Телефоните в ръцете на децата - полезни вместо опасни

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Телефоните в ръцете на децата - полезни вместо опасни

© Associated PressЯвор е на 15 и вече е в дългоочакваната ваканция. Спи до обяд, а майка му и баща му, работещи от компютрите си вкъщи заради коноравирусните работни правила, пазят тишина и се радват, че поне един в къщата може да се отдаде на заслужена почивка. Идилията изглежда пълна, докато не се разбира, че дългият сън през деня е следствие на часове активен живот в интернет, включващ чатове, гледане на клипове безкрайно скролване в "Инстаграм"...


Според национално представително проучване за поведението на децата онлайн, направено от Центъра за безопасен интернет през 2016 г, практически всяко българско дете между 9 и 17 години (97% ) е активен интернет потребител, а близо две трети от децата (81%) сърфират не от компютри, а през телефоните си. Средната възраст, на която за пръв път влизат в мрежата е 6-7 години.


За 2020 г. може да се предположи, че се запазва тенденцията към намаляване на възрастта и увеличаване на времето за ползване на устройствата, коментира пред "Дневник" Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Допълва, че над 80% от свободното си време децата прекарват във виртуалния свят. Смартфоните подхранват и т.нар. "култура на спалнята", като онлайн достъпът за много деца става по-личен, по-интимен и по-слабо контролиран.


За ползите от безсмислените игри през ваканцията
Родителите изпитват смесени чувства към дигиталните технологии, когато става дума за децата. От една страна, признават ползите от тях за развитието им, но от друга са все по-разтревожени от различни рискови фактори.


Препоръката на специалистите обаче е, че вместо да ограничават употребата на дигиталните технологии, много по-разумно е родителите да въведат ясни и ефективни правила за тяхното използване с акцент върху ползите. Особено по време на ваканцията.


"Важно е децата да имат пространство за различни игри по време на ваканцията, колкото и безсмислени да изглеждат те на родителите. В спонтанната игра децата изразяват себе си и учат по възможно най-ползотворния начин", обяснява пред "Дневник" психологът Ралица Михайлова по въпроса за ползването на мобилните устройства, която често притеснява родителите през лятото и перспективата за много свободно време.


По думите й игрите онлайн може да имат и позитивни страни. "Както във всичко останало, и тук можете да постигнете благоприятен ефект върху децата, като има баланс между офлайн и онлайн заниманията.

Част от уменията, които компютърните игри биха могли да развият, са решаване на проблеми, логическо мислене, бърз анализ и вземане на решения, памет


Ралица Михайлова,

психолог


"За да бъдете по-спокойни като родители, можете заедно с детето да изговорите определени правила за ползване на дигиталните устройства по време на ваканцията - по кое време на деня, за колко време, какви да бъдат игрите", казва психологът.


"Частни уроци" през ваканцията


Родителите могат да насочат вниманието на децата към мобилни приложения, от които да учат нови и полезни неща - музика, рисуване, науки, логическо мислене, езици. Предимството е, че повечето са направени под формата на игра - с викторини и виртуални награди, а това е особено стимулиращо за по-малките. Ученето чрез приложения на смартфона не е натоварващо, защото липсва личното отношение и съобразяването с характера на преподавателя. Децата могат да участ със собственото си темпо и да отделят колкото време им е необходимо, за да разберат нещата.


Да не пропуснем и финансовия момент: много от приложенията за учене са безплатни или на символични цени.


Без претенция за изчерпателност "Дневник" събра няколко приложения, които децата могат да използват в свободното си време през ваканцията, за да развият уменията си в области, които ги вълнуват:


Рисуване


Doodle Buddy е друго приложение за децата до 8 години, които обичат да рисуват. Има и шаблони, които могат да се използват. На разположение е и функция за рисуване с приятел стига устройствата да са в една WiFi мрежа.


Autodesk Sketchbook безплатно приложение, подходящо за деца над 12-13 години и възрастни. Предлага разнообразни инструменти за рисуване и четки, всички от които може да бъдат персонализирани. Има възможност да се запазят работите в Dropbox или iCloud. Потребителите могат да създадат безплатен акаунт в Sketchbook, за да получат достъп до повече функции и инструменти.


Adobe Photoshop Sketch - Приложението е безплатно, като потребителите могат да избират между различни функционалности, които имитират рисуване с молив, мастило или маркер. Подходящо за тийнейджъри.


Adobe Illustrator Draw - Универсално и безплатно приложение за рисуване на векторна графика. Интуитивно е за потребителите, но с него могат да работят деца от гимназиалния етап на образование.


MediBang Paint - Японско приложение за изкуство, с което могат да се създават манга и комикси. Освен обичайните за приложение за рисуване инструменти, предлага и панели за рисуване на комикси, както и различни шрифтове. Подходящо за гимназисти с интерес към манга и комикси.


Музика


YouTube Kids - приложението е универсално и съдържа всевъзможно образователно съдържание. То е достъпно както през едноименния сайт, така и през мобилно приложение. Има и възможност за филтриране на съдържанието по възраст и цел. Съдържа огромна колекция от песни и танци, които могат да учат децата.


Piano Tiles - една от популярните игри за малки и по-големи, комбинация от музика - класическа и съвременна, и упражнения за бързина и ритъм. Докато звучи популярна мелодия, на екрана в ритъма на музиката преминават бели и черни полета, като играещият трябва да натиска само черните и да внимава да не стъпи на бяло. Постепенно темпото се усилва и заниманието изисква все повече бързина, сръчност и внимание към ритъма.


Fender Play - за начинаещи китаристи и напълно безплатно по време на пандемията (иначе цената е 10 долара на месец). Платформата дава възможност за избор на вид китара - акустична, електрическа, бас или укулеле, какато и избор на стила музика, който искате да научите. Експертите на Fender предоставят серия от видеоуроци, с които обучават от първите стъпки в свиренето на китара. Има различни нива - от начинаещи до напреднали, все пак е подходящо за деца над 12-13 години.


Yousician - приложението предлага уроци за китара, пиано, бас, укулеле, като всички имат лесен за следване интерфейс, направен като видеоигра. Чрез микрофона на смартфон, таблет или лаптопа приложението дава обратна връзка, докато свирите. Има седемдневна безплатна пробна версия. Подходящо е за тийнейджъри.


Piano Marvel разгражда изучаването на пиано на прости, сегментирани уроци, все пак е насочено към по-големи тийнейджъри и възрастни.


Skoove е друго приложение за обучение на пиано с видеоуроци за деца над 12-13 години, които водят плавно от основни познания за пианото към по-напреднали умения. С широк спектър от музика, песни и упражнения, приложението дава и индивидуална обратна връзка къде се представяте добре и какво не ви върви.


Drumeo - от основни похвати за начинаещи барабанисти до уроци за майсторски класове с едни от най-добрите барабанисти на света, Drumeo е перфектен YouTube канал за амбициозни барабанисти. Уроците са много добре подредени, има и поредица от безплатни уроци за начинаещи. Подходящо за тийнейджъри и възрастни.


Чужди езици


Duolingo е безплатно приложение, което предлага пълна програма от учебни материали на повече от 20 езика. Програмата е разделена на секции, има елементи на игра и възможност да се поставят и преследват цели, което помага за мотивацията. Подходящо е както за малките (над 5 г.), така и за по-големи.


Memrise - предлага безплатни курсове по 14 езика, особено подходящи за начинаещи. Има възможност да се споделя съдържание, както и да се използва създаденото и споделено от други потребители на приложението. Предназначено е за възрастни, но може да се ползва и от деца над 9 - 10-годишна възраст.


Busuu е сред най-добрите безплатни приложения за изучаване на езици, въпреки че неговият Premium (платен) абонамент добавя много повече упражнения, викторини и отзиви от други потребители, както и възможността да изтегляте уроци на мобилните си устройства, така че да учите офлайн. Подходящо е за деца над 10 - 12 години и възрастни.


Beelinguapp - удобно безплатно приложение за учене на чужд език, ако искате да наблегнете на четенето. Приложението предлага учене на 12 езика и съдържа много материали за четене, както и преводи, съдържа и аудиозаписи, а всяка седмица се добавят нови текстове. Има и платена версия. Подходящо за деца над 10 - 12 години и възрастни.


Математика и логическо мислене


Мозайка е приложение на български за деца в предучилищна възраст, което развива логическо и конструктивно мислене. Учи и на буквите.


Cypher учи децата (над 12-13 години) на програмиране. Сесиите по 1.5 часа тренират ума и логическото мислене и дават първи стъпки в програмирането. Платформата е платена.


MentalUP Educational Games съдържа игри за трениране на памет, внимание, фокусиране, аналитично мислене, визуално възприятие, подходящи и съобразени с възрастта на децата (подходящо е за и за малки, и за големи). Създателите му препоръчват по 20 минути тренировка на ден. Има безплатен пробен период.


Lumosity: Daily Brain Games - приложението е фокусирано върху тренирането на паметта, вземането на решения и изострянето на вниманието към детайлите. Упражненията за памет се допълват с нови всеки ден. Проектирани от невролози, игрите тренират памет, внимание, гъвкавост, скорост на обработка, решаване на проблеми. Има упражнения, подходящи за всяка възраст или ниво на умения, могат да играят, както и малки деца (над 7-8 г.), така и големи и възрастни.


Наука, направи си сам и още


LEGO Duplo World е приложение, което комбинира игри и предизвикателства в LEGO стил. Децата могат да играят и заедно с приятелите си в мрежа и да тренират въображението и креативността си. Приложението учи деца на 4-8 години и какво представляват различни предмети, животни и храни.


Story Creator - Easy Story Book Maker for Kids позволява на децата (4- 9 години) сами да създават интересни истории. Те могат да съдържат текст, снимки, аудио и видео, както и всякакви комбинации между тях. Всичко се оформя в красива виртуална книга, която може да бъде споделяна.


История на България - приложението е на български език и съдържа цялата история от 681 година до 2005 година. В него може да се търсят събития по година или име, да се разглеждат детайли за различни събития през годините. Приложението може да служи също като справочник за историята на България. Подходящо е за деца в последните години на прогимназията и гимназията.


DIY.org е приложение с видеа, които показват как може да се направят различни предмети на принципа "Направи си сам". Съдържа и видеоклипове, направени от други деца, които показват проектите си, за да вдъхновят въображението на начинаещите и да им помогнат да започнат. Има безплатен пробен период. Подходящо е за деца над 5-7 години.


True or False Chemistry - приложението е за деца в гимназията, помага за по-лесното научаване на имената на елементите от периодичната таблица. Изисква и познания по английски език и може да се използва и за усъвършенстване на знанията по химия на английски. Има игрови елемент за максимален брой правилни отговори за най-кратко време.


Още практични мобилни приложения за деца можете да намерите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK