Според омбудсмана интегрираните матури са възможни след промяна на учебните планове

Диана Ковачева

Диана КовачеваИнтегрираните матури са възможни след промяна на учебните планове, написа омбудсманът Диана Ковачева в становище до Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на институцията.


Позицията на Ковачева е след получени десетки жалби на недоволни граждани във връзка с публикуваните за обществено обсъждане два проекта за изменение и допълнение на наредби, с които се променят изпитите на ученици при провеждане на Националното външно оценяване в IV, VII и Х клас.


Позицията на омбудсмана е, че преди да се измени Наредба №11, с която се въвеждат т.нар. интегрирани изпити в края на годината вместо познатите "малки матури", трябва да се адаптират учебните планове и програми, така че децата да са подготвени за този тип изпити.
Предложените промени се отнасят и до промяна на изискванията за държавния зрелостен изпит по български език и литература в ХII клас.


Предложението на МОН е изпитите по математика и по български език и литература да бъдат интегрирани, като в тестовата част въпросите по БЕЛ ще бъдат комбинирани с въпроси от областта на обществените науки, а изпитът по математика ще обхваща и въпроси от областта на природните науки.


Според Ковачева въвеждането на интегрираните изпити трябва да стане след подробен и публичен анализ къде са основните пропуски, затруднения и проблеми на учениците.


Опасенията на родителите


В жалбите си родителите изразяват несъгласие с готвените промени, които се предвижда да влязат в сила от учебната 2022/2023 г. Според тях интегрираните тестове ще затруднят учениците и ще създадат финансови проблеми за семействата им, които ще са принудени да заплащат за допълнителни частни уроци за подготовката на децата си. Омбудсманът посочва, че родителите изразяват опасения, че така ще се задълбочи социалната разлика между учениците, а също, че засега нито на учителите, нито на родителите е ясно в каква насока трябва да се подготвят учениците.


Според омбудсмана първо се налага реформиране на системата, като промяната трябва да започне от учебните програми и учебното съдържание, които да бъдат насочени към подготовка на учениците за този изпит в училище.


Другият проблем, върху който акцентира Ковачева, е свързан с изменението на Наредба №5 за промените в националното външно оценяване по български език и литература в ХII клас. Става въпрос за намерението на МОН да завиши минималния праг за оценка "Среден" от 23 точки на 30 от 100 максимални.


"Гражданите посочват, че е редно и настояват тези промени да започнат за учениците, които предстои да започнат обучението си в първи гимназиален етап и ще бъдат в VIII клас през новата учебна 2020/2021 г. Подкрепям това искане и настоявам да бъде взето предвид", пише Ковачева.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  От 89 година насам, работите само в посока намаляване качеството на образованието и увеличаване на цената му.
  Не си спомням да съм ходила на частни уроци, нито всяка година да са купували родителите ми помагала на стойност една социална пенсия.
  Най-добре спрете да правите каквото и да било!

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  А и учебниците след 7 клас се заплащат сега.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на ecb21545211
  ecb21545211
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Помагалата които ни принуждават да купуваме са в услуга на съответната мафия - издателите! Мафията - издателите са на двойна хранилка: от държавата (учебници) и от нас (помагала). И всичко е раздуто: обема, шрифта, лъскава (скъпа) хартия, излишна шарения ..... Накрая всичко в чантите и на гръб (тъпо коригиране на мафиотщината - шкафчета за учебници - пари на вятъра).

  А в Африка имат таблети със слънчеви батерии!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK