Излязоха резултатите от матурите на зрелостниците

Излязоха резултатите от матурите на зрелостниците

© Анелия НиколоваМинистерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити, които се проведоха на 1 и 3 юни. Всеки зрелостник може да провери оценките си тук с въвеждане на входящия си номер и кода за достъп.


Общо 45 616 дванадесетокласниците решаваха тест от 40 въпроса със затворени и отворени отговори, а на 41-ви въпрос имаха задача да прочетат откъси от разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин и да напишат интерпретативно съчинение или есе в обем до 4 страници на тема "Човекът и неговите съмнения".


На следващата задължителна матура те се явиха на предмет по избор.


Възможност за допълнителна стипендия
Зрелостниците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика - педагогически, физически, химически и инженерни науки. Това съобщи пресцентърът на министерството на образованието.


Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10% с най-високи оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература, а на втория изпит имат резултат, равен или над средния за страната. Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по резултат на втория държавен зрелостен изпит по "Математика", по "Физика и астрономия" или по "Химия и опазване на околната среда".


Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си. Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021 г.


"Вашите резултати Ви дават право на допълнителна стипендия, при условие че бъдете приети за обучение в държавно висше училище. Размерът й е 100 лв. месечно за специалности от професионални направления: "Педагогика" "Педагогика на обучението по" "Машинно инженерство" "Електротехника, електроника и автоматика" "Енергетика" "Транспорт, корабоплаване и авиация" "Материали и материалознание" "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" "Металургия" "Химични технологии" "Общо инженерство". Стипендия можете да получите и ако бъдете приети в специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия", гласи съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Какви са средните оценки?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Нещо ги няма активните форумници, но те имат май по-важни теми за обсъждане!

 3. 3 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз като бях ученик в България през Комунизма, при нас нямаше матури за зрелостници, както сега. Българска литература беше много важна за оценката в дипломата, много преписвах от други автори и имам оценка към 5. По история на България имах голям проблем, бях 6 седмици в болница, ако нямаше смяна на Комунизма с Капитализма, трябваше да повтарям класа заради история на България. Как се зарадвах да захвърля червената връзка, много я мразех.

 4. 4 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Зрелостниците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно,"

  При нас за кандидатсване в университета имаше по-високи награди. Бях в България две години студент към лесотехническияр университет. Имах чуството, че следвам това което трябва да следвам. С триста зора спрях цигарите и се надявамтова да си остане така

 5. 5 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не че не пуша, но много рядко на година. Хазина венъж ме хвана като пушех в жилището, по че беше забранено спрямо договора за наем, но не беше желателно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK