България с 4 медала на виртуалната европейска олимпиада по математика за момичета

България с 4 медала на виртуалната европейска олимпиада по математика за момичета


Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) избра тази година все пак да проведе 9-ото си издание, но дистанционно. Домакин на състезанието трябваше да бъде Холандия, съобщи
Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Участваха 204 математички от 53 държави, 39 от които европейски.


Състезанието беше открито виртуално на 15 април, а резултатите станаха известни днес. Българските момичета са спечелили два сребърни и два бронзови медала.


България с 4 медала на виртуалната европейска олимпиада по математика за момичета

Тазгодишните български представителки на EGMO са:
Десислава Николова, 10 клас, СМГ - бронзов медал
Калина Николова, 10 клас, СМГ - сребърен медал
Маргарита Стефанова, 11 клас, СМГ - сребърен медал
Михаела Гледачева, 11 клас, ПЧМГ - бронзов медал
Техни ръководители и наблюдатели са Виолета Найденова, Велина Иванова и проф. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН). Михаела Гледачева и Маргарита Стефанова бяха участнички и в миналогодишния отбор, когато спечелиха съответно сребърен и златен медали в Киев.
Задачите на български език можете да разгледате тук: ДЕН 1, ДЕН 2.


Състезателните дни по програма бяха 16, 17 и 18 април , а организаторите бяха подготвили серия онлайн активности, за да предадат на момичетата поне малко от преживяването "олимпиада". Сред онлайн заниманията имаше пъзели, оригами, маникюр и различни разговори.


България участва редовно в престижния формат от 2012 г. насам, като към днешна дата е спечелила общо 32 медала: 4 златни, 19 себърни, 9 бронзови, както и 3 почетни грамоти.


По график EGMO 2021 трябва да се проведе в Грузия, а EGMO 2022 - в Унгария.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK