За ОНЯ разговор

За ОНЯ разговор

© Капитал • Статията е част от специалното издание на "Капитал" K:ids, което излиза традиционно преди началото на учебната година. Всички текстове от броя можете да намерите тук, а списанието на "Капитал" в PDF файл можете да свалите от тук.
Доктор Радосвета Стаменкова е идеалният човек за точно този разговор. Защото, освен че е изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП)*, тя умее с чувство за хумор, забавно и професионално да говори на децата и техните родители по сериозни, но и леко притеснителни теми. Като секса например.


Д-р Стаменкова е завършила Медицинска академия - София, но за кратко работи като лекар в стандартния смисъл на думата. Специализира в Института за обществени и политически науки на американския университет "Джонс Хопкинс" в Балтимор, Мериленд, както и в редица други обучителни програми и следдипломни квалификационни тренинги. Това й помага да се формира и изявява като експерт и обучител в областта на развитието на гражданското общество, здравната превенция, управлението на НПО и в разгръщането на интердисциплинарни стратегически партньорства в България и в Централна и Източна Европа. Тя е един от малкото европейци, които са част от глобалната мрежа Synergos Senior Fellows - престижна група от НПО лидери от цял свят, които си партнират в стремежа към социално отговорни промени в глобален план.


Рада Стаменкова има зад гърба си успешно управлявани над 70 макропроекта в областта на здравеопазването, образованието, социалното включване и човешките права. Основните целеви групи, с които работи, са млади хора, учители, здравни специалисти, медии, НПО, общини, ромска общност, лишени от свобода, хора, живеещи с ХИВ, младежи в институции и със специални образователни потребности.
Да започнем направо с основния въпрос - нужно ли е да проведем "оня разговор"?


- Имаме новина, ама вие си знаехте, предполагам: ДА, трябва да говорим с децата си не само за нещата около здравето и пубертета, изобщо трябва да говорим с тях по всевъзможни теми. Не набързо, не като спускане на заповеди или като на инструктаж, а с изслушване и зачитане и на двете страни. Може като щрауси да си забием главите в пясъка, но бурята няма да отмине и вакуумът, оставен от нашето нежелание и неможене, ще бъде запълнен: ако имаме късмет - с нещо добро, ако не - с каквото дойде. За сметка на децата ни е.


Кога е най-доброто време да се подхване темата?


- За да може родителите да говорят с децата си за пубертета, съзряването и - о-ужас, о-срам! - за секса, между тях трябва да има изградена доверителна връзка. Тя не се създава с магическа пръчка за една нощ, а се гради постепенно и за това трябва да се полагат усилия. С други думи, ако искате да говорите с тийнейджъра у дома, трябва да сте го "разприказвали" като първокласник. Да, заети сме, цепим минутата, работим като луди, носим проблемите с вкъщи, но въпреки това трябва да намираме време да говорим с децата си. Да подариш на детето си време е най-хубавият дар.


А иначе, когато говорим за превенция и за нещата от живота, следваме основното правило в здравното и сексуалното образование - информацията трябва да предхожда събитието. Давам пример: по нашите географски ширини първата менструация идва около 12-ата година на момичетата. Това значи, че момичетата трябва да имат информация за това какво е менструален цикъл преди това, за да избегнем сценарии от типа на "Птиците умират сами". Да съобщиш на 16-годишно момиче, че жените имат менструация, означава, че сте закъснели с 4 години.


Кой трябва да подеме този разговор и как да се подготвим?


- Зависи. Понякога е добре да изчакаме детето да заговори, да попита. Това, ако се върнете на предходните точки, става основно тогава, когато то е свикнало да разговаря и споделя с вас. Да си знаете, че често децата ни питат по горещи теми, защото са чули нещо - в градината, в училище, на детската площадка - и искат да проверят, от една страна, информацията, от друга, вас - дали знаете, ще се окажете ли на ниво? Ако сте се оказали неподготвени или не знаете защо пита детето, можете да отвърнете на въпроса с въпрос: "А ти как мислиш и какво знаеш по този въпрос?" Не толкова, за да се избегне вицова ситуация от сорта на "Мамо, какво значи върджин?", последвано след неловки обяснения от "А какво значи тогава екстра върджин?", а защото въпросът най-вероятно е провокиран от нещо и е добре отговорът ви да не бъде ваден от контекста.


Понякога разговорът ще трябва да го поведете вие, независимо от предразполагането, като част от някакъв друг разговор. А подготовката е като делото на давещите се - тя е в ръцете на самите давещи се. Децата ни не идват с инструкции и няма магистратура по родителстване. Ние се учим в движение, понякога по метода на пробите и грешките. Но затова има споделяне, социални мрежи, форуми, специалисти - за да не сте (съвсем) неподготвени.


Трябва ли да се използва "детски" език в това обяснение?


- На този въпрос няма единодушие при родителите. Моето лично мнение е, че колко повече избягваме "детския" език, толкова по-добре. Думите са велика сила и е хубаво да се използват по предназначение. Което автоматично значи, че е добре да не се ползват и вулгаризми или уличен език - върви за вицове в компания, но не и когато си говорим с детето за съкровени неща. Тук не става дума само за това, че идеята за децата, дето ги носи щъркелът, не работи - става дума за това, че ако може да редуцираме ползването на думи като "пипито", "пилето" и не знам още какво, бихте спестили конфузи в бъдеще - и колкото и да звучи странно, ако не знаем как да наречем половите органи пред детето, добрият стар латински винаги помага - щом помага на лекарите от векове да не им разбират пациентите, та на едни родители ли няма да помогне?! И последно, особено при тийнейджърите - говорете без умалителни, че после цели поколения младежи неизкоренимо говорят за "парички" "кредитче" и "пържолка".


Какво е важно да се каже на децата за секса?


- Въпросът за секса обикновено се предхожда от един друг въпрос, който често е един от първите: "Как съм се появил/а аз?" В далечното време, когато ме вълнуваше този въпрос, майка ми се беше подготвила страхотно - извади книжките на Мари-Клод Монжо "Бебе на нулева възраст" и "Как съм се появил аз" и заедно прочетохме, разгледахме картинките и си поговорихме. По-късно в училище от съученици чух по-хард версията, но тя се надгради от вече чутото и обсъдено у дома.


Аз лично не съм "изпитвала" родителите си, но мен са ме подлагали на разпит и като родител, и като майка на съученик, и като обучител, за да ме проверят дали ще издържа. Оцелях. Колкото и да искаме да ги предпазим, когато говорим на децата за секса, не трябва да ги плашим - това не е страшно и срамно нещо, а е начинът, по който се възпроизвеждаме и по който показваме обич и доставяме удоволствие. Моментът с удоволствието е най-трудната част за говорене с родителите, но бъдете спокойни - децата ви надали ще искат от вас баш тази част да изговаряте заедно. Неудобно им е, както на вас.


Заблудени ли сме като родители относно това, което децата знаят вече за секса, когато започнем да говорим с тях за него?


- Почти винаги. Те знаят много, доста повече, отколкото ние си представяме и отколкото те казват, че знаят. Има пет основни източника на информация, от които подрастващите научават за нещата от живота, секса, вселената и всичко останало: 1. Родителите и семейният кръг (когато доверителната връзка с родителите не се случи, често в ролята на подкрепящ възрастен влиза по-голям брат/сестра или любима леля/вуйчо); 2. Училището; 3. Приятелската среда, връстниците; 4. Специалистите; 5. Медиите и интернет. Тези пет източника в различни периоди от живота на детето ви имат различен превес - естествено и логично през турбуленциите на пубертета семейството и училището са изместени от приятелския кръг като главен герой. И затова са важни основите - за пореден път виж предишните точки.


В последното десетилетие всички други източници са буквално пометени от интернет и социалните мрежи/медии. Фалшивите новини, педофилите в интернет, онлайн тормозът са нещо, с което е трудно да се справим - по "наше време" (мразя това клише) такова животно нямаше. Една снимка в инстаграм и един статус във фейсбук могат да те превърнат в социален парий за 24 часа, а животът и здравето ни могат да бъдат поставени на карта от фалшиви новини.


Как да се оправим? Рецептата е проста, но трудна за изпълнение: научете децата си на критично мислене, на четене с разбиране, окуражавайте ги да си/ви задават въпроси, да търсят второ, трето мнение, стимулирайте ги към себеуважение и зачитане на другите. Не можете да ги защищавате цял живот, но можете да им помогнете да си изковат меч и да си изработят удобна броня за защита на най-уязвимите места.


Различна информация ли да даваме на момичетата и на момчетата?


- Не. И момичетата, и момчетата искат да знаят не само за себе си, а и за заобикалящия ги свят. Нормално е да искат да знаят как са устроени не само те самите, а и представителите на другия пол (няма трети пол, това нали си го знаете?). Като родители е добре да започнете с разговор на тема "аз и моето тяло". За другия пол можете да говорите по-късно - ако вкъщи има по-малко братче или сестриче, разговорът идва рано и от само себе си, ако не, идва на детската плошадка, когато детето забележи, че някои пишкат клекнали, а други - прави. През пубертета, в училище, вашите деца научават за съзряването заедно в клас. Вече не ги делят на момчета и момичета за целта (освен когато им обясняват за дамските превръзки, която празнина момчетата спокойно могат да запълнят вечер пред телевизора - забелязали ли сте, че рекламите за дамски превръзки обикновено са по време на вечеря, когато цялото семейство се е събрало).


А за сексуалната ориентация да говорим ли? И как?


- Горещ картоф е тази тема. И по нашите географски ширини трудно се говори по нея. Честно казано, не мисля, че познавам родител, който си казва "Ех, дано детето ми е хомосексуално" - и това не задължително е поради закостенялост и запушеност. Родителите обичат децата си и искат те да имат щастлив живот. В нетолерантно към сексуалните малцинства и изобщо към малцинствата общество безоблачен живот е доста по-труден, ако не си "като другите", в мейнстрийма.


Родителите на хомосексуални деца също като децата си преминават през труден период с различна продължителност и различен изход - от пълно отрицание до приемане и подкрепа. А родителите на "другите" деца могат да помогнат нещата да мръднат напред, като говорят за това у дома - в държава, в която най-голямата обида към съдията по футболни мачове е "п------т", а думата "джендър" се превърна в синоним на горната, разговорът за думите, силата им и приемането на различните е много важен. Ние не се разбираме основно защото не се познаваме. Ако променим подхода, току-виж след някоя и друга година можем да приемем и ромите като потенциална градивна сила, а не като проблем.


С какви табута (вътрешни, манталитетни, лични) се налага да се борим в момента, за да сме полезни за децата си и като ги научим отрано на сексуална култура?


- Много са. И различни. Балканските нрави не са предразполагащи към подобни разговори. Не е далече времето, в което е властвала максимата "Дете се целува само докато спи", а бабите ни възмутено възкликваха: "Това го говориш пред баща ти и после с тази уста ядеш!" Та на днешните родители се пада трудна задача - хем да говорят с децата си, често без със самите тях да е говорено у дома по темата, когато са били деца, хем да се борят с фалшиви новини и невидими интернет заплахи, от които не разбират много-много. Трудно се преодолява и желанието да сме свръхпротективни, да дадем на децата си възможността да бъдат самостоятелни, да зачетем мнението и желанията им, да си признаем, че детето е пораснало.


Къде родителите и тийнейджърите могат да потърсят още информация по въпроса за секса и сексуалното възпитание?


- На сайта ни www.safesex.bg, както и на много други, но професионални места в интернет. Можете да ни пишете с въпрос и ще ви отговорим или ще си поговорим за това как да говорите с децата си. Дължите им го!


Най-често задаваните секс въпроси, които вълнуват родното тийнейджърство, заедно с техните правилни отговори:


На каква възраст е най-подходящо да започне сексуалният живот?
Няма точна рецепта по години, месеци и дни. Трябва младият човек да е съзрял не само физически, а и психологически, да са се намерили с точния човек, да е информиран как да се предпазва от нежелана бременност и полово предавани инфекции и да не го прави само заради натиска на средата, защото "всички го правят".


Какъв трябва да е размерът на пениса?
"Размерът няма значение" е некоректно изречение, макар момчетата да се надяват да чуят точно това. Честният отговор е "Размерът няма толкова голямо значение".


Може ли да се заразим с ХИВ вирус при ухапване от комар?
Отговорът е НЕ, но все още твърде малко млади хора го знаят


Може ли да се заразим с ХИВ, ако ползваме обща самобръсначка?
Отговорът е ДА, но не всички младежи го знаят.


Най-често задаван въпрос от момичетата е "От какво се причинява бялото течение".
Отговорът е многопластов, от кандида албиканс до физиологично по-гъст секрет през нуждата да се търси помощ от специалист, вместо да се гадае и да се прилага самолечение.


Кое е най-фрапиращото масово незнание?
Как се киха правилно. Това е много актуален и често задаван въпрос покрай COVID-19. Не се киха в шепи, за да не изпозаразим хора с ръкостискане после. Не и със запушване на носа, за да не си предизвикаме спукване на кръвоносен съд. Кихането и кашлянето стават в ръкава при лакътната сгъвка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  За всеки умен и отговорен родител този разговор е лесен и съвсем естествен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  Все си мисля, че съвременните пуберитети може би знаят повече от някой от родителите.....за здравето по време пуберитета става въпрос 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  "Рада Стаменкова има зад гърба си успешно управлявани над 70 макропроекта в областта на здравеопазването, образованието, социалното включване и човешките права. Основните целеви групи, с които работи, са млади хора, учители, здравни специалисти, медии, НПО, общини, ромска общност, лишени от свобода, хора, живеещи с ХИВ..."  Както се казва - Машалла.
  А с целевата грума - ромска общност, какви "успехи" е постигнала в сексуалното възпитание и въздържание при малолетни, а и не само?!
  Здраво усвоява Рада...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Да "учиш" някой на секс е най-нелепото нещо на Земята!

  Или става дума за репродуктивният процес? Те нарочно ги смесват двете...

 5. 5 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 665 Весело

  продължавам да се удивлявам как са се размножавали хората преди появата на сексолозите

  Je suis дани кирилов
 6. 6 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Не-еее, ама сериозно ли! Тази грамада учи децата на секс? Откъде знае?

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Весело

  "Кое е най-фрапиращото масово незнание?
  Как се киха правилно. Това е много актуален и често задаван въпрос покрай COVID-19. Не се киха в шепи, за да не изпозаразим хора с ръкостискане после. Не и със запушване на носа, за да не си предизвикаме спукване на кръвоносен съд. Кихането и кашлянето стават в ръкава при лакътната сгъвка."

  Страхотен финал на Оня разговор!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Доктор Радосвета Стаменкова е изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП)

  Като гледам заболеваемостта от СПИН и прираста на населението и етническата му картина - добре си върши работата жената.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":

  И от къде знаят?
  Има един чешки лекарски виц ”Молиме пациентите които са си поставили сами диагноза само чрез ”гугъл”, да го направят и через ”сезнам” (чешка търсачка заб. моя) и ако диагнозите не съвпадат, тогава да ни потърсят за мнение. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#6] от "Бубенце":
  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Предполагам, не осъзнавате какви коментари сте написали?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#6] от "Бубенце":

  Бубенце, и грамадите правят секс. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":И от къде знаят?Има един чешки лекарски виц ”Молиме пациентите които са си поставили сами диагноза само чрез ”гугъл”, да го направят и через ”сезнам” (чешка търсачка заб. моя) и ако диагнозите не съвпадат, тогава да ни потърсят за мнение. 😉
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Ти май много често си губиш чувството за хумор....По някога пишеш такива коментари, че не мога да разбера шегуваш ли се или още не си пил кафе тази сутрин 😂😂😂
  Другото обяснение за твоето не разбиране на моят коментар е, че нямаш около себе си 12/15 годишни.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  Тогава малко си закъснял с разговорите. Да не кажа, че е почти фатално. Започва се доста по-рано, на 8-10 години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":Тогава малко си закъснял с разговорите. Да не кажа, че е почти фатално. Започва се доста по-рано, на 8-10 години.
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, гледай си революцията и не ми давай родителски съвети моля те. Аз две деца съм отгледал и помогнал да се изучат. Едното до PhD а другото сега се "бори" за същото, за да не остане по назад от батко си. Така, че благодаря ти, но нямам нужда от твоят съвет.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Все си мисля, че съвременните пуберитети може би знаят повече от някой от родителите.....за здравето по време пуберитета става въпрос 😂😂😂
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Напомня ми вица за таткото 'дето казал на 12 годишния си син-синко, я да поговорим за секс...

  -Синът му отговорил: Питай, татко, питай к'ото не разбираш😀

  П.С. ДДР е 100% ОК😀 Един от константно свестните потребители тук. Ама пусто от дълги години живее извън България и понякога нещо не "загрява" от заигравки като твойта😀
  До коментар [#10] от "DDR":


  До коментар [#2] от "padrino":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  [quote#16:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Сигурен съм, че той е разбрал, че аз не го написах с лошо чуство, просто Понеделнишка закачка 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  Запореден път не схващаш материята. Едното няма нищо общо с другото. И не съм ти давал оценка като родител. Ти сам си я даде.
  Много те гонят комплексите.Отгледал съм и съм изучил и деца и внуци повече от теб. Помагал съм и на други хора. Ти колко чужди деца отгледа и изучи ???
  Мога да предположа - 0 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#15] от "padrino":Запореден път не схващаш материята. Едното няма нищо общо с другото. И не съм ти давал оценка като родител. Ти сам си я даде.Много те гонят комплексите.Отгледал съм и съм изучил и деца и внуци повече от теб. Помагал съм и на други хора. Ти колко чужди деца отгледа и изучи ???Мога да предположа - 0 !!!
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Евала Кмете, сигурно цяло село ти се кланя, жив и здрав да си 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  И в статията е споменато, но да го акцентирам: Отделяйте КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ВРЕМЕ за децата си, след 2-3 годишна възраст до...когато ви търпят около себе си (пубертета де😀). И дори тогава намерете сили да общувате с тях, струва си усилието.

  И още нещо, което не разбрах като пристигнах през 2010 в София след 10 годишно отсъствие. Тук ми го обясниха:

  -Влизам аз в офис на Мтел да заредя примата, с 50-60-70 лв' веднъж на 2-3 седмици (говорех МНОГО до Израел). Карах с Прима на приятел щото мислех че още седмица две си заминавам (останах 7 г'😀😀😀)

  И момчето ме пита "с колко ПАРИЧКИ да заредим картата?". ПАРИЧКИ?!? Не ми изглеждаше инфантилен, не беше и гей. Не беше и баровец, щом бачкаше на най ниското ниво в Мтел, та 60-70 лв за него да са "парички". В статията ми го обясниха-в къщи му говорили за всичко в "умалителни".

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Това им го говорят на обученията, където "парички" се използва, за да се умаловажи сумата в очите на клиента.

 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Това им го говорят на обученията, където "парички" се използва, за да се умаловажи сумата в очите на клиента.
  —цитат от коментар 21 на Лео


  Логично, на пръв поглед😀 Ама не и в случая-на третото зареждане с подобна "сумичка" момчето почна да ми обяснява за разни други планове, та да плащам по малко😀

  Нейсе за "паричките" и телеком'доставчиците😀 Бая се чудех и на куп "непознати" за мен (след дълго неприсъствие в България) думи като бабче, биричка и т.п. умалителни...
  До коментар [#21] от "Лео":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK