Когато вкъщи е "пълен цирк"

Когато вкъщи е "пълен цирк"

© Росина Пенчева  • Статията е част от специалното издание на "Капитал" K:ids, което излиза традиционно преди началото на учебната година. Всички текстове от броя можете да намерите тук, а списанието на "Капитал" в PDF файл можете да свалите от тук.

Галина

© Росина Пенчева

Галина

Те са Галина и Гео. И са нещо като учители по цирк. Могат за нула време да ти покажат как се жонглира с три топки, как се прави баланс или как се кара оня странен "велосипед", дето има само едно колело и възрастните му викаме юнисайкъл. Галина и Гео обаче са много повече от влюбени в цирковото изкуство хора, защото целта на тяхната работа са децата. Тренират ги в групи в реални условия, а покрай пандемията - и онлайн, чрез своята програма "Цирк вкъщи". При това работят и с деца от малцинствата, които научават на взаимопомощ, организираност, дисциплина и самоувереност именно докато заедно подхвърлят бухалки или въртят чинии над главите си.


Двамата са основатели на фондация "Мини арт". Споделят идеята, че съвременният цирк прилича много на театър или танц, затова и е толкова подходящ като начин за изграждане на социална култура. В своите образователни циркови работилници се стремят да показват това на своите малки ученици.
А иначе Галина Риом-Ройбек е датчанка, осиновена от България. Завършила е Академията за съвременен цирк в Копенхаген (AFUK) и има международен опит в проекти за развитието на социалния цирк в Кения, Дания и България.


Гео Калев е основател на "Мини арт фест" през 2011 г., фотограф и социален предприемач.
Как ви събра съдбата и откъде се появи идеята за домашен цирк?


- Запознахме се преди четири години и оттогава сме заедно и работим с цялата си енергия за разпространението и развитието на новите идеи на цирка като сценично изкуство и образователна платформа. "Цирк вкъщи" е точно такава платформа за обучение чрез зум (zoom) уроци и видеосъдържание. Децата следват треньорите и се занимават с жонглиране и акробатика, както и танцуват. "Цирк вкъщи" се роди като отговор на предизвикателството COVID-19 и поставянето на населението под карантина.


Нашето мнение е, че цирковите спектакли не трябва да се представят онлайн, като стрийм или видео поради участието на публиката - трябва да бъде запазена нейната реакция, нейната главна роля в спектакъла. "Цирк вкъщи" обаче е платформа, която достига до децата и предлага забавно съдържание. Полезно както за тях, така и за техните родители, защото намалява стреса и подготвя физически.


Как се осъществи проектът ви?


- Основното предизвикателство е създаването на пълна програма за една учебна година, стъпвайки на методологията на социалния цирк. Целта е физически тренировки на децата, научаване на жонглиране с три топки и подобряване на себепознанието и координацията. Заснехме видеоуроци в осем серии, които в кратко време показват какво и как се прави, за да могат децата да се концентрират в тренировката.
Издадохме и две книги за социалния цирк. Втората се казва "Циркът на Надеждата" и представлява рисувана поетична книга, която въвлича визуално и разказва за "момичето", което учи на цирк бедните деца и ги посреща с усмивка. Автор на книгата е французойката Ариа Ривиерас.


Децата готови ли са да приемат цирка като изкуство и тренировка?


- Децата са отворени с много голям капацитет на възприемане и с развита визуална култура. Децата са заети да се занимават с виртуални занимания, да гледат видео след видео и да не си спомнят какво са гледали. Децата са щастливи да споделят, когато им харесва, да спортуват и тренират. Понякога си мислят, че могат нещо, защото са го гледали, а когато пробват да го направят сами, разбират, че с гледане само не става.


Социалният цирк е тренировка, която приобщава, създава комфорт за групата. Избягваме натиска и императивната форма. Социалният цирк е игра, която въвлича и изключва грешката и наказанието. Тренировките целят стимулиране и изграждане на социални умения и общуване с различни социални групи.


Правим и фестивал за съвременен и социален цирк "Мини арт". Той представя и обединява пред голяма аудитория тези проекти. Програмата е пълна с циркови работилници за деца, а представленията, които каним, представят съвременен цирк на сцената. Рядко остават свободни места, публиката в София очаква с нетърпение юбилейния ни 10-и фестивал през началото на октомври 2020 в Южния парк.


Споделянето и обучението са най-важното за изграждането на доверие и общност от хора с интереси в съвременния цирк. Тук всички сме свободни да учим, да поставим сигурността на първо място и да се стремим да изразяваме послания и идеи чрез тялото си.


Гео

© Росина Пенчева

Гео


Какво научихте вие за детската психика по време на сесиите си с децата?


- Децата по света са еднакви. Изконни са ценностите за физическо развитие, здраве и подобряване на комуникацията. Децата играят, а цирковите дисциплини се възприемат като езика на тялото - универсални.
Когато се преодолеят границите, "не мога" се трансформира в "ще опитам". Циркът създава подкрепящата среда - това е групата, в която тренираме. Децата се подкрепят, за да вървят напред. Много е важно да имаме тази среда, да знаем, че на тренировка сме заедно и така всичко ни се получава супер.


Как реагират децата от ромското малцинство на вашите занимания и срещи?


- Имаме добрите примери на деца, които дори вече се занимават и самостоятелно и имат своето научено. Работим с медиатори от ромската общност, всички сме сигурни в положителните ефекти от работата. Проектът се реализира с подкрепата на Столичната община, посолството на Франция и цирк "Твас". След ваканцията продължаваме с уроците, групите се увеличават. Децата харесват младите треньори и постигат добри резултати.
Сложният момент е в постоянството, разбирането, че инвестицията от време и концентрация определя и степента на успеха. Децата се забавляват, тренират в групи, слушат любима музика и се изморяват благородно.


Има ли някаква световна практика, от която сте се учили и сте взели идеи във вашата работа?


- Да, нашата основна задача е да адаптираме методологията на социалния цирк от Дания у нас. Социалният цирк се е развил на много континенти, у нас още не е популярен, но всяка година достигаме до все повече и повече потребители. Нашата основна цел е да създадем напълно оборудван център за социален цирк в София. През 2019 фондация "Мини арт" стана член на международната мрежа "Циркострада" (Circostrada.org) и активно осъществява международен обмен.


Ако помечтаете малко, как в един идеален вариант виждате своята работа?


- Изграждането на общност в България, това е нашата основна задача. Хора с познание и потребности, които се интересуват и прилагат съвременните формати на цирка. Създаването на център за социален цирк ще направи възможен този обмен и стотици младежи ще могат да тренират всеки ден, чуждестранните ни партньори ще имат инструменти за работа в София. Съвременни артисти ще имат своето място за нови проекти и сценична продукция. Международни резиденции ще ускорят процесите на развитие в София.


Какво се наложи да промените в работата си покрай изолацията и пандемията и как са вашите малки артисти?


- Направихме голямата крачка към онлайн образователната платформа "Цирк вкъщи". Достигането на уязвими хлапета, засегнати от бедност и липса на достъп до образование и спорт, ни осмисля работата. Работата с тези деца и подкрепа за тях чрез цирка ги стимулира, получават ново пространство за развитие и придобиват самочувствие, че могат и успяват.


На какво циркът може да научи нас, възрастните?


- Съвременният цирк е изкуство, което разказва истории като театъра или танца. Предава лични послания, като използва музиката, сценичното осветление и пластиката на тялото чрез цирковите дисциплини като инструменти. Изразяването, съвременната естетика, провокацията създават предизвикателството на абстрактно ниво пред зрителя, давайки ни себепознание и наслада. Преодоляваме себе си, а това ни учи кои сме и накъде отиваме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK