Матурите за 7 и 12 клас се отлагат

Матурите за 7 и 12 клас се отлагат

© Министерския съветАко от 14 май се възстановят учебните занятия, ще се наложи изпитите за националното външно оценяване и за зрелостниците да бъдат преместени с от 4 до 10 дни. Вероятно ще предложим матурите на зрелостниците, които са на 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и 1 юни. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.


Вчера правителството предложи извънредното положение в страната да бъде удължено с месец - до 13 май. Не е известно кога Народното събрание би разгледало предложението на Министерския съвет. В момента парламентът не работи, след като се наложи всички депутати да бъдат тествани за коронавирус заради техния болен колега Хасан Адемов от ДПС.


Дипломите и кандидатствването в университетите


Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни, но годината ще завърши нормално, каза Вълчев. Той обяви още, че висшите училища в България и чужбина ще изтеглят приема напред във времето, така че няма да има ощетени кандидат-студенти. Вълчев увери, че ако кандидатстващите зрелостници все пак се сблъскат с проблем при кандидатстване някъде по света, МОН ще съдейства, като говори със съответното училище и съответната страна, освен това е готово да издаде по-рано дипломите.


Без национални кръгове на олимпиадите
Изпитите след 7 клас, които са предвидени за 9 и 11 юни, ще се проведат на 13 и 15 юни, каза още министърът на образованието.


Вълчев заяви, че няма пречка да не се проведе националното външно оценяване след 4 и 10 клас, както предлагат работодателите в системата на образованието. Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъде следващата седмица, тъй като предстои съгласуване, посочи министърът.


Няма да може да бъдат проведени националните кръгове на част от състезанията и олимпиадите, но проблемът тук е, че част от тях участват във формирането на балообразуването за прием след 4 и 7 клас. "Затова ще предложим най-вероятно да се вземат резултатите от областните кръгове при кандидатстването. Всички това ще се обсъди с професионалната общност, за да се постигне консенсус", обясни министърът на образованието.


Ще отпаднат някои теми от изпитите


По думите на Вълчев материалът за изпитите ще бъде редуциран, но в тях намя да бъде включен материалът само от 1-я срок, защото няма да е честно спрамо децата, които учат. МОН ще направи контролно замерване докъде са стигнали училищата, каза Вълев и учери, че учениците и родителите ще бъдат уведомени достатъчно рано върху кои теми ще са изпитите. Възможно е част от материала от 2-я срок да не се включва в изпитните материали - например да отпаднат последните теми от учебниците.


Отучването - индивидуално за всяко училище


Няколкото съботи през юни могат да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват, защото някои са по-напред, други по-назад с материала. "Има различия в степента на достигнатия материал още преди стартирането на карантината и електронното обучение. Говорим за система от 700 хил. ученици, над 60 хил. педагози и близо 40 хил. паралелки", обясни просветният министър. По думите му по-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение, каза още министърът и посочи, че най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси - музика и изобразително изкуство.


Вълчев предлага и дните между 13 и 16 април, които са определени за пролетната ваканция, да бъдат олекотени откъм учебен материал, защото министерството получило много оплаквания за претоварване на децата.Вместо по 6 часа дистанционно обучение, учениците да имат по 2-3 часа занимания по интереси, консултации и психологическа подкрепа.


Има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от училищни психолози, които да работят с децата през следващите седмици, обяви просветният министър.


Детските градини не учат дистанционно


Детските градини най-вероятно ще са с повече групи през лятото, обясни Вълчев. Дистанционно обучение за градините не е подходящо, като учителите и възпитателите в момента са в платен отпуск. Той обаче скоро може да свърши, особено за непедагогическите специалисти, които имат по-малко отпуск. Затова за тях ще се мислят други варианти, подобно на здравните специалисти в детските заведения - те могат да се насочват при съгласие в системата на социалните грижи, например да разнасят храна на болни и др., или в системата на здравеопазването.


Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Какви матури точно в момента? Стига вече! Оставете младите хора на мира. Тези матури нямат никакво значение за никого. Както и дистанционното обучение. Оставете децата на мира!

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  А 10 клас?

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  И що се отлагат ве, нали учат "онкъщи"?
  Или май не върви далаверата с частните уроци, компенсиорайки идиотското образование и с особено идиотските учебници...

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Отложете ги направо за началото на август. Голяма вероятност, че до края на май това няма да приключи, защо да държите деца и родители в напрежение?

 5. 5 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Този младеж продължава да си играе ...

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Ако идеята за образование беше искрена и с цел наистина да се получат някакви знания, то тази учебна година е редно да се повтори.
  Явно образованието като цяло е построено само за отбиване на номера...
  Ми така или иначе родителите си плащат за частните уроци (явно някой ще научи децата, все пак), поне оставете всеки да си ходи когато си иска на училище.

 7. 7 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 838 Разстроено

  Да бе, университетите били готови...... Една свястна платформа имаше при нас, и я зарязаха, като свършиха евро парите!!! Та сега всеки се спасява както може - по мейл, вайбър, скайп и т.н.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3084 Весело

  АКО незнам си к"во изпитите дрън-дрън .И на него не му е ясно . Щели да намалят материала . Децата на практика няма да учат 2 мес. Ще забравят и това ,което са учили .

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":

  Малкото ми дете е 5 клас и учим заедно по някои предмети.
  За 40 минути не знам как преподават урока. Невъзможно е, осен ако само не го издекламираш. И след 10 минути междучасие прескачат в друга тема.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Министре, чети сега моето предложение за децата 1 - 4 клас, щото имам такова:

  1. Заебаваш всякакво дистанционно обучение, защото е не ефективно за малките;
  2. Удължаваш учебната година поне с месец - месец и половина;
  3. Премахваш баластрата от учебната програма като:
  - физическо;
  - музика;
  - технологии и предприемачество;
  - околен свят и т.н.
  4. Остават само математика, БЕЛ, чуждите езици, компютърно моделиране.

 11. 11 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Моето дете също е 5 клас. По кой предмет уроците имат нужда от повече от 40 мин., за да бъдат преподавани? Говоря за преподаване на урок, а не за научаването му (решаване на всички задачи към него), което така или иначе децата правят като домашно.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#10] от "gwe49620445":

  За всичко друго съм съгласен, но не и за физическото. Ако няма някакво натоварване и време, в което децата да изпускат парата, останалото обучение отива в канала. Видях го наживо някога, когато ремонтираха цяла година физкултурния салон, а откритото игрище беше разкопано за преасфалтиране. Накрая играехме на 3D гоненица, използвайки децките катерушки в близката градинка, клоните на дърветата и оградата на училището.

 13. 13 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 47 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanpopov":

  Физическото вкъщи. Заедно с родителите. Скачане на въже, въртене на обръчи, тенис на холната маса, подскоци на място, гирички, лицеви опори, йога и т.н.
  Полезно и за децата, и за родителите.

 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Какви матури точно в момента? Стига вече! Оставете младите хора на мира. Тези матури нямат никакво значение за никого. Както и дистанционното обучение. Оставете децата на мира!
  —цитат от коментар 1 на koalarevolution


  Няма да ревете срещу матурите, ако осъзнаете, че те легитимират образованието ни в целия свят. Ние си знаем какво е съдържанието, но достатъчен хорариум и матура , отварят вратите навсякъде, после трябва да се справиш, разбира се. Много студенти карат подготвителна година точно заради липсата на матура.

 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Оптимистично ми се струва, това предположение на министъра.

 16. 16 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Тоя всеки ден е иди ми дойди ми. Човек без деца, явно реално си няма на идея какво се случва в момента с родителите и децата им. От една страна дистанционното обучение върви, от друга, обаче, не всички родители са във възможност да учат с децата си, за да успеят да наваксат липсата на учител на живо. Същевременно им се дават изключително много домашни, които понякога ги карат да учат до никое време. Като по пътя се добавят всякакви "творчески" задачи, които хептен задръстват нещата. И всичко това хората и децата го приемат с идеята, че поне няма да има удължаване на годината. Е да де, ама тоз гусин министър всяка седмица обяснява как щяло да се учи Юни, па Юли евентуално, как пролетната ваканция щели да я съкращават, да я пълнят с "разпускащи задачи" и психолози и прочее, и прочее. Някак си се създава впечатление, че "системата" е изключително загрижена, сакън тез деца 5 мин. свободни да нямат. Всички ще прегорим по тоя начин, и родители, и деца, масово блокирани по къщите! Аз като родител, например, вече имам нужда от ваканция! Сутрин ставаме рано, пускаме лаптопа, сваляме материалите за учене, после видео уроци до обяд, половината къща не смее да шукне, че се вдига шум, след това до 5-6 следобяд се пишат домашни, дообяснява се материала, дообясняват се задачите по математика, И междувременно работим (все още) от вкъщи. А не можем да излезем навън да разпуснем, нищо, че парка е отсреща, щото нали разбираш, 5 бона... Вместо да говорят глупости всяка седмица, просто да определят 2-3 дена за тестове училище когато е възможно, всеки минал с 80% да излиза във ваканция, другите да учат 2 седмици кондензирано, без езици(да бе, и аглийски даже учим на видео връзка?!?!?!), без музика, рисуване, никому ненужно в момента програмира и езици и да се приключва за тая учебна година. А виж, с матурите не знам как ще се оправят... Всички ходят на частни уроци, а сега уроци няма. Съответно "системата" не може да ги подготви и работата отича.

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Ако идеята за образование беше искрена и с цел наистина да се получат някакви знания, то тази учебна година е редно да се повтори. Явно образованието като цяло е построено само за отбиване на номера.
  —цитат от коментар 6 на ju.li


  е това е, това е причината за всичките тея празни приказки и глупости, които се правят... ако работеха за резултати, годината щеше да се нулира

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Четири дни какво ще променят?

 19. 19 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  "..., но годината ще завърши нормално, каза Вълчев"
  Този изглежда единственият свестен в т.нар. "екип" на байГаньос.
  Прогнозата ми е, че ще изхвърчи оттам. щом се разнесе пушилката "Ко-викаш-19" в БГ.
  А, възможно е Сачева да е още по-подходяща изкупителна жертва за тъпотиите които ще навърши БГдиктатурата....
  За целта само трябва каскетвируса Гешефт, да я разобличи като костовашки провокатор в системата и да я посочи за линчуване на озверелите от глад безработни.

 20. 20 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#17] от "extraCACA":
  А защо да се нулира? Понеже има учители и ученици, които не се справят?
  Много от учителите и учениците се справят и то доста добре. Не трябва ли другите да се стремят да ги догонят, вместо труда на справящите се да бъде отхвърлен и да се налага и те да повтарят годината? Ако имате деца, вземете им помогнете и учете с тях, вместо да мечтаете как всички ще повтарят годината и вашите деца ще имат време от цяла година да наваксат пропуснатото. Ако има учители, които не могат да се справят с он-лайн платформа, то от целия клас няма ли един родител, който да им помогне и обасни и нещата да тръгнат?
  П.С. Да ви разкрия една тайна. В повечето училища и преди пандемията нещата бяха такива, че родителите трябваше много активно да участват в образованието на детето си, за да има то трайни знания. Сега пак е същото, но с този плюс, че много от родителите в момента са си вкъщи и активно наблюдават какво учи детето. Та резултатите не би трябвало да са много трагични, а дори по-добри. Е, ако родителите не искат да се занимават, то нещата малко трудно се получават (освен ако нямаме някое много ученолюбиво дете или много вдъхновяващ учител)

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#11] от "Smile":

  уроци по 40 мин. ли хахах... на кого бе моме, тия

  №1 - 3 кл. - досега няма и един преподаден урок, по нищо; флякат се домашните във Вайбър и кой - каквото - толкова
  №2 - 7 кл. - няколко от учителите наистина полагат огромни, на фона на възможностите си усилия, еваларката за което, поне опитват... има и такива, които досега не са се появявали дори и веднъж обаче; други прескочиха материал, за да се включат в статистиката на м-вото; "часовете" са по 30 мин.; от днес тръгнаха физическо и музика

  абе за кво говорим изобщо

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#11] от "Smile":уроци по 40 мин. ли хахах... на кого бе моме, тия№1 - 3 кл. - досега няма и един преподаден урок, по нищо; флякат се домашните във Вайбър и кой - каквото - толкова№2 - 7 кл. - няколко от учителите наистина полагат огромни, на фона на възможностите си усилия, еваларката за което, поне опитват... има и такива, които досега не са се появявали дори и веднъж обаче; други прескочиха материал, за да се включат в статистиката на м-вото; "часовете" са по 30 мин.; от днес тръгнаха физическо и музикаабе за кво говорим изобщо
  —цитат от коментар 21 на extraCACA


  При вас може и така да е..... В моето училище 100% от учителите си вършат работата както трябва. Работим в различни платформи с различните класове. Днес ми беше шести пореден ден с видео връзка. Виждам всички, които са на линия, те ме виждат, пращам файлове и линкове, поставям задачи, изпълняват, показват, коментираме.... Вече свикнахме.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smile":


  "А защо да се нулира? Понеже има учители и ученици, които не се справят?
  Много от учителите и учениците се справят и то доста добре. Не трябва ли другите да се стремят да ги догонят, вместо труда на справящите се да бъде отхвърлен и да се налага и те да повтарят годината?"

  Именно!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 25. 25 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Ако идеята за образование беше искрена и с цел наистина да се получат някакви знания, то тази учебна година е редно да се повтори.Явно образованието като цяло е построено само за отбиване на номера...Ми така или иначе родителите си плащат за частните уроци (явно някой ще научи децата, все пак), поне оставете всеки да си ходи когато си иска на училище.
  —цитат от коментар 6 на ju.li


  И два набора първолаци на есен къде да ги съберат???

 26. 26 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#10] от "gwe49620445":За всичко друго съм съгласен, но не и за физическото. Ако няма някакво натоварване и време, в което децата да изпускат парата, останалото обучение отива в канала. Видях го наживо някога, когато ремонтираха цяла година физкултурния салон, а откритото игрище беше разкопано за преасфалтиране. Накрая играехме на 3D гоненица, използвайки децките катерушки в близката градинка, клоните на дърветата и оградата на училището.
  —цитат от коментар 12 на ivanpopov


  "децките"🤣🤣🤣

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":Моето дете също е 5 клас. По кой предмет уроците имат нужда от повече от 40 мин., за да бъдат преподавани? Говоря за преподаване на урок, а не за научаването му (решаване на всички задачи към него), което така или иначе децата правят като домашно.
  —цитат от коментар 11 на Smile


  —-
  По всеки един. По математика сега са на проценти. Урока за проста лихва, за колко време се обяснява и се решават достатъчен брой задачи, за да се разбере.
  По География- Водите на Африка! Какво ще запомни, ако само прочетем заедно урока. Намерихме едно филмче половин час, на един младеж, който се разхождал из Африка, после филмче за река Конго, после филмче за водопада Виктория.
  Така ще му остане нещо в главата.
  А по История за Римската империя не ми се отваря дума!

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#27:"hope"][/quote]

  "Намерихме едно филмче половин час, на един младеж, който се разхождал из Африка, после филмче за река Конго, после филмче за водопада Виктория.
  Така ще му остане нещо в главата."
  Ако ще и цялата поредица "Без багаж" да свалите и да гледате, времето няма да ви стига.... Както казал трънският майстор..."Три пъти го режа и все е късо"... та така, баланс трябва. Еднообразието изморява и удължава времето за учене, от там влизате в спирала и детето изключва....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 29. 29 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smile":

  ++++++++++++++++

  Да добавя - сега изискванията и домашните идват по мейла и е много по-лесно за родителя да съдейства и да проследява. Винаги съм го правила, само че в много по-неясна среда.
  НО зависи от учителя. Има разни гадове, дето напрягат и без това стресиращата ситуация. Ама те и в училище бяха същите, сега поне не ги виждаш.
  Читавите учители оставят време за работа, така че ако детето има нужда от съдействие, да може да го получи в удобно за родителя време.

 30. 30 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#22] от "extraCACA":

  Знам какво е публично образование. И какво? Не схвана ли, че ситуацията е извънредна и се налагат извънредни мерки? Дори толкова извънредни, че да се наложи родителите да вземат да обърнат внимание на собствените си деца и да им помогнат в ученето! Някои го правим при това не само в извънредни мерки и затова резултатите са по-добри. Други разчитат само на държавата/ училището и нещата куцат. И на мен ми се иска училището да е такова, каквото трябва да е и да дава равен старт на всички без оглед на семеен произход, та да може дори децата на неграмотните да получат добро образование. Само дето реалността е друга. И тя е такава не от вчера или от преди един месец. И понеже искам моето дете да получи читави знания, аз като родител полагам усилия и извън училището (а понякога и въпреки училището, но това е друга тема). И така нещата се получават. И ще продължат да се получават, понеже касаят лично моето дете и от мен зависи. Пък ти ако искаш не полагай никакви усилия и обвинявай държавата, че децата ти не получават никакви знания. Никой не ти пречи в тази насока.
  Между другото - като виждаш, че едното дете нищо не учи, защо не си се свързал с класен ръководител, с директор или друг, да видиш с какво да помогнеш процеса и да почнат реалните уроци. Ако беше ситуацията в нашето училище такава, родителите отдавна да са наскачали (и вероятно сами щяха да направят платформа за обучение, има достатъчно безплатни опции). Или е по-лесно да се оплакваш по форумите вместо да се включиш като активен родител?

  А относно обръщението, така можеш да се обръщаш към жена си или към майка си, но не й към мен. Явно е, че възпитанието ти никакво го няма, но затова можеш да се сърдиш на твоите родители, аз не съм ти виновна.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 303 Любопитно

  Имах доста резерви спрямо него, когато го назначиха за министър, особено заради едни стари спомени от времето, когато беше представител на студентите в академичния съвет. Радвам се, че не оправда очакванията ми и се оказа сполучлив министър, особено на фона на другите.

  O sancta simplicita!
 33. 33 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#27:"hope"][/quote]
  "По всеки един. По математика сега са на проценти. Урока за проста лихва, за колко време се обяснява и се решават достатъчен брой задачи, за да се разбере." - За около час може да се вземе урока и да се решат задачите към него, т.е. и домашното да се напише. При моето дете, което е мързел неземен и се налага да го ръчкам да учи, стана дори по-бързо, та си мисля, че учинолюбивите деца ще се справят и за по-малко от 40 мин.

  " По География- Водите на Африка! Какво ще запомни, ако само прочетем заедно урока. Намерихме едно филмче половин час, на един младеж, който се разхождал из Африка, после филмче за река Конго, после филмче за водопада Виктория.
  Така ще му остане нещо в главата." - ако търся филмчета за всичко, няма да има време за нищо. Урока се учи, пише се домашното, аз разказвам допълнително неща, които знам от обща култура и му давам да си чете допълнителни материали за после (след като си е научил по другите предмети). Иначе къде ще му излеза краят?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#36] от "caz50646641":

  Ти твоето образование да не би да си го получил в условия на пандемия, че си толкова неграмотен? Много е забавно хора, които едно смислено изречение не могат да съставят, да дават оценки как да се провежда образованието на днешните деца и да реват, че щели да останат неграмотни.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#27:"hope"]
  —цитат от коментар 33 на Smile
  "По всеки един. По математика сега са на проценти. Урока за проста лихва, за колко време се обяснява и се решават достатъчен брой задачи, за да се разбере." - За около час може да се вземе урока и да се решат задачите към него, т.е. и домашното да се напише. При моето дете, което е мързел неземен и се налага да го ръчкам да учи, стана дори по-бързо, та си мисля, че учинолюбивите деца ще се справят и за по-малко от 40 мин." По География- Водите на Африка! Какво ще запомни, ако само прочетем заедно урока. Намерихме едно филмче половин час, на един младеж, който се разхождал из Африка, после филмче за река Конго, после филмче за водопада Виктория.Така ще му остане нещо в главата." - ако търся филмчета за всичко, няма да има време за нищо. Урока се учи, пише се домашното, аз разказвам допълнително неща, които знам от обща култура и му давам да си чете допълнителни материали за после (след като си е научил по другите предмети). Иначе къде ще му излеза краят?[/quote]


  —-

  Това наричам “претупване”. Да се прочете урока и да се напише домашното. За това са и тези резултати.
  В учебника по география са им написали координатите: ширина и дължина на четирите крайни точки на Африка, колко метра е висок връх Ухуру.


  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#38] от "caz50646641":

  Гробарите не ги гледам изобщо, че ме хваща бяс от тях. Това обаче не променя твоята неграмотност и безсмислието точно ти да даваш оценки на образованието.
  Това, че в управлението са пълни идиоти и калинки, на теб лично дава ли ти някакво успокоение, че да не се напъваш да пишеш смислено? От кога стана модерно да си прочел само няколко книги и да не можеш да свържеш смислено изречение? Хайде малко да се опитваме да вдигаме нивото, вместо ежедневно и ежечасно да го сваляме!

 41. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  ..... кво говорят тея....чуват ли са.... Матури.. ама и двойки да имало само......няма проблеми....продължават....оценките били само за обратна връзка с МОН......пълен абсурд....

 42. 42 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":

  Мога да дам жокер, дано съм полезна. Предполагам имате регистрация в Школо. Там на учебни материали има много публично достъпни неща качвани от различни учители. Специално проверих - има и за водите в Африка в раздела за 5кл. по ГИ.
  Има и други полезни неща, стига на човек да му е интересно.
  Сега гледам и как се пълни платформата на учителите https://e-learn.mon.bg/
  Там също може да се съберат интересни материали (за сега е доста празно, но активни учители качват вече неща) и е свободна за достъп. Вече свалих доста неща на моето диване, да си чете през свободното време.

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#42] от "Smile":

  Нещо излизате от темата.
  Детето ми е втора смяна, от 13:30-18:30.
  За да влезем в графика на Мон , трябва от 9-12 часа да пишем домашни и от 13:30-18,30 да преподаваме уроци.
  Това няма как да се случи. Моята теза е, че за 40 минути преподаване на урок, по начина по който е поднесен в учебника, моето поне дете усвоява 10% от материала. До сега не съм си давала сметка, че попълването на домашните е мнооого далече от научаването. Защото аз след работа мога да следя Бел и мат., не гледам по всички предмети какво учат. Гледам да си е написал домашните.


  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":

  Добре де, те преди като учеха нормално в училище, нали пак им бяха по 40 мин. часовете. Тогава е стигало времето за преподаване на един урок. А сега не стига. Нещо наистина не разбирам. Само вие ли му преподавате на детото, то дистанционно обучение от учителите си няма ли. Ако е така и детето учи вкъщи само с майка си, без да има реални часове, то разбирам защо искате да минете урока и упражненията заедно и да се научи материалът наведнъж. Тогава може и да не стигнат 40 мин., но то и в нормална ситуация не стигат (те затова имат домашни децата и неща, които да подготвят вкъщи сами). В тази ситуация може и повече време да е необходимо.
  Вие сама казвате, че до сега не сте го следила детето какво е научил, само по БЕЛ и математика. Сега сте почнали явно и другите предмети да следите и явно ще има добър резултат при детето. Къде е проблемът (освен, че трябва да се отдели повече време от родителя, но пък пишете, че петокласникът е малкото Ви дете, т.е. имате и по-голямо, което може да удари едно рамо в даването на материали и обясняването)?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK