На протест родители поискаха ударно строителство на детски градини и ваучери за неприетите

На протест родители поискаха ударно строителство на детски градини и ваучери за неприетите

© Георги КожухаровРодители излязоха с децата си на протест пред сградата на Столичната община срещу липсата на места в детските градини и яслите в София.


Организаторите на протеста изчисляват, че след първото класиране тази година над 7900 деца са без места в общинските детски градини и ясли. "Тази година няма места за 42% от кандидатстващите", изтъкват те.


На протест родители поискаха ударно строителство на детски градини и ваучери за неприетите

© Георги Кожухаров


Родителите настояват за "ударно строителство" на детски градини при ясен график, равен достъп до образование на всички деца и анализ на ситуацията в столицата за 10 години назад.
Те искат и да се дават ваучери за всяко неприето дете за посещение на алтернативно заведение. Настояват и за адекватно подпомагане на алтернативните форми за отглеждане на децата - частни градини, родителски кооперативи, детски центрове, публично-частни партньорства и др.


Родител на неприето дете от столичния жк "Младост" разказа пред Би Ти Ви, че за 2 места тази година са се борели 70 деца. Детето не е прието и се налага съпругата му да бъде в продължителен неплатен отпуск. Другата алтернатива е детето да посещава кооператив или частна детски градини, където таксите са от 600 лева нагоре.


Протестиращите днес настояха и за среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с премиера Бойко Борисов.


На протест родители поискаха ударно строителство на детски градини и ваучери за неприетите

© Георги Кожухаров


Макар в последните години кметът на София да отчита непрестанно строителство на нови детски градини или разширяване на съществуващи, преди две години след протести и петиции на родители беше ограничен максималният брой деца, които могат да бъдат записвани в една група. Причината - детските градини в столицата бяха препълнени, с групи от над 30 деца. Така просветното министерство определи максимален брой от 18 деца в група в яслите и от 23 в градините.


Заради хроничния недостиг на места в София миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова възприе идеята детски градини и ясли да се разкриват не непременно в отделни сгради, а да ползват партерните етажи на новите сгради. Тази идея тепърва трябва да бъде облечена в решение на Столичния общински съвет и промяна на нормативната уредба. За разкриване на градински и яслени групи в жилищни сгради, както и за ваучери за неприетите настояваше "Демократична България" в предизборната си програма за кметския вот миналата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK