Три форми на обучение предлага просветното министерство за новата учебна година

На снимката от дясно наляво: директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов, министърът на образованието Красимир Вълчев, зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

© Юлия Лазарова

На снимката от дясно наляво: директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов, министърът на образованието Красимир Вълчев, зам.-кметът на София Тодор Чобанов.В условията на коронавирус министерството на образованието предлага три варианта на обучение през новата учебна година предлага - присъствено, електронно и дистанционно. "Епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година", посочи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг днес.


На 15 септември - по класните стаи


Окончателното решение на просветните и здравните власти обаче е учебната година да започне присъствено за всички, а решението за това е взето при преценка на баланса между правото на здраве и правото на образование. "Всички държави и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Ако оставим училищата затворени, рискуваме да причиним повече негативни ефекти върху децата, отколкото пандемията. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование", каза Вълчев.


Решение за крайно пълно и продължително затваряне на училищата, каквото се наложи през пролетта, никоя европейска държава вероятно няма да вземе, посочи Вълчев.
Две са стратегиите, предприети от другите европейски образователни системи: на смесено (хибридно) обучение, която предвижда разделение, редуване, разреждане на класовете. За този вариант България няма достатъчно преподаватели, както и достатъчно класни стаи. "Не би било удобно и за родителите да редуват една седмица на работа и една седмица вкъщи", поясни министърът. Вторият вариант, при който част от учениците присъстват реално в класната стая, а друга част се включват виртуално, също е неосъществим, защото учителите по думите на Вълчев няма да могат да са достатъчно полезни за всички ученици в двете среди едновременно.


Българското просветно ведомство е избрало съчетанието от двата модела: присъствено обучение с максимално разделение на паралелките за всички и преминаване на електронно обучение за паралеките, в които има заразен ученик. "Досега по време на грипните или дървените ваканции имахме средно 10% загуба на учебно време, занапред няма да има такова, защото системата има опита за дистанционно обучение в електронна среда", посочи Вълчев.


Здравното и просветното министерство предстои да вземат окончателно решение при какъв процент заразени жители в област или община (праговете ще бъдат определени на 1000 или на 10 000 души за всяка област от страната) училищата там ще преминават на електронно обучение.


В закона за изменение и допълнение на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои следващата седмица да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание, част от тези промени са отразени. Другите промени в наредбите ще бъдат гледани също следващата седмица от парламентарната комисия по образованието.


Мерките в училищата


На сайта на МОН са публикувани насоките за работа на училищата в условията на коронавирус (в прикачения файл), които включват общи и препоръчителни мерки. Общите мерки включват предимно здравни протоколи и организационни правила, които да се прилагат от всички училища и които са задължителни. Препоръчителните мерки включват идеи и решения, от които всяко училище избира и прилага доколкото и където е възможно.


Списъкът с препоръчителни мерки е отворен за промени, като всяко училище е свободно да съставя свой списък, а всички списъци с мерки ще бъдат публикувани на сайта на министерството, обяви Вълчев.


С мерките и препоръките срещу COVID в училищата можете да се запознаете в прикачения файл или тук.


Веднъж седмично родителите ще бъдат уведомявани за епидемичната ситуация в училището, а извънредно - при заболял учител или ученик.


Възможност за електронно обучение


Вълчев обяви още, че ще се разреши за отделни ученици формално, без смяна на формата, временно за период до 30 дни да се преминаване в особена форма на обучение, която съчетава самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Тази промяна ще бъде внесена между първо и второ четене на закона за образованието.


Вълчев подчерта, че тази форма на обучение е временна, само за предстоящата учебна година.


Когато учениците от отделна паралелка по решение на РЗИ в резултат на положителен PCR тест на ученик са поставени под карантина, паралелката продължава обучението си в електронна среда за периода на карантината, след което се връща обратно в училище. Същото се отнася и за няколко или всички паралелки в училището, ако са поставени под карантина.


В случаите на отсъствие на начален учител поради положителен резултат от PCR тест учениците от паралелката продължават обучението си в електронна среда за периода на карантината, след което се завръщат обратно в училище.


В случаите на отсъствие на учител, преподаващ в повече от една паралелка, поради положителен резултат от PCR тест, при осъществяван близък контакт на учителя с ученици от повече паралелки, учениците от всички тези паралелки преминават към обучение в електронна среда от разстояние за времето на карантината, след което се завръщат обратно в училище. Ако обаче са спазени изискванията за осъществена дистанция с учениците, обучението им продължава присъствено в училище със заместващ учител.


Със списъка със заболявания, при които децата ще учат от вкъщи, можете да се запознаете тук.


Това не означава "широко отваряне на вратата", подчерта Вълчев, като уточни, че по този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, с които проведе срещи през изминалите дни, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.


"Ако родителите се страхуват и искат детето им да остане вкъщи, то може да премине в самостоятелна или индивидуална форма на обучение. Тя не е по-добра алтернатива обаче", подчерта Вълчев.


Той обяви още, че министерството се е споразумяло със социалните партньори за допълнителна ставка от 15 лв. на час за учителите, които ще дават допълнителни консултации на нуждаещите се ученици.


По думите на образователният министър така или иначе има около 10-15% деца, които "имат проблем с ежедневната посещаемост" на училище. "Това са деца от семейства, в които липсва отговорност на родителите", каза министърът.Оценки и отсъствия ще има


И в електронната, както в присъствената форма на обучение оценки и отсъствия ще има, подчерта Вълчев. "Оценки - във всички случаи, отсъствия - в синхронна форма на обучение в електронна среда, а в асинхронна форма на обучение ще бъде променена нормативната наредба така, че да се поставя оценка за участие и неучастие", заяви той.


Дистанционно обучение - в 15-20 училища


Ще бъдат обособени 15-20 училища като центрове за дистанционно обучение, които ще го провеждат. Обучението там ще започне в края на септември или началото на октомври, посочи Вълчев. МОН планира да увеличи броя на часовете в тази форма, както и на учителите, които я подсигуряват. "В тези училища това ще бъде организиран втори образователен процес с допълнителни часове на учителите или допълнителни учители", каза Вълчев.


Един такъв център ще може да обхване ученици от много училища, дори от повече от една област.


Смяната на формата на обучение обаче ще е трудно за децата, защото това означава включването им друго училище, друга паралелка, други учители. Ще му е трудна и реинтеграцията след това, когато се върне в своето училище, посочи министърът. По проучвания на министерството на образованието 16% от родителите предпочитат дистанционна форма на обучение поради страх за здравето на децата си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Не на маските ! Не бива да позволяваме тази гавра с децата ни.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 2. 2 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ОСТАВКА за силно корумпирания Тодор Чобанов и на неадекватния Красимир Вълчев. Не забравяйте, че същия този министър, предлагаше черно бели учебници за бедни... Абсолютна некомпетентност!

 3. 3 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Доколкото виждам снимката е от НПМГ с новия (вече 3 -та година) директор Ушагелов. Потвърждава се опасението ми, че този е послушко, който безпроблемно допуска мутрите от МОН в училището, въвежда снобския стил на СМГ, при който единствено важен е максималния успех и всичко дуго е провал.
  Дано да са останали повечето от готините даскали там, на които не им пука от МОН, МС и всякакви приказки, но им пука за всеки един ученик и се отнасят към него, като към свое дете. И най важното е че учат децата не само на науката, по която преподават, а и да мислят сами, да са свободни и винаги да се съмняват и спорят. А всеки успех е добре дошъл, докато всеки неуспех е урок, но никога проблем.
  МОН трябва да се закрие.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gopeто":

  Това каква връзка има с публикациятт и кой те пита какво виждаш и какво мислиш?

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Не на маските ! Не бива да позволяваме тази гавра с децата ни.
  —цитат от коментар 1 на Иван


  Имаше един спортист, дето пускаше постове, как нямало коронавирус. Наблегни на думите "имаше" и "пускаше".

 6. 6 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Хубава снимка. Като я гледаш и веднага разбираш, че тия и тримата нямат хал хабер какво да се прави.

 7. 7 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До колкото разбираме, единствената причина да набутаме всички в училищата е липсата на кадри, което няма ама нищо общо с това колко са заразени и колко е опасен вируса. Добавяме и това, че повечето работа в България е некфалифицирана и изисква присъствие и резултата е на лице.

  До сега няма нито една държава, която да е решила да набута всички в класните стаи...

 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Любопитно

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Дани вече има време.
  Не изтича то, а спре.

  Трудността: много избор.
  Формата да избере

  "Три форми на обучение
  предлага просветното министерство"

 9. 9 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#7] от "Соколов":

  +
  А като вкараме децата в клас да занесат вирусчета на малкото останали и предимно на напреднала възраст учители какво правим? Тогава такава липса на кадри ще се окаже, че няма да има кой да ги изучи тези деца изобщо. Всъщност важно е да се намери решение как да опазим учителите, докато "как да опазим децата" е мислене тип бгмама.

  Умен и красив жълтопаветник.
 10. 10 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  По стар български обичай, калинките от МОН чакат да стане септември, за да се усетят, че не са подготвени за какъвто и да било вариант, подходящ за ерата на болестите и високите технологии.

 11. 11 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#9] от "WALL-E":

  Учителите са пълнолетни и интелегентни лица и се предполага, че могат да се пазят толкова добре, колкото и всички останали въздрастни лица, които и до момента продължават да ходят на работа. Училищата, разбира се, трябва да осигурят предпазнии средства за своите служители, а не да ги карат да си ги купуват сами.
  Такива трябва да се осигурят и за учениците от държавата, но чак до там едва ли ще стигнем като общество. Но за учителите задължително трябва да има осигурени защитни средства докато са на работа.

 12. 12 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Айде стига с глупостите, грипът е по-опасен и по-заразен. Тук, има-няма 1 % при тежко болни и хроници и рев на умряло.
  Никой никога не се е трогвал така за живота на хората, както при измислицата ковид. И сега толкова им пука, ама това е друг въпрос. Вирус като всеки друг...докога ще е шоуто да попитам? Няма изгледа да изчезне някога, глупаци са и тези, които се точат за ваксина. Уж щяхме да живеем с него, оттук до края на света ли ще е с маски, каски, дезинфектант? В същото време по училищата няма чисти тоалетни, топла вода, сапун....

  Друга дебилност е всяко училище само да решава мерките си. На родителите с деца в различни училища ще им се отели волът....

 13. 13 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Чобанов е човека на В Божков във Столична община. Той му купи къщата, която се използваше като иманярска явочни квартира. ‘Доцент” със смешни публикации от Библиотеката школа. Съд за такива!

 14. 14 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "Соколов":

  Има, и то не една. Има и по-лоши варианти (като например маски в час за всички над 12г).

  Единственото, което ме притеснява е категоричността, с която се заявява, че няма да се спират учебните занятия дългосрочно в никоя европейска държава. Дано, силно се надявам, че няма да е нужно. Но ако има нещо, което научихме през тази година, е че няма сигурни неща. Хубаво е да ги комуникираме тези работи с една доза по-малко категоричност, за да не ставаме за смях после.

  Stupidity should be painful
 15. 15 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2504 Любопитно

  Хубава снимка. Като я гледаш и веднага разбираш, че тия и тримата нямат хал хабер какво да се прави.
  —цитат от коментар 6 на krummm


  Ти, очевидно, имаш точна визия какво да се прави. Би ли я споделил, по възможност без употреба на слюнка?

  Мараба, С-ДС доносници!
 16. 16 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Айде стига с глупостите, грипът е по-опасен и по-заразен. Тук, има-няма 1 % при тежко болни и хроници и рев на умряло.Никой никога не се е трогвал така за живота на хората, както при измислицата ковид. И сега толкова им пука, ама това е друг въпрос. Вирус като всеки друг...докога ще е шоуто да попитам? Няма изгледа да изчезне някога, глупаци са и тези, които се точат за ваксина. Уж щяхме да живеем с него, оттук до края на света ли ще е с маски, каски, дезинфектант? В същото време по училищата няма чисти тоалетни, топла вода, сапун....Друга дебилност е всяко училище само да решава мерките си. На родителите с деца в различни училища ще им се отели волът....
  —цитат от коментар 12 на poly_na


  Хайде и вие стига с този грип. Колко пъти ви обясняваха, че са несравними неща. Над милион и половина българи са хронично болни ("хроници", както вие ги наричате напълно грешно и леко подигравателно). Малка група ли ви се струва, че да я игнорираме (и жертваме)?

  Stupidity should be painful
 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#4] от "uq":

  До коментар [#3] от "Gopeто":Това каква връзка има с публикациятт и кой те пита какво виждаш и какво мислиш?
  —цитат от коментар 4 на uq

  Снимката в статията е връзката. И фактът, че Ковид-а изненадващо и безпощадно доказа, че образованието няма абсолютно никаква нужда от МОН. За това сега е прекалено нагло министърът да решава какво ще правят училищата. Те могат сами да решат. И третата връзка е, че в повечето училища директорите са едни жалки послушници на ГЕРБ и свинята от Банкя и не само, че ни ги гонят като нахлуват в училищитата и ги обругават, ами се опитват да научат децата да са коленопреклонни и благодарни като тях самите на тази свиня.
  А какво ще пиша във форума, решавам аз, а не някакви полуграмотни слугинажи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#16] от "reality":


  йде стига с глупостите, грипът е по-опасен и по-заразен. Тук, има-няма 1 % при тежко болни и хроници и рев на умряло.Никой никога не се е трогвал така за живота на хората, както при измислицата ковид. И сега толкова им пука, ама това е друг въпрос. Вирус като всеки друг...докога ще е шоуто да попитам? Няма изгледа да изчезне някога, глупаци са и тези, които се точат за ваксина. Уж щяхме да живеем с него, оттук до края на света ли ще е с маски, каски, дезинфектант? В същото време по училищата няма чисти тоалетни, топла вода, сапун....Друга дебилност е всяко училище само да решава мерките си. На родителите с деца в различни училища ще им се отели волът....
  —цитат от коментар 12 на poly_na
  Хайде и вие стига с този грип. Колко пъти ви обясняваха, че са несравними неща. Над милион и половина българи са хронично болни ("хроници", както вие ги наричате напълно грешно и леко подигравателно). Малка група ли ви се струва, че да я игнорираме (и жертваме)?
  —цитат от коментар 16 на reality


  Точно за най-уязвимите от Ковид хора - възрастните и хроничноболните, държавата и лекарите не направиха нищо за да ги предпазят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#16] от "reality":
  —цитат от коментар 18 на Gopeто


  Съгласна съм, но е групова отговорност на цялото общество да предпази по-слабите. Гадно, но колко от нас нямат семейство или приятел (бивш) раков пациент, с диабет, кръвно? Нито лекарите, нито министрите, нито РЗИ-та и други институции могат да намалят циркулацията на вирус само в една определена група. Наша отговорност е, *наша*, на всички нас - млади, стари, здрави, болни.

  Stupidity should be painful
 20. 20 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#14] от "reality":

  Спокойно, категоричното в това правителство е до след няколко часа, след това става всичко наопаки...

 21. 21 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Играйте си цирка с настинката и оставете децата на мира! Най-добре за децата е въобще да не ходят на училище! И без това им пълнят само главите с глупости там!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Проба-грешка, пък после ще видим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK