Борисов разреши изпращането на абитуриентите

Борисов разреши изпращането на абитуриентите

© Анелия НиколоваПремиерът Бойко Борисов позволи на дванайсетокласниците да проведат в двора на училищата си тържественото изпращане на завършващия випуск, което се състои в края на всяка учебна година.


Решението беше взето днес след среща на Борисов с две дванайсетокласнички, съобщи правителствената пресслужба. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците.


Премиерът се срещна с ученичките от 12 клас Симона Бонева и Дарина Георгиева, след като те се обърнаха към него с писмо, в което молят да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12 клас за тази учебна година в цяла България.
Близо 18 хиляди членове съдържа групата във "Фейсбук" "Изпращане 2020", инициирала писмото до премиера. "Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12 и да изпратим уважително изминалите години", отбелязват в писмото си зрелостниците. Те специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. "Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това", се посочва още в писмото. Над 50 хиляди са зрелостниците тази година.


По време на разговора в Министерския съвет двете дванайсетокласнички заявиха, че имат готовност да предложат на своето училище различен подход за завършването тази година, с което едновременно да бъде спазена традицията и да се съблюдават противоепидемичните мерки.


Борисов разпореди на министрите Кирил Ананиев и Красимир Вълчев протокола да бъде изготвен в най-кратни срокове и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, които изпращат своите зрелостници в края на настоящата учебна година. В срещата участваха също министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, се уточнява в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK