През лятото децата без устройства ще учат допълнително

През лятото децата без устройства ще учат допълнително

© Красимир ЮскеселиевДо края учебната година, включително по време на лятната ваканция, в допълнително обучение ще бъдат включени и ученици, които по време на извънредното положение не са участвали в електронното обучение или частично са се обучавали с учебни материали на хартия.


Това реши правителството днес, като прие промени в Наредбата за приобщаващото образование, с която се определя държавният образователен стандарт за приобщаващото образование, съобщи пресслужбата на кабинета. То включва допълнителна работа и обучение на децата, нуждаещи се от повече подкрепа за личностно развитие, като например деца с изявени дарби или ученици със специални образователни потребности.


Промените ще осигурят и възможност на децата в детските градини, които не владеят български език, да се включат в допълнителни форми на обучение през неучебното време с обща продължителност до 40 астрономически часа.
Допълнителното обучение на учениците ще се провежда индивидуално или в групи с до 10 деца, с обща продължителност до 120 учебни часа. То ще се осъществява, доколкото е възможно, присъствено, за което училището ще създаде организация за стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването, като няма да се допуска струпване на ученици и учители.


Около 10-11% от учениците (7-8 хиляди) все така остават необхванати в дистанционното обучение заради липсата на електронни устройства. Такива ученици сега работят с учители и медиатори, които им раздават учебни материали на хартия. Министерството на образованието вече позволи такива деца да се възползват от възможността на присъствено индивидуално обучение и консултации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK