува, кое сега ги тревожи, как им влияе тази ситуация, с кого искат много да се видят, кого пък се радват, че няма да се налага да виждат, кой им липсва много, от кое им става тъжно.


Дали е възможно да си зададем въпроса "Как си", но да отговорим откровено и различно от стандартното "Добре съм", защото сега наистина за много хора не е "добре". Всъщност задайте тези въпроси и на вас самите, себерефлексията в такива моменти е важна. Има едно безценно правило и то е, че ако родителят е спокоен, то и детето ще е спокойно. Представям си, че за много хора, които са наистина притеснени и притиснати поради ред работни и финансови причини, това ще е трудно...


Понякога играта помага да излезем от мрачните мисли - семейни игри, в които могат да се включат всички. Какъв по-добър начин за разтоварване на напрежението от една семейна игра на "Не се сърди човече" или цял набор бордови игри като карти, табла, шах. Знаете ли, тези игри рядко се играят от децата днес. Може пък да ги научите на нещо ваше любимо и да се поинтересувате от тяхна актуална любима детска игра. Форма на обмен и може би приемственост.


Бордовите игри са чудесна възможност, давайки опциите както за екипни игри, така и за такива, в които може да се противопоставите на някого. Много често с играта ние, големите, но и малките, успяваме да се справим със света около нас, да изразим емоции и да изкараме напрежение.


Може би сега е моментът, в който дори да се "вдетините", да си отворите собствен безплатен фризьорски салон или гримьорна в хола и да се "нацапате", докато плачете от смях. Или пък да си отворите домашна кухня с резервите от шкафовете и да сътворите неща заедно с децата.


Колко често се случва изобщо да готвите с децата си? Може пък да си сверите часовника с тийнейджърите, техните интереси, игри и разсъждения по темата за случващото се.


Музиката и киното винаги са били като спасително въже и мост към това, което е било преди, и като глътка свеж въздух, който да се опитаме да си осигурим. В Италия свирят и пеят от прозорците, на места пък прожектират филми върху стените на блоковете. Може би сега е семейният момент, в който заедно да си създадете тази традиция или най-малкото да опознаете взаимно интересите си, да комбинирате музикални вкусове и да си дадете време за реакция - да ви хареса, да не ви хареса или пък даже да искате още предложения. Киновечери, в които ще може да се редувате в изборите си и по този начин да уважите предпочитанията на другия.


Групово четене. Много деца от малки израстват с това някой да им чете. Представете си едно по-разчупено семейно четене или пък да има пространство и време да почетете на малките деца, а защо не и един на друг вие, възрастните. Нека не забравяме, че ние се свързваме чрез думите и езика и понякога няма толкова лично неща като това любимият ни човек да ни чете. Отново - близост и контакт.


Неяснотата е налице, ще е нужно време и търпение поне в близките седмици. Всъщност цялата ситуация може да доведе до един друг тип да сме всички заедно, където да се родят нови занимания и традиции.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5269 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK