Министерството на образованието готово и за по-дълго отлагане на матурите

Министерството на образованието готово и за по-дълго отлагане на матурите

© Георги КожухаровДържавните зрелостни изпити след 12 клас засега са планирани на 30 май и на 1 юни. Външното оценяване след 7 клас ще бъде на 13 и на 15 юни. "Това засега е относително малко изместване във времето. Готови сме и за варианти, в които отлагането е по-голямо" - това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за "Нова телевизия".


В изпитите няма да бъде включен материал, който да не е изучаван от децата, подчерта Вълев. "В момента средно сме на около 70% от материала. Броим и материала, който се усвоява по време на електронното обучение, защото то стартира ефективно за много голяма част от учениците", каза още той.


По думите му това, което е получено като обратна връзка до момента е, че децата учат дори повече, отколкото в присъствена форма на обучение. "Разбира се има пропуски. До голяма степен синхронното обучение (виртуална класна стая) замества обучението в присъствена форма, но пък не е възможно за всички деца и то през цялото време", каза още той.
"В края на този месец ще направим проучване кой докъде е успял да стигне. Ще се съобразим и с тези, които са с най-бавно темпо. За тях няма да има материал в изпитите, който не е изучаван", съобщи Вълчев.


Той пак повтори, че учителите имат избор на програми и платформи за преподаване, но най-подходящо е да ползват електронна образователна платформа. Няма вариант за нулева учебна година, подчерта отново той.


Той коментира, че езиковите гимназии се справят ефективно с дистанционното обучение. "Дори и нещо да е изпуснато, надяваме се в зависимост от развитието на ситуацията ще имат възможност в оставащите 5-15 дни да компенсират. Езикът и предметите, които се изучават на чужд език се изучават и в условията на самоподготовка", каза министърът на образованието.


"В извънредна ситуация сме, не можем да минем без загуби. Детските градини не могат ефективно да осъществяват обучение в електронна среда, защото ектраните вредят на тази възраст на децата, пък и основното педагогическо взаимодействие е игровото", каза Вълчев. Той обяви, че утре му предстои среща с националното сдружение на общините, на които ще бъдат обменени добри практики.


По-голямата част от педагогическият персонал е в платен годишен отпуск, а непедагогическият персонал в някои общини бива използван за други дейности, например социални, при спазване на мерки за тяхната безопасност, но факт е, че не на всички може да се уплътни времето. Учебното време в детските градини ще бъде удължено, за да се компенсира част от изоставането, ще бъдат организирани и дейности по интереси, обясни Вълчев. "Следващата седмица ще има решение за учителите в детските градини, но не може да има пълен работен ден в детските градини", посочи той.


По думите му университетите също провеждат успешно дистанционно обучение, но проблем е провеждането на практиките особено в медицинските специалности. "Ще бъде необходимо и при тях наваксване след вдигането на карантината. Всички трябва да са настроени да работят повече през лятото", каза Вълчев.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  кви матури какви 5 лева то 2-ри срок няма той още сънува матури :D:DD:
  Нулева година това е решението ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  отлична оценка на образователната ни система в училище - добавяме я към отличната оценка за здравната ни система в сравнение с тези в Западна Европа - факти, само и единствено факти

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  До коментар [#2] от "hhhuuunnnn":

  Коя здравна система? Която няма пари за заплати на медицинските сестри? За тази здравна система ли става въпрос?

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на cch48545894
  cch48545894
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Аз съм един от тези наивни романтици,които в движение за една едмица се самообучиха за работа в платформа.
  Сега мога да кажа,че моите третокласници в селско уìлище, на втория ден се адаптираха за работа в ел.среда.Но дали всички директори и експерти не пропуснаха шанса да преформатирфат екипите.Оказва се , че болшинството млади и дигитално компетентни хора по щат са в занималните.Затова и не могат да бъдат пълноценно използвани.Точно класните са тези,които се съпротивлявят срещу он-лайн обучението и не искат да използват идеалната възможност да направят малката крачка към гокямата цел- модерно образование.Лошото е.è решиха да намесят отново никому ненужните експерти от инспекторатите за да им намерят работа.Повечето от тях са продукт на соц.системата.Няма как да си търсил партийност в чàса по физиèско ввъзпитание и да си адекватен на днешния ден.И ние учителте грешим ,но по- добре нещо да правим, отколкото да се занимаваме с лаладжийство като социолози и сталинчета журналюги ала Волгин или Гочето Любенов.
  И си припонете приказката за неволята,върши работа, а не е дълга!

 5. 5 Профил на cch48545894
  cch48545894
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Аз съм един от тези наивни романтици,които в движение за една едмица се самообучиха за работа в платформа.
  Сега мога да кажа,че моите третокласници в селско училище, на втория ден се адаптираха за работа в ел.среда.Но дали всички директори и експерти не пропуснаха шанса да преформатирфат екипите.Оказва се , че болшинството млади и дигитално компетентни хора по щат са в занималните.Затова и не могат да бъдат пълноценно използвани.Точно класните са тези,които се съпротивлявят срещу он-лайн обучението и не искат да използват идеалната възможност да направят малката крачка към голямата цел- модерно образование.Лошото е,че решиха да намесят отново никому ненужните експерти от инспекторатите за да им намерят работа.Повечето от тях са продукт на соц.системата.Няма как да си търсил партийност в чàса по физиèско ввъзпитание и да си адекватен на днешния ден.И ние учителте грешим ,но по- добре нещо да правим, отколкото да се занимаваме с лаладжийство като социолози и сталинчета журналюги ала Волгин или Гочето Любенов.
  И си припонете приказката за неволята,върши работа, а не е дълга!

 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#2] от "hhhuuunnnn":Коя здравна система? Която няма пари за заплати на медицинските сестри? За тази здравна система ли става въпрос?
  —цитат от коментар 3 на Petleshev


  за кои медицински сестри? - познавам няколко в София, които взимат заплати около средните и мрънкат, че не взимат колкото колежките им в някакви болници у нас - същото като за всяка професия, но това не мога да го обясняна бивши партийни секретари и ченгета

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Нулева година това е решението ;)
  —цитат от коментар 1 на MititU

  Наясно ли сте какво се съдържа зад тези ви думи? Или чешем клавиатурата от скука?

  Sic transit..
 8. 8 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 467 Весело

  кви матури какви 5 лева то 2-ри срок няма той още сънува матури :D:DD:Нулева година това е решението ;)
  —цитат от коментар 1 на MititU


  Алкашка, при нулева година на 15 септември в първи клас учениците ще са по 50 в паралелка ли?

  п.п. Отдавна се знае, че кумуниз и акъл НИКОГА не се комбинират!!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  На този етап дистанционното обучение е от полза. Имам преки наблюдения.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Учителите да внимават с този експеримент, че може да се окажат излишни повечето от тях.
  Ако цял срок може, защо да не може и цяла година?!

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  3Г мрежата на село не издържа за двама ученици. Трябва да даваме по 200 лв. на месец.
  Кабел няма.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 467 Весело

  3Г мрежата на село не издържа за двама ученици. Трябва да даваме по 200 лв. на месец.Кабел няма.
  —цитат от коментар 11 на hope


  хопчо, у ваше село няма ли говеда да ги пасете, ами се занимавате с работа дето не ви е работа?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 13. 13 Профил на Даниел Чо
  Даниел Чо
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Аз съм горд с много български учители. Те успяха за дни да реформират система, която се оплаква от самата себе си вече десетилетия. Дистанционното учене не е като в клас, но е много по-добре от нищо. Име по-добре от много училища в Централна Европа.
  По-важно е какво ще бъде научено за след кризата. Като например невероятните възможности, които дават много електронни инструменти за учене.
  Аз вярвам в българските учители и бъдещето на професията им!

  Срещу вредителите, с химикали ... или в случая, с химикалки
 14. 14 Профил на cch48545894
  cch48545894
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":

  Опитай и ти,системата е отворена!

 15. 15 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#5] от "cch48545894":

  Абе, вярно е огромен нахредък това с онлайн обучението и дано остане нататък като част от процеса за домашни, ицвънкласни проекти и подобни. Но има и проблем- родители и роднини пишат тестовете, децата не са най-навитите да четат, ако не ги наблюдават и т.н. Реално научаването е нищожно, а децата пощръкляват от стоене на едно място без приятелите си. Успехът може и да се повиши покрай написаното от възрастен домашно, ама той може ли да замести педагога за реалното научаване?
  Изпуснатият материал, даже да е 30%, може ли да се компенсира? Примерно детето не може да работи с дроби, но догодина ще му преподават вече задачи, които искат такива сметки. Или не знае сегашно време и основни 500 думи по език, но догодина ще учи минало време и още 1000 думи. Кой ще преподава тези 30% плюс другия материал, за да върви напред? Изпитване? Как се следи дали в скайп някой не пише отговорите на детето, даже да се гледа как то трака по клавиатурата? Remote сесия на десктопа да му гледаш екрана плюс камера ли се ползва? Как се гледат 20 деца накуп всяко едно какво прави?

  Като цяло трябва нулева година при толкова изпуснато учене. Иначе до 12и клас повечето ученици ще са изпуснати- няма да могат да надградят нещо, което не са научили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK