Завишава се прагът за тройка на матурата за 12 клас, променят се изпитите след 7 клас

Завишава се прагът за тройка на матурата за 12 клас, променят се изпитите след 7 клас

© Георги КожухаровТестовете за национално външно оценяване след завършване на 7 клас ще се променят, а изискванията за Среден 3 на държавния зрелостен изпит по български език и литература се завишават. Това обяви на пресконференция днес министърът на образованието Красимир Вълчев, който представи промени в няколко наредби, които засягат организацията на дейностите в училищното образование, формата на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.


Изпитите след 4, 7 и 10 клас


Изпитите по математика и по български език и литература (БЕЛ) ще станата интегрирани, което означава, че в тестовата част въпросите по БЕЛ ще бъдат комбинирани и с въпроси по обществени науки, а изпитът по математика ще обхваща и въпроси по природни науки, разясни Вълчев. По думите му учениците трябва да бъдат стимулирани да развият по-комплексни знания и умения в това число по природните и обществените научи. "Много трудно се мотивират учениците да учат особено по природните науки, това се вижда и от резултатите, и от международните тестове, вижда се и от матурите в 12 клас, изключение прави само биологията", посочи той.


Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова подчерта, че втората част на изпита - задача за създаване на текст (в момента - преразказ на неизучаван текст - бел. ред.), ще се запази, като предстои да се реши какъв точно ще бъде той.
Промяната влиза в сила през учебната 2022-2023.


Изпитът след 12 клас


Промяната, засягаща зрелостниците, е че се завишават изискванията за получаване на Среден 3 на 30 точки от 100 максимални на държавния зрелостен изпит по БЕЛ. В момента тройка получават за 23 точки. Вълчев обясни, че настоящият минимум от 23 точки се равняват на Среден 2.67. По думите му промяната означава завишаване на изискванията пред учениците.


Промяната ще влезе в сила след две учебни години, тоест настоящите десетокласници ще са първите, които ще засегне.


Промени за 5, 6 и 7 клас


С половин час седмично се увеличават часовете по математика в 5 и 6 клас, както и тези по география в 6 клас. Тоест, петокласниците ще имат с половин час повече на седмична база (от 30 на 30.5), а шестокласниците - с един (от 30 на 31).


В 5, 6 и 7 клас се въвежда нов предмет "Дигитални технологии и творчество", който представлява комбинация между компютърно моделиране и информационни технологии и който ще замести предмета "Информационни технологии". Предвижда се увеличаване на часовете по новия предмет с половин час седмично, което е за сметка на намаление с половин час на часовете по чужд език.


Промените ще влязат в сила поетапно: за 5 клас - от учебната 2021/22 година, за 6-ти - от учебната 2022/23, за 7-ми - 2023/24 учебна година.


"Почти всички професии в бъдещето, ще работят с програми, свързани с алгоритми, базирани на изкуствения интелект, в този смисъл дигиталната креативност ще бъде ключова за хармоничния микс от знания и умения, който трябва да придобият днешните деца", каза Вълчев.


Промени за гимназистите


За гимназиалния етап министерството на образованието предвижда промени в учебните програми по физика, химия, география и биология. До два месеца Вълчев увери, че ще са подготвени проектите за промени по тях. По думите му разликите няма да са кардинални, а ще се оптимизира съдържанието - ще се премахнат ненужните понятия, които изискват запаметяване и пречат за придобиването на компетентности. "За целта няма да има нужда да се печатат нови учебници. Печатането на нови учебници по тези предмети може да стане след като изтече 3-годишния срок за ползването им, като едва тогава в тях ще могат да се нанесат съответните облекчаващи промени. Дори в един учебник да са останали въпросните понятия, не е нужно учениците да ги учат, учителите и родителите трябва да знаят, че важни са не толкова учебниците, колкото заложените в учебните програми цели", каза той.


Патриотизъм за най-малките


Предметът "Околен свят" в 1 и 2 клас ще бъде прекръстен на "Родинознание", като нищо в съдържанието в учебниците няма да се промени. Промяната на името на учебника министър Вълчев определи като "символичен акцент върху патриотичното възпитание". "Българското училище винаги се е стремяло да възпитава в национално самосъзнание и идентичност, да дава патриотично възпитание", посочи той.


Увеличаване на учебната година с една седмица за учениците от 1 до 3 клас предлага още министерството на образованието, а това време да е за проектни дейности (сини и зелени училища, занимания по интереси). "Сега средно губим 10% от учебното време заради принудителни ваканции, най-често грипни, заради екскурзии. Преди две години ограничихме времето на тези екскурзии и ги задължихме да включват образователно съдържание, защото получихме информация, че в някои училища има по 4 седмици екскурзии", каза министърът.


Промяна в целодневната организация на учебния ден


МОН планира и промяна в наредбата за организацията на целодневното обучение. "В момента тя е слабо регулирана, като условно 2 часа са за занимания по интереси, 2 часа - за самоподготовка, и 2 часа - за отдих спорт. Възможностите са занапред да има интегрирана подготовка, като се включат различни учители, възможности за прегрупиране, за дейности по интереси и за преодоляване на образователните трудности", обясни министърът на образованието.


"Това, което се опитваме да направим, е преход от занималня към подкрепа на личностното развитие", обобщи той. Така ще се намали и административната тежест, след като отпадне необходимостта от разработване на целодневна учебна програма.


За висшето образование


Красимир Вълчев разказа и за идеите на просветното ведомство за промени във висшето образование, стратегията за което е публикувана за обществено обсъждане. "Университетите трябва да развият повече интегрални специалности и да заложат придобиване на повече знания извън професионалните направления. Днешните студенти не просто ще сменят различни работни места, те ще сменят професии и трябва да са подготвени", каза той.


Повече за Стратегия за развитие на висшето образование за периода 2021-2030 година можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6872 Любопитно
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  За по–добро е. Специално за тези, които искат да учат.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Значи беше 51 от 100, направиха го 16 от сто - да става само с налучкване, видяха че не става и го вдигат на 30/100. Оценката се казва среден, защото знаеш до средата, половината, основата. Сега шестицата за 50 от 100 ли ще я пишат!?

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1418 Весело

  Завършваш успешно с 30%, после отиваш и гласуваш за БоБо, щото и той надали би покрил 30% от изпита по български език и литература, камо ли по математика или чужд език.
  Чиста работа. Така се отглеждат дебили, които да избират дебили. Така се гарантира стабилност. Така се остава на власт.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Защо в предизборната програма на ГРОБ ги няма тези визии и промени в образованието?

  Лъжци и мошенници са политиците ни и с всяко решение водят образованието към ново дъно!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Впрочем, промените при кандидатстването след 7 клас, трябва да влязат за следващите петокласници!!!!


  Постоянно промени, постоянно нови програми, постоянно нещо махат, добавят, постоянно задават по-ниски нива на изпитите и постоянно увеличение на двойките!

  Да се майат по-бързо ГЕРБ, че вече ми писна от скапаната им политика! На където и да погледнеш некадърност, корупция и нехайство!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Тези не се спряха с "реформите". Вероятно лакомо папкат заради отчитането на доста труд по "реформирането". Отделно очаквайте преиздаване на учебници, помагала и т.н., т.е. допълнително папкане от заинтересованите.

  А образованието ни на практика от година на година става все по-зле и вече май лазим по дъното. Родителите, които могат да си го позволяват инвестират в школи и частни уроци, за останалите не ми се мисли.

  То за толкова години това им е и системната цел на "реформаторите" - прости и необразовани хора. Че лесно се командват и манипулират.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  "С половин час седмично се увеличават часовете по математика в 5 и 6 клас..."

  Голямо увеличение на часовете. Повечето ученици смятат с калкулаторите на телефоните си математически действия от първи и втори род.

 9. 9 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Промяната, засягаща зрелостниците, е че се завишават изискванията за получаване на Среден 3 на 30 точки от 100 максимални на държавния зрелостен изпит по БЕЛ.


  И после се чудим и вайкаме че излизат хора дето не могат си напишат и името .

 10. 10 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Слънце .Реформите не ги почнаха от Герба .Реформите ги почнаха едни преди тях .Герберите само си продължиха във все същата некадърна посока .

 11. 11 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Харесвам работата на Министър Вълчев и досега одобрявах всички негови решения, но това сега не е добра идея.

 12. 12 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 901 Гневно

  ,, в тестовата част въпросите по БЕЛ ще бъдат комбинирани и с въпроси по обществени науки, а изпитът по математика ще обхваща и въпроси по природни науки, разясни Вълчев''

  С една дума забъркахте поредния тюрлю гювеч!!!
  Имаше НВО за 7 клас по ,,Природни науки и екология", както и по ,,Обществени науки, гражданско образование и религия''.
  Имаше светъл проблясък в чиновническите глави и ги отмениха.
  И сега какво? Преоблякъл се Илия - пак в тия!

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":Слънце .Реформите не ги почнаха от Герба .Реформите ги почнаха едни преди тях .Герберите само си продължиха във все същата некадърна посока .
  —цитат от коментар 10 на vesko19


  —-
  Така е, изобщо не го отричам!
  Гроб обаче копаят в дъното!
  За 2016 от 60 000 зрелостници, имаше 18 000 двойки по математика!!! /приблизителни са цифрите/

  А Гроб управляват 12-14 години!

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  ,, в тестовата част въпросите по БЕЛ ще бъдат комбинирани и с въпроси по обществени науки, а изпитът по математика ще обхваща и въпроси по природни науки, разясни Вълчев''С една дума забъркахте поредния тюрлю гювеч!!! Имаше НВО за 7 клас по ,,Природни науки и екология", както и по ,,Обществени науки, гражданско образование и религия''. Имаше светъл проблясък в чиновническите глави и ги отмениха. И сега какво? Преоблякъл се Илия - пак в тия!
  —цитат от коментар 12 на Nelumbo


  ———-

  Матеметиката е математика, с какво ще я “добавят” тези некадърни калинки????

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#8] от "pet_fire":

  Те в МОН са по бакалските сметки. С това 30 минутно увеличение, дето дори не е един учебен час!, ще издигнат до невиждани висоти знанията по математика.

 16. 16 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Постоянно промени, постоянно нови програми, постоянно нещо махат, добавят...
  —цитат от коментар 6 на hope


  Постоянно подобрение му се вика в стандартите. Преди беше "непрекъснато", но решиха, че може и да е прекъснато, но не трябва да спира. Това е в основата на подобряването на всяка една система - планиране, изпълнение, анализ, подобрение.

 17. 17 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 836 Неутрално

  А министъра кога ще се научи да говори книжовен език? Харесвам българските диалекти, защото са богатсво на българския език, но каго си министър така не може.

 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#11] от "Светозар Христов":

  Понеже вече сме минали през това, мога да кажа, че в 7 клас наистина се зарязват всички останали предмети. Затова одобрявам промяната, въпреки, че ще усложни подготовката. Учителите отдавна настояват за това. Много е важно какви въпроси ще включат - ако са подобни на ПИЗА, ще е ок. Ако са заучени дати или имена на растения - не е ок. А по математика, и с по-малко от две дузини задачи може да се оценят знанията. Ние като решавахме по 3-4 да не сме останали неоценени.

 19. 19 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  Защо ми сравняваш математиката ?
  Математиката е дарба . Макар да съм завършил и 7ми и 12ти клас и да съм минал през матурите .Дай ми дроби ,корени и която и да искаш формула за нещо си и гаранция ти давам че няма да мога да ги реша .
  Системата от поначало е тотално сгрешена .Има много неща от материала дето е напълно излишен за камарата ученици. (за тия дето мислят да я използват и във висшето си образование да си я учат като хората )
  Ти синус ,косинус ,тангенс и котангенс ползвала ли си някъде ? Щото аз не съм . Не можеш да оценяваш примерно рибата как се катери . Или маймуната до каква дълбочина може да се гмурка ...

 20. 20 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  Настроение - сардонично.
  Ами ще бъде нещо като ,,3 в 1'', нещо като нищо, нещо, дето и министърът още не знае какво ще е.

  Когато преди 4 години синът ми завърши, въздъхнах с огромно облекчение и си казах - отървах се. Мислех, че по-лошо не може да стане в тази система. Но не - следват постоянни опровержения.

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#11] от "Светозар Христов":Понеже вече сме минали през това, мога да кажа, че в 7 клас наистина се зарязват всички останали предмети. Затова одобрявам промяната, въпреки, че ще усложни подготовката. Учителите отдавна настояват за това. Много е важно какви въпроси ще включат - ако са подобни на ПИЗА, ще е ок. Ако са заучени дати или имена на растения - не е ок. А по математика, и с по-малко от две дузини задачи може да се оценят знанията. Ние като решавахме по 3-4 да не сме останали неоценени.
  —цитат от коментар 18 на velvoofell
  —-
  Да направят нво по всички предмети, ако кандидатстваш в езикови гимназии, да взимат предвид история, български, ако кандидатстваш смг, нпмг, Туес, да гледат математиката.
  Какви са тези математика с добавки! Или е математика или не е.
  Един САТ да им спретнат направо.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#21:"hope"][/quote]


  До коментар [#21] от "hope":

  Нали допреди няколко години беше по всички предмети, е какъв беше резултата ? Дай да правим по 20 изпита всеки срок и да мислим, че ще станем силиконовата долина.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Впрочем “прагът” за тройка в 12 клас е квадратно уравнение!


  [quote#21:"hope"]
  —цитат от коментар 22 на Светозар Христов
  До коментар [#21] от "hope":Нали допреди няколко години беше по всички предмети, е какъв беше резултата ? Дай да правим по 20 изпита всеки срок и да мислим, че ще станем силиконовата долина.[/quote]

  ——-

  Като ще е математика, да е математика!
  Ако е български, да е български!
  Какви са тия допълнения!
  Предпочитам отделни изпити, за да знам за какво да се готвят децата.


  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  И кое е по-доброто клакьорче ? КОНКРЕТНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 898 Неутрално  До коментар [#21] от "hope":
  "По думите му учениците трябва да бъдат стимулирани да развият по-комплексни знания и умения в това число по природните и обществените научи. "Много трудно се мотивират учениците да учат особено по природните науки"

  "Да направят нво по всички предмети, ако кандидатстваш в езикови гимназии, да взимат предвид история, български, ако кандидатстваш смг, нпмг, Туес, да гледат математиката."
  Това, което предлагате е единственият начин да да се "мотивират учениците да учат" и останалите предмети.
  Другото ще е, както сполучливо го определя колегата в коментар 12.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":Защо ми сравняваш математиката ?Математиката е дарба . Макар да съм завършил и 7ми и 12ти клас и да съм минал през матурите .Дай ми дроби ,корени и която и да искаш формула за нещо си и гаранция ти давам че няма да мога да ги реша .Системата от поначало е тотално сгрешена .Има много неща от материала дето е напълно излишен за камарата ученици. (за тия дето мислят да я използват и във висшето си образование да си я учат като хората )Ти синус ,косинус ,тангенс и котангенс ползвала ли си някъде ? Щото аз не съм . Не можеш да оценяваш примерно рибата как се катери . Или маймуната до каква дълбочина може да се гмурка ...
  —цитат от коментар 19 на vesko19


  ———

  На вилата идва един да ни прави стълба. Зададох му само височината на стъпалата и не можа да сметне до къде ще стигне напред. Наложи се да я прави с мащаб, не беше чувал за Питагор .
  Не на всеки върви математиката, за това да има избор, а не да опорочават предмета.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#11] от "Светозар Христов":Понеже вече сме минали през това, мога да кажа, че в 7 клас наистина се зарязват всички останали предмети. Затова одобрявам промяната, въпреки, че ще усложни подготовката.
  —цитат от коментар 18 на velvoofell


  Хайде няма нужда от такива смешни учителски блянове. Имах си хас и учителите по всичко останало (освен математика и български) да почнат да се правят на важни. Ясно е, че са по-гладнички защото вървят само уроците и школите по български и математика, ама родителите не са ви бездънни касички.

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Според моите наблюденя, държавата е абдикирала от образованието. Децата учат, само ако родителите им ги натиснат. В училище всичко е пожелателно и няма никакъв контрол. До 7 клас е горе, долу добре. в гимназията положението е нетърпимо. Тук, там има учители, които работят, бутани от съвестта си. Останалите, ходят на работа, за да убият време.
  И само не ми давайте за пример деца, които сами в къщи не пипат компютър и телефон и учат сами. 99% не са такива.

  Трябва да има контрол в училище, а не само да се пишант нови учебници и програми.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  [quote#13:"hope"][/quote]

  И защо се учудваш-голямата част от тия 18 хиляди двойкаджии трудно говорят български език, ти искаш високи резултати.Който и да е на власт няма да има различни резултати. Материалът е такъв.Майка ми беше учителка по математика с над 40 години стаж.Накрая в училището останаха само цигани и тя се пенсионира, щото не можеше да ги накара да научат каквото и да е било.Не че не искаше,но учениците не искаха и нямаха достатъчно акъл.

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  Дъщеря ми имаше приятелче цигане в детската градина. Осиновено от учители, сега учи в 133-то, руското на Шишман, с оценки на НВО в 7 клас над 5.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":


  До коментар [#30] от "hope":

  Проблема с мацинствата се решава когато ги поставиш в друга среда .Оставиш ли повече от 5 ученика от тях в 1 клас .Нито те нито съючениците им ще вдянат нещо .А да не говорим за цели класове от тях .
  Все още разликата не е чак толкова голяма и може да се направи това нещо .Въпроса е има ли желание министерството и по места самите училища да се занимават.

 32. 32 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Е говорим за елементарна метаметакита ест. Че има неща като таблицата където е задължително да се знаят .Но има и една огромна част където на повечето доживот няма им по трябва .
  Аз не съм имал избор какво да уча по математика .
  Даже 12 клас ме караха да уча и висша математика .Е естествено къде влизах в тъпите часове къде не все там една 4ка едва ,едва с огромна помощ на другарчето по чин успях да вържа.
  Но на мен такива синус.Косинус и всякаквите му други неща не ми трябват.
  Висшето ми е по История .
  Знам си математиката каквото ще ми трябва в живота и каквото ми трябва заради ИСторията (доста малко ).
  Никъде нямаш избор какво да учиш спрямо Българския и Математиката .Абсолютно никъде .Седиш пъшкаш и от нема на къде си набиваш в главата разни неща .
  Но Математиката само с назубряне просто не става .
  Така че от там тръгва 1 от огромните проблеми . Карат абсолютно всички деца по 1 създаден шаблон .И на базата на този шаблон се преценява дали от това дете ще стане нещо или не .Което е пълна простотия .Пак казвам ако ще съдим по една риба колко бързо се катери и на каква височина и една маймуна на каква дълбочина се гмурка по -добре да се закрива системата .

 33. 33 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Човек първо трябва да знае какво иска, за да го направи. Нека да определим какви цели гоним - 30% отличници ли, в първите 10 страни на ПЕС тестовете ли, и т.н. - пък тогава да седнем да го правим.
  И топлата вода не е открита от нас, може да почерпим челен опит.

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":Дъщеря ми имаше приятелче цигане в детската градина. Осиновено от учители, сега учи в 133-то, руското на Шишман, с оценки на НВО в 7 клас над 5.
  —цитат от коментар 30 на hope


  Всяко правило има изключения. Освен това в случая циганчето е осиновено от българи и не живее сред цигани.Има огромна разлика.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":До коментар [#30] от "hope":Проблема с мацинствата се решава когато ги поставиш в друга среда .Оставиш ли повече от 5 ученика от тях в 1 клас .Нито те нито съючениците им ще вдянат нещо .А да не говорим за цели класове от тях .Все още разликата не е чак толкова голяма и може да се направи това нещо .Въпроса е има ли желание министерството и по места самите училища да се занимават.
  —цитат от коментар 31 на vesko19


  Аз съм учил с цигани в основното училище. В клас от 25 човека бяха 4-5.Така и нищо не научиха.И това по време на комунизма, когато ги натискаха да учат.Сега не им пишат двойки и положението е още по-зле.

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#12] от "Nelumbo":

  Няма да папкат само учителите по български и математика .Сега ше има частни уроци за всички

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK