Защо българските ученици са на първите места в употребата на алкохол и цигари

Българчетата поне веднъж седмично имат главоболие или стомашни болки и са в челната петица сред децата, които се чувстват раздразнителни и изнервени.

© Асен Тонев

Българчетата поне веднъж седмично имат главоболие или стомашни болки и са в челната петица сред децата, които се чувстват раздразнителни и изнервени.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Българските ученици са на първите места в проучване за употреба на алкохол и цигари". Сигурно сте срещнали много подобни заглавия през изминалите дни, след като Регионалният офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа публикува на 19 май доклад "На фокус: здравето и благополучието на юношите". Той представя резултати от международното сравнително изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст - HBSC", проведено през 2017/2018 г. в 45 държави от Европа и Канада.


Заглавието отразява точно находките на изследването, но не се отнася до него, а до неговия предшественик - същото изследване, проведено през 2013/2014г. и огласено в началото на 2017 г.
"Алкохол, цигари, ранен секс"


Употребата на алкохол, цигари, канабис, ранен секс - практики, които изследователите поставят под общия знаменател "рисково поведение". И тази година, както и при предходния доклад, фокусът на общественото внимание падна върху тези акценти. Българските деца на 11 и 13 години държат първите места за употреба на алкохол, но и за злоупотреба с алкохол (напиване) сред връстниците си, както и за тютюнопушене и употреба на канабис. При 15-годишните в челните позиции навлизат и други държави, но България си запазва местата от второ до пето, а при употребата на канабис остава твърд лидер.


"Не избързвайте със заключенията. Когато едно дете прави нещо, за това обикновено си има причина. Защо е почнало да пуши и пие или защо е почнало да излиза с неподходяща компания?" Тази препоръка идва не от някой водещ специалист, а от 14-годишна ученичка. За целите на текста ще я наречем Ани.


Причините не са загадка, нито днес, нито преди 3 години. "Във всички 45 страни, в които се провежда изследването "Здраве на децата в училищна възраст", един от 4 младежи съобщава, че се чувства изнервен, раздразнителен, има проблеми със заспиването", обяснява доц. Михаил Околийски, директор на бюрото на СЗО за България.


"Като цяло децата се чувстват несигурни. Но това, което е много характерно за българчетата, е, че те са на последно място по подкрепа, която чувстват, че получават от семейството си", допълва доц. Околийски, който освен представител на СЗО у нас, е психотерапевт и е дългогодишно ангажиран с въпросите на психичното здраве.


"Подкрепа означава да имаш някого"


За периода между двете вълни на изследването този показател се е влошил значително - ако през 2014 г. между 55 и 63% в различните възрастови групи са декларирали, че получават подкрепа, през 2018 г. те вече са между 32 и 46%.


"Подкрепа означава да имаш някого, с когото да споделиш, ако ти е тежко, или да поискаш съвет", смята 16-годишният Йордан. Този някой може да е родител, приятел, учител


"Някои хора стават дори доброволци, защото имат нужда от подкрепа", споделя наблюдения момчето. "Българските родители като че ли така са устроени, че първо съдят. Примерно, ако едно дете се опита да им признае, че пуши, започват да го наказват, да му спират парите, излизането Затова повечето деца не смеят да кажат тия неща", констатира Йордан.


Този модел на поведение и отношение към децата не е резултат от липса на обич, а от липса на знание какво друго може да бъде направено в тази ситуация. Според доц. Околийски "в България традиционните отношения не са съобразени с човешките потребности от внимание, емпатия и комуникация. Цялата тази култура на човешки отношения липсва - липсва в сферата на общественото здраве, липсва в детските градини, липсва в училищата."


Тревожен сигнал е също, че децата не успяват да намерят достатъчно уютна среда дори сред връстниците си. Средно около половината от запитаните 11, 13 и 15-годишни отговарят, че се чувстват подкрепени сред приятелите си, което ги поставя сред последните три държави по този показател. 14-годишният Едис например разказва: "Бил съм свидетел на много ситуации, в които мои връстници стигат до крайности, защото не са споделили на семейство и приятели за проблемите, които имат. Но аз лично не мога да си представя защо децата не намират подкрепа в приятелите си - нали приятелите са точно за това", допълва той.


Резултатът от тези взаимоотношения (регистрирани към 2018 г.) е, че българчетата поне веднъж седмично имат главоболие или стомашни болки и са в челната петица сред децата, които се чувстват раздразнителни и изнервени.


"Това влошаване на психичното здраве е проблем за цялото общество и ако не го адресираме сега, то ще отеква в продължение на поколения - в едни хора, които са ограбени емоционално и с невъзможност да разбират гледната точка на другия", смята Михаил Околийски. Като примери за последици от липсата на емоционална зрялост могат да бъдат посочени злоупотребата с алкохол или наркотични вещества, домашното насилие, шофиране в нетрезво състояние.


Последиците от COVID-19


Междувременно учени от Европа и САЩ обръщат внимание, че кризата, причинена от пандемията от COVID-19, ще има тежки последици върху психиката на децата. Специалистите са загрижени, че негативните последици от преживения стрес и изолацията ще влияят на благополучието на децата за години напред.


Според Михаил Околийски има начин проблемът да бъде "изпреварен" и децата да се почувстват по-уютно, като същевременно получат подкрепа да станат по-добри, по-щастливи и по-здрави възрастни. "Има добри практики, които сме споделили с нашите партньори от Министерството на здравеопазването и на образованието. От една страна здравното образование трябва да стане системно в училищата, защото то съобразява всички тези психично-здравни фактори. И второто нещо е адресирането на рисковите фактори."


Предложението страната ни да се поучи от по-успешните държави стои на масата още от 2017 г. Но докато (и ако) добрите практики станат част от рутинния подход към младите хора у нас, "отговорността е по равно - зависи детето доколко е отворено да споделя на родителя и родителят колко доверие и подкрепа е готов да даде", казва 14-годишната Ани.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Е какво иска 14 годишният пикльо-родителите да му ръкопляскат ли,че пуши,пие и се дрогира?Много добре осъзнава,че това са вредни неща,ама иска да не го ограничават в тези му вредни навици.А това е най-краткият път към пропастта. Били изнервени-и от какво?Първо в училище влизат,без да си дават много зор,там пък изобщо не си дават зор да учат,в университета ги приемат без приемни изпити и всички завършат.В казарма не ходят,финансовото състояние на родителите им е в пъти по-добро,отколкото преди 30 години.
  Растат задоволени във всяко едно отношение. И пак са недоволни, щото родителите им не им давали да пушат, пият и се дрогират.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Защото търговците им продават бе зникакви угризения .
  А контр. органи дремят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на diangello
  diangello
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А си помислете след 10-15 години какви “либерални” деца ще възпитават сегашните деца, част от статистиката. Найс.

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1509 Весело

  Щото са пичове, а не задръстрени, като децата от другите страни. Други въпроси?

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Защото нямат с какво друго да се занимават.
  Децата трябва да се занимават с някакъв спорт.
  Спортът възпитава, дисциплинира, а най-важното ангажира време.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Семейна среда, училище, улица. У нас е така!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Нашите ученици са на първите места и на различни олимпиади и конкурси.Изобщо сме талантлив народ.Учим се,пеем и работим тъй както умеем и го правим не по зле от други напреднали народи.Защо сме най бедни и най болни в ЕС,кой ще ни каже.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5588 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  В "маалата", 14 годишните вече раждат деца!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 790 Весело

  Преди няколко дни прочетох статия, в която се говореше как заможните бели родители не трябвало да правят всичко възможно в подкрепа на детето, щото вредяло на други деца и било рейсисс.

  Сега пък - повече подкрепа и условия тип "бяла средна класа". Ма това е привилегия пък.

  Бе изобщо - не знам с умните или с красивите да се разчекна.

  Не може да навреш поне 2 поколения в душегубки, да им създадеш култура на барабщина и да чакаш децата да излязат непорочни и оптимистични, все едно расли в предградия нашироко, със спорт и атмосфера на невинност. Сега и милиони да се усвоят, то траекторията си е такава, няма да сменят съзнанието на новите поколения. За да смениш съзнанието на едно поколение, се работи три поколения преди това.

 10. 10 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защото крушата не пада по-далече от дървото!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 988 Неутрално
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Весело

  Всяко нещо с времето си. Който е ходил на ученически и студентски купони из Европа, знае защо ... 😉😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Демокрация, бе адвокате.....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  "Защо българските ученици са на първите места в употребата на алкохол и цигари?"

  Поради няколко причини. Първо лош пример вкъщи. Майките и бащите им в повечето случай също пушат и пият всяка вечер. Нормално и децата да повторят техния модел.

  Второ, нисък контрол при продажбата на цигари и алкохол. Никакъв контрол от страна на държавните органи (+ полиция) за консумацията на цигари и алкохол от непълнолетни деца.

  Трето, ниски цени на алкохола и цигарите в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Защото и родителите им са на 1-во място в същата класация.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#7] от "chicago514":

  и го правим не по зле от други напреднали народи
  ========
  Напреднали?..... :)
  Ти май пишеше от Америка.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  ....
  "Подкрепа означава да имаш някого"....
  —цитат от коментар 0 на изтрагата

  Плодовете на мантрата ”Малко, но качествени”. Освен амбициозни или изнервени родители, повечето деца си нямат никого с когото да могат да споделят —ни братче, ни сестриче, ни първо братовчедче ... Но ще са материално осигурени и без конкуренция 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Весело

  Пуши им се на децата, особено около училищата, но на българските учители това не прави никакво впечатление. Между другото, и в секса са първи, така че, както се казва 3/3!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#14] от "Иво":

  Трето, ниски цени на алкохола и цигарите в България
  =======
  У нас цените на цигари и алкохол са много високи......
  Затова ни вините, че сме погазвали човешкото право за, консумация.....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Видими резултати от 30г. демакрация.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 21. 21 Профил на Помяр
  Помяр
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Пуснете си произволен видео клип на "тийн идол" и ще откриете всички отговори, барабар с допълнителни въпроси.

  Българинът е едно изключително неприятно създание.
 22. 22 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пуши им се на децата, особено около училищата, но на българските учители това не прави никакво впечатление. Между другото, и в секса са първи, така че, както се казва 3/3!
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf


  Че нали ако учителя направи забележка на ученика ще стане война.
  На днешните ученици е забранено даже и забележка да направиш.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 23. 23 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Доста идиотско поведение - измислихме кой е виновен - родителите! Сиреч, както обикновено - "от нас нищо не зависи, матряла сам си е виновен за всичко". Много по-лесно е да търсим вината в неща, които не зависят от нас! Един виц имаше по тоя случай - на калпавата ракета, космоса и е крив...

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Защото пият и пушат. Всъщност какви ценности налага ЛИБЕРАЛНОТО време !?? Пари и живот (хедонизъм)

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Гневно

  Видими резултати от 30г. демакрация.
  —цитат от коментар 20 на Taiga


  Аман от тъпи руски тролове!
  Кога ще престанете да умнеете на теми, за които си нямате и хабер?
  Това в БЪлгария няма нищо общо с демокрацията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Ети, при вас цените на алкохола е доста скъп. И това е целенасочена политика на твоя тираничен идол Ердо-ганчо от години вече. За цигарите не знам. Аз не пуша.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Айде стига я дъвкахте тази тема. Най-хубаво ви е на душата като видите отрицателна стастика и да я вееете до припадък.

  Отношението в България е доста по-либерално, поради което децата не се крият. И изживяват този гъдел доста по-рано. Все пак в България никъде и никога не съм виждала в петък и събота свинщини от млади хора, както може да види това в Хамбург и Лондон, например.
  Освен това - каква е дефиницията на "подкрепа"? Да имаш последния айфон, таблет, джаджа? Понеже на запад получават доста по-малко от този вид покрепа, а и възпитанието им е такова, че и през ум не им минава, че ще го получат. А в България деца на по 11 - 12 год смятат за съвсем нормално да имат смартфони за по 2 -3 хил. Също така младежите в България смятат за съвсем нормално веднага щом се сдобият с шофоьорска книжка мама и тате да им осигурят кола. Изумявала съм как хора с акула си теглят кредити за кола на детето, че и поддръжката после и плащат и бензина. И безброй други подобни примери.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#22] от "Тиква загубена":

  Нещо повече, често учениците (най-вече средното образование) се гаврят с учителите си, понякога направо ги бият. За съжаление тези неща се случват в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Наистина липсата на подкрепа може да доведе едно дете до желанието да се прави на възрастен. А външните атрибути като пушене, пиене и секс заместват липсата на опит и знания. Росителите имат възможност да поправят нещата, но е нужно внимание, такт и желание да помогнат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 30. 30 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 452 Неутрално

  На българина все някой друг му е виновен и това си личи, и от коментарите под тази статия. Разбира се, че на първо място вината за проблемите на едно дете е на родителите му. Само че българина си предпочита ракията и салатата пред това да се занимава с детето си. А, когато вече е късно и детето е изтървано естествено вината е на държавата. А и в България все още е широко разпространено схващането, че дете се възпитава с бой. Ами бийте си децата, а после се чудете защо пият, пушат, дрогират се и т.н. а вие сте последните хора, които разбират за това.

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В Китай осемгодишните вече сглобяват Айфони.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":В Китай осемгодишните вече сглобяват Айфони.
  —цитат от коментар 31 на Deaddark


  Това добре ли е или е зле?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#31] от "Deaddark":

  Ако са в провинцията, да. Иначе ако са от Шанхай или Пекин, тогава е съвсем друга история. В големите градове са по-разлигавени от тези но Запад даже. Имат си специална дума за тях-фуердай, което означава "второ поколение богаташи". 🙃

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тиква загубена":

  Да прочетат пред класа че си наказан с мъмрене, после да гледаш земята в стаята на директора, след това като го видят вашите в графа забележки - Ане и това не ни е спирало, но имахме уважение към учители, директори, родители - днес няма нашите, има дъртите; няма учителя, има даскала; няма директора, има оня /осмиващ епитет/ - уважение като няма, к'во очакваш от взаимоотношенията. Преди и в най-пропадналия рап се пееше за респект, днес е да нямаш ник'ви задръжки.

 35. 35 Профил на Nemain
  Nemain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тя монетата има две страни. Родителите са също част от това изнервено, вечно заето поколение, дето няма време (и желание) за нищо. Децата биват забождани пред компютрите, за да не щъкат много и да не смущават мама и тате, докато почиват. От там децата решават, че каквото и да кажат и да направят, на никого не му пука така или иначе. От друга страна пред хората, предимно учителите, мама и тате се показват като много загрижени, хлапето им е най-голямото златно яйце света, най-умното и добричкото, пък останалите все го спъват. Детето решава, че всички са му длъжни, без да си дава много зор и ето ти предпоставка за объркан тийнейджър, който започва да осъзнава, че нещата не стават така, както ги мисли и не всеки път в негова полза. Хем си мисли, че на никого не му пука за него, хем наоколо му показват, че на останалите трябва да им пука, ако ще насила. Пиенето и пушенето са следствие от всичко

 36. 36 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  А с какво има общо?
  Дойде демакрацията (свободията), с нея дойде и зората на чалгата, чалга културата на населението (култура жива и до днес), с нея израснаха родителите на тези деца, които днес са първенци по пушене, пиене и дрогиране.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 37. 37 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Мисля си, че децата в голяма степен ни копират. Каквото им показваме, това става от тях.
  Какво виждат в много семейства ?
  - Пие се и се пуши и това не се смята за проблем. Върхът било ракийката със салаткака. Не че е нещо лошо, но липсва обяснението, че това може да е разпускане след дълъг и натоварен ден, или при празник, а не ежедневие и основно занимание в свободното време.
  - Малко се спортува и колко пъти родителите вместо да ги вземат на излет всред природата, на някоя историческа забележителност, да обходят България, целия уикенд се върлува из мола.
  - Идеалите на чалгаджийската култура - пари, силиконови цици и безцеремнонно поведение (струва ми се, че в последно време този тренд понамаля)
  - Много родители плащат индулгенции на децата си - нямат време за тях, но ги засипват с какво ли не, мир да има. Така изкупуват гузно родителско съзнание. Но, както и църковните индулгенции, така и тези не работят, дори имат обратен ефект.
  - Децата не се пращат да вършат нещо. В много семейства тате носи, мама меси, а детето/децата щракат на компютъра игрички. Нямат ясно определени и изискуеми задължения в семейството, бригада не похващат, дори на село или на вилата, ако имат нещо такова (аз като дете съм нямал ни едното, ни другото), на ум не им идва да помогнат.

  Не казвам, че всички са така, но е често - огкледайте се добре.

  E PLVRIBVS VNVM
 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Те са продукт на цялото общество.
  Все по-трудно става да се отглеждат, всеки случай. Бизнеса дебне от всякъде и децата искат от нас все повече "абсолютно необходими" стоки, за да порастат "нормални".
  Плейстейшън, ПСП, Ннтендо, мигли, нокти, екстеншъни. Поне така е в големите градове.
  Да не говорим за цените на уроците.
  И, ако не ги следиш с кого си контактуват или къде ходят, това се получава - наркотици, алкохол, цигари и секс, още на 15.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Някой има ли представа, по какъв начин се правят подобен вид изследвания и има ли коефициент ”хвалба”?
  Защото имах един съученик, дето беше опънал половината съученички и разказваше цветно с подробности. След години сам си призна, че наблягал на списанията на тавана и до 19 тата си година жена не бил помирисвал.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#36] от "Taiga":

  Поне не говорете явни глупости. Чалга имаше в достатъчни размери в България, още докато живеех там - а това беше преди ненавистната ви демокрация.

  E PLVRIBVS VNVM
 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#36] от "Taiga":

  Ти явно си бил чаве на партиен секретар - а как още в първи клас правихме оборки на счупени бирени бутилки, цигарени кутии и фасове от запивките на другарите по беседките, няма как да помниш; както и как жените и децата им бягаха да спят у комшии, когато другаря се бе прибрал пиян на кирка и решил да пребие семейството си. Не забравяй че не си единствения живял по онова време и спомняш си го.

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":

  Дели на четири:
  1. Родители;
  2. Училище;
  3. Медии;
  4. Улица (обществени места).

  Та родителите имат два часа на ден, а другите часове в каква среда ги прекарва детето не е толкова тяхна вина.

 43. 43 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Щот са умни и си живеят живота. :-) хахах :-)

 44. 44 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#41] от "Deaddark":

  Така се учехме на ред и дисциплина, които днешните деца не знаят що е това. Затова и държавата е разграден двор.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 45. 45 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  +++

  За мен примерът и възпитанието са най-важното... колкото и родителите да клеймят пороците, ако изпушват по 1 кутия на ден и изпиват по половин бутилка на вечер, приказките нямат много значение.

 46. 46 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":

  +++

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#37] от "PavelCZ":

  Много добре си описал положението в България, въпреки, че живееш в Чехия. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "Taiga":

  Мне, видими лоши плодове от отровните семена, засяти по времето на соца.

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#45] от "conventi0nal":

  Да съгласен съм, затова и аз го сложих на първо място сред причините. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Не става въпрос за разрешението да пушат. Основния въпрос е доколко родителите са емоционално узрели да бъдат родители и доколко приемат родителството като отговорна и сериозна задача или за тях всичко се свежда до подсигуряване на подслон и храна. Много често срещано явление в България е родителите да работят по цял ден и почти да не виждат детето си и си мислят че щом имат пари да издържат всичко е наред.

 51. 51 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 695 Неутрално

  В едно нещо да сме първи.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Е какво иска 14 годишният пикльо-родителите да му ръкопляскат ли,че пуши,пие и се дрогира?Много добре осъзнава,че това са вредни неща,ама иска да не го ограничават в тези му вредни навици.А това е най-краткият път към пропастта. Били изнервени-и от какво?Първо в училище влизат,без да си дават много зор,там пък изобщо не си дават зор да учат,в университета ги приемат без приемни изпити и всички завършат.В казарма не ходят,финансовото състояние на родителите им е в пъти по-добро,отколкото преди 30 години. Растат задоволени във всяко едно отношение. И пак са недоволни, щото родителите им не им давали да пушат, пият и се дрогират.
  —цитат от коментар 1 на Мусаши


  Има много верни неща в това, което те казали, но все пак става дума за отношения, нещо което не ни е най-силната страна, по ред причини.
  Това, което ми прави впечатление е, че не е много ясно как се прави това проучване, доколко отразява реалните разлики между случващото се с децата в различните страни. Поставянето на въпросите, както и отговорите на тях, зависят в голяма степен от обичайния език изполван в различните страни.
  Прост пример - отговора на въпроса как си, на английски звучи едва ли не иделано (файн), а на български може да е свиване на рамене, с думите "горе-долу" и при възрастните може да е един куп жалби и оплаквания било здравословни, било финансови или от съседите.
  Иначе, с изключение на новите елементи ( треви и по-тежки наркотици), каквито имаше и преди години, но все пак в по-малка степен на разпространение, ако си сложим ръка на сърцето и си спомним как е било в нашата младост, аз не виждам голяма разлика и слава Богу, резултатите от това, че доста рано започвахме да пием и пушим, не са били и не са фаталани.
  Пак ще кажа, че в повечето западни страни, куртоазията и дори лицемерието в чист вид са силно внедрени в езика и затова отговорите на един и същи по смисъл въпрос, могат да звучат доста по-различно, така че да не правим драматични изводи.

 53. 53 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Криворазбраната цивилизация в съвременен вариант.

 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":Не става въпрос за разрешението да пушат. Основния въпрос е доколко родителите са емоционално узрели да бъдат родители и доколко приемат родителството като отговорна и сериозна задача или за тях всичко се свежда до подсигуряване на подслон и храна. Много често срещано явление в България е родителите да работят по цял ден и почти да не виждат детето си и си мислят че щом имат пари да издържат всичко е наред.
  —цитат от коментар 50 на Billy Pilgrim


  Е кога в историята на човечеството родителите са били емоционално узрели да бъдат такива?Как смятате,че са се отнасяли нашите прадядовци преди 300 години към децата си?Животът е жесток и битка за оцеляване. Не може едно дете да пуши,пие и се дрогира и да отдава това на проблеми.А какво ще стане, когато дойдат сериозните проблеми?
  Естествено има и родители алкохолици ,насилници и други идиоти,ама те са изключение .

 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  [quote#52:"tsvetko_51"][/quote]

  Естествено, че нещата се преекспонират. Подобни анкети внушават нуждата от НПО,които да решават измислени проблеми.Като анкетата,според която всяка трета жена в България била жертва на домашно насилие.Тук играят сериозни интереси. Най-вече финансови.

 56. 56 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  И аз това се чудя. Всъщност на децата се обръща специално внимание от съвсем скоро - може би няма 200 години. До преди това са си били третирани като дребни възрастни без право да се обаждат в присъствието на големите. И не са имали психически проблеми.
  Сега с издигането на детето едва ли не в култ, започнаха и твърденията, че децата са неглижирани и не им се обръща внимание.
  Моето наблюдение е точно обратното - децата са свръхобгрижени и им се обръща прекалено голямо внимание.
  Разликата между мен и детето ми е едва 24 години, но нещата днес са коренно различни. Мен никой не ме е водил или взимал от училище. Ходех сама (е официално по-големият ми брат ме водеше, но той хич не искаше да се занимава с малка и досадна сестра). Майка ми не знаеше какво точно учим. Имаше храна вкъщи и каквото си стопля за обяд, това ще ям. Била съм сама по цял следобяд. Каквото науча сама вкъщи, това е било. Вечер родителите ми докато приготвят вечеря, разпитат ни набързо мен и брат ми за училище и за деня ни и дошло време за лягане. И толкоз. Нито ми хрумнало да пия и да пуша, нито да се дрогирам. А пък да се чувствам пренебрегната съвсем.
  Сегашните родители могат да споделят за какво обгрижване и до каква възраст става на въпрос и кога започват да си оставят децата да ходят сами на училище. Много от родителите и учат с децата си и проверяват знания преди изпити и контролни, и помагат за "проекти" и презентации и се говори много с децата по всички теми (от алкохол до секс) на дълго и нашироко. И в училище се говори за това. Нас родителите ни събраха децата ни като бяха в четвърти клас да ни изнесат лекция как да говорим с децата си за алкохола.

 57. 57 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":И аз това се чудя. Всъщност на децата се обръща специално внимание от съвсем скоро - може би няма 200 години. До преди това са си били третирани като дребни възрастни без право да се обаждат в присъствието на големите. И не са имали психически проблеми.Сега с издигането на детето едва ли не в култ, започнаха и твърденията, че децата са неглижирани и не им се обръща внимание. Моето наблюдение е точно обратното - децата са свръхобгрижени и им се обръща прекалено голямо внимание. Разликата между мен и детето ми е едва 24 години, но нещата днес са коренно различни. Мен никой не ме е водил или взимал от училище. Ходех сама (е официално по-големият ми брат ме водеше, но той хич не искаше да се занимава с малка и досадна сестра). Майка ми не знаеше какво точно учим. Имаше храна вкъщи и каквото си стопля за обяд, това ще ям. Била съм сама по цял следобяд. Каквото науча сама вкъщи, това е било. Вечер родителите ми докато приготвят вечеря, разпитат ни набързо мен и брат ми за училище и за деня ни и дошло време за лягане. И толкоз. Нито ми хрумнало да пия и да пуша, нито да се дрогирам. А пък да се чувствам пренебрегната съвсем.Сегашните родители могат да споделят за какво обгрижване и до каква възраст става на въпрос и кога започват да си оставят децата да ходят сами на училище. Много от родителите и учат с децата си и проверяват знания преди изпити и контролни, и помагат за "проекти" и презентации и се говори много с децата по всички теми (от алкохол до секс) на дълго и нашироко. И в училище се говори за това. Нас родителите ни събраха децата ни като бяха в четвърти клас да ни изнесат лекция как да говорим с децата си за алкохола.
  —цитат от коментар 56 на Smile


  Точно.Мен не са ме закарали или взели нито веднъж от училище с автомобил въпреки,че живеех на село извън града и всеки ден се бутах в претъпкани автобуси,които понякога чаках с часове. А сега живеят на 500 м от училище и ги карат с автомобил.Наемат им частни учители,щото им било трудно с уроците, водят ги на психолози за най-дребното нещо. Хранят ги с каквото поискат ,купуват им пт малки скъпи телефони,водят ги по луксозни почивки и пак недоволни.И затова пиели и се дрогирали.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  По всичко лошо, сме напред в класацията.

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  В историята много често хората са раждали деца за да има кой да им работи и кой да ги гледа след това, това не е критерии. Не говоря за родители алкохолици или насилници, те са ясни, говоря за тези, които си мислят че родителството се изчерпва с това да работиш по 12 часа за да подсигуриш материалния комфорт, а пък това че не виждаш и не говориш с децата си се приема за нормално.

 60. 60 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Има едни дечица, чиито родители са под 30г. възраст, а бабите им все още раждат. Тази година се изравняват българчетата с тия другите. Виждали ли сте циганин непушач, непиещ и да не ходи по жени от 13-14г. възраст. Ако сте виждали значи е изключение или не сте наблюдателни. Та тия 50% в която статистика да ги поставите, все сме на последно място по хубавите неща и на първите по лошите.

 61. 61 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Ерозията на семейството е оснвната причина за отчуждението и липсата на опора за децата. Освен това значителна част от семействата са осакатени, с един от родителите и често без майчини грижи.

 62. 62 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#61] от "ck":

  Обикновено липсва бащата. Виновна е държавата стимулирайки самотните майки. При развод също децата се дават на майките в повечето случаи.

 63. 63 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 848 Разстроено

  Огромен брой от семействата са на практика разделени. Разведени или дори да не са разведени, постоянно отсъстващи родители, защото работят в чужбина. Реално няма семейна среда. Липсата на родителя се компенсира с пращането на пари, които пари отиват за задоволяване на вредни навици. И се получава картинката, която имаме.

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":В историята много често хората са раждали деца за да има кой да им работи и кой да ги гледа след това, това не е критерии. Не говоря за родители алкохолици или насилници, те са ясни, говоря за тези, които си мислят че родителството се изчерпва с това да работиш по 12 часа за да подсигуриш материалния комфорт, а пък това че не виждаш и не говориш с децата си се приема за нормално.
  —цитат от коментар 59 на Billy Pilgrim


  Не знам откъде имате подобна информация,защото това са много лични неща и страничен човек няма как да знае какво е нивото на комуникация в семейството.Освен това някои хора обичат много да бърборят,особено жените,други говорят по-малко,но това не означава,че се интересуват по-малко от проблемите на децата.
  Не смятам,че в момента има по-малко комуникация родители деца,отколкото преди 30 години например.

 65. 65 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#52] от "tsvetko_51":

  но това са напълно различни неща. забележката ви за кутурните разлики са верни, но какво общо има това с кога децата започват да пият? това е семпъл въпрос и независими от култруните разлики, 14 г. е 14 г. и в германия и в българия.
  много интересна забалежка по отношение на последиците от раннот пиене - колко от вашето поколение, започнали цигарите на 15, са ги отказали? колко пият всяка вечер? фатални може и да не са - поне на първо време, но последиците от по-либералното отношение в българия към пиенето и пушенето има, и те са много негативни.

 66. 66 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#59] от "Billy Pilgrim":

  хмм, ми ако не работиш и не можеш да осигуриш средства за прехрана, как да стане тая работа? това е базово. някак си се налага.

 67. 67 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#66] от "owen":

  Това е един от сериозните проблеми на съвременното общество, но е и естествен резултат от желанието на жените да се "еманципират" щото ролята на родител не им беше удовлетворяваща и искаха да са кариеристи. И стигнахме до ситуация при която често дори дохода на двама родители на пълен работен ден може да не стигне за нормално издържане на семсйство. Решението поне засега е всеки поне да си търси работа която му позволява 5-6 часа да се освободи и да може да прекара вечерта с децата си. Проблема идва обаче и от това че за много хора е по важно да изкарват много пари дори и да нямат грам свободно време, щото е по-престижно, отколкото да си оставят малко повече свободно време, на цената на малко по нисък доход, но пък да могат да го отделят за семейството си. Въпрос на приоритети.

 68. 68 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#66] от "owen":

  Друг сериозен проблем, който пропуснах да спомена е че с течение на годините, ние някак си негласно се съгласихме че за да получава човек достатъчно средства и да бъде оценен като добър служител едва ли не е нормално живота му да бъде само и единствено работата, по всяко време да мисли за работа, да стои извънработно време пак на работа и т.н.

 69. 69 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#67] от "Billy Pilgrim":

  всеки си решава. колкото до еманципацията - колкото и мъжете, толкова и жените имат желание да вършат нещо смислено, и имат право. и по същата логика, за времето с децата са отговорни както майките, така и бащите.

 70. 70 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#69] от "owen":

  Едва ли която и да било работа е по смислена от това да отгледаш, възпиташ и помогнеш на едно дете да навлезе в живота. Странното е че за много хора да висиш по цял ден пред компютър в някакъв офис е по смислено.

 71. 71 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#67] от "Billy Pilgrim":

  Извинявай, но кога в България жените масово не са работили и са си стояли вкъщи само да гледат деца? Не говоря за заможните семейства, а за средното българско семейство.
  Явно представите ти са за средното американско семейство от 50-те години на миналия век, където жената е образцова съпруга, домакиня и майка. В България жените кога са го имали този лукс?

 72. 72 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#71] от "Smile":

  България до 90та беше друг филм в който принципно на фона на съвременните стандарти се работеше малко и имаше много повече свободно време. Отделно отглеждането на деца беше до голяма степен улеснено по онова време, колкото и да не им харесва това на някои като факт. След това ние все гоним западния модел, но всъщност най-лошото от него, който сам от своя страна запада и се оказва неработещ защото хората дори на запад почват да се усещат че уж има технически прогрес и уж се развиват а пък се оказва че все повече трябва да работиш за да покриеш месечните си разходи и все по малко свободно време ти остава.

 73. 73 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#72] от "Billy Pilgrim":

  По времето преди 90-те "социалистическата другарка" работеше наравно с мъжете.
  По това време са въвели и безумието "седмична ясла" и "седмична градина", където си оставяш детето в понеделник сутрин и го взимаш в петък след обяд. Пък и повечето деца по онова време са отгледани от баба и дядо и родителите са си ги прибирали в града едва като стане детето в първи клас.

 74. 74 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#70] от "Billy Pilgrim":

  не. но свързаните с отглеждането на детето дейности като чистене - негово лично и след него, готвене, и други подбни са доста несмислени. а и за някои хора отглеждането на деца въобще не им е е желание или призвание

 75. 75 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Щото са пичове, а не задръстрени, като децата от другите страни. Други въпроси?
  —цитат от коментар 4 на Doge


  Има нещо вярно. Явно са назад с екранното време. За добро или лошо.

 76. 76 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Тя монетата има две страни. Родителите са също част от това изнервено, вечно заето поколение, дето няма време (и желание) за нищо. Децата биват забождани пред компютрите, за да не щъкат много и да не смущават мама и тате, докато почиват. От там децата решават, че каквото и да кажат и да направят, на никого не му пука така или иначе. От друга страна пред хората, предимно учителите, мама и тате се показват като много загрижени, хлапето им е най-голямото златно яйце света, най-умното и добричкото, пък останалите все го спъват. Детето решава, че всички са му длъжни, без да си дава много зор и ето ти предпоставка за объркан тийнейджър, който започва да осъзнава, че нещата не стават така, както ги мисли и не всеки път в негова полза. Хем си мисли, че на никого не му пука за него, хем наоколо му показват, че на останалите трябва да им пука, ако ще насила. Пиенето и пушенето са следствие от всичко
  —цитат от коментар 35 на Nemain


  в десетката! Плюс бих добавил изключително ниският морал като цяло и липсата на каквато и да е духовност в матриала. Първа ценност "да ядем", втора "да са напийм" и трета "да врътнем далаверка". И това е резултата. Купища деца и родители, които не ценят чуждото, своето и смятат, че всички са им длъжни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK