ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Матурите за 7 и 12 клас се отлагат

Матурите за 7 и 12 клас се отлагат

© Министерския съветАко от 14 май се възстановят учебните занятия, ще се наложи изпитите за националното външно оценяване и за зрелостниците да бъдат преместени с от 4 до 10 дни. Вероятно ще предложим матурите на зрелостниците, които са на 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и 1 юни. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.


Вчера правителството предложи извънредното положение в страната да бъде удължено с месец - до 13 май. Не е известно кога Народното събрание би разгледало предложението на Министерския съвет. В момента парламентът не работи, след като се наложи всички депутати да бъдат тествани за коронавирус заради техния болен колега Хасан Адемов от ДПС.


Дипломите и кандидатствването в университетите


Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни, но годината ще завърши нормално, каза Вълчев. Той обяви още, че висшите училища в България и чужбина ще изтеглят приема напред във времето, така че няма да има ощетени кандидат-студенти. Вълчев увери, че ако кандидатстващите зрелостници все пак се сблъскат с проблем при кандидатстване някъде по света, МОН ще съдейства, като говори със съответното училище и съответната страна, освен това е готово да издаде по-рано дипломите.


Без национални кръгове на олимпиадите
Изпитите след 7 клас, които са предвидени за 9 и 11 юни, ще се проведат на 13 и 15 юни, каза още министърът на образованието.


Вълчев заяви, че няма пречка да не се проведе националното външно оценяване след 4 и 10 клас, както предлагат работодателите в системата на образованието. Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъде следващата седмица, тъй като предстои съгласуване, посочи министърът.


Няма да може да бъдат проведени националните кръгове на част от състезанията и олимпиадите, но проблемът тук е, че част от тях участват във формирането на балообразуването за прием след 4 и 7 клас. "Затова ще предложим най-вероятно да се вземат резултатите от областните кръгове при кандидатстването. Всички това ще се обсъди с професионалната общност, за да се постигне консенсус", обясни министърът на образованието.


Ще отпаднат някои теми от изпитите


По думите на Вълчев материалът за изпитите ще бъде редуциран, но в тях намя да бъде включен материалът само от 1-я срок, защото няма да е честно спрамо децата, които учат. МОН ще направи контролно замерване докъде са стигнали училищата, каза Вълев и учери, че учениците и родителите ще бъдат уведомени достатъчно рано върху кои теми ще са изпитите. Възможно е част от материала от 2-я срок да не се включва в изпитните материали - например да отпаднат последните теми от учебниците.


Отучването - индивидуално за всяко училище


Няколкото съботи през юни могат да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват, защото някои са по-напред, други по-назад с материала. "Има различия в степента на достигнатия материал още преди стартирането на карантината и електронното обучение. Говорим за система от 700 хил. ученици, над 60 хил. педагози и близо 40 хил. паралелки", обясни просветният министър. По думите му по-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение, каза още министърът и посочи, че най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси - музика и изобразително изкуство.


Вълчев предлага и дните между 13 и 16 април, които са определени за пролетната ваканция, да бъдат олекотени откъм учебен материал, защото министерството получило много оплаквания за претоварване на децата.Вместо по 6 часа дистанционно обучение, учениците да имат по 2-3 часа занимания по интереси, консултации и психологическа подкрепа.


Има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от училищни психолози, които да работят с децата през следващите седмици, обяви просветният министър.


Детските градини не учат дистанционно


Детските градини най-вероятно ще са с повече групи през лятото, обясни Вълчев. Дистанционно обучение за градините не е подходящо, като учителите и възпитателите в момента са в платен отпуск. Той обаче скоро може да свърши, особено за непедагогическите специалисти, които имат по-малко отпуск. Затова за тях ще се мислят други варианти, подобно на здравните специалисти в детските заведения - те могат да се насочват при съгласие в системата на социалните грижи, например да разнасят храна на болни и др., или в системата на здравеопазването.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK