Тийнейджърите не смятат, че COVID-19 има връзка с 5G технологиите

Тийнейджърите не смятат, че COVID-19 има връзка с 5G технологиите

© Анелия НиколоваКакво чувстват, мислят и как действат българските тийнейджъри в ситуацията на COVID-19? Как се справят с физическата изолация и какво се случва с тях онлайн? Какви са очакванията и авторитетите за тийнейджърите при криза? Какво казват, че им липсва, и от какво се нуждаят?


На тези въпроси отговарят 810 ученици от цялата страната на възраст между 15 и 19 г. (8 - 12 клас) в разгара на извънредното положение (16 - 26 април) в онлайн изследване, организирано от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). Целта му е очертаването на модел, който е вероятно да бъде повторен в ситуация на следваща криза. По този начин всички - институции, учители, родители, самите тийнейджъри - биха били по-подготвени как да реагират.


Смесени чувства


В ситуацията на извънредно положение тийнейджърите изживяват силни емоции, повечето от тях негативни: "Чувствам се загубен в своите мисли." Така например, сравнено с периода преди COVID-19, тийнейджърите изпитват:

2 пъти повече страх и тревога
5 пъти повече скука
3 пъти повече гняв
5 пъти повече раздразнение
4 пъти повече носталгия и тъга
4 пъти повече самота
3 пъти повече разочарования
2 пъти повече безпомощност и безполезност

По-малък дял са младежите, които преживяват кризата положително: "Благодарение на интернета поддържам връзка със всичките си приятели. Не изпитвам нужда да излизам навън." С други думи - обичайните опори на тийнейджърите са силно разклатени: "Изпитвам смесени чувства. Имам суперщастливи моменти, но след това идват и супертъжни или депресарски."


Справяне със силни емоции
Но как се справят тийнейджърите с тази въртележка от емоции? Успокоение и баланс те намират в специфичното за възрастта си чувство за автономност: "Имам свое мнение" - и фокусиране върху нещата "тук и сега", без да се тревожат излишно за абстрактното бъдеще.


Показателна за това е най-предпочитаната за над 80% от тях дейност по време на изолацията - гледането на клипчета в социалните мрежи. Това е илюстрация за начина на удовлетворяване на трите базови за тийнейджърите потребности - моментни, реални и бързи стимули, споделеност и чувство за личен контрол.


Другите дейности, които им носят баланс, са засилената комуникация с близки и приятели: "Повече си липсваме и по-често си пишем" - както и нещата, които запълват ежедневието им и ги избавят от скуката (73% посочват, че са започнали да помагат с домашните задължения). Адаптацията на тийнейджърите към новата реалност е улеснена и от засиленото им чувството за хумор, което половината споделят, че е тяхна редовна стратегия за справяне със стреса.


Отговорно поведение


Това не значи обаче, че тийнейджърите се отнасят лековато или подигравателно към извънредното положение. "Свързвам го както с дисциплина и търпение, тъй като това е особено нужно в момента, но така и с възможност да развиваш другите си качества, а защо не и да откриеш нови."


80% от тях са отговорни в поведението си и спазват предписаните мерки (64% не излизат навън, а 89% носят маски, ако излизат). Тази самодисциплина е въпреки изживяния гняв, който е продиктуван от изолацията: "Чувствам се като животно в зоопарк"; "Унижение, потъпкване на права, насилствено налагане на чуждо мнение".


Това е важно предвид факта, че половината тийнейджърите не виждат опасност, директно свързана с тях самите, но са склонни да спазват правилата в името на по-възрастните си близки и тяхното здраве (но расте и гневът им, когато самите възрастни не спазват същите тези правила): "Лиших се от всякакви дейности, които ми носеха щастие, за да виждам по улиците хора от най-рисковата група да се разхождат по цял ден (някои дори без маски въпреки новите наредби и глобите)."Доказани авторитети


Като цяло тийнейджърите гледат рационално на ситуацията и търсят аргументи, за да изградят собствено мнение, което подчертават, че е важно за тях: "Изграденото ми мнение за вируса се основава на факти и проверена информация". В този процес се ориентират към търсене на доказани данни, а не към мнения на инфлуенсъри и групи в социалните мрежи, подчертавайки, че се позовават на експерти, както и че вярват най-много на родителите си. Учителите за сметка на това не са сред доверителния кръг и предпочитаните за тийнейджърите авторитети. Скорошно проучване на СЗО показа, че младежите в България масово не усещат подкрепа от близките си.


По отношение на училището и обучението мненията са полярни. Училището им липсва, защото са лишени от живото общуване, докато дистанционното обучение за тях е източник на умора и усещане за прекалено количество за сметка на качеството: "Бих искал да отпратя послание към МОН с молба да намалят онлайн обучението и да го направят по-малко стресиращо и отнемащо време. Също така някои учители прекаляват със задачите."


Онлайн безопасност


А след като прекарват толкова много време онлайн - в учене и в развлечение - какво е качеството на това преживяване: дали са податливи на кибертормоз по време на пандемия или на "инфодемията" от фалшиви новини?


От една страна, тийнейджърите декларират положителна тенденция - според 62% от тях по време на извънредното положение агресията в мрежата не само не е нараснала или да се е запазила на нивата от преди, а е намаляла и е заменена с по-качествената комуникация помежду им и готовност за помощ едни на други.


Наред с това обаче проличава и негативна тенденция, която разкрива, че тогава, когато има случаи на онлайн тормоз, част от тийнейджърите го приемат за нещо "нормално", за част от ежедневието им, на която не обръщат толкова внимание или дори го отричат: "Онлайн тормоз не съществува. Никой няма да се обиди, ако му кажат, че всеки го мрази и няма приятели." Това е пряко повлияно от социалната норма на висока толерантност към насилието в българското общество.


Положителен момент обаче е, че в същото време 57% от тийнейджърите посочват, че са активни в това да предупредят приятелите си, когато видят фалшива новина.


Източници на информация


Общата тенденция по отношение на предпочитаните източници на информация показва, че в ситуацията на извънредно положение тийнейджърите прибягват предимно към български източници, сред които телевизията и радиото, както и следенето на официално оповестяваните данни от отговорните институции - ползвани като достоверен източник на информация от 68% от изследваните тийнейджъри: "Важни са аргументите и от коя уста идват."


В зависимост от логичността или противоречивостта на споделяната официална информация обаче те реагират с доверие, което обуславя и поведението на дисциплина, или спад в доверието, което ескалира в гняв и провокира прояви на безотговорност, както и споделяне на конспиративни теории, с които те се опитват да си обяснят противоречията в информацията. Ето защо е изключително важно посланията, комуникирани от отговорните институции към широката общественост и в частност към тийнейджърите, да бъдат ясни, точни, логични и последователни.


Изнасянето на противоречиви данни и налагането на диспропорционални мерки засилва усещането на тийнейджърите за фрустрация и убеденост им в наличието на "медиен балон": "Свързвам го с ненужна паника и заливане на обществото с грешна информация. Имаше момент в която и да е социална платформа, телевизия, онлайн, всичко беше за коронавирус."


Конспиративните теории


Именно това усещане за преекспониране на ситуацията (малък брой заразени, а твърде строги мерки) поражда и тенденция сред тях да прибягват до конспиративни теории, за да си обяснят това поведение на институциите и медиите: "Според мен това е изкуствено създаден вирус, за да премахне по-слабата част от населението."


Най-голям дял от тях (2/3 от анкетираните) са склонни да вярват, че коронавирусът е контролиран експеримент с ново биологично оръжие, а най-малка част (около 16%) вярват, че има връзка с 5G мрежата. Между тези две крайности попадат и хипотезите на около половината от отговорилите, че коронавирусът е инструмент за налагане на нов обществено-политически ред или изкуствено планирана финансова криза.


Това са близки до тях обяснителни модели за разминаването между фактите и всяването на диспропорционално голяма паника: "Поради малкия процент смъртност и заразени не е необходимо да се налага извънредно положение. И е безумно COVID-19 да се обоснове с "невиждана ярост" , нима светът не помни чумата, еболата ... И още много други с фрапантно повече жертви." Това е особено важно и с оглед доверието в медиите и посланията към тийнейджърите като цяло. Преекспонирането рефлектира в избягване на медийно съдържание за сметка на социалните мрежи, в които те търсят отдушник.


Липси и очаквания


А кои са нещата, които тийнейджърите казват, че най-много им липсват? Приятелите, "шляенето навън", пътуванията. "По телефона в никакъв случай не е същото, защото понякога имаш нужда просто от прегръдка от приятел заради неща, които не можеш да споделиш на родителите си." В този смисъл - кои са темите, които вълнуват най-много тийнейджърите? "Ще има ли балове?" (45%), "Кога ще излезем?" и "Какво ще правим след това" (42%), както и здравето на близките (45%).


В най-висока степен (85%) тийнейджърите очакват след отмяната на извънредното положение настъпването на сериозна финансова криза: "Не знам защо, но има хора, които си мислят, че на нас не ни пука дали родителите ни или дори родителите на приятелите ни ще останат без доходи и работа." Но в същото време тийнейджърите очакват тези промени да се случат на фона на по-голямо внимание на хората към здравословния начин на живот (72%) и промяна на ценностите на обществото към повече човечност (71%). "Според мен след кризата хората ще разберат, че без приятели и познати не могат да издържат и ще се виждат повече и ще мислят повече за близки и познати, отколкото за себе си."


Не липсват обаче и мнения, че хората няма да са си научили урока и кризата ще е била пропиляна житейска възможност: "Човекът в XXI век предпочита да забравя лошото, смятайки, че ако не го мисли, не се е случвало и така не поема отговорност за последствията."


"Остава да видим кои от прогнозите им ще се сбъднат... и дали това и посланията на средата ще доведат до ескалиране на гнева, което да промени отговорното им засега поведение", обобщава УНИЦЕФ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  То и няма, но все още има заблудени, които вярват в това.

 2. 2 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Весело

  В тоя сайт тийнеджъри няма :)))

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  Това поколение е технологически по-грамотно, а очевидно и мисли по-рационално от вярващите в конспиративните теории. Има надежда!

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Мдаамм ...
  С к'ви ли не глупости се занимават "изследователите"!

  Ма нЕма лошо!
  Той и Винер е свирел на тръба пред лалетата си като обяснил, че понякога има нужда и от шантави експерименти ...

 5. 5 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  На 70 съм и също не вярвам в глупости

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 6. 6 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Не знам колко от статията е авторова интерпретация и колко реално тийнейджърско мнение, обаче ако всичко е вярно, децата ни са страхотни. Аз за моите си го знам де, ама и другите също :)

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Основното, на което разчитат съвременните средства за масова информация е ВЯРАТА.
  Явно човешкото съзнание си остава на нивото на средновековието, въпреки техническото развитие.

 8. 8 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1511 Разстроено

  виж за какви простотии харчат парите ни от Уницеф, искрено съжалявам че съм купувал картички от уницеф и съм дарявал мислейки че помагам, а съм захранвал скъпо платени чиновници и безсмислени изследвания .

  Тиква под наем.
 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1566 Весело

  Вирусът има връзка с 5Г дотолкова, че има връзка с бесния, безконтролен растеж. С общото затъпяване на човечеството, с искането някой ап да мисли вместо теб и отнякъде да тече забавление непрекъснато. Хляб и зрелища, ама и да са на няколко цъка разстояние.

  В тоя смисъл вирусът има доста връзка с модерния начин на живот, стремежи и планове. В случая конспиративното мислене е вид евристика за хора без красноречие, които усещат някаква закономерност инстинктивно, но не могат да я формулират.

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 932 Любопитно

  "Тийнейджърите не смятат, че COVID-19 има връзка с 5G технологиите"

  Уни са ни дежата, безспорно. Това е много добра предпоставка за просперитет.

 11. 11 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 932 Весело

  *Уни са ни дежата

  Да се чете:

  Умни са ни децата.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Естествено, всички знаем, че идват от вампирите

 13. 13 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  "Тийнейджърите не смятат, че COVID-19 има връзка с 5G технологиите"Уни са ни дежата, безспорно. Това е много добра предпоставка за просперитет.
  —цитат от коментар 10 на Lilith


  Това да смяташ, че няма връзка между КОВИД19 и 5Г мрежите не те прави умен, а по-скоро нормално мислещ.

 14. 14 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Тийнейджърите все още не знаят на кой свят са.

 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Какво смятат тинейджърите, ми е през "третото ухо". Учените са на друго мнение, но то е вредно за бизнеса и "развитието" на човечеството. Към идеала "1984". Що здрави и храви дървета изсякоха заради туй 5G, не ти е майко работа. А какво се канят да правят с него, не е за разправяне. Затова четем манипулациЙ. Какво мислели немислещите и пр. умнотии.

 16. 16 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#13] от "redguy":

  Бих се съгласила с Вашата забележка, ако:

  Умен:
  Прилагателно име, тип 79
  Човек с биологични възможности като даденост, за бързо възприемане, обучение и вникване в проблемите. Като следствие резултатите са способност за възпроизвеждане и прилагането на наученото, за анализ, или предложение за създаване на стройна система за решаване на конкретен проблем.
  Човек с познания и голям опит, който може да предлага и взима важни отговорни решения.

  Т.е. Вашият коментар допълва, като не отрича, моето изказване.

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#3] от "plamen_b":

  Обощаването на конспиративните теории по начина по който го правиш също търпи критика.
  Обясненията на Виктор Суворов за причините за ВВС според теб спада ли към групата на конспиративните теории? Намеците на Чърчил за нагласен Пърл Харбър? Ами "атентатите" от 9.11? Там пък има ясни доказателства и въпреки всичко масата не вярва и ги отрича в плоскоземски стил.

 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#15] от "alexsilver":

  Кои са тия учени, които смятат че ковид и 5G са свързани?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  То щеше да е плашещо, ако го вярваха.

 20. 20 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Това за някакъв когнитивен напредък на човешката раса ли трябва да се счита?

 21. 21 Профил на Шаро
  Шаро
  Рейтинг: 10 Разстроено

  "Най-голям дял от тях (2/3 от анкетираните) са склонни да вярват, че коронавирусът е контролиран експеримент с ново биологично оръжие"

  Не виджам повод за кой знае какъв пововд да се възторгваме - просто предпочитат друга конспиративна теория.

  Като прибавим и 15% 5Жи остават в най-добрия случай едни 20-ина процента, които не са конспиратори.

 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Най-тъжното е, че в ерата на интернет, където цялата информация е на "клик разстояние", хората продължават да го ползват само за да четат глупости, но не и да се ограмотят...

  Оня ден слушах една жена да казва на сина си, да не взима някакви бисквити, че били пълни с Е-та, ми че то един пакет сол е само едно Е, но е пълна с него.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Ъхъ! Има, да! Има връзка с тъпотията ви преди това.

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Аз пък си мисля, че това е пета версия на легендарната точка G.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK