Властта тества нагласите на родителите за отваряне на градините в София

Властта тества нагласите на родителите за отваряне на градините в София

© ДневникСтолични детски градини са пуснали анкета към родителите, с която се проучват нагласите им за евентуалното връщане на децата в общинските градини. Пита се дали членове от семейството работят на първа линия в борбата с коронавируса, кой се грижи за децата по време на извънредното положение и дали биха пуснали децата си на градина, ако бъдат отворени и при какви условия.


В неделя председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски заяви в интервю за Би Ти Ви, че до две седмици ще има решение по въпроса дали, кога и при какви мерки и условия ще бъдат отворени градините. Той обаче напомни, че "това е опасно действие, първо трябва да се види какъв ефект дават освободените мерки и да видим в Дания и Германия (които ги отвориха - бел. ред.) какво се случва".


Дни преди това министърът на образованието Красимир Вълчев каза пред "Нова телевизия", че детските градини е възможно да отворят през май, "но за много малко време" и че се обсъждат различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. "Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30 и 50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини", заяви Вълчев. Вицепремиерът Томислав Дончев каза пред Би Ти Ви, че след края на извънредното положение (днес - бел.ред.) и съобразно епидемиологичните обстановка ще се реши дали и как да бъдат отворени детските градини.
Все още не е обсъждано в Столичната община решението, казаха пред "Дневник" оттам. "Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там да е по-млад, за да генерирам по-малко риск", каза Дончев.


Опасения при евентуално отваряне


Вероятността да бъдат отворени детските градини и ясли предизвиква различни опасения, особено що се отнася до най-малките деца. Работещи в системата коментираха пред "Дневник", че е невъзможно да се държат на дистанция деца от 1 до 3 години. Не е за пренебрегване и фактът, че всичко слагат в устата си. Ще е трудно изпълнимо и условието персоналът да е с ръкавици, маски и шлемове, защото толкова малки деца се нуждаят от близък контакт, а в тази възраст често се плашат от човек с маска. Малките имат нужда и да ги хранят.


Директорки на детски градина изразяват опасения, че макар и по-големи, децата ще се объркат от новите обяснения, че сега трябва да седят настрана едно от друго, след като до вчера са ги учили да правят нещата заедно.


В градините остава въпросът как децата в големи групи с ограничено място да бъдат разпределени да се хранят или спят на дистанция. Те седят на масички по 4-6 и обикновено няма пространство да бъдат сложени по 1-2 деца на маса. Според директорки, пожелали анонимност, градините евентуално могат да бъдат отворени, но поетапно и само за най-нуждаещите се родители. Защото ако при малки групи е възможно да се осигури дистанция между децата, при групи от 30 деца това няма как да стане.


Опасения при евентуално неотваряне


Дебатът за това трябва ли да бъдат отворени градините и яслите върви от седмици и в родителски групи в социалните мрежи. Много родители се оплакват, че няма кой да гледа децата им, докато градините са затворени за срока на извънредното положение, а те самите са на работа. От днес още повече родители ще са на работните си места и тогава остават съвсем без решение кой ще се грижи за децата им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK