Сутрешни размисли от терасата за родителите, децата и бъдещето днес

Искам децата ми да ме виждат как и аз се уча, как не успявам, как не спирам да пробвам, докато не стане по-добре и да осъзнават, че това ни прави хора - опитът, промяната, желанието и действията към по-добро.

© Red paper plane

Искам децата ми да ме виждат как и аз се уча, как не успявам, как не спирам да пробвам, докато не стане по-добре и да осъзнават, че това ни прави хора - опитът, промяната, желанието и действията към по-добро.Сигурна съм, че в нито един момент от историята не е било лесно да си родител - въпреки че от позицията на времето, днес изглежда по-голямо предизвикателство от всякога. Може би, защото никога през развитието на човечеството до днешния ден, събитията и действията не са били толкова непредвидими и бързи, а промяната - толкова абстрактна. Както казва Харари, "във всеки един момент от развитието ни като видове, сме могли да предположим до точност какво ще се случи в следващите 50 години и какво можем да очакваме от събитията около нас. И за първи път в развитието ни, това вече не е така." Най-висшата способност на човека (като най-висшето същество на тази планета) е за адаптация и целенасочена промяна на средата ни с цел по-добро развитие на индивида. И да, ние сме показвали през вековете и епохите с техните кризи, конфликти, болести и промени на климата колко умен, изобретателен, устойчив и храбър вид сме.


Но днес сякаш точно тази способност е поставена на сериозен тест.


Процентът от нас, който сега показва настройка и личностни умения да устои на тази промяна и да съумее да я използва в своя полза, не е обнадеждаващ. С непредвидимите неща, които неизбежно ще се случват в следващите няколко години, този процент на успешно адаптирали се най-вероятно ще падне още повече. С остарялата образователна система почти навсякъде по света, където царува наизустеното знание, подчинението и конкуренцията, а не уменията, иновацията и сътрудничеството, шансовете за успех драстично намаляват с всеки изминал ден.
Освен, ако не положим сериозно усилие в правилната посока. Не в това да се запазим същите напук на всичко, пък каквото ще да става, а да проявим тази хитрина и интелигентност, която ни е присъща като вид и ни е съхранила и развила до неузнаваемост през десетките хиляди години еволюция в посока на личностна трансформация. Да инвестираме в себе си и децата ни, за да се приучим как постоянно да се променяме към по-добро, за да можем ефективно да използваме средата си в наша полза. И, не на последно място,


да се научим да създаваме промяната, която искаме да видим в себе си, в общността си, в света,


а не да гоним събитията и все да не ги стигаме, докато изостанем безвъзвратно.


Такива мисли ми се въртят в главата всеки ден, докато разучвам поредната нова платформа за съвместна работа, опитвам да запаля споделената електрическа кола, инсталирам новата програма за общ отдалечен брейнсторминг, настройвам системата за умния си дом през телефона или правя поредната си онлайн фитнес тренировка (у дома, в офиса или в домашния си офис - вече няма значение). Както и докато си пресаждам цветята на терасата, разглеждам любимо списание на дивана, рисувам с децата, смеем се и правим мисия, зареждам пералнята и си приготвям билков чай на котлона. Живеем в особен момент, нали :)


И така, мисля си аз като родител, искам за децата си неща, които да им помогнат да са пълноценни и щастливи хора в този особен и много красив едничък наш свят. И си признава - представям си ги като лекари, еколози, балерини и космонавти, а не като продавач-консултанти. Не за друго - продавачите няма да са ни нужни след 10-ина години. И искам децата ми да знаят, че аз съм тук, сега и завинаги, за да им съдействам. Искам да ме виждат как и аз се уча, как не успявам, как не спирам да пробвам, докато не стане по-добре и да осъзнават, че това ни прави хора - опитът, промяната, желанието и действията към по-добро. А не страхът да не се провалим и да действаме на сигурно.


Защото в днешния свят на промените, най-рисковата стратегия е да не рискуваш.


Ние, родителите, знаем от собствен опит, тестван с времето и с цената на много вложени усилия, кое работи и кое - не чак толкова; кое има значение и те движи напред и кое - не чак толкова; кое прави живота ти смислен и пълноценен, а оттам и теб по-щастлив и кое - не чак толкова. Знаем, че на първо място ти трябва кураж, за да променяш себе си и света си, когато има нужда. А то се оказва, че винаги има нужда.


Знаем, че ти трябва воля, увереност и експериментиране, когато застанеш пред всички малки, средни, големи и супер странни препятствия на пътя.


Знаем, че трябва да се научиш да падаш и след това да ставаш, за да можеш да го практикуваш този спорт, наречен смислен живот.


Знаем, че трябва да му се радваш на света около теб и далеч от теб, да взимаш с шепи от красотата му и да допринасяш поне с три пъти повече за неговото добро бъдеще - да го цениш и да се грижиш за него.


Знаем, че трябва любопитство за всичко - да се развиваш, да създаваш, да опитваш, да научаваш,


да се будиш с широко отворени очи и да гониш дните до дупка.


И знаем колко бързо любопитството изгасва и колко е трудно отново да го запалиш. Знаем колко маловажно е наизустеното знание за успеха ни. Знаем колко трудно за преодоляване са заучените в училище подчинение и йерархия. Знаем колко трудно ни е да работим отворено с доверие и проактивно с хора, когато с години наред тези хора са ти били конкуренти по чин в училище. Знаем колко е важно и времеемко да придобиеш умения, да тренираш характера и нагласите си и как никой не работи върху тях в най-ключовите за това години в учебна и домашна среда. Знаем колко е важно да умееш да експериментираш, да стартираш, да създаваш, да се преоткриваш и как точно за това все не остава време в учебната седмица и у дома.


И все няма настройка за важните неща, все приоритетите са другаде. А времето си минава, децата растат, ние растем, светът се върти и ние само се возим на него.


"След планините има още планини", както хубаво са го описали маорите.


Но ние, хората, сме храбри, умни, изобретателни и обичаме живота, обичаме дните, чакаме всеки нов още от първите лъчи и го изпращаме много след като последната светлинка е заминала на запад.


А сега, като родители, светът ни е още по-голям, по-шарен, по-светещ, по-емоционален, по-вълнуващ. Защото сме заедно и искаме да сме заедно с децата - и да им го показваме, да го преживяваме, да го разучваме, да се променяме и да тестваме кое работи за нас и кое не. Защото сега няма по-важно време, от времето ни заедно с тях. Защото ни харесва да растем заедно и да се радваме на всичко, което ни се случва и сме готови за всичко, което ни очаква.


А, когато искаме - можем. И сме го доказвали стотици хиляди години.


Цветелина Камова е създател на Red Paper Plane (Червен хартиен самолет) - проект, чиято цел е да използва пълния потенциал на дизайн мисленето в образованието и да качи на ново ниво проектно-базираното обучение. Тя е проектен мениджър с 8-годишен опит в енергийния сектор и възобновяемите енергийни източници. Магистър по международни и европейски изследвания. Коментарът й е от блога й.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pgf32650177
  pgf32650177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищонеказване в много редове...

 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  "във всеки един момент от развитието ни като видове, сме могли да предположим до точност какво ще се случи в следващите 50 години и какво можем да очакваме от събитията около нас. И за първи път в развитието ни, това вече не е така."

  Това е чутовна, повтарям ЧУТОВНА глупост!! Другарката даже не осъзнава, че сега живтът е много, ама много по-предвидим, отколкото преди само 100 години, за повече изобщо няма да отваряме дума. Стигнах до това изречение и ми е достъчно да разбера, че няма смисъл да чета по-надолу! Никакво осъзнаване, никакво знания как са живели и пред какви опасности са били изправени предишните поколения.

 3. 3 Профил на fcl45655278
  fcl45655278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Златно време за всекакви дървени философи и разтегачи на локуми. Време за размисли и писаници - безкрайно; вдъхновение - на корем.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  Позитивен съм, но това са си чисти алабалистики...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  Празни думи на един празен човек...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Празни думи на един празен човек...
  —цитат от коментар 5 на Депутат 241


  Взе ми думите от устата.

 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  окнчателно орган на социалистическата партия - някой изненадан?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Много ми е любопитно какво се изучава в дисциплината "международни и европейски изследвания" в която авторката е магистър. Но пък ми звучи подобно на актуалните "джендър стъдис" за което съм убеден че са пълни глупости на крадрат и съответно си мисля че и европейските изследвания са от същото ниво.

 9. 9 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  имах предвид, че фамилия Камови ще се присъедини към останалите соц-фамилии в ръководството на "дясното" "либерално" "пространство" - чест ли е за вас, другари теменуги, такива елитни и образовани семейства да ви водят към светлото бъдеще?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 10. 10 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Отхвърлили Господ и словото му, ние се чукаме ( с яйца) и пазаруваме като за края на света, като пропускаме най-важното: любовта към Господ и към хората около нас. Навремето основната причина порди която Господ избра Авраам беше способността му да предаде на децата си откровението и завета на Господа. За мен е логично, когато спрем да правим това, светът в този му вид да изчезне. Ако я караме така, може да стане и в близките месеци, както вече се убедиха мнозина.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#2] от "Stargate":

  Забравяш че гледната ти точка е от днешния ден и е много лесно да видиш всичко от височината на 21 век.

  klimentm
 12. 12 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Е, да погледнем позитивно!
  Поне няма от идиотската социалистическа, анти-полова, и полит-коректна пропаганда, с която ни заливат напоследък.
  Вече като видя заглавие на статия, съдържащо "родители" и "деца" и настръхвам.

  Поне тук няма вменяване на някаква манипулация по агресивен начин.

  Вярно е, че светът сега е много по-сигурен. Средната продължителност на живота е рекордно висока. Преди са раждали по 10 деца, барем някое оцелее. Сега по 0 и 1.

  Но също така и авторката е права, че от кариерна гледна точка, животът е трудно предвидим напред във времето.
  Някои професии ще отпаднат. Други ще се променят.

  Може би програмирането и математиката (заради логиката и абстрактното мислене), ще останат актуални.

  От социална гледна точка, също има огромни промени.
  Поколението от 70те има една ценностна система, манталитет, характер, човешки връзки; поколението от 80, доста по-различни; поколението от 90те, доста по-различни; от 2000та още повече!
  Традициите се рушат!
  Преди е имало много повече последователност и предвидимост.
  Сега, ако си родител, не знаеш какви ценности да предадеш на детето си. Някои остават непроменени, други обаче вече не са актуални!
  Достатъчно интелигентният човек съобразява, че не всичко, което знае, може, разбира ще актуално.
  Та дори и в нищо-казването на авторката, има различни слоеве и дълбочина.
  Въпросът наистина е сериозен и актуален.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  По-умните живеят в къща с двор.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Тая година вместо на Тасос ще е на Тересос :)

 15. 15 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 655 Неутрално

  > европейски изследвания

  А european studies! Колко кифли са завършили това чрез активен "духовен" живот, Уайнстейн ряпа пасе.

  Winora forever
 16. 16 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Мирогледа на нашено поколение е много объркан. Във всичко търсим забавлението. За месец и нещо в къщи, най-големият ни проблем е че ни е скучно! Една непозната болест ни мори, а ние си мечтаем да свърши... за да ходим на море, да продължим да си жимеев както преди - с вечната амбиция да сме "готини", "свободни" и "креативни". Слагам всичко това в кавички, защото тези думи са се принизили до различни определения на консуматорско съществуване.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 17. 17 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 18 Разстроено

  „Както казва Харари, "във всеки един момент от развитието ни като видове, сме могли да предположим до точност какво ще се случи в следващите 50 години и какво можем да очакваме от събитията около нас. И за първи път в развитието ни, това вече не е така."“
  Абсолютна глупост, но най-жалкото е че тя стои в основата на анализа на Ц. Камова
  Едно от най-поразителните качества на глупостта е, че се разпространява спонтанно и удивително бързо. Прочетох интелектуалния миш-маш на Цветелина Камова и мога да обобщя следното:
  1. Когато изходната позиция на анализа е погрешна, анализът е безплоден. Да се основаваш върху глупостта на Харари, че всичко преди него е могло да се предвиди е
  отричане гениалността на хилядите изобретатели и иноватори.
  Според Ц. Камова откриването на парната машина, която е променила из основи производството е“планирана“ 50 години по-рано!!! Или електричеството или откриването на нефта като гориво, които още стоят в основата на съвременния свят?.
  2. Ще припомня на магистърката Камова, подобни 50 годишни планове са правени при плановата социалистическа система и според тях комунизмът трябва да пристигне у нас през 1980 година. Уви, това не се случи защото на комунизма горивото му свърши някъде в Магадан, Сибир.
  3. „С остарялата образователна система почти навсякъде по света, където царува наизустеното знание, подчинението и конкуренцията, а не уменията, иновацията и сътрудничеството, шансовете за успех драстично намаляват с всеки изминал ден.“
  Магистър Камова, не зная къде сте получили тази диплома, но образователна система, която не се основава върху конкуренцията – няма бъдеще. Преподавал съм 45 години и винаги съм учил студентите си, че конкуренцията е майка на развитието, включително и на индивида. В САЩ преподаватели, които не се избират от студентите си отиват. У нас е обратното. Уволняват тези, които имат най-много студенти записани при тях.

  Поздрави от САЩ

 18. 18 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  „Както казва Харари, "във всеки един момент от развитието ни като видове, сме могли да предположим до точност какво ще се случи в следващите 50 години и какво можем да очакваме от събитията около нас. И за първи път в развитието ни, това вече не е така."“ Абсолютна глупост, но най-жалкото е че тя стои в основата на анализа на Ц. КамоваЕдно от най-поразителните качества на глупостта е, че се разпространява спонтанно и удивително бързо. Прочетох интелектуалния миш-маш на Цветелина Камова и мога да обобщя следното:1. Когато изходната позиция на анализа е погрешна, анализът е безплоден. Да се основаваш върху глупостта на Харари, че всичко преди него е могло да се предвиди еотричане гениалността на хилядите изобретатели и иноватори.Според Ц. Камова откриването на парната машина, която е променила из основи производството е“планирана“ 50 години по-рано!!! Или електричеството или откриването на нефта като гориво, които още стоят в основата на съвременния свят?.2. Ще припомня на магистърката Камова, подобни 50 годишни планове са правени при плановата социалистическа система и според тях комунизмът трябва да пристигне у нас през 1980 година. Уви, това не се случи защото на комунизма горивото му свърши някъде в Магадан, Сибир.3. „С остарялата образователна система почти навсякъде по света, където царува наизустеното знание, подчинението и конкуренцията, а не уменията, иновацията и сътрудничеството, шансовете за успех драстично намаляват с всеки изминал ден.“Магистър Камова, не зная къде сте получили тази диплома, но образователна система, която не се основава върху конкуренцията – няма бъдеще. Преподавал съм 45 години и винаги съм учил студентите си, че конкуренцията е майка на развитието, включително и на индивида. В САЩ преподаватели, които не се избират от студентите си отиват. У нас е обратното. Уволняват тези, които имат най-много студенти записани при тях.Поздрави от САЩ
  —цитат от коментар 17 на koevip


  Потвърждавам!
  Аз съм учил и живял, освен в България и в Канада.
  Там течаха непрекъснато сървеи и оценки от студентите към преподавателите, разбити по много параграфи.
  Подготвеност, яснота, последователност, оценяване, материал към предмета, домашни и тн.
  Поздрави!

  Конкуренцията е един от фундаментите на Природата!
  Също и на човешкия свят! Включително и в личен, и в професионален план.
  А също и в повечето забавления, игрите и спортовете, например.

  Само болен, или крайно заблуден, може да мечтае за свят без конкуренция. (социализъм)

 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 546 Весело

  На човек, който има проект "Ред Пейпър Плейн", не може да се вярва!!!!
  Баси! А представяте ли си, ако проекта му беше "Рот Фронт, Камарад"? Ужас! Ужас!!!
  И това са размисли от терасата за родителите, децата и бъдещето днес!!!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 20. 20 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 546 Весело

  Е, да погледнем позитивно!Поне няма от идиотската социалистическа, анти-полова, и полит-коректна пропаганда, с която ни заливат напоследък.
  —цитат от коментар 12 на Тангра


  Е! Защо пък дясната, демократична, еврлоатлантическа антиполова и политкоректна пропаганда да е социалистическа?! Това не разбрах!!!!
  Май ще трябва да те пращам на опреснителен курс при Курнелия!!!!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#9] от "hhhuuunnnn":

  Че,то без съответния червен произход,в ДеБъ не взимат изобщо?!Като почне от Него-собственика Прокпиев,минем през.Бойкикев,Дайнов,Кюранов,Такови,Радан Кънев...

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Любопитно

  До коментар [#20] от "Günther":

  Кой те е излъгал,че БСП е социалистическа??

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#21] от "yanne":

  Е недейте, Радан не е заразен с червената чума по произход, той е по полов път - жена му в дъщеря на агента на ДС Баръмов, станал после общински съветник от СДС.

 24. 24 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 492 Разстроено

  Интересно, как всезнаещите и всевиждащи журналисти, полицаи и „психоаналлизатори“ на забелязаха и не разбраха откъде и от какво се появи идиотското поведение на надрусаните богаташки запъртъци – гонки, дрифтове и т.н. По телевизиите обилно минава един филм „Бързи и яростни 1,2,3...“, а за геймърите има и видео игра. Там се случва същото, което после превръща българските пътища в касапница, НО ... там се прави с професионални каскадьори и безбройни технически видео трикове. За съжаление интелектуалното ниво на друсаните запъртъци не им позволява да направят разликата и те се идентифицират с героите от филма. Във видео играта можеш да удариш както си искаш другата кола и никой няма да загине – ще има само „рестарт“!

 25. 25 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 33 Неутрално

  "Сигурна съм, че в нито един момент от историята не е било лесно да си родител - въпреки че от позицията на времето, днес изглежда по-голямо предизвикателство от всякога."

  Да, преди 100 години, когато е нямало ваксини, семействата са имали 7-8 деца, десетки декари земя чакаща да бъде обработена, епидемия от инфлуенца, морбили, холера и пр., е било по-лесно да си родител. Според авторката.
  Нито живеем в най-драматичното време, нито в някакви огромни лишения, мизерия, липса на канализация и хигиена, нито във време на война.
  Просто на много разглезени от живота человеци им е непосилно да ограничат потребностите и инстинктите си...
  Съвременните проблеми с децата, лесния достъп до накротични в-ва, е поради същото тази консуматорска система, която задоволява и презадоволява все по-голяма част от хората по света...
  Днешният човек, свикнал да следва удоволствията си, в една хедоностична до перверзия система, не умее да сложи известни окови на своя нрав. Яж, пий, сери, друсай, измести истински ценното в живота. И тази криза е и един шанс, малко да коригираме грешките в развитието си. Не само при нас, а глобално. Понеже отново просто сме част от глобалните тенденции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK