"Чопът" на Столичната община за детските ясли коварно решава съдби на цели семейства

Тези "без късмет" са отпращани в пълна безизходица без никакво друго обяснение освен: "нямахте късмет".

© Юлия Лазарова

Тези "без късмет" са отпращани в пълна безизходица без никакво друго обяснение освен: "нямахте късмет".Коментарът е от профила на авторката във "Фейсбук".


Тъй като г-н Борисов, г-жа Фандъкова и г-н Чобанов явно не могат да си представят добре измеренията на проблема - че 9000 деца в София не са "изтеглени" на лотарията за места в ясли и градини, ето два нагледни примера:


Михаил е приет в общинска ясла.
- Всеки месец родителите му ще плащат 60 лв., това включва и храна.


- Държавата и общината ще доплащат между 400 и 500 лева месечно.


- Ще ползва без доплащане и страхотната база на близката удобна ясла - сграда със собствена кухня, огромен озеленен двор с отделна площадка за всяка група.


- Ще му приготвят всеки ден топла храна, поднесена веднага (не кетъринг).


- За Михаил ще се грижат квалифицирани педагози и медицински сестри, а с други деца ще се социализира в среда със свои връстници.


- Майка му ще се върне на работа, а от нейните доходи в бюджета ще влизат най-малко 300 лв. месечно (ако пък получава 3000 лв. заплата - минимум 1000 лв. данък и осигуровки).


- Родителите на Михаил ще "връзват" идеално семейния бюджет, защото и двамата работят. Ще му купуват качествена храна, ще го водят на море, на планина.


- Като бонус Михаил ще получи заветната допълнителна "точка", с която да влезе в общинска детска градина.


- Общо за 6 години (2 яслени и 4 градински) родителите на Михаил ще платят 4320 лв., и то само ако детето не отсъства нито един ден през целия период.


Тервел не е приет в общинска ясла.


- Родителите му са в ступор. През втората година ще се опитат да оцелеят на една заплата и 380 лв. майчинство. На третата остават много под изчисления от КНСБ праг на бедността. И на четвъртата. И на петата.


- Общината и държавата ще спестят доста от Тервел. Няма да му плащат полагащата се на всяко прието дете издръжка от 400-500 лева. Няма и да построят детска градина за него, защото ако го направят - изведнъж ще трябва да я плащат същата тази издръжка, на която сега твърдят, че той няма право.


- Тервел ще си стои вкъщи. С майка си, по цял ден. Когато не вали, не духа, не е 40 градуса, не е кучи студ - ще излиза на кварталната площадка, за да поиграе с други "изпаднали" от лотарията деца.


- На 3 г. Тервел няма да бъде приет и в детска градина. Защото няма "точка" от ясла. Продължава да си стои по цял ден вкъщи. С майка си. Евентуално на площадката може да среща други деца, които не са "късметлии", и не са на частна градина.


- През всички тези години майката на Тервел ще е извън пазара на труда. Ако съпругът й е на достатъчно ниска (!) заплата, ще получава помощи. Жена, домакиня, какво пък - наистина ли и жените трябва да имат работа. Че и кариера!


- Ако пък родителите на Тервел решат все пак да го пратят на частна детска ясла и градина, ще плащат минимум 700 лв. на месец. За 6 години ще платят около 50 400 лв. Дори да отсъства. Защото частните заведения дори в извънредно положение събират такси, иначе няма да оцелеят.


- Ако семейството реши да има второ дете и то отново се окаже "карък" - общата сметка за частни ясли и градини ще излезе над 100 000 лева.


- Ако семейството успее да се снабди с планираното второ дете преди 24 месеца от раждането на първото, ще успее все пак да докопа и точката за "ясла" за породени деца. Често терминът се оказва точно около втората година и много майки молели лекарите да родят преждевременно (да!), със секцио, защото иначе е въпрос на оцеляване.


Михаил и Тервел са истински деца. Еднакви, равни, но


"Чопът" на Столичната община коварно решава съдби на цели семейства, отпращайки тези "без късмет" в пълна безизходица.


Лотарията стартира още когато детето е бебе - на няколко месеца то получава заветния имейл от ИСОДЗ.
"Не сте класирани" тази година получиха 9000 малки деца. Без никакво друго обяснение освен "нямахте късмет".

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  И така се създава почва за вихреща се корупция.
  Обществена тайна !!!
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Разстроено

  Фандъкова обеща преди повече от десет години, че ще реши ИЗЦЯЛО въпроса с яслите и градините. Е, не го реши, а проблемът се задълбочава.
  А държавата ни, която на думи иска иска по-висока раждаемост, на практика само вдига рамене. Ами като не може да изгради ясли и градини в София, да дава ваучери на хартисалите родители, даже и за половината сума на частна градина, ще е голяма помощ. Общината няма такъв ресурс, но държавата има.
  Кое е по-важно от това.

 3. 3 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 703 Неутрално

  За да се направи нещо от Фандъкова е нужно да има ясна корупционна схема. Не сте ли разбрали вече. Затова градът е в разруха и не се поддържа, за да има после мащабен ремонт за милиони. Същото е с градините.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  При 1.7 млрд бюджет не могат да се отделят 40-50 млн лв?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Огромната част от тоя бюджет е дотация от правителството за училищата и пари от ЕС най-вече за метрото. На практика е почти невъзможно, особено при падащи приходи тази и 2021 г., а и демографският срив не е точно работа на общината, а на държавата, поне според мен, разбира се.

 6. 6 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  При това мащабно презастрояване никога няма да има достатъчно места в детските градини в София. Да се има предвид, и че една част въобще не фигурират в системата, циганчетата и тези в частните градини.

 7. 7 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Аз не мога да повярвам, че досега никой не е осъдил СО за дискриминация по този повод.
  Честно казано, не съм и знаел, че дотацията на дете е толкова голяма.
  Първите ни две деца бяха късметлии при жребия и не съм се замислял много.
  Другият момент е защо таксата трябва да е чак толкова ниска за всички, дори тези с високи доходи (за второто дете плащаме 30 лева на месец, а за третото май нищо няма да плащаме)?
  Което поражда обратния въпрос, защо изобщо има такса за ясла и градина (освен за храната и допълнителните дейности), а средното образование е безплатно?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Така, както са описани нещата, може би въпрос на един вид благотворителност и съпричастност е хората с високи доходи, които могат да си дават децата в частни заведения, да не ги дават в държавните такива. А явно такива хора не са малко.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Без за да се заяждам - защо родителите на Тервел не се върнат по родните си места където няма проблем с детските градини а се мъчат в гадната София ...???

 10. 10 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Честно казано, не съм и знаел, че дотацията на дете е толкова голяма."

  Дотацията на дете въобще не е толкова колкото е написаното, а е в рамките на 1500 лева годишно. Едни "пичове" с неадекватните си протести прецакаха възможноста директорите на градини да дописват деца в групите, с което оставиха извън градините доста деца. Така и не разбрах какво лошо имаше, че директорите дописваха по 4-5 деца в група извън приетите с "чоп".

 11. 11 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  При управленията на ДПС, БСП, НДСВ и пр. десетки градини и ясли бяха закрити. Характерен белег за управлението в София днес е именно ударното строителство на детски градини с яслени групи. За 10 години в София са бостроени 92 /!/ нови сгради на детски градини. Но, ето че не достигат. Едно от обяснеията, както зам.кметът Чобанов каза, е бурната миграция към столицата, която днес е към 2 милиона /от един преди прехода/. На ден официално 68 души се преселват от цялата страна в София. Повечето от тях са с деца или млади семейства, които скоро след установяването си в София раждат деца. Това е животът, така да се каже. По груби сметки по десетина, двадесет нови малки столичани се нареждат на ден за места в детски ясли и градини. На ден. Или 500-600 месечно /!/ Хайде да не са 500, 200 да са на месец. Поне 2-3 хиляди годишно. Нали така? Досега се действа адекватно. Ударно строителство на нови градини с яслени групи. Възможности да се откриват и в други помещения. Електронно кандидатстване, с точки и пр. И лотария накрая, да лотария...

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Преди дни прочетох, че доста общински администрации в София се помещават в сгради на бивши детски градини. Защо не върнат сградите, е, ще има ремонт, ама няма да е като строителство на нова градина, а и за какво и е на една местна община примерно голям двор. Това е напълно в правомощията на кмета, ако има желание, разбира се.
  Аз също никога не съм разбирал защо таксите в градините в София са толкова ниски, на чист социализъм ми прилича - евтино е, но го няма.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#11] от "nik_77.":

  Реалността ви опровергава другарю. А какво ще кажете за корупцията ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  Защо не напишете как е в други градове/държави като Бургас, Виена ?

 15. 15 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  Защо не напишете как е в други градове/държави като Бургас, Виена ?

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  При управленията на ДПС, БСП, НДСВ и пр. десетки градини и ясли бяха закрити. Характерен белег за управлението в София днес е именно ударното строителство на детски градини с яслени групи. За 10 години в София са бостроени 92 /!/ нови сгради на детски градини. Но, ето че не достигат. Едно от обяснеията, както зам.кметът Чобанов каза, е бурната миграция към столицата, която днес е към 2 милиона /от един преди прехода/. На ден официално 68 души се преселват от цялата страна в София. Повечето от тях са с деца или млади семейства, които скоро след установяването си в София раждат деца. Това е животът, така да се каже. По груби сметки по десетина, двадесет нови малки столичани се нареждат на ден за места в детски ясли и градини. На ден. Или 500-600 месечно /!/ Хайде да не са 500, 200 да са на месец. Поне 2-3 хиляди годишно. Нали така? Досега се действа адекватно. Ударно строителство на нови градини с яслени групи. Възможности да се откриват и в други помещения. Електронно кандидатстване, с точки и пр. И лотария накрая, да лотария...
  —цитат от коментар 11 на nik_77.


  Само дето е забравил да каже,че 63 човека се изнасят на ден от София.
  А колко е „нараснало„младото население на София се вижда по броят ученици-за миналата година учениците в София са с 21 хиляди по-малко,отколкото през 2001г.
  Не достигат места в детските градини,защото сега е много по-разпространено да се дават деца в ясли и детски градини отпреди.А не че децата са повече.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":

  Не те съветвам да спориш точно с тоя. От платените е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":Не те съветвам да спориш точно с тоя. От платените е.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Лъжата,че София била с 2 милиона население тръгна от бившият кмет на София и настоящ премиер.Щото тогава искаше по-голям бюджет от правителството.И тая опорка си върви 15 години вече.
  Уж не били регистрирани много хора.Ама учениците се регистрират на 100 процента.Как така намаляват с 21 хиляди,щом има демографски бум в София?

 19. 19 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Да спори човекът. Значи сме платени. И защо да не спори, като сме платени? По-изпраскани ли сме? Иначе, сериозно. Колко се изнасят и колко идват в София? Факт е, че грдът нарасна двойно. Едно е ясли и градини за 1 милион, друго - при 2 милиона. Нали така?

 20. 20 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  "Кмет в сянка" контрира и с корупцията. Именно, именно. Точно поради нея се направи електронното кандидатстване, че и лотриите накрая...

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Да спори човекът. Значи сме платени. И защо да не спори, като сме платени? По-изпраскани ли сме? Иначе, сериозно. Колко се изнасят и колко идват в София? Факт е, че грдът нарасна двойно. Едно е ясли и градини за 1 милион, друго - при 2 милиона. Нали така?
  —цитат от коментар 19 на nik_77.


  Просто лъжеш.В края на 2019г населението на София е 1,242 милиона.А ти изкара,че в София живее още население,колкото Пловдив и Варна взети заедно.А посмали малко лъжите.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#20] от "nik_77.":

  Според теб има ли корупция или не в яслите и детскит градини в София ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно
 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Още от 2014 година ходя на протести срещу липсата на места в детските градини. Голяма част от хората, които в началото протестираха вече са емигранти в чужбина. Работят и плащат данъци там. Фандупкова и общинската шайка нарочно не решават проблемът с детските градини, въпреки че пари имат - спокойно могат да пренасочат от бюджета за снегопочистване примерно, тъй като такова няма. Цялата схема е да се плаща на частните детски градини и ясли, голяма част от тях са на гербери. Това е схемата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Бабите ви навремето само в детски ясли и градини са си давали децата. Ми гледайте си децата сами бе. За детето е най-добре до 7 годишната му възраст да бъде отглеждано от майка му, а не да бъде давано във институции.

 26. 26 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  При управленията на ДПС, БСП, НДСВ и пр. десетки градини и ясли бяха закрити. Характерен белег за управлението в София днес е именно ударното строителство на детски градини с яслени групи. За 10 години в София са бостроени 92 /!/ нови сгради на детски градини. Но, ето че не достигат. Едно от обяснеията, както зам.кметът Чобанов каза, е бурната миграция към столицата, която днес е към 2 милиона /от един преди прехода/. На ден официално 68 души се преселват от цялата страна в София. Повечето от тях са с деца или млади семейства, които скоро след установяването си в София раждат деца. Това е животът, така да се каже. По груби сметки по десетина, двадесет нови малки столичани се нареждат на ден за места в детски ясли и градини. На ден. Или 500-600 месечно /!/ Хайде да не са 500, 200 да са на месец. Поне 2-3 хиляди годишно. Нали така? Досега се действа адекватно. Ударно строителство на нови градини с яслени групи. Възможности да се откриват и в други помещения. Електронно кандидатстване, с точки и пр. И лотария накрая, да лотария...
  —цитат от коментар 11 на nik_77.


  Що лъжеш бе клоун герберски? Общо на територията на община София има 200 детски градини, като тук се броят и полудневните и почасови такива. Кои са и къде са новопостроените градини? С адреси и година на построяване ако обичаш. Долни герберски наглеци

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 27. 27 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#9] от "vtl53383951":

  А де? Те малко като имигрантите на запад - дошли са наготово и с претенции всичко да им се осигури. А по родните им места детските градини и училища готови тънат в разруха.

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Решението за което се лобира е частните детски градини да се закачат на бюджета, както са закачени частните болници и проблемът е решен за седмица.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#23] от "NIKE":

  Няма никаква база за сравнение.Съвсем различен подход към задачата.
  И двете общества нямат база за сравнение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darcas":

  Скри се другарят/ката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#28] от "Корки":

  Все пак са колеги на учителката по руски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  По-полека, "Даркас" /№ 26/ ще получиш heart attac . Информацията за 92-те нови детски градини е от кмета Фандъкова, коректно отразена от "Дневник" през април, миналата година. Сега са станали 100, може би. Прочети и се успокой. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/04/19/3422309_iordanka_fandukova_za_10_godini_v_sofiia_sa_postroeni/ Или и тя е "клун герберски"? Да, де но е кмет и изнася проверима информация.

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Те ги дават в частни детски градини. Доколкото ми е известно и доходът влиза като условие в класацията и родители с високи доходи нямат шансове за държавна детска градина.

  До коментар [#24] от "Darcas":

  На частните детски градини не се плаща нищо, нито пък родителите получават някакви компенсации.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  А "чопът" истински чоп ли е?....Или прах в очите на балъците?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Неутрално

  По времето когато синът ми ходеше на детска градина преди 10 години групите винаги не бяха пълни .Болни деца , някоя от бабите го взела за седмица ,най големият кошмар беше лятото когато градините се затваряха за 2-3 месеца.Скоро четох че съдът решил когато детето не посещава детската градина родителите да не плащат такса , но общината продължава да плаща издръжката на празните детски градини .
  Мисълта ми е че много родители си записват децата без да имат належаща нужда , а други които имат нужда не могат да ги запишат заради криворазбраното чувство че комунизмът не е свършил.
  Ако е вярна статистиката на националният статистически институт в София има 278 детски градини и 1797 групи .От моя опит знам че почти никога всички деца не посещават детската градина едновременно , така че не проблем да се увеличат бройката на децата от 5 до 7 .Така хем групите няма да са празни почти през цялата година ,хем ще се отворят няколко хиляди места.
  https://www.nsi.bg/bg/content/3430/детски-градини-деца-педагогически-персонал-места-и-групи-в-детските-градини-по

 36. 36 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 884 Любопитно

  До коментар [#8] от "DDR":Те ги дават в частни детски градини. Доколкото ми е известно и доходът влиза като условие в класацията и родители с високи доходи нямат шансове за държавна детска градина.
  —цитат от коментар 33 на pamela


  Може ли по конкретно да посочите как е формулирано условието за доход?
  Или една жена е ви е казала?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 37. 37 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Компютърен е чопът. Аз не знам да е имало нарушения и никой не се е оплаквал.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#36] от "Daniboy":

  Тази жена, която ми го каза е дъщеря ми. Беше проверявала преди три години за условията за приемане в държавна ясла/градина.
  Внуците ми ходят в частна детска градина и родителите им не получават никакви компенсации, а детската градина се самоиздържа от таксите, плащани от родителите.

 39. 39 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#10] от "nwj49315903":

  Нека ти обясня какво е лошото - едното е, че това дописване ставаше срещу "стимули", а нали всички грачим срещу корупционни схеми. Другото е, че тия допиасани 4-5 деца са отгоре на 26-те по норматив за работа на учителите и над изчисленото пространство (квадратура на помещенията). Ако ти работиш 20-21 дни на месец, а аз ти "надпиша" за една година да работиш по 23 на година, за същата заплата (не особено висока, между впрочем), какво ще е лошото?

 40. 40 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#36] от "Daniboy":Тази жена, която ми го каза е дъщеря ми. Беше проверявала преди три години за условията за приемане в държавна ясла/градина. Внуците ми ходят в частна детска градина и родителите им не получават никакви компенсации, а детската градина се самоиздържа от таксите, плащани от родителите.
  —цитат от коментар 38 на pamela


  Учудващо е как възрастните хора насериозно си играят на развален телефон и с нескрит ентусиазъм сеят дезинформация навсякъде. Критериите са публикувани и там няма условие за доход. Къде ходят внуците няма никакво отношение по темата, а това, че градините се издържат от таксите е смехотворно.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#28] от "Корки":Все пак са колеги на учителката по руски.
  —цитат от коментар 31 на КМЕТ В СЯНКА


  По тази логика, Корни иска да вкара повече адвокати в играта.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#39] от "Димитър":

  Децата ми общо вече шеста година посещават детска градина. През това време я е имало 10 дена да са всички в група, я не. Това лесно се вижда от списъците за месечните такси. Половината са пълни, останалите - частични.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#40] от "Daniboy":

  Държавата наистина по закон може да плаща на частните детски градини и училища, но има условие 20% от децата да се приемат безплатно. Затова много малък брой детски градини и училища са се съгласили на условията.
  https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/08/3108661_samo_9_chastni_uchilishta_i_5_chastni_detski_gradini/
  Когато голямата внучка кандидатства имаше точкова система и условие за доход. Може и да са го премахнали като дискриминационно.

 44. 44 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#9] от "vtl53383951":
  Защото аз съм от София, но детето ми за втора поредна година не е прието !!! Къде да се върна ??? Изчезвай си в дупката !!!

 45. 45 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#11] от "nik_77.":

  Къде са тези детски градини ? В старите квартали, които бяха презастроени, не се сещам за нови. Мога да коментирам Гео Милев и Младост, където съм живял.

 46. 46 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 945 Неутрално

  В Разград, Видин, Монтана, Силистра има достатъчно места и в ясли и градини, избягайте от коварния чоп!

 47. 47 Профил на Iva Yosifova-Takeva
  Iva Yosifova-Takeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "nwj49315903":

  ами точно толкова е. за 2018 е 1300 на дете годишно от общината, плюс 3937лв. /!/ годишно от държавата. пресметнато на месец: 436 лева! имам официален документ за това.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#48] от "grem":

  И на базата на какво го прецени това? Че ти казах една умна приказка, каквито не свикнал да чуваш ли?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Весело

  До коментар [#41] от "Корки":

  По-скоро следователи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#41] от "Корки":По-скоро следователи !
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  Вие милиционерите разбирате главно от тези тънкости.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  От статията в мен изниква въпросът:
  За какво, по дяволите, им са тези деца? Раждаш и ги хвърляш в някакъв инкубатор за по 10 часа на ден? Ми не е ли по-добре тогава да направят някакви пансиони по планините и да отърват измъчените родители от този дерт?
  За семействата с репродуктивни проблеми (за които ни проглушиха ушите напоследък) и те ли страдат от липса на детски домове?

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Нация, с огромен демографски проблем , чака мафията да се погрижи за така ценните за България деца. Има да чака.

 57. 57 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Моите деца ходеха и на частна, и на държавна. Така че съм видял и двете страни. И 500 лева на месец (тогава беше толкова), и 60 лева.
  Не е справедливо наистина да има разлика 4-500 лв. между частна и държавна. Натрупват се доста пари за 4 години (не 6, както казва авторката, а 4 - от 2 до 6 на детето, тъй като предучилищна всички ги приемат задължително в държавна).
  Най-добре мисля би било да вдигнат рязко таксата за държавна, докато стане примерно 200-300 лева. С разликата да доплащат по 2-300 субсидия на тези, чиито деца са кандидатствали, но не са приети.
  Или пък да сметнат колко е издръжката, която Столична Община доплаща над тези 60 лева, и по толкова да превеждат на калпак на всеки неприет.
  Няма логика да е 60 лева, то дето се вика една сметка в ресторат е толкова за семейстото. Да го направят пазарно, а който му е много - да изчака докато почне да печели нормални пари, преди да ражда деца.
  Като е на пазарни цени, мисля общината няма да има причина или бюджетни ограничения да забавя построяването на нови.

 58. 58 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#39] от "Димитър":

  Нека и аз ти обясня, през колко време от година ходят 100% от децата на градина? Според вашата логика трябва да взимат по ниска заплата учителите когато посещенията са по- малко от 100%? Вие бихте ли посочили "стимулирана" директорка и бихте ли се явил в съда за да бъде съдена? По- скоро вицът за българския казан в ада е причината да не се дописват деца.

 59. 59 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "Iva Yosifova-Takeva":

  Уважаема госпожо, точно сте написала 1300 лева е годишната издръжка на дете през 2018 година. Сигурен съм, че се позовавате на някакъв документ и за останалата част от твърденията си, но аз съм виждал повече от един бюджет на детска градина и знам, че той е изчислен на базата която сте посочила в началото на коментара си, а именно 1300 лева на дете. Според вас ако в една градина има 300 деца то бюджета би и бил 1569600 лева, което според мен е несериозно.

 60. 60 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 392 Гневно

  Бабите ви навремето само в детски ясли и градини са си давали децата. Ми гледайте си децата сами бе. За детето е най-добре до 7 годишната му възраст да бъде отглеждано от майка му, а не да бъде давано във институции.
  —цитат от коментар 25 на ygo11542256


  Те на времето са ползвали и пощенски гълъби - що пишеше на комп с нет?За КЕЛЕШИ като теб е най-добре да си теглите въжето и ДА НЕ СЕ множите!

 61. 61 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Браво на авторката-абсолютно точно и просто е обяснила ситуацията!И позор за Фандъкова и оня с вид на концлагерист!Защото всички плащаме данъци и такси на Общината,но за децата на едни плаща Общината,а за децата на нас,другите,плаща цялото ни семейство!Оставка на некадърниците!

 62. 62 Профил на Iva Yosifova-Takeva
  Iva Yosifova-Takeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "nwj49315903":

  За 2018 издръжката в столичните ясли е 1300лв. на дете годишно от общината, плюс 3937лв. /!/ годишно от държавата. Не разбирам кое Ви обърква?

 63. 63 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#55] от "ju.li":

  Личи си, че нямате деца. Първо липсата на места изхвърля майката от трудовият пазар и силно напряга семейният бюджет. Второ детето има нужда да общува с други деца. В София половин година времето не става да се излиза навън с малко дете по градинките, които от своя страна са изпочупени(въпреки старанието на общината) и осрани от кучета - домашни и не толкова домашни. Сега дали е по ясна картинката ?

 64. 64 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#63] от "john_law":

  Децата ми са ЖЕЛАНИ. Ходеха спорадично на детска градина ,по около две години всяко. Скоро завършват гимназия и все още не са пили антибиотици, просто са си здрави. Живея в София и няма неподходящи сезони. Какво ви става, бе, хора? За какво са ви деца, които ще виждате само спящи или болни? Ако парите за детските градини, които твърди авторката, са верни, защо не се дават на родители гледащи децата си?

 65. 65 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#64] от "ju.li":

  Ако вашият стандарт (на мъжа ви) е позволявал да работи само единият родител, това съвсем не е масово явление. Вие и двамата ли си седяхте в къщи, да гледате децата по цял ден, или все пак съпругът ви не ги желаеше и виждаше само сутрин, вечер и уикендите ? Става ни това, че данъците ни не ги разиграват на лотария, а обществените услуги от тези данъци ги разиграват ! Това ОК ли е според вас ? И както казах децата трябва да са сред други деца, за да се социализират. Аз умирам всеки ден за дъщеря си, но ми се налага да работя - на някои ни се случва да работим.

 66. 66 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Отдавна не бях чел по-тъпа статия в Дневник. Откъде накъде трябва да финансирам желанието на някого да има деца с данъците си?!? "Печалбата" ми от общинската детска градина до нас е, че всеки път като я ремонтират, общината си издава сама разрешение да не спазва закона и ремонтните дейности не спират от 6.00 до 22.00 седем дни в седмицата. Хич не ме интересува на кой скъсаняк му идва дюшеш да си дава децата там.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 67. 67 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#66] от "Тюфлекчия":

  Отдавна не бях чел по тъп коментар ! Проблемът е, че обществените услуги се разиграват на лотария, а данъците не. Вероятно плащам повече данъци от "тюфлек" като теб, та последното го оставям без коментар. Ти, вероятно също си бил дете, преди да изпростееш така.

 68. 68 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#67] от "john_law":

  Верочтно не плащаш нищо, живееш с майка си и ѝ крадеш от пенсията за да си купиш биричка. Ходи да си избиваш комплексите при някой друг, щото с мен нямаш никакъв шанс, скъсаняк.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 69. 69 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#65] от "john_law":

  Всеки си подрежда живота спрямо приоритетите . Не е моя работа да ви уча как и къде да изкарвате хляба си и как и къде да паркирате децата си.

 70. 70 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  Таксата покрива само храната - мисля, че е по 2 лв. на ден с ДДС. Всичко останало е субсидия - заплати, режийни, текущи ремонти. Основни ремонти за тях отделно се отпускат пари.

  До коментар [#35] от "lout66":
  Напълно съгласна. На места посещаемостта е около 50% (изчисленията са през отчети за храноден).

 71. 71 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Решението се нарича семейно планиране. Ако не искате съдбата на семейството ви да се решава на чоп, помислете преди да се преместите или да го създавате това дете.
  Изсипа се маса народ в София привлечени от "перспективите", и после се жалват че ги наричали "тъмно зелени", че нямало къде да паркират или кой да им гледа децата.

 72. 72 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#55] от "ju.li":Личи си, че нямате деца. Първо липсата на места изхвърля майката от трудовият пазар и силно напряга семейният бюджет. Второ детето има нужда да общува с други деца. В София половин година времето не става да се излиза навън с малко дете по градинките, които от своя страна са изпочупени(въпреки старанието на общината) и осрани от кучета - домашни и не толкова домашни. Сега дали е по ясна картинката ?
  —цитат от коментар 63 на john_law


  личи си, че не сте от София и ак он есте "ценен кадър", какво търсите тук, не знам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK