Зрелостниците писаха върху "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

Зрелостниците писаха върху "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

© Анелия НиколоваДванадесетокласниците решаваха тест от 40 въпроса със затворени и отворени отговори, а на 41-ви въпрос имаха задача да прочетат откъси от разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин и да напишат интерпретативно съчинение или есе в обем до 4 страници на тема "Човекът и неговите съмнения", съобщи пресцентърът на Министерството на науката и образованието (МОН).


Изпитният вариант на матурата по български език и литература беше генериран рано тази сутрин от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата за 41-вия въпрос.


Резултатите от матурата ще бъдат ясни до 15 юни. Учениците, които не са успели да се явят днес, ще могат да положат изпит на следващата сесия през август. Анулирани са 6 изпитни работи.
Общо 45 616 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Изпитът се проведе от 9 до 13 часа в 5162 зали на 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.


Тази година матурата по български език и литература е по-различна заради епидемията от Covid-19. Датата й беше изместена с 12 дни, а началният й час - от 8 за 9 часа, за да може учениците да се придвижат спокойно. От конспекта пък отпаднаха трима автори - Вапцаров, Талев и Димов.


За четвърта поредна година матурата е разделена на три модула, за да няма преписване. По време на модулите не се излиза от стаята. Ако желаят, учениците могат да напуснат изпита един час след началото му.


Утре от 8 часа ще се проведат изпитите по желание - по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по чужди езици (без английски, който ще се проведе на 4 юни). От 14 часа утре ще са изпитите по желание по математика и география и икономика.


Втората матура предстои


Заявления за втория задължителен изпит, който ще се проведе на 3 юни от 9 часа, са подали 37 116 ученици. Други 11 548 са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни.


И тази година най-много ученици - 11 884, са пожелали английския език за втория си задължителен изпит. След него се нарежда биологията, избрана от 9846 зрелостници, а 4879 са посочили география и икономика. За изпита по философия са подадени 4621 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2509 зрелостници, а по история и цивилизация - 966. Изпит по физика се очаква да положат 197, а по химия - 188 ученици. След английския най-много желаещи да се явят на матура по език са учениците, избрали немски - 944, след него се нареждат тези с френски - 373, с руски - 321, с испански - 319 ученици. Най-малко зрелостници са избрали да се явят на изпит по италиански език - 69.


Във връзка с възможността да се кандидатства в различни специалности във висшите училища с резултатите от матурите за изпит по желание заявление са подали общо 970 ученици. От тях 302 са избрали изпит по математика, 280 - по английски език, 116 - по физика и астрономия, 93 - по биология, и 68 по химия. По останалите предмети желаещите са по-малко. Изпитите по желание ще се проведат на 2 и 4 юни от 8 и от 14 часа за различните предмети.


Възможност за допълнителна стипендия


Зрелостниците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика - педагогически, физически, химически и инженерни науки. Това съобщи пресцентърът на министерството на образованието.


Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10% с най-високи оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература, а на втория изпит имат резултат, равен или над средния за страната. Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по резултат на втория държавен зрелостен изпит по "Математика", по "Физика и астрономия" или по "Химия и опазване на околната среда".


Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си от матурите на zamaturite.bg. Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Още от заглавието на темата личи , че калинките в МП са се надскочили !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 451 Весело

  Сигурен съм, че старците духом във форума, които твърдят, че съвременните млади нищо не знаеят ще се предствят перфектно върху "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин. Живи о здрави...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  Време е да преоткрия Елин Пелин. Това произведение не съм го чел. От заглавието изглежда интересно. Човек се учи, докато умре. Малко знание в повече на никой не е навредило и на мен няма да навреди, нищо че отдавна вече забравих що е то изпити. :)

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Всичките разкази от " Под манастирската лоза" са много хубави.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1615 Весело

  Внимавайте, с това черно зърно за тежък грях...да не излезе рейсисссс и хич да не е уоук...

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Ний сега повече супа ядем. Чорбата е турско ядене.

  Макар че според други източници чорбата все още е актуална, а супата повече я духаме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Весело
 8. 8 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#6] от "Един вампир броди из Европа":

  чорба е просто супа на турски, а в турския - от арабски.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Още от заглавието на темата личи , че калинките в МП са се надскочили !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Не знам какво са надскочили калинките в МП, ама като гледам темата на есето, все ми се струва че бая от ученическите калинки, здраво са го закъсали.

 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете,пак си избързал да покажеш първи, че фатмаците сте друго от тесто замесени. Ами поне на стари години прочети нещо. Само с писане не става.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Признавам си - не си спомням да съм чувала заглавието на този разказ.

  Възможно ли е да минало толкова много време от завършването ми, та да съм забравила всичко?!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 12. 12 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 489 Весело

  Една бърза матура, по случай деня на детето :)

 13. 13 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Признавам си - не си спомням да съм чувала заглавието на този разказ. Възможно ли е да минало толкова много време от завършването ми, та да съм забравила всичко?!
  —цитат от коментар 11 на Другарката Михайловна


  Точно това си помислих и аз!

 14. 14 Профил на army
  army
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Време е да преоткрия Елин Пелин. Това произведение не съм го чел. От заглавието изглежда интересно. Човек се учи, докато умре. Малко знание в повече на никой не е навредило и на мен няма да навреди, нищо че отдавна вече забравих що е то изпити. :)
  —цитат от коментар 3 на Lou


  Елин Пелин е прекрасен български автор, пресъздаващ чудесно историята в онова време. Заслужава си, неслучайно е наричан "певец на българското село".

 15. 15 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Бих казал, че съм ветеран, но учебните ни програми са абсурдни. Всяка дума, всяко изречение в тези произведения е един гърч за млад средноинтелигентен човек. Принудата да се чете това нещо води до зазубряне на “разработен текст”, което пък не дава нищо - веднага след изпита всичко се изтрива.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#6] от "Един вампир броди из Европа":чорба е просто супа на турски, а в турския - от арабски.
  —цитат от коментар 8 на GMO VACCINES CHEMICALS


  От това, което разказваше Барба Ганьос на Иречек, изглеждаше да има някаква разлика.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредното загубено поколение на България.

  niki
 18. 18 Профил на gilead
  gilead
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Творбата е великолепна. Освен това е изключително благодатна що се отнася до анализ и разработка. Толкова много може да се пише, че ако нещо може да се обърка - то това би било липса на време.
  Почти си е било късмет този жребий. Само да не се окаже нож с 2 остриета. Няма да им е лесно на проверяващите, сигурен съм, че ще има много качествени работи.

 19. 19 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "army":

  Ето защо ти даваме ваучер на стойност 4 лв., който можеш да използваш при 3 отделни поръчки
  —цитат от коментар 14 на army

  А доколко тийнеджърите ги интересува българското бедно шопско село от далечното минало?
  От всички класици, Елин Пелин в най-голяма степен обича да изпада в селски битовизми, което е проблем за съвременните читатели и особено за младежите. Затова винаги съм се чудел защо е неизменен фаворит на изпитите.

  И макар че в сборника "Под манастирската лоза" темите са по-универсални (за съвместяването на доброто и злото в човека), отправната точка е някаква елементаризирана религиозност. Съответно представите за грях и опрощение не се припокриват много с библейските разбирания, а размишленията на монасите са на ниво на някакво битово християнство.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Темата е доста философска и тежка. Дразни ме особено чорбата - поредния реферанс към ДПС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Определено не си в час по темата. Мен и да ме хейтиш само ме разсмиваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#18] от "gilead":

  Това не е тема за хора без здрава философска подготовка. ю Поредната победа на учителската извънкласна МАФИЯ;
  А ми пратете вашето есе на лично и после да го обсъдим.
  Как ще отразите силно религиозните проблеми в разказа ?
  И доколко те са до светоусещането на зреостниците в 21 век.
  Обзалагам се, че сте от това съсловие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#19] от "kumcho___valcho":

  Искам министерските калинки да публикуват пълния текст на 20 есета с отлична оценка от София и 20 отлични от България.
  Тогава ще видите за каква гавра с децата иде реч.
  Поне без турцизми на такива изпити ако е възможно.
  Всяка дума е знак и има определено значение и внушение.
  ЧАКАМ ХЕЙТЪРИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "niki":

  И това как го установихте?

 25. 25 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#18] от "gilead":

  Разказът е наистина великолепен. Мисля, обаче, че и на младите хора няма да им е лесно - много важно е преподавател с какви ценности, с каква интелигентност ще чете и оценява писмените им работи; какви мисли го вълнуват, разсъждавайки над това, какво нещо е човек. А въпросът на Елин Пелин „Като спасява човек душата си, не погубва ли тялото си?“ може да е отделна тема за разсъждение.
  Дано са се справили децата и не четем за пореден път "бисери" от техни работи.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#25] от "Bramasole":

  Точно този субективизъм при оценяването е убийствен за много съдби на младите хора.
  Таази година оценките са директен вход за СУ, включително Право !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Трябвало е да напишат интерпретативно съчинение или есе в обем до 4 страници на тема "Човекът и неговите съмнения". Ние не сме го учили навремето този разказ или е имал друго заглавие.

 29. 29 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Този идиотски формат на изпит още ли съществува? Научете да ги мислят, а не да зазубрят нечии литераторски бръщолевения.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 30. 30 Профил на suhi
  suhi
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Разказът предполага познаване на християнските канонични изисквания към православните монаси - една толкова далечна (и ненужна) тема за съвременния космополитен живот, а да се твърди, че в този разказ има "мъдрост" също е смехотворно, доколкото ми е известно "Под манастирската лоза" на Пелинко е имитация на произведения на Анатол Франс, един отдавна забравен автор ... Защо герб вкараха попщината в светското училище - по две причини - религията винаги легитимира (в случая една бандито -олигархична групировка завзела властта), второ - изначалната глупост, че четенето на библейските притчи ще направи подрастващите по-морални.... Никое уважаващо се управление на модерна държава не плаща заплати на попове, монаси, ходжи, секстанти и пр. синодаджиите посягат и на еврофондовете.

  suhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK