Как ще се проведат националните кръгове на олимпиадите

Как ще се проведат националните кръгове на олимпиадите

© Красимир ЮскеселиевОколо 2 хиляди ученици ще се явят на националните кръгове на олимпиадите, които предстоят на 27, 28, 29 и 30 юни, показва справка в протоколите на допуснатите. На национален кръг на олимпиадите се явяват вече класирани ученици и в тази връзка не е необходимо да подават заявления, уточниха пред "Дневник" от министерството на образованието.


Организация и координация


За тази учебна година националният кръг на всяка олимпиада се провежда в съответния регион, в който са класирани учениците. Изключение прави само олимпиадата по математика за ученици от 8 до 12 клас, която ще се проведе в НПМГ в София.


Организацията и координацията за олимпиадите се осъществява от училищата, определени от началниците на Регионалните управления по образованието за координатори на областния кръг на съответната олимпиада.
Училището организира заемането на работните места, но учениците трябва да се явят не по-късно от 30 минути преди началото на олимпиадата. При влизане в сградата децата трябва да представят ученическа лична карта. На олимпиадата ще се пише със синя химикалка.


Мерки за безопасност


Състезанията ще се проведат при засилени противоепидемични мерки. В зала ще се допускат между 10-15 ученици, като се осигури дистанция от 1.5 метра. Децата ще влизат в училището след измерена температурата, с предпазна маска или шлем. В сградите няма да се допускат хора със заразни заболявания.


Провеждането на олимпиадите


Преди началото на състезателната част директорът на училището ще проведе инструктаж на учениците за спазване на изискванията за лична хигиена - миене на ръце, недопускане за размяна на храни и напитки, използване на индивидуални пособия и др., обясниха от министерството на образованието пред "Дневник".

На 27 юни от 8 часа ще се проведе националният кръг на олимпиадите по химия и опазване на околната среда, философия, информационни технологии, руски и италиански език и състезанието "Знам и мога". В същия ден от 14 часа ще са олимпиадите по немски, френски и испански език, както и по астрономия.


На 28 юни от 8 часа ще бъдат олимпиадите по български език и литература, по физика и по гражданско образование. Следобед в този ден от 14 часа са кръговете по история и цивилизации, математическа лингвистика и информатика.

На 29 юни от 9 часа е олимпиадата по математика за учениците от 7 клас - по региони.
На 29 и 30 юни от 9 часа е олимпиадата по математика за учениците от 8 до 12 клас, която се провежда в НПМГ в София.


От 14 часа на 29 юни са кръговете по география и икономика и по английски език.
Учениците ще имат възможност да проверят знанията си по биология и здравно образование на 30 юни от 14 часа.


На 28 юни ще се състои и Националното състезание "Математика за всеки" - за ученици от 4 клас, което ще замени останалите математически състезания и дава възможност всички четвъртокласници да бъдат оценени при равни условия. Тогава е и състезанието по природни науки "Акад. Любомир Чакалов" (химия, физика, биология и география) за ученици от 7 клас, което ще се проведе в София.


Резултатите от състезанията


Класиралите се на първите места в националнитя кръгове на олимпиадите ще участват в международни олимпиади, за учениците в 4 и 7 клас резултатите са важни за прием в гимназии, за 12 клас - за прием във висшите училища, за всички останали класове - за стипендии на учениците по програмата за закрила на децата с изявени дарби.


Прием в 5 клас: Приемането на учениците в математическите и природоматематическите гимназии в пети клас, за които се използва оценката от националното външно оценяване след четвърти клас, тази година ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието "Математика за всеки", обяви МОН. Заради предприетите мерки за безопасност от разпространение на коронавируса тази година няма да има национално външно оценяване след четвърти клас, което досега се използваше за класиране в математическите училища с прием в 5 клас.


Прием в гимназия: Учениците, класирани на първо, второ и трето място на националните кръгове на олимпиадата по български език и литература, на олимпиадата по математика и/или на олимпиадата по допълнителен учебен предмет (определен от съответното училище), имат право да участват в класирането с максимален резултат вместо резултата от националното външно оценяване по съответните учебни предмети.


Прием в университет: На лауреатите на национални и международни олимпиади от настоящата учебна година по математика, информатика, информационни технологии, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, български език и литература, руски език, английски език, немски език, френски език, испански език, италиански език, класически езици, история и цивилизация, философия, гражданско образование и география Софийският Университет "Св. Климент Охридски" признава оценка отличен (6.00) от съответния конкурсен изпит. С частта от Правилника за приемане на студенти в СУ за учебната 2020/2021 г., която регламентира образуването на бал, можете да се запознаете с разпоредбите, които касаят лауреатите от национални и международни олимпиади, зрелостници от НГДЕК и НПМГ (чл. 24 - чл. 29).


На лауреатите на национални и международни олимпиади и състезания по български език и литература, английски, немски, френски, руски, испански, италиански, математика, физика, астрономия, химия, биология, информатика, информационни технологии, математическа лингвистика, философия, история, география и гражданско образование, както и на носителите на медали от олимпийски, световни и европейски първенства Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" признава оценка отличен (6.00) за съответния конкурсен изпит, която участва при формиране на състезателния бал за съответните специалности, увериха от пресцентъра му пред "Дневник".


На първенците от национални олимпиади по български език, математика, история, география, завършващи средно образование през годината, в която се провежда олимпиадата и получили оценка отличен 5.50 до 5.99, тя се признават за резултат от конкурсен изпит в УНСС за всички специалности. Лауреатите на национални и международни олимпиади, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата, се приемат без конкурсен изпит, когато изпитът по желаното от тях професионално направление съвпада с предмета на олимпиадата. ЮЗУ също ще приема с резултати от олимпиади, международни, национални и регионални състезания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на stein
    stein
    Рейтинг: 659 Неутрално

    Успех на всички участници!

    "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK