Джоана Фабер: Когато заповядваме на децата, работим против интересите си

"Малките деца действително живеят в свой собствен свят. Те преливат от големи идеи и големи емоции, но още не са разбрали напълно как работи реалният свят", казва съавторът на книгата "Как да говорим така, че малкото дете да слуша".

© Скрийншот, YouTube

"Малките деца действително живеят в свой собствен свят. Те преливат от големи идеи и големи емоции, но още не са разбрали напълно как работи реалният свят", казва съавторът на книгата "Как да говорим така, че малкото дете да слуша".Джоана Фабер е един от авторите на бестселъра "Как да говорим така, че малкото дете да слуша". Тя е дипломиран учител на деца със специални нужди и има 10-годишен опит като преподавател. Дъщеря е на Адел Фабер - автор на книгата "Как да говорим така, че детето да слуша - и да го слушаме така, че да говори", която повече от 20 години помага на родители да общуват и възпитават успешно своите деца. Заедно с Джули Кинг пише книгата "Как да говорим така, че малкото дете да слуша", преведена на десетки езици. Интервюто с Джоана Фабер е дадено специално за издателство "Изток-Запад", което го предостави на "Дневник".


Вашата майка написа книгата за родители "Как да говорим така, че детето да слуша - и да го слушаме така, че да говори", която стана бестселър. А Вие защо написахте "Как да говорим така, че малкото дете да слуша"? С какво се различава тя от книгата на майка Ви?


Как да говорим така, че малкото дете да слуша
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Написахме с Джули тази книга за всички, които казаха неща като: "Обожавам този "Как да говорим" подход за отглеждане на деца, но... какво да сторя, когато детето ми, което е на две години и половина, се разпищи, защото не му позволяваме да изяде кучешката храна... да се покатери по рафтовете в хладилника... или да влезе във ваната с пожарната си количка, която се задвижва с батерии..."
Малките деца действително живеят в свой собствен свят. Те преливат от големи идеи и големи емоции, но още не са разбрали напълно как работи реалният свят. Нужна е специална комбинация от търпение, упоритост и известна изобретателност, за да се справим с отглеждането на малко дете. Двете с Джули решихме, че е чудесна идея да напишем книга, с която да покажем как възрастните могат да използват този прекрасен "Как да говорим" подход в специфични ситуации, характерни за най-малките. Разгледахме в отделни глави типични предизвикателства като хранене, спане, братско съперничество и така нататък. Използвахме съвсем истински истории на родители, участвали в нашите семинари, както и истории от собствения ни живот като родители и учители, за да илюстрираме техниките. Така че книгата не е строго научна или изцяло поучителна. Тя отразява странностите на реалния живот с малките деца.
Как да говорим така, че детето да слуша - и да го слушаме така, че да говори
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Включихме в нея и глава, посветена на децата с аутизъм и сетивни увреждания. Типичните книги за отглеждане на деца рядко съдържат полезна информация за родителите на такива деца. Затова събрахме истории от родители на деца аутисти и показахме как те могат да адаптират тези техники спрямо потребностите в развитието на техните деца.


Как да говорим така, че тийнейджърът да слуша - и да го слушаме така, че да говори
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Добре, а защо децата не слушат родителите си? Не сме ли еволюирали достатъчно през последните хилядолетия, за да имаме послушни деца?


- Де да бяхме! Проблемът е, че ние, възрастните, проявяваме огромен интерес към куп неща, от които децата изобщо не се вълнуват. Ние например сме обсебени от времето. Кога казахте за последно "Ще закъснеем!"? (Вероятно тази сутрин.) Децата не се интересуват от времето. Интересува ги какво ще правят сега и не обичат да бъдат пришпорвани. Ние, възрастните, сме обсебени на тема чистота - "Трябва да си измиеш ръцете, да се изкъпеш, да си измиеш косата с шампоан..." Повечето деца нямат нищо против да си стоят с лепкави пръсти, мръсни колене, вмирисани крака и коса, изцапана с овесена каша и кисело мляко. Ние ги караме да си прибират играчките и да си разтребват стаята. А те биха искали да спят с камиончетата и пастелите си. И така нататък. Схванахте ми мисълта. Нашият дневен ред е коренно различен от техния.


Тогава как да накараме децата да ни слушат?


- Децата получават много команди на ден. Има толкова неща, които трябва да ги накараме да направят. Разбира се, никой не обича да му нареждат. Нито децата, нито възрастните. Това ни кара да искаме да бъдем непокорни. Заповедите създават несъзнателна съпротива, така че когато се опитваме да раздаваме заповеди, ние работим против собствените си интереси.


Ще дам прост пример с един от съветите ни как да заменим една команда или заплаха с нещо друго. Вместо "Обличай си веднага пижамата, иначе няма да ти разкажа приказка за лека нощ!" може да кажем: "Как искаш да си облечеш пижамата - по обичайния начин, или наопаки?" или "С отворени очи ли ще я облечеш, или ще пробваш със затворени?"


Звучи, сякаш предлагате родителите да се правят на забавни, когато искат да накарат децата си да свършат нещо...


- Може би забелязахте, че тук става дума за известна изобретателност. Много от съветите в нашата книга включват елемент на игра. Децата реагират толкова добре на игривостта, че тя може да има почти вълшебен ефект. Един ужасен конфликт може да се превърне в радостна дейност. Ще Ви дам пример. Една от моите курсистки сподели, че води истинска война със сина си за прибирането на строителните блокчета. Заплашвала го многократно, че ще ги изхвърли, но без никакъв ефект. Карала го да ги прибира, като свивала пръстите му върху всяко блокче, после пъхала ръката му в торбата и разтваряла пръстите му. Можете да си представите колко неприятно е било цялото това мъчение!


След като в курса разгледахме алтернативите на заповедите и заплахите, тя решила да накара торбата да заговори със сърдит "блокчест" глас: "Гладна съм! Нахраниме с блокчета!" Детето се втурнало да събира вкусни блокчета из стаята... И по-голямото му братче започнало да му помага. Докато пълнели торбата с блокчета, тя коментирала вкуса на всяко и състоянието на храносмилателния си тракт. Така се родил нов начин на разтребване.


Разбира се, ние не сме винаги в настроение за игри, но ако съберем достатъчно енергия, играта може да бъде могъщ инструмент за постигане на желаното!


Не трябва ли децата да се научат да се подчиняват на родителите си и без те да превръщат всичко в забавления и игри? Не е ли нужно понякога да ги наказваме, за да ги научим да се държат добре?


- Не става само със забавления и игри. Ние споделяме много от същите цели като по-традиционните родителски книги. Искаме децата ни да бъдат послушни. Но намираме начин да ги накараме да изпитват желание да ни съдействат, така че семейството да се чувства по-щастливо и по-сплотено, вместо да използваме по-насилствени методи, които разстройват родителите и същевременно карат децата да бъдат сърдити и непокорни. В крайна сметка ние предпочитаме духа на сътрудничество и грижа пред подчинението, което разчита на сила. Искаме децата да ни съдействат дори когато станат по-големи на ръст от нас. И като използваме инструментите в тази книга, включително решаването на проблеми и разпознаването и признаването на чувства, ние също така показваме на децата си грижовни и почтителни начини да решават конфликти с другите хора в живота им.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  "Вместо "Обличай си веднага пижамата, иначе няма да ти разкажа приказка за лека нощ!" може да кажем: "Как искаш да си облечеш пижамата - по обичайния начин, или наопаки?" или "С отворени очи ли ще я облечеш, или ще пробваш със затворени?""

  И като порасне и шефът му ще му казва не "Напиши доклада, трябва ми веднага, иначе няма да вземеш заплата!", а "Как искаш да напишеш доклада от ляво на дясно или от дясно на ляво?", така ли?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 2. 2 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално

  A като не заповядваме работиме против техните интереси. Истината е по средата, както е казал Буда.

 3. 3 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Децата трябва да имат някакво дестство и любов в семейството. Ако ще го мъчиш с "истинския живот" на 2-3 години може да го накараш да си плаща и наем.

 4. 4 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Весело

  Хм. Я да се поразровя в близкото си минало: седмици и месеци на преговори с децата ми и красиви думи колко много ще ми помогнат, ако не трябва аз да им прибирам играчките. Отвреме навреме обещавах шеговито, че някой ден ще ги изхвърля. Ефект 0,0.
  Един ден, когато се прибраха от незнамкъдеси, завариха най-любимите си играчки в един чувал за отпадъци и буквално се втурнаха да ги спасяват😊. Оттогава вземат насериозно реда и най-вече обещанията ми.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 5. 5 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Скандинавците берат плодовете на подобно възпитание. Децата свикват да правят каквото си искат, а не каквото трябва. Посоката на възпитанието се обръща - от родители към деца става от деца към родители. В училище е същото. А като започнат работа - мяу, голямо мяу. Резултатът - най-голям брой младежки самоубийства в света.

 6. 6 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Беги с тия идиотизми...

  Ще оставяш вчерашното л***о да ти се качва на главата и ти да слушаш него, а не то тебе?!

  Че ти за какво си родител тогава - да го оставяш да си прави КАКВОТО си иска ли?

  Ами да ги оставяме тогава да ходях 3 дни с един памперс да не ги възпитаваме на никакви хигиенни навици, да не знаят от малки какво МОЖЕ и какво НЕ МОЖЕ!?

  Ми пращайте ги в джунглата - там ще се самовъзпитат.

  РЕД и ДИСЦИПЛИНА трябва да има от ранна детска възраст... Защото сме се нагледали на непораснали и невъзпитани ГОЛЕМИ ХОРА - пълно е с тях и са ужасни!

  НЕ отглеждайте малки егоистични и авторитарни тирани, които сами поставяте на пиедестал и като на идоли им се кланяте! Горчиви сълзи ще роните след време, а на старини няма да има кой да ви погледне даже, но... ВЕЧЕ ЩЕ Е НЕВЪЗВРАТИМО КЪСНО!

  Един житейски съвет към всички жени - мили дами, възпитанието на децата започва с избора на МЪЖ, на СЪПРУГ!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Хората живеят е общество през цялата си еволюция и децата се отглеждат с цел оцелеят в това общество и даже да участват в управлението му!
  Отглеждането на дебилчета по такива книги предвижда точно обратното - индивиди които да не се интересуват как са устроени държавите,корпорациите и останалия свят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Без да съм чел книги, съм използвал същия подход. Всичко е ставало с игри, веселба, смях, без принуда. Личният пример също е много важен. Ако детето откаже нещо и малко по късно ме види да го правя с огромно удоволтствие и забава, следващият път изобщо не чака някой да го подсети.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Повечето съвременни книги помагала са написани с цел да правят пари а не да помагат реално, маркетинга е основополагащ. Педагогическата система която тази жена обяснява е известна от много отдавна, но написана, по комерсиален начин. Например ако искаш детето да си измие зъбите и да вземе душ вместо да му го дадеш като заповед го питаш "Какво искаш да направиш първо, да си измие зъбите или да се изкъпе?" И то ще възприеме действията си като собстврн избор. Най важното, което не е написано в тази статия е че децата имитират поведение и ако им викаш и крещиш започват да се отнасят по същия начин с другите деца. Има много странични фактори като възраст - всяко дете минава бурно развитие на фази и трябва да знаеш за всяка възрастова фаза какво е характерно и как да реагираш, генетика - според някои психолози обуславя 50% от държанието т.е. детето е само 50% податливо на възпитание. В края на краищата всяко дете има инфивифуално развитие и изисква индивидуален подход, една книга трудно може да налучка индивидуалните потребности на вашето дете.

 10. 10 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Децат като тези описани като госпожата вече са често срещани - наркомани като убиецът на Милен Цветков, полово объркани, хомосексуални и други развалини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Весело

  Направо оставете децата да ви заповядват - за друго не ставате ! Даже и децата си не може да възпитавате.....

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Любопитно

  До коментар [#6] от "Другарката Михайловна":

  " .....НЕ отглеждайте малки егоистични и авторитарни тирани, които сами поставяте на пиедестал и като на идоли им се кланяте! Горчиви сълзи ще роните след време, а на старини няма да има кой да ви погледне даже, но... ВЕЧЕ ЩЕ Е НЕВЪЗВРАТИМО КЪСНО!......"

  За съжаление, някои хора го разбират прекалено късно......

 13. 13 Профил на Solomon Goibali
  Solomon Goibali
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#6] от "Другарката Михайловна":

  Голема си диктаторка!Детето требе а прави квото си иска,даже само да си избере и пола!

  Мислех си, че имам орган полов,но ме убедиха,че съм третополов.
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Весело

  До коментар [#4] от "Мария":

  Аз пък навремето изкарвах от морето или от басейна суетната си дъщеричка с репликата "Бебче, устните ти са лилави, а кожичката ти е сбръчкана - погледни си ръчичките". И човечето излиташе от водата, като морски пехотинец!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Не ядосвайте децата си. Те ще ви избират старчески дом.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#2] от "lino_santino":

  И си взел парче от средата на тортата.

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Вярно е,че когато заповядваме на децата, работим против интересите си и против техните.
  Против своите,защото заповеди се приемат само от признат авторитет и родителят няма да е вечно единствен такъв и неминиемо дететоще получи заповеди от авторитет за него,които ако изпълни,би навредило на родителите и на себе си,
  Освен това,приложението на заповедите в реалния живот е силно ограничено,работи се основно със сигнали,оферти и очаквания,както и с=с предизвикване на положителни емоции.Ако човек от ранно детство не усвои тези механизми до ниво инстинкт,ще има проблеми и ше създава проблеми ,и вреди ще търпи и той и близките му и това е нехеджируем и неизбегаем риск,

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Детето не се възпитава с диктат, трябва да го разбираме. Моят баща беше класически пример за диктатор в къщи и това не даде добри резултати. Аз станах послушен изпълнител, но бях човек без инициатива, винаги потиснат човек без самочуствие. Трябва да се дава повече свобода на детето и най-вече да се научи да мисли, а не да изпълнява заповеди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK