Най-важното за изпитите след 7 клас

Най-важното за изпитите след 7 клас

© Цветелина Белутова, КапиталНационалното външно оценяване (НВО) за 7 клас ще се проведе от 9 часа на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика, обяви министерството на образованието. Нито едно училище не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ, затова той няма да се провежда.


Изпитите служат като вход за кандидатстване в гимназиите в страната, а от тях заради извънредната ситуация с коронавируса и предвид различната скорост на преподаване в отделните училища заради наложилото се дистанционно обучение отпада част от материала.


По български език и литература няма да бъдат включени въпроси за сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, както и творбите "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "По жицата" на Йордан Йовков, "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов и "По жътва" Елин Пелин. Те ще се изучават, но няма да са включени в изпита.
По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници, обяви министерството на образованието.


Преди изпита


За да бъдат допуснати, седмокласниците трябва да носят документ за самоличност (бележник или лична карта) и служебна бележка - на хартия или на мобилния телефон, която е издадена от училището, в което учат, и е генериран входящ номер. Изискването е да носят химикалка, която пише в черен цвят (информацията е коригирана в 15.30 часа, първоначално беше обявено, че изискването е да е химикалка със син цвят - бел. ред.), по математика - и линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума.


Изпитите ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение. Отстоянието между децата трябва да е поне 1.5 метра, затова те ще са в повече на брой стаи, във всяка ще има по 10 деца и по един квестор.


Учениците трябва да носят маски или шлемове и ръкавици по желание. На влизане в сградата ще им бъде премерена температурата. Ще се избягват струпванията на родители и ученици, ще бъдат отворени повече от един вход, ще има строги мерки за дезинфекция.


За седмокласниците, които в момента на изпита са под карантина заради контакт със заболели, ще се осигури възможност за провеждане на изпита след изтичането й.


Изпитът


Учениците трябва да бъдат в училищата най-късно в 8.30 ч. и да са заели местата си не по-късно от 8.45 ч., като преди това предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключени мобилните си телефони.


Изпитите са разделени на две части - по 60 и 90 минути, като децата могат да напускат стаите не по-рано от приключването на първата част. За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 80 минути.


Нивото на компетентностите на седмокласниците по български език и литература се проверява чрез тест с общо 26 задачи (18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; 6 задачи с кратък свободен отговор; 1 задача с разширен свободен отговор; 1 задача за създаване на текст).


По математика седмокласниците ще правят тест с общо 23 задачи:. 18 от тя са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; 2 задачи с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен) - от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение; 3 задачи с разширен свободен отговор - учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача.


При изпитите се позволява на учениците да откъсват листове с надпис "чернова" от изпитния комплект, се казва в инструкциите на Регионалното управление по образованието в София. При предаването на изпитната работа обаче те трябва да се поставят в индивидуалния плик на ученика. Изнесена писмена работа от сградата на училището се анулира и не се оценява, предупреждава РУО.


Максималният брой точки от тестовете е 100. Оценяването се осъществява по стандартизирани критерии, като всяка задача се оценява с брой точки, който съответства на спецификата, трудността и логиката на решението на задачата. Оценките се изразяват само с количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценки.


Проверката на резултатите от изпитите става с входящ номер и идентификационен код на http://priem.mon.bg, като МОН ще обяви допълнително докога се очаква да бъдат обявени те. Допълнително ще бъдат обявен и срокът за подаване на документи за участие в класирането за прием в гимназиите. Учебната година за седмокласниците приключва на 30 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Весело

  Най-важното за изпитите след седми клас е да си чел до седми клас...

 2. 2 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Който не издържи математиката го пишем направо в юридическия на СУ:)

 3. 3 Профил на just
  just
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Но за кандидатстване във Висше Учебно Заведение, изпити няма,
  Вход свободен. Евала.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално
 5. 5 Профил на amr47488125
  amr47488125
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Пише се с ЧЕРЕН химикал!

 6. 6 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това, че няма да има разделяне на модули откъде го измислиха? Не го намирам в писмото на министъра.

 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Какви изпити след 7-ми клас...те от Вуз-а си излизат тъпи парчета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK