Държавата се отказа от децата и семействата

Държавата се отказа от децата и семействата

© НМДДържавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на децата и семействата. Това сочат резултатите от деветото поредно издание на годишния доклад "Бележник 2020: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", което беше представено днес.


Затова и средната оценка е ниска: среден 3.00


Бележникът е ежегоден доклад, който се подготвя от Националната мрежа за децата. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Тази година негови автори са 36 експерти от гражданските организации, които всекидневно работят с деца и семейства. В съставянето на Бележника участват и над 400 деца, млади хора, родители и професионалисти чрез анкета и допитвания от децата в "Национален Юрочайлд форум - България" и младежката мрежа "Мегафон".


Те оценяват напредъка на правителството в осем ключови теми: Благосъстояние на децата, Закрила от всички форми на насилие, Ранно детско развитие, Детско здраве, Образование, Семейна среда и алтернативни грижи, Правосъдие за деца и Детско участие.
"През 2019 г. основният закон в сектора - Законът за социалните услуги, беше отложен. Неговото приемане е единственият начин на българските деца и семейства да бъдат предоставени достъпни, качествени и навременни социални услуги. Предстоящото му въвеждане от 1 юли отново е под въпрос. Самият нормативен акт е подложен на изключително ожесточена пропагандна война, съпроводена с масивна дезинформационна кампания от крайни религиозни и политически организации", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Интервю с него можете да прочетете тук.


Той допълни, че през 2019 г. спря обсъждането и работата по приемането на Национална стратегия за детето. "Това решение нарушава гарантираните права от Конституцията на България, Конвенцията на ООН за правата на детето и вътрешни нормативни актове, като например чл. 1, ал.3 от Закона за закрила на детето. Всичко това е отказ от страна на правителството за провеждането на каквито и да било политики за защита на децата на България", обобщи той. Ето и останалите оценки в бележника:


Благосъстояние: слаб 2.50


Резултатите от бележника сочат, че всяко трето дете в България живее в риск от бедност. Наблюдават се значителни неравенства в доходите на семействата и слабо въздействие на социалните плащания. Социалното изключване на децата с увреждания и децата с хронични и редки заболявания продължава да бъде силно изразено.Семейна среда и алтернативни грижи: среден 3


Броят на деца, които живеят разделени от родните си семейства, остава относително постоянен. С отлагането на Закона за социални услуги и Националната стратегия за детето бяха отложени за неопределен период конкретните мерки за подкрепа на семействата и превенция на разделянето на децата от родителите. Остават нерешени въпросите по отношение качеството на алтернативната грижа за децата в резидентните услуги в общността.


Правосъдие за деца: среден 3


2019 е поредна година, в която няма напредък по отношение на правата на децата в конфликт със закона, а деца продължават да бъдат наказвани за простъпки, за които дори възрастните не носят отговорност. Въпреки че през 2019 г. е възобновена работата на експертната работна група върху Закона за възпитателните мерки спрямо децата, извършили като непълнолетни престъпления или административни нарушения, все още не се ясни по-нататъшните планове по придвижване на този закон.


Закрила на детето от всички форми на насилие: слаб 2.50


България остана без национална стратегия за детето и план за справяне с насилието над деца. Това поставя под въпрос както помощта, която се оказва на деца, преживели насилие, така и крайно необходимите действия на отговорните институции за предотвратяване на подобни случаи, за което свидетелстват и многобройните случаи през последните месеци.Ранно детско развитие: среден 3


Остават проблемите с недостига на специалисти и липса на координация между системите. Налице е забавяне в приемането на Националната стратегия за ранно детско развитие. 2019 е поредната година, в която не бяха реализирани голяма част от заложените от държавата дейности, целящи повишаване качеството на майчиното здравеопазване като отправна точка за подобряване на детското здраве и намаляване на перинаталната и неонаталната смъртност.


Детско здраве: среден 3


България все още няма съвременна детска болница. Въпреки поетите от правителството ангажименти през 2020 г. скелето в двора на Александровска болница да бъде съборено и сградата да се строи наново, все още проектът е свързан с много въпросителни и неясноти.Образование: добър 4


Това е областта, в която е постигнат най-голям напредък. Въпреки проблема с качеството на образование в малките населени места, средищните училища, функционалната неграмотност, формалното на много места приобщаващо образование, като цяло държавата е поела ангажимент и прави опити за неговото изпълнение.


Детско участие: среден 3


Няма ясно и общо разбиране за това какво представлява автентичното детско участие. Доминира нагласата, разглеждаща детето най-вече като обект на въздействие, а не толкова като самостоятелен субект и пълноценна личност, имаща всички права.


Пълното издание на "Бележник 2020" и препоръките на НМД можете да видите на сайта на организацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  ези са заинтересована страна.
  По темата вярвам само на Росен от Шумен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Вярното заглавие е:
  Държавата се отказа да позволи отвличането на деца и разбиването на семейства, като възложи на наказателно неотговорни НПОта да изнудват и превърнат в бизнес за милиони, даването за отглеждане на деца от педофили, членове на НПОта, като и затова да им се заплаща от бюджета.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Кво "семейство"- към 70% от децата вече са извънбрачни !
  При тоя семеен кодекс, поощряващ разводите с цел обогатяване...
  П.П. Кому е хрумнала гениалната мисъл, че децата са на държавата ??

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  на ЛГБТИ (подразделение педофили)

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Чиба от тука. Още едни кандидати за държавната хранилка

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Въпросната "Национална мрежа ...", дето е "дала оценката" са НПО-та.

  За вчерашният протест против "Стратегията ..." - ни гък!

  Но явно много ги е заболяло, а и ги е хванало шубето, че "няма да мине" по терлици и между другото, щом веднага се метнАха на амбразурата!

 7. 7 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1401 Весело

  За пресичане на умнокрасиивите мераци да смучат кинти през непеота като се бъркат в живота на хората и тровят главите на децата с умнокрасиви гьобелсщини - отличен шест плюс

  Facing Worlds
 8. 8 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Кой гений установи това сега?

  Близо половината от навършващите пълнолетие българки, подчертавам българки, са принуждавани от държавната, подчертавам държавната мутро-мафия да проституират. Тези с късмет стават елитни компаньонки.

  Това е форма на геноцид, а отговорните ( тройна коалиция + герб) са за международен трибунал без право на замяна.

  "върви, народе възродени, от кой ли не осеменени..."
 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Препечатвам си поста от вчера. В момента тече заглушаване на всички, които не са съгласни частните НПОта да поемат "грижата за деца" и да го направят "бизнес" с деца.

  Работя близо до НДК. Към 16 часа/или по- късно/поне няколкостотин млади хора се бяха събрали при пилоните. Повечето с деца. Много хора. Много повече от други "протести" Питах един и той каза, че се борят срещу приемането на Закон/или Наредба/ за вкарването на частни организации/НПО и Фондации/ в държавните и общинските социални грижи за деца. Било преди Второ четене в народното събрание. Беше много тъжен човека.

  Никой до сега не е отразил тоя протест.

  Редно ли е това.

  Къде е журналистическата етика.

  Къде е честността на отразяване на случилите се събития.................

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  По време на Възраждането, бългсрският етнос изживява голям демографски подем. Трябва да се проучи, какви стимули и грижи е полагала тогава Осмснската империя за децата и семейството и да се почерпи от добрият опит.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Уф аман от "неправителствени организации" чакащи на държавна попарка.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK