Отново на градина: в групи до 20 деца, без някои играчки и допълнителни занимания

Отново на градина: в групи до 20 деца, без някои играчки и допълнителни занимания

© Юлия ЛазароваБез играчки, които не могат да бъдат дезинфектирани, без използване по предназначение на физкултурните и музикални салони, без допълнителни платени занимания по интереси като изучаване на чужд език, изкуства, спорт, театър - така ще започнат работа детските градини и яслите в условията на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса.


Министерството на здравеопазването вече публикува мерки за организиране на дейността на заведенията след възобновяването на приема. В документа са дадени указания както към директорите и персонала, така и към родителите на децата.


От тях се вижда, че максимално допустимия брой деца в една група е набъбнал до 20. Във вторник при анонса за възобновяването на дейността на детските градини и яслите властите заявиха, че очакват средно в група да се събират 10-11 деца, а в големите градове - до 12-18 деца.
"В случай на едновременно присъствие на повече от 20 деца от една група в детската градина/ясла се предприемат действия за разделянето им в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или се търси друго подходящо решение", се казва сега в документа на здравното министерство. Посочено е, че при необходимост следва помещенията да се реорганизират, за да се гарантира максимален брой групи с минимален брой деца в тях и спазването на дистанция между децата от отделните групи. Не е известно как децата биха били отделени в спалните помещения, ако се окажат повече от 20 в група.


Отново се казва, че посещението е по желание и че няма да се изисква обичайната след дълго прекъсване медицинска бележка. Препоръчва се по възможност децата да останат вкъщи и се посочва, че при заразяване с коронавирус може да се затворят една или няколко групи, или цялата детска градина/ясла. Децата с хронични заболявания и хронично болните със специални образователни потребности могат да посещават детските заведения след предварителна консултация с личния им лекар, се казва още в документа.


Помещенията следва да бъдат дезинфектирани поне 4 пъти дневно, а съоръженията на открито - веднъж на ден. Директорите следва да организират график за всекидневния прием и изпращане на децата - по възможност на двора или на специално обособено пространство при дистанция най-малко 2 метра между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата.


Дистанцията между персонала и децата в групите е невъзможна, но тя е посочена като задължителна между отделните групи. Децата следва да прекарват максимално много време навън.


Изискване към директорите е да осигурят необходимите предпазни средства за персонала и почистващи материали за децата и служителите. Те трябва и да разработят план за движение в сградата, като при необходимост осигурят и маркировка, да изградят среда за бърза и лесна комуникация с родителите, а в края на всяка седмица да проучват колко деца предстои да идват през следващата.


В документа се посочва, че по преценка на личния лекар децата може да посещават градината с маска, като в тези случаи родителите следва да осигурят поне 2 маски дневно.


Освен това от родителите се очаква да уведомят директора за датата, от която детето им ще посещава градина, най-късно два работни дни преди нея, както и да посочат периода на планираното посещение. Те следва да декларират, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и че няма признаци на болест през последните 14 дни.


Столичната община вече разпространи във Фейсбук образец на информираното съгласие, което родителите ще попълват:Друга препоръка към родителите е и да не използват градски транспорт за придвижване до детската градина или ясла. Те следва да измерват всяка сутрин температурата на детето си и да не го изпращат на градина при стойности над 37.3 градуса.


Целия документ на здравното министерство може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 281 Разстроено

  Ако всички 30 деца от групата решат да се върнат, какво правите, г-да щабисти?
  Да ме се ползва градския транспорт? Моля?!? А тези, които нямат кола?
  Детските градини имат разписан бюджет от общината. Откъде ще вземат пари за маски и дезинфектанти? Ще даряват хората, както мокри кърпички и салфетки ли?

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 2. 2 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Как ще накарат 20 деца да стоят с маски по цял ден.

 3. 3 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От утре дефакто отпадат всички предпазни мерки. Честито.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Да си ги взимат децата и да не се правят на интересни. Няма как, това са малки деца, нито ще ходят с маски, а и нали трябва да си играят - да се нормализират нещата, родителите да си ходят на работа.
  Който се безпокои за детето си, което е нормално, да се оправя самостоятелно - това не са неща, които да не са се случвали, така че хората ще му намерят цаката.
  Мерки за служителите, за тях е по-опасно, особено ако между тях има от "сухите съчки".

 5. 5 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Смехотворно е. Ако мерките в градините ще са такива, по-добре да не ги отварят. Така или иначе това са неща, почти невъзможни за реализация. Тук говорим за деца.

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  'по преценка на личния лекар децата може да посещават градината с маска''
  Фамозмо,фамозно. Няма как заповед на Киро Ментата да не е пълна с тъпотии. Тази преценка как да е формулирана с указ на личния лекар, възвание или като експертна оценка на риска? Не е ли родителят този , който да си прецени или ще води пак на сгледа детето при личния лекар ? Градините, прочее снабдиха ли се с живачни термометри, ха-ха-ха ? Ако слезеш на Стокхолм с живачен термометър в куфара глобата е 400 евро. Защото са забранен с директива на ЕС от 2000 г. При соца ХЕИ задължаваха да има по два термометри на кабинет -за аксиларно и ректално ползване и да не се бъркат кой къде се слага. Киро това си спомня сигурно от детските години...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  "В случай на едновременно присъствие на повече от 20 деца от една група в детската градина/ясла се предприемат действия за разделянето им в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или се търси друго подходящо решение",
  Предлагам низвергнатите 10 от децата да се въдворят в индиански резерват на вигвами на територията детската градина. И да им се дават от време на време картофи и ориз в замяна на боброви кожи и племенни ритуални танци пред посетителите на резервата

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 288 Неутрално

  20 деца! В Белгия и Франция са по 8-10 максимум. Но спокойно-декларацията им естествено също за нищо не става, ако стане нещо родителят ще може да търси отговорност от директора на детската градина и кмета на общината ( успех с това, но все пак). Хубаво е родителите да направят снимки и изобщо да имат доказателства какви точно мерки са предприети в конкретната детска градина.

 9. 9 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Как ще накарат 20 деца да стоят с маски по цял ден.
  —цитат от коментар 2 на zztop11


  Или пък да не се събират по много, когато си играят?!

  danitoledov
 10. 10 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А не знам някой давали си сметка за въздействието на дезинфектантите върху организнма - двишване, поглъщане, допир по кожата.

  Не виждам някой да мисли за изисквания към средствата за дейинфекция - какви ще бъдат и как ще се прилагат. И прекаляването с тях няма ли да има обратен ефект - активиране на хринични заболявания, предизвикване на нови, дългосрочно компрометиране на имунитета.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Препоръките от документа на здравното министерство в по-голямата си част са невъзможни за изпълнение от детските ясли и градини

 12. 12 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Явно и учителите са инструктирани да се обаждат на родителите и да ги убеждават да не пускат децата си на градина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK