Държавата се отказа от децата и семействата

Държавата се отказа от децата и семействата

© НМДДържавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на децата и семействата. Това сочат резултатите от деветото поредно издание на годишния доклад "Бележник 2020: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", което беше представено днес.


Затова и средната оценка е ниска: среден 3.00


Бележникът е ежегоден доклад, който се подготвя от Националната мрежа за децата. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Тази година негови автори са 36 експерти от гражданските организации, които всекидневно работят с деца и семейства. В съставянето на Бележника участват и над 400 деца, млади хора, родители и професионалисти чрез анкета и допитвания от децата в "Национален Юрочайлд форум - България" и младежката мрежа "Мегафон".


Те оценяват напредъка на правителството в осем ключови теми: Благосъстояние на децата, Закрила от всички форми на насилие, Ранно детско развитие, Детско здраве, Образование, Семейна среда и алтернативни грижи, Правосъдие за деца и Детско участие.
"През 2019 г. основният закон в сектора - Законът за социалните услуги, беше отложен. Неговото приемане е единственият начин на българските деца и семейства да бъдат предоставени достъпни, качествени и навременни социални услуги. Предстоящото му въвеждане от 1 юли отново е под въпрос. Самият нормативен акт е подложен на изключително ожесточена пропагандна война, съпроводена с масивна дезинформационна кампания от крайни религиозни и политически организации", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Интервю с него можете да прочетете тук.


Той допълни, че през 2019 г. спря обсъждането и работата по приемането на Национална стратегия за детето. "Това решение нарушава гарантираните права от Конституцията на България, Конвенцията на ООН за правата на детето и вътрешни нормативни актове, като например чл. 1, ал.3 от Закона за закрила на детето. Всичко това е отказ от страна на правителството за провеждането на каквито и да било политики за защита на децата на България", обобщи той. Ето и останалите оценки в бележника:


Благосъстояние: слаб 2.50


Резултатите от бележника сочат, че всяко трето дете в България живее в риск от бедност. Наблюдават се значителни неравенства в доходите на семействата и слабо въздействие на социалните плащания. Социалното изключване на децата с увреждания и децата с хронични и редки заболявания продължава да бъде силно изразено.Семейна среда и алтернативни грижи: среден 3


Броят на деца, които живеят разделени от родните си семейства, остава относително постоянен. С отлагането на Закона за социални услуги и Националната стратегия за детето бяха отложени за неопределен период конкретните мерки за подкрепа на семействата и превенция на разделянето на децата от родителите. Остават нерешени въпросите по отношение качеството на алтернативната грижа за децата в резидентните услуги в общността.


Правосъдие за деца: среден 3


2019 е поредна година, в която няма напредък по отношение на правата на децата в конфликт със закона, а деца продължават да бъдат наказвани за простъпки, за които дори възрастните не носят отговорност. Въпреки че през 2019 г. е възобновена работата на експертната работна група върху Закона за възпитателните мерки спрямо децата, извършили като непълнолетни престъпления или административни нарушения, все още не се ясни по-нататъшните планове по придвижване на този закон.


Закрила на детето от всички форми на насилие: слаб 2.50


България остана без национална стратегия за детето и план за справяне с насилието над деца. Това поставя под въпрос както помощта, която се оказва на деца, преживели насилие, така и крайно необходимите действия на отговорните институции за предотвратяване на подобни случаи, за което свидетелстват и многобройните случаи през последните месеци.Ранно детско развитие: среден 3


Остават проблемите с недостига на специалисти и липса на координация между системите. Налице е забавяне в приемането на Националната стратегия за ранно детско развитие. 2019 е поредната година, в която не бяха реализирани голяма част от заложените от държавата дейности, целящи повишаване качеството на майчиното здравеопазване като отправна точка за подобряване на детското здраве и намаляване на перинаталната и неонаталната смъртност.


Детско здраве: среден 3


България все още няма съвременна детска болница. Въпреки поетите от правителството ангажименти през 2020 г. скелето в двора на Александровска болница да бъде съборено и сградата да се строи наново, все още проектът е свързан с много въпросителни и неясноти.Образование: добър 4


Това е областта, в която е постигнат най-голям напредък. Въпреки проблема с качеството на образование в малките населени места, средищните училища, функционалната неграмотност, формалното на много места приобщаващо образование, като цяло държавата е поела ангажимент и прави опити за неговото изпълнение.


Детско участие: среден 3


Няма ясно и общо разбиране за това какво представлява автентичното детско участие. Доминира нагласата, разглеждаща детето най-вече като обект на въздействие, а не толкова като самостоятелен субект и пълноценна личност, имаща всички права.


Пълното издание на "Бележник 2020" и препоръките на НМД можете да видите на сайта на организацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  ези са заинтересована страна.
  По темата вярвам само на Росен от Шумен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Вярното заглавие е:
  Държавата се отказа да позволи отвличането на деца и разбиването на семейства, като възложи на наказателно неотговорни НПОта да изнудват и превърнат в бизнес за милиони, даването за отглеждане на деца от педофили, членове на НПОта, като и затова да им се заплаща от бюджета.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Кво "семейство"- към 70% от децата вече са извънбрачни !
  При тоя семеен кодекс, поощряващ разводите с цел обогатяване...
  П.П. Кому е хрумнала гениалната мисъл, че децата са на държавата ??

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  на ЛГБТИ (подразделение педофили)

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Чиба от тука. Още едни кандидати за държавната хранилка

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Въпросната "Национална мрежа ...", дето е "дала оценката" са НПО-та.

  За вчерашният протест против "Стратегията ..." - ни гък!

  Но явно много ги е заболяло, а и ги е хванало шубето, че "няма да мине" по терлици и между другото, щом веднага се метнАха на амбразурата!

 7. 7 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1850 Весело

  За пресичане на умнокрасиивите мераци да смучат кинти през непеота като се бъркат в живота на хората и тровят главите на децата с умнокрасиви гьобелсщини - отличен шест плюс

  Use your Illusion
 8. 8 Профил на Λllαν Νeemore
  Λllαν Νeemore
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Кой гений установи това сега?

  Близо половината от навършващите пълнолетие българки, подчертавам българки, са принуждавани от държавната, подчертавам държавната мутро-мафия да проституират. Тези с късмет стават елитни компаньонки.

  Това е форма на геноцид, а отговорните ( тройна коалиция + герб) са за международен трибунал без право на замяна.

  е*ах ви у шаха, върнете си ми зарчетата!
 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Препечатвам си поста от вчера. В момента тече заглушаване на всички, които не са съгласни частните НПОта да поемат "грижата за деца" и да го направят "бизнес" с деца.

  Работя близо до НДК. Към 16 часа/или по- късно/поне няколкостотин млади хора се бяха събрали при пилоните. Повечето с деца. Много хора. Много повече от други "протести" Питах един и той каза, че се борят срещу приемането на Закон/или Наредба/ за вкарването на частни организации/НПО и Фондации/ в държавните и общинските социални грижи за деца. Било преди Второ четене в народното събрание. Беше много тъжен човека.

  Никой до сега не е отразил тоя протест.

  Редно ли е това.

  Къде е журналистическата етика.

  Къде е честността на отразяване на случилите се събития.................

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  По време на Възраждането, бългсрският етнос изживява голям демографски подем. Трябва да се проучи, какви стимули и грижи е полагала тогава Осмснската империя за децата и семейството и да се почерпи от добрият опит.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Уф аман от "неправителствени организации" чакащи на държавна попарка.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK