"Детски Дневник" получи специалната награда за цялостен принос на Националната мрежа за децата

Онлайн церемонията, на която бяха връчени наградите на "Националната мрежа за децата"

© Национална мрежа за децата

Онлайн церемонията, на която бяха връчени наградите на "Националната мрежа за децата"Екипът на "Дневник" беше отличен със специалната награда на неправителствената "Национална мрежа за децата" за задълбочената си работа си по темите, свързани с децата в България.


Мрежата, която обединява близо 150 организации, връчи тази вечер за десети път призовете "Златна ябълка". Тяхната цел е да подчертаят колко важно е специалното внимание към всяко дете и да представят най-добрите практики във всички сфери на детския живот. Заради ограниченията в извънредната епидемична обстановка церемонията се състоя онлайн.


"Дневник" (чрез специализираната рубрика "Детски Дневник") беше отличен със "Златна ябълка" за цялостен принос за усилията във времето на фалшиви новини и на изкривяване на информацията да търси достоверни данни по важни теми. "Радвам се, че специалната награда отива тъкмо при медия, защото сме в ситуация, която показа, че подаването на информация и следенето на информационните потоци е изключително важно както да възрастните, така и за децата" - посочи при обявяването на отличието Георги Апостолов от Националната мрежа за децата. Той благодари на екипа за това, че "следи постоянно и неотстъпно всички теми, касаещи децата".
"От създаването на "Детски Дневник" през 2011 г. досега винаги сме се старали да вършим почтено работата си като журналисти - да търсим и да даваме информация, но и да отстояваме позиция. В последната бурна година, когато документи като проекта за Стратегия за детето и Закона за социалните услуги предизвикаха ожесточени спорове и крайни оценки, "Дневник" доказа, че има характер и не се страхува да има мнение", каза при получаването на наградата Анна Христова, управляващ редактор на "Дневник".


Другата специална награда - за цялостен принос към работата на "Националната мрежа за децата", беше връчена на Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" за усилията им за образование на деца от ромската общност. В последните два месеца на COVID-пандемия участието на представители на организацията беше ключово при осигуряването на дистанционното обучение на деца, които не можеха да се включат онлайн в клас заради липсата на устройства и достъп до мрежа.


"Детски Дневник" получи специалната награда за цялостен принос на Националната мрежа за децата

© Национална мрежа за децата


Герои на децата


Голямата награда - "Герой на децата", беше връчена на Анна Йончева, Георги Пейков и Михаил Николов за създаването на люлки, на които деца с увреждания могат да се забавляват със свои връстници. Началото е фотопроектът "Различните", който се развива в инициативата "Да играем заедно"


Като "Детска организация" на годината беше отличена фондацията "Живот със Синдром на Даун", чиято цел е децата със синдром на Даун да бъдат приети в обществото и да се развиват.


Изборът в двете категории беше направен чрез отворено онлайн гласуване на сайта на мрежата за децата, в което са се включили над 3400 души, съобщиха от организацията.


Ето и победителите в останалите категории, излъчени от членуващите в мрежата организации:


"Журналист" - Йовка Йовчева от "Дарик радио" за предаванията си, в които засяга теми като делата за домашно насилие в условията на криза, Закона за социалните услуги, здравните грижи за децата, проблемите в центровете за деца с увреждания, медиацията в ромските квартали.


"Община" - община Никола Козлево, област Шумен, за това, че осигурява на децата достъп до качествено образование и работи целенасочено за прилагането на правата им.


Училище и детска градина - професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Суворово за създадената подкрепяща среда, стимулираща развитието на всички ученици.


Благотворител - Фондация BCause, чиято платформа и дарителските фондове подкрепят деца в риск, деца и младежи от институции, деца с увреждания, здравеопазване, образование и култура.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Браво на "Детски Дневник"
  А гурме рубриката защо я зарязахте? Предлагахте страхотни рецепти, които предизвикваха стотици коментари! :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK