Учебната година приключва дистанционно, в училище - само за матурите

Учебната година приключва дистанционно, в училище - само за матурите

© Анелия НиколоваУчебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите за 7 и 12 клас.


Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации, съобщи пресцентърът на образователното ведомство.


Предстои определяне на датите


Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната и постъпващите в министерството становища.
По време на разговора беше отбелязана готовността на образователната система за провеждане на изпити при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност.


Участниците в срещата приеха в училищата да бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.


Предстои определяне на включения материал


Постигнато е и съгласие за определяне на материала, включен в изпитите, на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми. Предстои да бъдат анализирани постъпилите данни и да бъде оповестено учебното съдържание, което няма да бъде включвано в матурите за 7 клас и в държавните зрелостни изпити в 12 клас.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  А дано официално да пуснат електронни учебници и помагала !

  [email protected]
 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 292 Неутрално

  А детските градини?
  А родителите които трябва да ходят на работа и имат малки деца - 1-4 клас?
  Поне пуснете частните училиша и занимални, за да имат някакво решение родителите!!!

 3. 3 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  То ги има - на сайтовете на издателствата

 4. 4 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Голяма глупост! Как може половин Европа- Франция, Дания, Германия, Австрия, Гърция, дори и Сърбия, в която все още има полицейски час, да предприемат действия за постепенно отваряне на училищата и детските градини до края на май, а ние чак през септември. Ами добре, представете си, че на 15 септември тази пущина още върлува/не дай си Боже!/, какво ще правим тогава- направо нулева година ли ще обявяваме тогава.
  Всичко това е под давлението на директорите на училища, които бягат от отговорност и няколко по-кресливи майки/да ме прощават последните ама е така/. Децата ни буквално издивяха в къщи, а обучението онлайн е пълна порнография. Ама това няма значение, на държавата и трябва полуграмотен обслужващ слугински персонал.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Весело

  Всичките бг мамми, които опищяха България, за опасността в училищата, да подпишат декларация, че до 15 септември, няма да пускат никъде децата си, за деца на улицата, мотащи се с приятлечета и гаджета, пиещи кола, енергийни и биричка, да се налага глоба 3000 на мамите!

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Смешно и жалко е липсата на доверие за провеждане на изпитите от вкъщи. Май, май да лъжем и мамим, и да се пазим да не ни излъжат и измамят е национална черта? Как беше? Българинът най го било страх да не изстине и да не се мине?

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  До коментар [#3] от "лизард":

  Я пробвай , да изтеглиш и да разпечаташ някоя и друга страница ...???

  [email protected]
 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#4] от "SoloV":

  Ще върлува, и септември, и октовмри, и т.н. Скоро ще завършат специалисти завършили дистанционно университет, лекари, които не са правили аутопсия, химици, които не са пипали колба, инженери, които не са разглобявали двигател! Ама, кой му пука за образованието!

 9. 9 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 562 Неутрално

  https://news.bg/int-politics/shveytsariya-razreshava-otvaryaneto-na-restoranti-i-muzei-ot-11-may.html
  от 11 май и Швейцария разрешава отварянето на ресторанти, търговски центрове и училища.
  Ние май училищата последни ще ги отворим. След моловете и спа центровете..

 10. 10 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Смешно и жалко е липсата на доверие за провеждане на изпитите от вкъщи. Май, май да лъжем и мамим, и да се пазим да не ни излъжат и измамят е национална черта? Как беше? Българинът най го било страх да не изстине и да не се мине?
  —цитат от коментар 6 на Таралеж


  В коя държава се провеждат подобни важни изпити онлай?

 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  За сина ми, а и за нас, дистанционното обучение е кеф на бучки. Какво да чете Том Сойер, той го живее.

  Идеалното ще е да има една програма и учениците да се събират за сесии, дискусии и социализация, а информацията да идва онлайн. Защото едно дете може да прочете и разбере много повече на спокойствие у дома. А, и решава проблема с гадните училищни тоалетни.

 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#4] от "SoloV":Ще върлува, и септември, и октовмри, и т.н. Скоро ще завършат специалисти завършили дистанционно университет, лекари, които не са правили аутопсия, химици, които не са пипали колба, инженери, които не са разглобявали двигател! Ама, кой му пука за образованието!
  —цитат от коментар 8 на ban


  Лекари, които не са правили аутопсия - иди доди. А хирурзи, които никога не са хващали скалпел:)?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Как си го представят неуважаемите управници това? С две малки деца съм, 1и клас и 1а група в детската градина и двамата с жена ми работим.

  Изтрящяхме от седене в къщи, полети кацат, етноса си вършее.

  Как да стане, два месеца правихме невъзможни схеми. Нали пазим възрастните, кой да ги гледа?
  Дори дума не се споменава за детските градини.

  Герб да си ходят, Мутафчийски да си ходи, НЕАДЕКВАТНИЦИ.

 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1219 Гневно

  Евала, гербави калинки!
  И без това младежите в България от година на година излизат все по-малко образовани от училище!
  Сега, с това така наречено "дистанционно обучение", съвсем ще я втасаме.
  Явно 80% не стигат, и започва борба и останалите 20% да се присъединят към тях.


 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Голяма глупост! Как може половин Европа- Франция, Дания, Германия, Австрия, Гърция, дори и Сърбия, в която все още има полицейски час, да предприемат действия за постепенно отваряне на училищата и детските градини до края на май, а ние чак през септември. Ами добре, представете си, че на 15 септември тази пущина още върлува/не дай си Боже!/, какво ще правим тогава- направо нулева година ли ще обявяваме тогава.Всичко това е под давлението на директорите на училища, които бягат от отговорност и няколко по-кресливи майки/да ме прощават последните ама е така/. Децата ни буквално издивяха в къщи, а обучението онлайн е пълна порнография. Ама това няма значение, на държавата и трябва полуграмотен обслужващ слугински персонал.
  —цитат от коментар 4 на SoloV


  Обяснението е много просто. Почти всички учители в България са в рисковата възрастова група. Миналата година дъщеря ми имаше учител по математика на 76 години.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Разумно! Няма да има кой да ги обучава после...

  agent
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Много разумно решение от страна на образователното министерство

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Любопитно

  Как ще се явяват учениците на матури, след като много от тях изобщо не са имали възможност да посещават курсове и частни уроци, не са се подготвили достатъчно, което е нормално за обстановка на извънредно положение ? А матурите са най - важния атестат за учениците от средното ни образование, все пак !

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#15] от "EU defender":

  Лъжа, дори и в БАН вече няма хора на толкова години, да не говорим за висшите училища!

 20. 20 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Теглил съм и съм разпечатвал. Няма никакъв проблем, поне при електронните учебници и тетрадки на "Просвета". За другите издателства не знам.

  Колкото до връщането в училище, е абсолютно все тая. Още в момента, когато се разбра, че учениците няма да са реално в училище повече от 2 месеца беше ясно, че тази учебна година ще се провали. Сега и да се върнат, докато влязат в ритъм, годината ще приключи. Пък и нищо фатално няма да се случи, ако не вземат няколко урока. Някои хора имат склонност да драматизират всеки пропуснат час от децата им, сякаш това ще провали целия им живот вбъдеще.

 21. 21 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Университетите спокойно могат да си направят подходяща организация, не ги жалете. Лекците се водят дистанционно, упражнения и изпити, които не са подходящи за дистанционно обучение - на място, при спазване на мерки за сигурност. Все пак говорим за възрастни хора, същото е като работещите фирми.
  Нещо подобно може да се приложи и в училище, но конкретната организация трябва да е на училищата.

 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Пък и нищо фатално няма да се случи, ако не вземат няколко урока. Някои хора имат склонност да драматизират всеки пропуснат час от децата им, сякаш това ще провали целия им живот вбъдеще.
  —цитат от коментар 20 на dzenlandia

  Викаш, и да учат, и да не учат, все тая - ще сполучат, само ако познават правилните хора?

 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Как ще се явяват учениците на матури, след като много от тях изобщо не са имали възможност да посещават курсове и частни уроци, не са се подготвили достатъчно, което е нормално за обстановка на извънредно положение ? А матурите са най - важния атестат за учениците от средното ни образование, все пак !
  —цитат от коментар 18 на samoedin

  Изхождате от неверни предпоставки:
  - че тия изроди мислят, преди да издадат някоя заповед
  - че на тия изроди им пука за някого.

 24. 24 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Yotce":

  Никъде не съм казал такова нещо. Казвам, че ефективността от връщането на училище в този момент ще е нулева. Дали последните 5-10 урока ще се вземат сега (в разгара на пандемия) или в началото на следващата година, какво по-точно е разлиакта? Напротив, смятам,че в нормална спокойна обстановка, материалът ще се усвои по-собре. Ако трябва да започнат от 1 септември, а не от 15. Но сега да ги набуташ в една стая, да ги караш да носят маски по 6-7 часа и да стоят на разстояние си е мъчение. Да не говорим, че за малките това е на практика невъзможно.

 25. 25 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Не знам за ВУЗ-овете, но системата на средното образование е пълно с доста възрастни учители (над 60-те). Учителите по професионалните предмети в техникумите в Пловдив МАСОВО са в предпенсионна възраст или вече са пенсионери, защото млади учители по тези премети почти няма. Същото важи МАСОВО за малките населени места в област Пловдив. България не е само София, проверявайте преди да правите заключения. МОН от години и те говорят за този проблем.

 26. 26 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Детските градини и тях ли чак на есен? С един удар - два заека - умаряме от глад родителите, дръзнали да направят дете в тая кочина, гоним всички служители на държавни и общински детски градини, и без това хората на неплатен я карат, кой ще чака до септември, я отворят, я не. И на есен само частни - 400-800-1000, ако искате бе. Толкова от герберастката пасмина и последния им говорител генерал майтапчийски.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#22] от "Yotce":Никъде не съм казал такова нещо. Казвам, че ефективността от връщането на училище в този момент ще е нулева. Дали последните 5-10 урока ще се вземат сега (в разгара на пандемия) или в началото на следващата година, какво по-точно е разлиакта? Напротив, смятам,че в нормална спокойна обстановка, материалът ще се усвои по-собре. Ако трябва да започнат от 1 септември, а не от 15. Но сега да ги набуташ в една стая, да ги караш да носят маски по 6-7 часа и да стоят на разстояние си е мъчение. Да не говорим, че за малките това е на практика невъзможно.
  —цитат от коментар 24 на dzenlandia

  Ако се удължи учебната година, ефективността определено няма да е нулева.
  А септември така или иначе пак ще са с маски.
  Ама друго си е, да прекратиш учебната година, защото здравната система трябва да е готова да поеме кацащите от Амстердам мангали.

 29. 29 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#25] от "ausbilder":

  Да търсят нови учители, тези вече са на приключване, така или иначе!

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 427 Весело

  Да напишат на всичките шестици, ама после в немската и в английската ще трябват седмици за да влязат седмокласниците.
  Няма угодия.
  Една седмица родители обикаляха телевизиите, че нямало да пускат децата си на училище, а тук 20 коментара с недоволни.

  За абитуриентите няма страшно, вече в СУ приемат и с тройки , така че трябва да предадат празен лист за да не станат студенти.
  Преди 20 години за едно място в СУ се бореха 15 човека, сега за едно място се бори 1

 31. 31 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Да напишат на всичките шестици, ама после в немската и в английската ще трябват седмици за да влязат седмокласниците.Няма угодия.Една седмица родители обикаляха телевизиите, че нямало да пускат децата си на училище, а тук 20 коментара с недоволни.За абитуриентите няма страшно, вече в СУ приемат и с тройки , така че трябва да предадат празен лист за да не станат студенти.Преди 20 години за едно място в СУ се бореха 15 човека, сега за едно място се бори 1
  —цитат от коментар 30 на 001


  Абе какво означава тоя пищял, оня пищял, бе? Тия шкембета там са сложени да взимат решения и да носят отговорност за решенията си, а не да се крият зад различни групички, които "пищят". Училищата и детските градини са базова социална функция, която държавата трябва да предоставя и върху която са построени съвременните общества, дават възможност на родителите да работят и издържат семействата си, създават социална среда за подрастващите. Не съм видял нито една европейската държава да удари кепенците на училищата и детските градини. Тук под предлог, че щели да пламнат нови огнища, абсолютни глупости. Не съм чул до сега училище или детска градина да са били огнища на заболяването, но виж болници, гета, пазари, градски транспорт и масови спортни събития - да.

 32. 32 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#21] от "velvoofell":

  За тези, които ми слагат минуси - това е организацията на ТУ-Виена, обявена още в началото на април. Засега са дистанционно, ще я приложат при разрешение от правителството. Учи се яко - лекции, упражнения, домашни, тестове. Е, не може да се пие бира след часовете, ама и така ще станат инженери.

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Учебната година приключва дистанционно, в училище - само за матурите

  Учебната година ще се окаже най-малката грижа на управляващите и на всички надолу по веригата . Дали дистанционно , дали традиционно , ученето се тътри безметежно към края и на тази година . Дистанционното възбуди интерес в "бъдещето на нацията", само временно . След което по - голямата или поне половината от учениците си намериха други подходящи зцанимания . И оставиха грижата за приключването на годината на онези , които си изкарваха хляба покрай образованието . Да върви алъш вериша .

 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#30] от "001":

  Ами като сложим, че ще трябва да учат и дистанционно, а в това време, че работят като продавачи, хей живот, здравей здравей, остава и дискотеките да отворят, ама училищата и универитетите, сакън, не! Между другото ми омръзна от сборките на тинейджъри, на пейката в градинката зад блока, сами се сещате, че не стоят на два метра. с маски!

 35. 35 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Поне на децата им беше забавно и си стояха вкъщи и играеха повече по време на цирка с настинката!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  РЕшението показва.....страх !!
  Изглежда, че правителството на България не казва истината за истинското положение с пандемията в страната !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 179 Неутрално

  РЕшението показва.....страх !!Изглежда, че правителството на България не казва истината за истинското положение с пандемията в страната !!!
  —цитат от коментар 36 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ако имаше някакво "истинско" положение с пандемията в страната до сега да си разбрал. Болните, които се отчитат са повсевместно от циганските махали пренесени от заразени гурбетчии + единични случай на гурбетчии, които са изпозаразили майкте и бащите си.

  Друг е въпроса кому е изгодно извънредното положение, масовата психоза, пр игричките на месия и тн.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Тая година спокойно могат да я пишат като несъстояла се. Герберастията организация в образованието показа дъното, в което лази, но сега съвсем видимо.
  В опит за некво фалшиво себехвалене как сме минали към онлайн обучение, всъщност се видя пълния срив и абсурдност на образованието, и кражбите на милиони.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  А между другото:

  https://bnr.bg/horizont/post/101267186/naprejenie-v-pazardjik-zaradi-shemite-za-plod-i-mlako-v-uchilishtata?showNotActive=1&fbclid=IwAR3jN12chFrt4q3OQO5QFw2giwEQEFyLn5HR6_YsLmiIqdtcxYFh1h5Brvo

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 40 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  Абе, сакън, ще се амбицират и матурите онлайн! Иначе, за студентите съм почти готов, 30 въпроса, с по 30 секунди на отговор, който знае, ше се справи!

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Могат спокойно да завършат дистанционно. Дистанционното обучение е точно същата пародия като присъственото, така че ако могат да завършат присъствено, могат и дистанционно

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  За 10 клас нищо не се чува :)

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Как ще се явяват учениците на матури, след като много от тях изобщо не са имали възможност да посещават курсове и частни уроци, не са се подготвили достатъчно, което е нормално за обстановка на извънредно положение ?
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  е, значи предстои да се видят реалните резултати на тнр. образование хах

 44. 44 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#42] от "hope":

  шшшштттттт, те 7 и 12 се чудят как да оправят, ти върви сега протестирай за 10- ти

 45. 45 Профил на Йосиф Давидович
  Йосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А баловете на завършващите как ще се проведат? Че тази година имам първи внук абитуриент.... Питам по телефона майка му-нищо не ми казват....А дали ще пуснат на КПП-то в София, мога да си взема фалшиво направление за доктор и ще мина, ама

  Спросят: "Что это за шум, что за гам?" А это просто мы в ушанках идем С балалайкой и ручным медведём! И можем в танке потом На гастроли - в городок Вашингтон. Нас, наверно, там заждались уже И мечтают о большом кураже.
 46. 46 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#3] от "лизард":Я пробвай , да изтеглиш и да разпечаташ някоя и друга страница ...???
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Еее..... първо искаш електронни учебници (че и официално), а после и да ти ги дадат във формат за копиране и принтиране. Не че няма възможност, но си трябват подходящите умения и програмки.

 47. 47 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK