Родителският кошмар: какво ще стане с детето, ако се разболея от коронавирус

Родителският кошмар: какво ще стане с детето, ако се разболея от коронавирус

© ReutersАко има истински родителски кошмар в последния месец - много по-страшен от стоенето затворен с енергични деца вкъщи, преодоляването на трудностите около дистанционното им образование, опитите за пълноценна работа и липсата на всякакво лично време и пространство, то той е мисълта какво би се случило, ако най-лошият сценарий се сбъдне - възрастните вкъщи да се разболеят толкова тежко от COVID-19, че да влязат в болница, и децата останат сами.


В друга ситуация въпросът кой да поеме грижата за децата, ако по някаква причина - здравословна или друга, родителите временно не могат, е труден, но не е нерешим. Най-често се разчита на родителите, други роднини, приятели, понякога и на съседи. В момента практически всички тези възможности отпадат - бабите и дядовците са в най-рисковата група, а да се иска услуга от останалите в повечето случаи е неудобно предвид риска от това да внесат зараза в собственото си семейство. А най-уязвими са самотните родители, които не само не могат да се надяват, че поне единият родител ще е достатъчно добре, за да се погрижи за детето си, макар и болен, но не могат да разчитат дори на психологическата подкрепа на партньор.


Държавата още мисли


Две седмици след началото на извънредното положение и още толкова преди очаквания пик на епидемията от коронавируса държавата все още няма уточнен алгоритъм как да се постъпва, в случай че дете остане само, ако единственият или двамата му родители влязат в болница.
Пред "Дневник" от Агенцията за социално подпомагане - органът, който трябва да осигурява грижа за малолетните и непълнолетните, останали без помощ от възрастни, обясниха в началото на миналата седмица, че "всеки случай е индивидуален, поради което при постъпване в отдел "Закрила на детето" на сигнали за дете в риск се извършва спешно проучване и се предприемат мерки за защита правата и интересите му". Няколко дни по-късно увериха, че след въпроса на редакцията е започнало обсъждане на темата между националния щаб и ресорното министерство и се очаква решение. До момента обаче такова не е оповестено. На сайта на агенцията има единствено посочен денонощен телефон (+359878221629), на който може да се подаде сигнал за евентуален случай.


От институцията припомнят, че отделите за закрила на детето имат няколко възможности да помогнат на дете извън семейната му среда, ако това се налага за спешна защита на интересите и правата му.


Те включват:

- настаняване в семействата на роднини и близки


- настаняване в приемно семейство


- настаняване в т.нар. центрове от резидентен тип (като кризисни центрове или центрове от семеен тип)


- настаняване в специализирана институция: едва когато са изчерпани всички възможности детето да се отглежда в среда, близка до семейната.


"В действията на социалните работници от първостепенно значение е опазване здравето, живота и сигурността на детето", се посочва в писмените отговори на институцията до "Дневник".


Баба, дядо и близки


"Ако и двамата родители са болни, най-добрият възможен вариант е детето да се отглежда от баба, дядо, близки. Не е казано 100%, че детето, дори и да се зарази, трябва да го кара много тежко" - така държавният здравен инспектор Ангел Кунчев отговори преди дни в интервю за БНТ на въпроса какво се случва, ако в едно семейство възрастните се разболеят. Акцентът в коментара му беше върху здравето на децата, като отново призова всички да запазят спокойствие и да не се вторачват в най-тежките случаи, защото според статистиката две трети от хората ще изкарат вируса с лека кашлица и температура, след което ще изградят имунитет.


Хората трябва да запазят 100% спокойствие, защото в тази нагнетяващата се обстановка виждат най-тежките и крайни случаи. Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат вируса на крак.


Ангел Кунчев,

главен държавен инспектор


Засега не е известно как биха се спазвали съветите на Ангел Кунчев, ако влезе в сила обмисляната от националния щаб за борба с коронавируса идея, за която беше съобщено на 27 март - там, където има един заразен, цялото семейство да бъде слагано под карантина, т.е. всички да се смятат за вирусоносители.


Непосилната тежест на самотното родителство


Стефка е от малък град в Северна България, но живее и работи в София, където сама отглежда 6-годишния си син. Баща му от години е в Испания, родителите й са у дома - на стотици километри, колегите и приятелите имат семейства, които пазят от заразата, а услужливата съседка е на възраст, заради която собствените й деца оставят покупките пред вратата и си тръгват.


Тя е събирателният образ на самотния родител, който вече три седмици се бори освен със страха за здравето, работата и финансовата си сигурност и с това какво ще прави детето й съвсем само, ако тя влезе в болница. По данни на Евростат от 2015 г. - най-новата достъпна официална информация, в България има поне 400 хил. души, които сами отглеждат децата си. Мнозинството от тях са жени.


Родителският кошмар: какво ще стане с детето, ако се разболея от коронавирус

© Reuters


В случая настрана остават финансово-битовите проблеми, които засягат повечето родители. Като например, че не могат да вземат болничен за отглеждане на децата, защото детските градини и училищата не са под карантина, и трябва да използват първо половината от платения си отпуск, след което да излязат в неплатен. Или, ако това е възможно, да работят от вкъщи, където са денонощно с детето, без да има на кого да прехвърлят дори за час ангажимента, за да си позволят здравословното излизане от родителската роля.


"Ролята на самотния родител е нещо непосилно в тази ситуация. Защото това не е роля, това са много роли, с които майката (най-често) е принудена да се справя", коментират за "Дневник" психолозите Велислава Николова и Ангела Иванова. Те припомнят, че ако в нормалното всекидневие възрастният може да разчита на помощ от добронамерени хора около себе си, включително за "глътка въздух" от денонощната грижа за детето, то ситуацията в момента е утежнена от нов фактор - страхът. "Рационален или не, страхът от заразяване го има и той не просто ще накара съседката да ти откаже да гледа детето за два часа, той ще накара теб да не си и помисляш за това."


От началото на извънредното положение двете работят с много семейства, които споделят колко трудно жонглират между ролите си на родители и професионалисти, и виждат, че трудностите не са пречупени през субективно преживяване, а съществуват реално. "Представете си сега как самотният родител трябва да управлява сам един такъв неочакван хаос. При това, докато се моли да не се зарази с вируса!", посочват психолозите и допълват, че това генерира експлозия от негативни преживявания, за които човек няма наличен ресурс за справяне.


Според тях от ключово значение в момента е възможността самотните родители да имат достъп до квалифицирана психологическа помощ, която да им осигури спокойствие. Те препоръчват всеки, който изпитва необходимост, да потърси помощ на някой от многобройните телефони, обявени от държавни институции и от специалисти. Велислава Николова и Ангела Иванова също са готови да помогнат безвъзмездно на самотни родители на фейсбук страницата си "Психопознание".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hiroo
  hiroo
  Рейтинг: Неутрално

  Ако се разболееш ще оздравееш,80% го карат леко.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  Ще го вземат злите норвежци и ще го изядат. Даже няма да го платят.

 4. 4 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това наистина си е кошмар.
  Прекарали вируса споделят, че с дни не са могли да станат от леглото.
  Говоря за такива, които са го карали в къщи.
  Какво става с децата в такива случаи?

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Дневник що не кажете колко магазина за хранителни стоки са разбити за последните два дена?
  —цитат от коментар 2 на dik10648677


  Нула.
  Разочарован ли си?

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  След оптимистичните и жизнерадостни статии за прелестите на дистанционното образование, просто не мога да повярвам, че на някой му е минало през ума, че по някакъв начин това положение ще се отрази и на децата.
  Браво...

 7. 7 Профил на dik10648677
  dik10648677
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#5] от "pag":

  Защо лъжеш, гербирус?

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Детето ще си изкара един грип и толкоз. Само да не ходи при баба и дядо !
  Дай Боже и родителят да се размине леко. За здрави хора не е опасно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  На мен ми е любопитно друго - какво ще стане ако се разболеят онези, които направиха всичко възможно да си пратят децата да живеят в чужбина, далеч от "кочината"?

  Ще скимтят жално на "провалената държава" да ги обгрижва, а тези от тях, които прескочат трапа, после ще я плюят още повече.

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Това е кошмарът на всеки самотен родител! Не може да си позволи да се разболее. Но и не може да си позволи да не ходи на работа.

 11. 11 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Нищо няма да стане. Корона вируса, децата не ги лови, но го пренасят. Няма нито едно дете да се е разболяло.

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#5] от "pag": Защо лъжеш, гербирус?
  —цитат от коментар 7 на dik10648677


  Я кажи нещо за Бил Гейтс и за световния заговор, там ти е силата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Глупости. Бойко Борисов ще го осинови, а Менда ще го разхожда в парка.

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Нищо няма да стане. Корона вируса, децата не ги лови, но го пренасят. Няма нито едно дете да се е разболяло.
  —цитат от коментар 11 на Ognyan Gerassimov


  ... има, не че хептен няма , ама се разболяват рядко и го изкарват леко

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ognyan Gerassimov":

  А как опазваш малко дете живо, ако не можеш да станеш от леглото?

 16. 16 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Живо, в смисъл да не се нарани, пребие, не говоря за хранене и други неща.

 17. 17 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#14] от "dark'star":

  Има вируси които натръшкват точно децата, но когато това се случва както бе със Свинският грип, толкова скоротечно че се чудя как оживя. Само че нямаши пандемия и на никой не му пукаше... казвам факт не за да обидя някого.. така че специално този вирус е безопасен за децата ... виждал ли си опасен за тях и какво прави?

 18. 18 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#14] от "dark'star":
  Е, някои не толкова леко. Има и починали от короната деца.
  Страхът обаче не е за децата, а за това кой ще се погрижи за децата ако родителят се разболее. И е разбираем. Но този страх го има и много преди да се появи корона вирусът. И преди това хората не са вярвали, че са безсмъртни и не може нищо да им се случи преди децата им да навършат пълнолетие. Самотните родители вярвам, че тези неща ги мислят много преди да се чуе за новия вирус.

 19. 19 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 642 Весело

  До коментар [#13] от "Ще върнем България в Европа":

  Аааа неможе ще я глобят парковете са само за кучета, освен и на тях по една каишка и да бафкат ...

 20. 20 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Това е кошмарът на всеки самотен родител! Не може да си позволи да се разболее. Но и не може да си позволи да не ходи на работа.
  —цитат от коментар 10 на Таралеж


  Всичко зависи от това как е подготвено детето.
  Като баща на дете, на което майка му си отиде на 37, направих почти всичко възможно детето да е подготвено да се справи в живота дори и без мен.
  Пак му помагам когато потърси помощ, но предпочитам сам да се справя все едно ме няма.
  Някой може и да не го приеме, но за мен просто е въпрос на време да си ида и тогава той ще остане съвсем сам, така че само, ако е подготвен, ще оцелее и ще може да продължи да живее дори и без единствения си родител.
  Според мен проблема е в родителите, а не в децата.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#20] от "traveler1":

  Да си жив и здрав още много години да се радваш на детето си! Имах в предвид родител с малко детенце. Имам колежка с дете на годинка.

 22. 22 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Важното е детето да не носи вируса в себе си, защото тогава за родителя ще бъде още по-тежко. Ако е здраво все някой близък роднина или приятел ще помогне, в краен случай институция. Нека не изпадаме в паника. Човек може да се разболее от далеч по-коварни болести, които макар и незаразни причиняват много повече страдание на близките.

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  [quote#2:"dik10648677"]Дневник що не кажете колко магазина за хранителни стоки са разбити за последните два дена?Я ти кажи и докладвай информацията на Гешев.

 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#20] от "traveler1":Да си жив и здрав още много години да се радваш на детето си! Имах в предвид родител с малко детенце. Имам колежка с дете на годинка.
  —цитат от коментар 21 на Таралеж


  Да, там е наистина трудно.
  Ами хора сме все пак - близки, познати, роднини все някой се надяваме да помогне.
  В краен случай и социалните служби - да не дава Господ!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#14] от "dark'star":Има вируси които натръшкват точно децата, но когато това се случва както бе със Свинският грип, толкова скоротечно че се чудя как оживя. Само че нямаши пандемия и на никой не му пукаше... казвам факт не за да обидя някого.. така че специално този вирус е безопасен за децата ... виждал ли си опасен за тях и какво прави?
  —цитат от коментар 17 на Ognyan Gerassimov


  Правил съм чай, компреси, разтривки ... като всеки родител.
  Не съм виждал нещо опасно или усложнено - Господ ме е опазил за сега.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Бойко знае най-добре, защото е станал кръгъл сирак само на 45 г. Ананиев пък винаги е наясно със статистиката и за него няма проблем от гардероба да изскочи някоя бабо-леля, която да е готова да отгледа децата, когато родителите не само са болни, но и трябва да ходят на работа, за да ги хранят.

  CONTADOR GRATUITO!
 27. 27 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 340 Весело

  Преди епидемията имаше цели орди НПО и приемни родители "загрижени" за чуждите деца. Същите нещо се изпокриха по дупките. Сега е момента да докажат, че са наистина загрижени и да приемат да се грижат за деца носители на коронавирус . Но най-вероятно ще е като с така наречените лични лекари и частните болници - каот трябва да се увоява и краде са първи на линия, сега като трябва да се помага никакви ги няма

 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  .........................всеки случай е индивидуален, поради което при постъпване в отдел "Закрила на детето" на сигнали за дете в риск се извършва спешно проучване и се предприемат мерки за защита правата и интересите му.......................

  Пак старото, а?
  Пак на децата ще посягат мръсните НПОджийки. Пандемия върви, няма деца без родители, но този въпрос е най-важният?

  Чакаме ви по села и паланки....и градове.
  Сега е пролет и постоянно имаме подръка мотики, брадви, прави лопати.
  Посмейте само.

  Дуня от Съвета на Европа ни кара да плюем на бългаската конституция и да приемем ИК ведно със ЗСУ, че и Стратегията дето Светиня Му я отмени уж.

  Няма да стане вашата нечисти нехора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Аз, ако те пипна тебе ще се напикаваш до края на живота си само като видиш картата на света или пък чуеш думата "Норвегия".

  Не разбра ли, че никой никъде няма да води децата ни? Че тук ще им пилят мозъците от 4 годишни. НЕ, че ще им позволим, но това искат. Задължително ходене на детска градина от 4 годишна възраст и задължително сексуално образование.
  По-голямото от малките ми две деца е на 3,5 години. Знаеш ли какво сексуално образование ще им дам на тия търтеи от МТСП и пиявиците от "Анимус" и коя ли не друга паразитираща организация от по един човек.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Ами ако няма роднини затова са приятелите. Истинското приятелство не е за едьене и пиенье само. Средното българско семейство не е с много деца, може да отгледаме още 3-4. А при италианския вариант и за много по-дълго време....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За сега виждам че никое от лекарствата, които се съобщава че дават резултати ги няма в България. Договорите за маски и респиратори са военна тайна. Социалните мерки са нулеви.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#29] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Росене, шегувах се, вземи сгрявай по-бързо.

  П.С. Две такива форумни нинджи ми се сополявеха лично, така че скачай само въоръжен и то с огнестрелно оръжие.

  П.П.С. Да се чуди човек кое е по-зле - ретроградните родители или либерастките НПО-та - ти как мислиш?

 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":

  Не им слушай глупостите. Месец март бие рекордите по доноси за деца в риск.
  80 броя са.
  А всички са си по домовете. Никакви сигнали няма, не и 80. Това са пускавици на НПОджийките.

  Връзката.
  Дуня от Съвета на Европа пуска доклад и той се връща в България като искане от Съвета на Европа да приемем незабавно ИК, Стратегията дето я нямало, ЗСУ и още не що, което сега от бяс не мога да се сетя какво беше. Това е номера им. Тотална атака в във време на чума.

  А да мога аз да спипам един сигналист само....все ми е едно дали има дете в риск или не....ще съжалява, че се е родил, дори да е стара баба.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#4] от "dokoro":

  Според статистиката това са 15% - такива които все пак имат някакви симптоми но не са за болница. Другите 80% няма да го усетят а 5% наистина ще имат нужда от лечение в болница. И ако това се случи на самотен родител и няма никакъв роднина или приятел да поеме грижата, разбира се социалните ще помогнат, никой няма да остави дете да се скита само и гладно.

 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ......................България има поне 400 хил. души, които сами отглеждат децата си. Мнозинството от тях са жени.......................

  Измама е.
  Просто вече дори аз съм спрял да се женя.

  Ама си гледам двете деца. Жената и тях гледа и мен, че вече съм безработен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "dokoro":

  Децата има лели, чичовци, дядовци, баби.....въобще имат си много хора, които да ги гледат.

  Просто това е поредната статия, която "Икономедиа" е длъжна да пусне зарази грантовете, които не са тайна. Пише ги най-долу вляво под всяка статия.
  Не съдете и "Дневник" за това.
  Просто не вярвайте на глупости.


  ДА.
  Най-големият страх е какво ще прави детето ми, когато аз съм пукнал.
  Това при мен си е перманентно състояние, поради напредналата ми възраст за "млад" татко на две малки деца. Е, така се получи. Ама си треперя и то много преди коронката на дойде и въобще да съм чул за нея.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Niki
  Niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вие го направихте тоя вирус Ебола бе, какво ще стане, еми ще боледува с детето и това е , взима си болнични и готово. каквото ставаше едно време с деца болни от варицела и подобни...28 дена карантина. Ебаси трагедиите...Кунчев първо беше 80 % на крак, сега станаха 60-70% на крак, утре да не станат сто процента смъртност...Боже пази България от акълии...

 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#32] от "Deaddark":

  Никога, ама никога не се шегувай с тези неща.
  Те са сериозни като инфаркт.
  По-опасни са от вируса. Въпроса е за затриването на България.
  Опитват да го направят в нашият живот. Докато сме живи ние.

  Огнестрелно оръжие вече не пипам. Отличен стрелец съм.

  Ненабиваем човек НЯМА :). Три пъти за щастие. Две нинджи вече са минали и вниманието ти е притъпено :).

  Ретроградни родители си е имало винаги, но от това България не е загинала.

  НПОджийките са само пешките на оня зад тях. Сами по себе си са просто много алчни хора без съвест. По логиката на въпроса ти са те най-опасните.

  Най-опасен, обаче е този, който стои зад тях. Този, който може и нарежда на Съвета на Европа и на Съвета на Европайският съюзи, на ООН, на Юнеско и уницефките.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Родителският кошмар от тези дни е - какво ще стане с децата ми, ако няма доходи - за жилище, за храна, за образование.
  Това е кошмарът. Вирусът утре няма да го има, кошмарът на мизерията ще остане.

 40. 40 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":

  Да, ама детето ще е контактно.
  Кои приятели ще поставите на това изпитание?

 41. 41 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#36] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Дядовци и баби?
  В тези времена те са под карантина.

 42. 42 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#37] от "Niki ":

  Детето ще го изкара леко.
  Но, ако родителите се тръшнат едновременно, макар и амбулаторно, и бабите и дядовците са под карантина?
  Кво правим?
  Двугодишно дете, примерно ще се гледа само няколко дена?

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#38] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Прекаляваш с безпокойството - нормалните сме мнозинство и ще бъдем мнозинство. Исканият от НПО-шките свят ще го има само в Холивуд средите и в някой друг "Изтънчен филм за ценители" в тесен езотеричен кръг и дотам.

  Жив и здрав да си - ще преживеем и короната и либерастията; така както преживяхме комунизма - него който го е преживял без да е член на БКП знае какво е да си на къде-къде по-кофти режим и пак да ти излиза сметката.

 44. 44 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#39] от "zenola":

  За съжаление икономическата среда у нас е на ръба още от татово време - един месец да се забави някакво плащане или клиент да фалира - това бърка работата на още трима по веригата - дотам, че да ги върне година назад или и те да спуснат кепенците. При работниците е същото - повечето са от заплата до заплата и да заделят една за новогодишен подарък - ще изкарат два месеца на ограничен режим и дотам - после като останат със стотина лева за месеца и... е не ми се мисли, дано всичко приключи най-много до 13 май, че и по-рано.

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално
 46. 46 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#40] от "dokoro":

  Става въпрос за наистина сериозни случаи, при които и двамата родители едновременно да са много зле и да са приети в болница. Ако нещата се скофтят до такава степен, сигурно бих помолила брат ми. Ако той също е зле, то вероятно друг млад роднина (пр. братовчеди). За няколко дни ще може да се намери някакво решение, докато единият от родителите укрепне поне малко.
  Аз лично се моля, ако ще го караме с мъжа ми това, то да не е едновременно, че единият да се грижи за другия и за детето, докато укрепне и после той да поеме щафетата.
  В крайна сметка, ако се сбъднат прогнозите и 70 % го прекараме, на финала няма да е трудно да намериш приятел, който вече да го е прекарал и да може да ти помогне с грижите за детето.

 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  "...Родителският кошмар: какво ще стане с детето, ако се разболея от коронавирус.."

  Гледай я тая! Вместо да се притесни за кучето, както повелява законът, тя се развикала за детето. Ще потрае, къде ще ходи. После ще му тряснат ваксина от която шапката ще му падне и всичко ще е наред. А с кучето тия номера не минават. Пък и има защита на животните.

 48. 48 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Кошмар е за самотни майки забременяли без съгласието, дори и без знанието на бащата. Каквото си надробиш, това сърбаш! Децата трябва да са желани и обичани от двамата родители. Още някоя друга криза и женичките може и да се научат, че взимане на решение вменява носене на лична отговорност. Еманципацията не е заместител и не компенсира липсваща ценностна система.

 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  Благодаря, но комунизма е като детска игра пред опита да се затрие не просто България, а цяла Европа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#45] от "Deaddark":

  Те така и не си оправиха сайта.
  При всеки коментар по дефолт трябваше да си бъде "неутрално", а когато човек реши нека е "весело". Аз затова вече не обръщам внимание на това какъв е коментара според автора му. Затова и не обърнах внимание на поста ти №3 с "весело", защото не му обръщам внимание... и се хвърлих да те удуша :). При нормално положение щях да разбера може би майтапа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Какво ще стане с децата ми, ако се разболея от коронавирус" е сложен и плашещ въпрос.
  Но все пак, в момента за повечето родители, особено за повечето самотните родители, много по-плашещ е въпросът "Какво ще стане с децата ми, когато загубя работата си заради истерията около коронавируса".

 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Абе човек, вземи се.... направи нещо да не се мъчиш. То голям страх от тия НПО-та, голямо нещо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  И ако това се случи на самотен родител и няма никакъв роднина или приятел да поеме грижата, разбира се социалните ще помогнат, никой няма да остави дете да се скита само и гладно.
  —цитат от коментар 34 на m17

  Ако родителят е хванал вируса, със сигурност го носи и детето, макар и без симптоми.
  Значи тези приятели или социални, които ще ги гледат примерно 2 седмици, със скафандри ли ще бъдат през това време, за да не пипнат вируса и те, и да го предадат после пък на техните семейства, и така нататък по веригата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK