Тържествата за 15 септември се отменят, търсят се форми за посрещане на децата

Тържествата за 15 септември се отменят, търсят се форми за посрещане на децата

© Георги КожухаровВсички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има тържества и събирания. Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с COVID-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение, и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка. Това става известно от отговорите на министерството на образованието на въпроси на вестник "Сега".


В случай на COVID-19 не се затваря цялото училище


От министерството обясняват, че е предвидено учебната година да започне във всички училища в страната присъствено, при спазване на предписанията на здравните власти - дистанция, предпазни средства и дезинфекция на пространствата. В случай на заразен учител или ученик, ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас.


Ако има повече заразени, може да се стигне до затваряне на училище за дните, в които се налага да се изчакат резултати от тестове и да се извърши дезинфекция. В такива случаи може да се превключи на дистанционно обучение за няколко дни, но само за съответния клас или училище.
В момента работна група на експерти от министерството на образованието, министерството на здравеопазването и други институции обсъждат единни правила за всички образователни институции за обучение по време на епидемиологична обстановка - това е здравният протокол, който ще е задължителен за всички.


Обсъждат се също така и препоръчителни стратегии и решения за организацията на учебния процес, които МОН ще предостави на учебните заведения, като всяко ще може да реши според възможностите си как да организира учебния процес при случай на COVID-19. "Училищата са с различна материална база и всяко би могло да избере как да организира часовете и междучасията, за да се ограничат максимално контактите и да не се допуска зараза. Затова всяко училище ще разработи план за организация на учебния процес, така че да няма струпване на ученици. Възможно е да има различен час на започване на учебните часове, на междучасията. Указанията ще бъдат обсъдени с широк кръг представители на образователната общност, с родители и социални партньори. Препоръките ще бъдат изготвени в период от време, достатъчен за организация на самите училища", посочват от министерството.

Участници от работната група споделиха пред "Сега", че МОН не е избрало хибридния вариант, при който част от учениците учат присъствено, друга част - дистанционно, както и разделяне на класовете на групи, които да редуват присъствени с онлайн занимания, тъй като той е доста труден за учителите. Затова е предпочетена т.нар. "стратегия на превключване", т.е преминаване към дистанционно обучение само за класа или училището, в който е установен случай на заразен с коронавирус, и то за дните, в които тече карантината. Все още се обсъжда дали тя да е една или две седмици.


Нови правила и предпазни мерки


Сред задължителните правила, които в момента се обсъждат със здравното министерство, ще са редовна дезинфекция на класните стаи и коридорите, уведомяване на родителите в случай на установяване на заразен в даден клас, правила за действия при ученик със симптоми, както и 5-минутна сутрешна беседа, свързана с коронавируса - ще се говори за нуждата и ползата от дезинфекция, ще се обръща внимание на чувствата и емоциите на учениците в коронавирусната ситуация и т.н.


На срещата в МОН миналата седмица, на която е присъства и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, са се обединили около мнението, че трябва да се мери температурата само на ученици, които проявяват симптоми, казва зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в интервю за "Офнюз". "Филтърът на входа е важен, да се прецени дали ученик не се чувства добре", коментира тя, но няма да се мери температурата на всички на входа.


Сред препоръчителите мерки, които МОН ще предостави на училищата в чисто организационно отношение, пък са осигуряване на еднопосочни маршрути в коридорите, използване на кетъринг вместо стол, обособяване на отделни зони за отдих, отделяне на класовете, доколкото е възможно, носене на маски по коридорите и от ученици, и от учители (в класната стая учителят ще може да е с шлем или маска по желание) и др. Някои училища имат свободни класни стаи, други - повече пространство в двора, трети могат да ползват съседното читалище. Затова и ще се даде организационна свобода на училищата да решат какви действия да предприемат в случай на коронавирус. Те трябва да изготвят свои планове за превключване, временно, към друг режим на работа.


Това означава, че в даден момент действително може да се окаже, че два класа от един випуск в едно училище ще учат онлайн (поради случай на COVID-19 в тях), а други два класа от същия випуск в същото училище ще си продължат присъствено. Това обаче ще е само временно - докато мине карантината на учениците. Тоест няма да има вариант първи клас да започнат годината присъствено, шести - дистанционно, а девети примерно - смесено, и тази организация да продължи така до края на учебната година.


Смесеният вариант на обучение освен това не е регламентиран законово. Подготвените от МОН промени в училищния закон, които са приети на първо четене, предвиждат до 20% от часовете да са дистанционни, но само за иновативните училища. Планирана е и възможността по медицински причини даден ученик да учи дистанционно. Ако се налага отделен ученик да отсъства - по болест, например счупен крак, или ако се налага родителите му да пътуват поради лечение в друг град, той също ще има възможност да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реална класна стая. Според източници на "Сега" МОН обмисля да създаде банка с резервни учители на областно и национално ниво, в която да се включат дори и студенти, които да помагат на системата в случай на нужда от заместване на заболели учители.


Без тържества за първия учебен ден


Все още се обмислят работещи решения за първия учебен ден - в никакъв случай на 15 септември няма да се правят традиционните големи тържества със струпване на стотици ученици и родители, но пък се мисли по някакъв вариант на безопасно посрещане за учениците.


Планове за действие


До 25 август 2020 г. на образователните институции ще бъдат предложени два протокола - един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище), написа и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в профила си във "Фейсбук".


По думите на Стаматов в първите дни на септември всяко училище трябва да има разработен свободен, отворен работен план (екшън план) за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда. Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.


Ще бъде предложена и възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи - в реална или в дистанционна среда. "Изключително важно е информиране на родителите по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени. В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за - носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености", казва Стаматов.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Ще има протести на родители на хронично болни деца.
  В нашата тъпа държава, управляващите само от това разбират!
  Ще превърнат децата и учителите в “пушечно месо”, не видяха ли какво стана в Израел?

  Също така да свалят маските в парламента, да не се правят на по-специални от децата!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  А този Диян Стаматов е пълен олигофрен!

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  ... Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има тържества и събирания ...

  Поредната простотия!
  Първият учебен ден е важна традиция!

  Винаги има начин!

  Едно време в двора на същите тези училища, при по-голям брой ученици, правехме "физзарядка". И си бяхме на разстояние. Значи - може и има начин!
  Въпросът е само да не си проЗД и пЪрвеню и да усещаш, че тези Традиции Имат Значение. И да положиш мъъънинко усилие - ментално и организационно.

 4. 4 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  Спокойно! Имаме предимството да почват децата чак от 15 септември училище. От тази седмица вече в няколко провинции в Германия почнаха училище. Някои от частните училища в България също почват съвсем скоро (ако не са и почнали). Ще има много челен опит, от който да се поучим преди и нашият ред да дойде.
  Възможно е да се окаже, че нищо драматично не се случва. Вече трети месец са отворени градините и там няма никаква драма. При училищата може да е същото.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Тези от МОН, дето нямат връзка с главния мозък, може ли да пояснят как ще се спазва това от децата:

  "От министерството обясняват, че е предвидено учебната година да започне във всички училища в страната присъствено, при спазване на предписанията на здравните власти - дистанция, предпазни средства и дезинфекция на пространствата."

  Дистанция, в претъпканите малки класни стаи с по 25-30 деца? Дистанция през междучасията? Предпазни средства, как си го представят това с маските, особено малките ще ги размахват натук-натам, със сигурност ще има и маски търкалящи се по пода, а после ще си ги слагат по главите. А дезинфекцията на пространствата най-вероятно ще е пожелателна, дезинфекция по 2 пъти на ден за целите училища и за всяка смяна едва ли е възможна. За каква дезинфекция ще говорим в кабинетите, където се въртят по-големите и всеки час е различен клас?

  Както обикновено, празни и пожелателни приказки от МОН, несвързани с реалността. Ще пуснат децата на училище, ще се разнесе масово заразата, после децата пак ще се приберат в къщи, а цената за МОН-ските безумия ще плащат родителите и затворените бизнеси. А, и някой и друг учител ще даде фира, какво да правиш, лош късмет, че сериозна част от учителите са в предпенсионна възраст.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3472 Весело

  До коментар [#1] от "hope":Спокойно! ... Възможно е да се окаже, че нищо драматично не се случва. Вече трети месец са отворени градините и там няма никаква драма. При училищата може да е същото.
  —цитат от коментар 4 на Smile


  Не "може", а със сигурност!

  Дори първолаците не се навират един в друг така, както дребошляка в детските градини ...

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  [quote#6:"xm..."][/quote]

  Да сравняваш детските градини с училищата е повече от смешно. В градините децата стоят в едни помещения, дезинфекцията е възможна, дори и на двора групите ги разделят и могат да са отделно от другите. Е, в училище нищо от това не може да се изпълни, мешавицата на децата е много по-голяма. Малките може и да не сменят стаите, ама от 5-ти клас нагоре, един клас, за един ден, обикаля поне 3-4 кабинета. Да не говорим за разликата в храненето вътре в групата в градината и общата столова в училище. Да не говорим, че децата от детската градина в масовия случай не се тъпчат в претъпкания градски транспорт, ама тези от училищата се тъпчат и т.н. А, и децата на градина са с пъти по-малко от тези, посещаващи училище.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  Аз лично моето дете с градски транспорт за момента няма да го пускам. Ще го карам и прибирам аз с автомобил.
  За храненето е лесно - няма да се ползва столовата. Всеки си носи обяд в кутия и се хранят в класната стая. След това си почистват сами. Може и на някои родители да им е трудно да си го представят в началото, но няма пречка едно дете само да си почисти след като е нацапало. Дори може добрият навик след това да се принесе и вкъщи.

  По отношение на кабинетната система - това е момента се променя и се предвижда да не се прилага. Всеки клас, дори и по-големите, ще си има стая и само учителите ще се местят.
  Има си много проблеми за решаване, но пък някои от тях вече са решени.

 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":Аз лично моето дете с градски транспорт за момента няма да го пускам. Ще го карам и прибирам аз с автомобил.За храненето е лесно - няма да се ползва столовата. Всеки си носи обяд в кутия и се хранят в класната стая. След това си почистват сами. Може и на някои родители да им е трудно да си го представят в началото, но няма пречка едно дете само да си почисти след като е нацапало. Дори може добрият навик след това да се принесе и вкъщи.По отношение на кабинетната система - това е момента се променя и се предвижда да не се прилага. Всеки клас, дори и по-големите, ще си има стая и само учителите ще се местят. Има си много проблеми за решаване, но пък някои от тях вече са решени.
  —цитат от коментар 8 на Smile


  Това, че нещо за вас работи не значи, че така е и за всички родители. Не всички хора са без работа и могат да си позволят да карат и прибират децата с автомобил. Каквато и организация да правят, това с кабинетите пак ще го има, и по физика, и по химия, и по ИТ и др. Няма как учителите да си помъкнат с тях материалите или пък компютърните зали. Така, че общо взето ала-бала за наивници, достатъчно дълго сме сърбали на МОН простотиите, че да им имаме каквато и да е вяра. Щом казват нещо значи, че истината е по-скоро обратната... Интересно ми е как ще решат и проблема със застрашеното учителско съсловие в предпенсионна възраст. Някъде бях мернал: дистанционно мога да ви преподавам, ама от ковчега не...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#9] от "rumen_s":
  Не съм без работа. Просто съм се организирала. И всеки може да го направи - има още един месец до почването на училище. Не всички деца учат на 15 км. от вкъщи. Някои могат да ходят до училище и пеша. По отношение на специалните кабинети - нали знаете, че не във всеки урок по химия или физика се правят опити. Подобни неща се правят само няколко урока в годината и за тях може да се създаде допълнителна организация. Програмирането и Информационните технологии са много подходящи за он-лайн обучение и може да попаднат в тези 20% от материала, който ще се взима от вкъщи.
  По отношение на учителите - маски, шлемове и дистанция. Възрастните учители и тези с хронични заболявания трябва да имат право да ползват определени привилегии и да избират как да преподават и какъв график да им се изготви, че да е най-безопасно за тях.

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1667 Любопитно

  А нищо не се казва за 9-ти.....

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":Спокойно! Имаме предимството да почват децата чак от 15 септември училище. От тази седмица вече в няколко провинции в Германия почнаха училище. Някои от частните училища в България също почват съвсем скоро (ако не са и почнали). Ще има много челен опит, от който да се поучим преди и нашият ред да дойде. Възможно е да се окаже, че нищо драматично не се случва. Вече трети месец са отворени градините и там няма никаква драма. При училищата може да е същото.
  —цитат от коментар 4 на Smile


  --------------------

  Има деца, които дишат кортикостероиди ежедневно, за да могат да дишат... почти нормално.
  Тези от министерството са дебили и гарантирам, че ще се стигне до саморазправа, ако на някое дете му се случи нещо.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Децата трябва да учат в клас, а не дистанционно. Няма да ги превръщаме в биороботи.

 14. 14 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Разбирам и съчувствам. Тези деца са застрашени и от други вируси и болести, не само от настоящия корона вирус. За тях също трябва да се помисли и да се даде възможност те да учат от вкъщи. Но не може да се очаква да затворим всички деца, защото има болни деца. Просто трябва да се помисли как най-добре да бъдат защитени децата, които са рискова група, и за тях също да се намери решение. Работи ли се в тази посока в момента? Ако не, е хубаво да им се обърне внимание.

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Но не може да се очаква да затворим всички деца, защото има болни деца. Просто трябва да се помисли как най-добре да бъдат защитени децата, които са рискова група, и за тях също да се намери решение. Работи ли се в тази посока в момента? Ако не, е хубаво да им се обърне внимание.
  —цитат от коментар 14 на Smile


  Ами всъщност това се прави всяка година и за доста по-безобидния сезонен грип, пращаме всички в къщи защото има някои болни. Иначе няма как да определите кои деца са рискова група, доколкото и самите учени още не са наясно с Ковид-19. И противно на първоначалните твърдения се оказа, че Ковид-19 не е безобиден и за децата, има смъртни случаи и на деца, без никакви съпътстващи заболявания. Както и се твърди, че при някои от изкаралите заразата има дългосрочни негативни последици за здравето. Така, че само може да се надявате вашето дете да не изтегли късата клечка и имунната му система да не реагира както трябва на заразата. И колкото и да си мислите, че го пазите като го карате и взимате с кола от училище, ефект никакъв. Защото останалите деца от класа ще се тъпчат в градския транспорт, а после всички ще се тъпчат заедно в тясната и задушлива стая в училище.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 543 Неутрално

  "На срещата в МОН миналата седмица, на която е присъства и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, са се обединили около мнението, че трябва да се мери температурата само на ученици, които проявяват симптоми"

  Тоест ще продължават да ходят на училище кихащи, кашлящи и с течащи сополи, стига да нямат температура.

 17. 17 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#15] от "rumen_s":

  Вашите деца в момента затворени вкъщи ли са или се срещат и с други деца и играят с тях?
  Ако от началото на март сте ги затворили вкъщи, вие също сте се затворили вкъщи и излизате само да напазарувате храна (облечени като космонафт), тогава разбирам тревогата от наближаващия 15 септември.
  Повечето деца обаче и в момента не са затворени. Играят навън по цял ден с други деца. И изведнъж от 15 септември очакваме да дойде нещо страшно, при положение, че в момента децата по никакъв начин не са ограничени.

 18. 18 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#17] от "Smile":

  Вярно, играят, но на групички, и навън! Възможно най-безопасната среда е.
  В училището, което завърши синът ми, стаите са големи колкото домашния хол, коридорите са по-тесни от тези вкъщи - при отворена врата на класна стая не можеше да мине човек по коридора. Три етажа с по 5-6 класни стаи. Шум ужасен в междучасията, как издържат и деца и учители - не знам. И тогава все се питах няма ли стандарт от квадратура за един ученик. Това вече е зад гърба ми, но въпросът си остана.

 19. 19 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#4] от "Smile":
  Детските градини са съвсем различна бира от училищата. Първо, дишащите там дробчета са много по-малки като обем, площ и интензитет, докато в училищата дишат основно пубери във възрастта на усилен растеж и развитие. Второ, откакто отвориха през май досега, в детските градини нито групите са на 100% запълнени, нито провеждат целодневно занятия в стаите, напротив - основно са навън по градинките. В училищата ще е точно обратното - наблъскани като сардели в тесните стаи и по цял ден, защото обучението е целодневно.
  Лично аз очаквам ефективно разпространение на вируса в училищна среда. То си има и податки, де - за 2 часа НВО и матури през най-спокойните месеци - края на май - началото на юни - имаше няколко случая на заразени учители и ученици, а после бяха и баловете, които тази година с това и ще се запомнят - как за една празнична нощ се заразяваха до 60% от присъствалите.

  С една дума, МОН пак нищо смислено не са измислили, както и очаквахме от тях. Отново бля-бля глупости на хартия, които не могат да се приложат на практика, като например: еднопосочни маршрути по коридорите, отделни зони за отдих, отделяне на класовете, маски по коридорите за учениците или безсмислени и незначителни "мерки", написани за пълнеж, като ето тази върховна глупост и простотия "уведомяване на родителите в случай на установяване на заразен в даден клас" - кой и как ще го установи това заразване в училище, а и явно от МОН приемат за норма училището да знае повече за здравословното състояние на детето от родителите му.

 20. 20 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#19] от "wiligri":

  Сигурен ли си, че е имало заразени ученици и учители от НВО? Имаше заразени учителки, но не беше от НВО.
  Иначе май е най-добре всички да се затворим вкъщи и нищо да не правим.
  В дискотеките са гъз до гъз и пак най-много до 300 души го докарахме, но ако пуснем учениците в клас, ще измрем масово.
  Ясно е, че има вирус, ясно е, че трябва да се пазим, но нека има и малко разум. Животът не може да се спре. Трябва да продължим със задълженията си, като разбира се се вземат всички разумни мерки за предпазване. Може без дискотеки и без барове. Без училище обаче не трябва да се кара дълго време.

 21. 21 Профил на army
  army
  Рейтинг: 599 Неутрално

  При случай ще се карантинира целият клас за една или две седмици, а не училището?! Тоест детето общува само в тесен кръг с класа си ли?! А учителят, който след излизане от стаята се среща с поне 10 колеги?

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":Разбирам и съчувствам. Тези деца са застрашени и от други вируси и болести, не само от настоящия корона вирус. За тях също трябва да се помисли и да се даде възможност те да учат от вкъщи. Но не може да се очаква да затворим всички деца, защото има болни деца. Просто трябва да се помисли как най-добре да бъдат защитени децата, които са рискова група, и за тях също да се намери решение. Работи ли се в тази посока в момента? Ако не, е хубаво да им се обърне внимание.
  —цитат от коментар 14 на Smile


  -----------------

  Разбира се, че не трябва всички да останат вкъщи, но трябва да има избор и въобще паралелка за дистанционно обучение. Нито е сложно, нито изисква нещо специално.
  Така или иначе до нова година всички ще минат на ДО. Едно е лятото, когато въздухът е сух и стаите могат да се проветряват, друго е есента.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  При случай ще се карантинира целият клас за една или две седмици, а не училището?! Тоест детето общува само в тесен кръг с класа си ли?! А учителят, който след излизане от стаята се среща с поне 10 колеги?
  —цитат от коментар 21 на army


  --------------

  нали щяха да разминават междучасията??

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Въпросителните за безопасността на децата остават

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на gergana pesheva
  gergana pesheva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Хайде вече да спрем да се паникьосваме, а! Минаха повече от пет месеца от така нареченото начало. Минахме през извънредно положение, сега сме в обстановка. Междувременно се отвориха заведения, провеждат се мачове, концерти, конференции. Протестите са вече повече от месец! Проведоха се баловете на абитуриентите, малките тръгнаха на градина, а по-големите не са спирали да общуват помежду си и да излизат в компании. Нищо страшно не се е случило! Трябва да си тръгнат на училище и да си общуват, не може да ги държим вкъщи под похлупак, това ще ги направи слаби.
  У нас от усложнения от сезонен грип всяка година умират между
  1000 и няколко хиляди души по думи на националния здравен инспектор! Казал го е през януари тази година в интервю.
  "В България сезонните заболявания от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 – 4 седмици през зимния сезон. През тези седмици, в периода на епидемичния подем преболедуват не по-малко от 250 000 – 300 000 българи! " - проф. Коста Костов.
  И сега за Ковид - от началото на март до сега( близо 26 седмици) потвърдените са 13512, а починалите 459, при това с едно наум от какво точно са починали! Една част от страх, вероятно и от психически срив, попадайки в инфекциозно - изолирани от близките си и третирани като чумави!
  Проста аритметика! Трябва ли да Ви правя анализ или можете и сами да направите разликата? Процентът на заразени е все същият, разликата е, че се правят повече тестове! Нещо, което доцент Мангъров от самото начало казваше - ако се правят повече тестове ще се откриват повече заразени, ако не се правят, няма да се откриват!
  А маските може да си ги сложите някъде другаде, например там където на конете им слагат подлоги(под опашката)! Така поне ще си събирате плодовете на страха!

 26. 26 Профил на diana_dimitrowa
  diana_dimitrowa
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Децата трябва да си посещават училище съвсем нормално. Напълно съм против слагането на маски. Досега никой неуспя убедително да докаже тяхния ефект за намяляване на заболеваемостта. Ако някой иска, нека да си носи. ( да не говорим за децата в началните класове).
  Що се отнася за хигиената в училище така или иначе има си разпоредби, които трябва да започнат са се спазват и съблюдават.
  Деца, на които родителите имат съображения да не присъстват имат възможност да подадът молба и да преминат като частни ученици ( такава форма съществува отдавна и всичко е разписано като правила... "какво пак търсим топлата вода") - така всики ще са доволни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK