Властта тества нагласите на родителите за отваряне на градините в София

Властта тества нагласите на родителите за отваряне на градините в София

© ДневникСтолични детски градини са пуснали анкета към родителите, с която се проучват нагласите им за евентуалното връщане на децата в общинските градини. Пита се дали членове от семейството работят на първа линия в борбата с коронавируса, кой се грижи за децата по време на извънредното положение и дали биха пуснали децата си на градина, ако бъдат отворени и при какви условия.


В неделя председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски заяви в интервю за Би Ти Ви, че до две седмици ще има решение по въпроса дали, кога и при какви мерки и условия ще бъдат отворени градините. Той обаче напомни, че "това е опасно действие, първо трябва да се види какъв ефект дават освободените мерки и да видим в Дания и Германия (които ги отвориха - бел. ред.) какво се случва".


Дни преди това министърът на образованието Красимир Вълчев каза пред "Нова телевизия", че детските градини е възможно да отворят през май, "но за много малко време" и че се обсъждат различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. "Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30 и 50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини", заяви Вълчев. Вицепремиерът Томислав Дончев каза пред Би Ти Ви, че след края на извънредното положение (днес - бел.ред.) и съобразно епидемиологичните обстановка ще се реши дали и как да бъдат отворени детските градини.
Все още не е обсъждано в Столичната община решението, казаха пред "Дневник" оттам. "Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там да е по-млад, за да генерирам по-малко риск", каза Дончев.


Опасения при евентуално отваряне


Вероятността да бъдат отворени детските градини и ясли предизвиква различни опасения, особено що се отнася до най-малките деца. Работещи в системата коментираха пред "Дневник", че е невъзможно да се държат на дистанция деца от 1 до 3 години. Не е за пренебрегване и фактът, че всичко слагат в устата си. Ще е трудно изпълнимо и условието персоналът да е с ръкавици, маски и шлемове, защото толкова малки деца се нуждаят от близък контакт, а в тази възраст често се плашат от човек с маска. Малките имат нужда и да ги хранят.


Директорки на детски градина изразяват опасения, че макар и по-големи, децата ще се объркат от новите обяснения, че сега трябва да седят настрана едно от друго, след като до вчера са ги учили да правят нещата заедно.


В градините остава въпросът как децата в големи групи с ограничено място да бъдат разпределени да се хранят или спят на дистанция. Те седят на масички по 4-6 и обикновено няма пространство да бъдат сложени по 1-2 деца на маса. Според директорки, пожелали анонимност, градините евентуално могат да бъдат отворени, но поетапно и само за най-нуждаещите се родители. Защото ако при малки групи е възможно да се осигури дистанция между децата, при групи от 30 деца това няма как да стане.


Опасения при евентуално неотваряне


Дебатът за това трябва ли да бъдат отворени градините и яслите върви от седмици и в родителски групи в социалните мрежи. Много родители се оплакват, че няма кой да гледа децата им, докато градините са затворени за срока на извънредното положение, а те самите са на работа. От днес още повече родители ще са на работните си места и тогава остават съвсем без решение кой ще се грижи за децата им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Шоуто предстои.

  Сега като излезе, че са лъгали за броя на починалите от корона вирус, ще стане мнооого мазало. Единствено хубаво за "управлаващите" е, че Гешеффф няма да се занимава с тва.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Шоуто предстои.

  Сега като излезе, че са лъгали за броя на починалите от корона вирус, ще стане мнооого мазало. Единствено хубаво за "управлаващите" е, че Гешеффф няма да се занимава с тва.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Пълна глупост ! Децата не могат да спазват мерки за сигурност

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Шоуто предстои.Сега като излезе, че са лъгали за броя на починалите от корона вирус, ще стане мнооого мазало. Единствено хубаво за "управлаващите" е, че Гешеффф няма да се занимава с тва.
  —цитат от коментар 1 на 442


  как точно са лъгали - няма как да занижат, значи са завишавали ли умрелите?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Пълна глупост ! Децата не могат да спазват мерки за сигурност
  —цитат от коментар 3 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  деца не се разболяват

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":

  Дори се разболяват мамин. прочети статистиката.
  И лъжат и за тестуваните хора !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  Ако добре си спомням, голям вой беше срещу предложението за задължително ходене на детска градина от 4 годишна възраст. Сега, тези родители какво са се занапъвали да се отварят градините? Ето, сбъдна им се мечтата - гледат си децата в къщи, хранят ги с домашно приготвена храна от любящи баба и дядо, няма злобни лелки и прости даскалици да ги обиждат ... Рай, любов и силна храна.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#4] от "hhhuuunnnn":

  В България традиционно не се съобщава бройката на починалите от обикновенния грип.Като причина за смърт се пише нещо от последтвията на грипа.
  А по-ясно ще се разбере като и АКО излезне статистиката за броя починали първите 4 месеца на 2020 в сравнение с 2019 !!!

  До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":

  Малките деца колега не се разболяват лесно от covid-19, но често са без симптоми и го предават много лесно на възрастните !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1349 Любопитно

  В цяла България е анкетата ;IСамо да ви кажа да не се почувствате специални ;I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1670 Любопитно

  ЕС днес препоръча да тръгваме по почивки и да се возим в самолетите, натъпкани като сардини, те умуват как да карат децата да стоят далеч едно от друго... Това просто няма как да стане.
  Пълен смях!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 11. 11 Профил на donaddt
  donaddt
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Да се чуди човек защо толкова напират да пращат тези мили и добри деца, които са толкова добре възпитани, на детска градина.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Така е, но без възможност за изпращане на децата на детска градина поне един от родителите е вързан в къщи, възможно без доход. Ще се наложи сериозно преразглеждане на семейни бюджети, намерения и възможности за работодатели. Говоря за младите професионалисти, но за тях могат да помислят за форма на платен отпуск за гледане на деца до появата на добра ваксина. Тази форма няма да е достъпна за антиваксърите.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Децата са по-застрашени в къщи, отколкото в градината.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  При високите заплати в България една заплата стига и остава !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#4] от "hhhuuunnnn":В България традиционно не се съобщава бройката на починалите от обикновенния грип.Като причина за смърт се пише нещо от последтвията на грипа.А по-ясно ще се разбере като и АКО излезне статистиката за броя починали първите 4 месеца на 2020 в сравнение с 2019 !!!До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":Малките деца колега не се разболяват лесно от covid-19, но често са без симптоми и го предават много лесно на възрастните !!
  —цитат от коментар 8 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Има данни по седмици:
  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  Обаче за всички седмици на 2020 г. починалите са по-малко от починалите 2019 г. (с изключение първите две седмици на февруари, когато има общо 99 починали повече).
  Впрочем 2020 г. е с по-малко починали не само от 2019, но също и от 2018, 2017 и 2015 г. Само 2016 г. е по-слабо летална.

  Та какъв ще ти е коментара?

 16. 16 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не е вярно !!Децата до 9 г НЕ могат да пренасят виеуса.Швейцарската здравна организация го доказа и позволиха на децата са св яиждат с баби и сядовци

 17. 17 Профил на bba30550215
  bba30550215
  Рейтинг: 8 Неутрално
 18. 18 Профил на bba30550215
  bba30550215
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "stenlyaka":

  що па само с баби и дядовци като не могат да се заразяват? Що не с всички?
  Тъпак.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Което навежда на следната мисъл — как така при днешният напредък на обществото, едно семейство не може да се издържа добре от една заплата а трябва и двамата родители да работят? Защо така? 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "Властта тества нагласите на родителите за отваряне на градините в София"

  Живеем в странни времена! При 31 заболели от Коронавирус - извънредно положение.
  И трупове, трупове . . . недостиг на чували за труповете, подготовка на детски площадки за "складиране" на трупове и готовност за хладилни камиони за съхраняване на труповете. И всичко това от устата на скъпия ни министър-председател . . . и то многократно. Ежедневни брифинги за яростните атаки на невидимия враг, извънредни среднощни брифинги . . . 'щото положението беше направо критично, а той, бащицата непрекъснато мислел за нашия живот.
  Сега, при над 2 000 заболели и по 60 нови случая дневно - разпускане на всички "мерки" и ако майките кажат - 'ми добре, от утре децата и на ясли, и на градини, и на училище. Похарчи еднолично милиарди, срина икономиката, изпразни здравната "каца", увеличи безработицата, обезвери хората, без план, без визия, без грам акъл и най-важното постигна безропотно спазване на всички тези идиотщини от страна на осралото се от страх народонаселение.
  Това беше заветната му цел - да управлява еднолично и в условията на тотален страх "онези 80%". И при такова народонаселение на Територията постигна целта си.
  Хак ни е!!!

 21. 21 Профил на akulkata
  akulkata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobri_i": то на линка дето сте го постнали си пише, че данните за 2020 са предварителни и че не са включени смъртните случаи на българите в чужбина. Това малко променя картинката май?

 22. 22 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 639 Неутрално

  С колеги вече започваме да обмисляме иск срещу държавата, в случай че до седмица -две градините не бъдат отворени.
  Анкетата е пълна глупост - има ли, няма ли, къде работите, как успявате. Градините трябва да отворят - който иска да си пусне детето, да го направи, който иска да го пази - да си го държи вкъщи до 2050.
  Детските заведения са чат от социашните функции на държавата, за които плащаме данъци. А маргиналите, за разлика от останалите, дори не бяхме малко олеснени с отсрочване на данъците. Така че - както аз и още няколко стотин хиляди успяхме да си платим данъците в срок, моля държавата да намери начин да отвори градините. Как другите държави успяха?!
  Как да работим, ако не работят градините? С какво да се храним ако не работим?

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobri_i":

  Ако е така статистиката значи, че България се справя добре с пандемията !!!
  Това разбира се не означава, че не трябва да се внимава !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Една от тайните на кредитната икономика и трудовите закони за равноправен достъп, следователно конкуренция на заплащането която води надолу.
  Да, това е един от въпросите задавани от американските работници, които до 1960-те са били с един член на семейството-мъжът носещ парите в къщи, като са купували къща, имали са две коли и децата им са завършвали колежите без заеми.
  За сравнение: през ранните 1970 такса обучение (туишън) в престижен частен университет е била около 800 долара, или 1,500-1,600 годишно, сега е около 50,000 (петдесет хиляди).

 25. 25 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 758 Неутрално

  не, не и не
  —цитат от коментар 17 на bba30550215


  и от мен
  НЕ, НЕ И НЕ на отварянето детски ясли и градини

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Никой не си задава правилният въпрос.

  ЗАЩО градините пускат анкета?

  Една причина има. НПО-джийницата иска бързо решение, което да е положително, тоест отваряне. Целта на другите въпроси е на кои деца на посегнат първо.

  Статията е поръчана сто процента от "Америка за България".

  ....................кой се грижи за децата по време на извънредното положение..............

  Ей това е контролният въпрос, който интерусва НПО-тата.
  Така ще могат да отнемат деца на поразия.

  Разбира се за да стане възможно това им е нужен ЗСУ.
  Той е даден на К. Съд. Иначе влиза в сила от 1-ви юли 2020-та.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "hhhuuunnnn":

  Правилен въпрос, който обаче не се цени.
  Народа масово е изтрещял. Не само в България.
  Лошото е, че идиотите не винаги умират първи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да разбира се. България се справяШЕ добре с пандемията.
  Това, обаче пречи на войната срещу деца и семейства в България.
  В условията на карантинен живот НПО-тата не могат да вършат мръсотиите, които са им поръчани да вършат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK