Не е добре за психиката учениците да бъдат изолирани при симптоми на COVID-19, смята психолог

Не е добре за психиката учениците да бъдат изолирани при симптоми на COVID-19, смята психолог

© Красимир ЮскеселиевКой ще бъде с децата? Как ще бъдат обгрижвани тези деца? Ако например медицинската сестра е с тях, какво правят други деца, които имат нужда от медицинската сестра?


Тези въпроси постави в ефира на Би Ти Ви Цветана Милчева, учител и баба на ученици, за препоръката на министерството на образованието към училищата да обособят място за изолиране на ученик или служител със симптоми на коронавирус. Тя недоумява как децата, дори само при хрема или кихане, ще бъдат поставени в изолационна кабина, в конкретния случай - кабината на охраната на столичното 119-о училище "Акад. Михаил Арнаудов".


"Отговорността за организацията е на директора. Неприятна е само думата "изолатор", каза директорът на 119-то училище Деян Стаматов и предложи тя да бъде заменена с друга. "Времето, през което детето ще изчака родителя си, според мен, е между 5 и 10 минути. Време, през което то може да бъде с педагогическия съветник, с психолога, с медицинската сестра, а ако те са заети - с ръководството. Той посочи, че училището му е подготвило още три малки помещения, които се намират близо до изход, за да може родителят "много бързо да прибере детето си". "Всяко училище ще го има този проблем", предположи Стаматов.
"В нашето училище нямаме свободна стая в нито един момент свободна", зави Стаматов на решението на други училища да отделят цяла стая с цел изолиране на деца с проявени симптоми на коронавируса.


"Какво значи "нова нормалност", аз това словосъчетание не го приемам. Какво означава - да ходят децата с маски в общите помещения, сега в тези изолационни стаи. Ако е едно дете бъде поставено в една такава кабина, то не само ще се чувства изолирано, гледайки своите другарчета наоколо, но по този начин има риск да развие чувство за вина, защото това от едно дете ще се възприеме като наказание" коментира директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова пред Би Ти Ви.


Тя изрази и логичното предположение, че ако дете, държано в изолационната стая, се окаже с коронавирус, под карантина ще бъде поставен и придружаващият го възрастен, който обаче трябва да бъде заместен. Гълъбова също смята, че 90% от родителите няма да могат да идват за 5-10 минути да си вземат детето, както каза Стаматов, а децата "ще изкарват в изолатора часове".


"Последствията за психичното здраве на хората от кризата с коронавируса са много големи и трябва спешно да вземем мерки за възстановяването му", заяви психологът. "Нещата са много сериозни. Ние променихме начина си на живот. Хиляди загубиха работата си, невъзможността да общуваме по естествен начин, дистанционното обучение при децата - всичко това се отразява на психиката ни", добави тя.


Според нея поведението на управляващите по време на кризата не е било правилно. По думите й българите са мнителни по природа, но уважават авторитетите, затова кризата е трябвало да се ръководи от експертния съвет по епидемиология. "Ако ни се даваха ясни и точни указания и те не се сменят през 20 минути. Настъпи един такъв информационен хаос, който стана благодатна почва да има и други мнения", заяви Гълъбова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Абсолютно веднага трябва да се изолират всички с грипоподобни оплаквания или липса на обоняние , опита ни показва ,че пускането само на един в такъв колектив ,довежда на 24ч до поне 10-20 нови заразени и нещата плъзват навсякъде .

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Цялата истерия покрай короната е вредна за психиката. В края на годината ще се види има или няма сериозно увеличени на смъртните случаи спрямо предходни години. Всичко друго е празни приказки. Колкото и да въртите плочата, нова песен няма да се чуе.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  За ничия психика не е добре това и тепърва ще берем плодовете на тази масова истерия и психоза.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 110 Любопитно

  Не съм съгласен!
  Прогресивните идеи на ковидизма заедно с намордниците действат добре на психиката!
  😎🕎🐮🐷🐮🕎😎

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Цветанка Маринова
  Цветанка Маринова
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То и сега, когато едно дете е болно, остава в медицинския кабинет докато майка му го прибере.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  "...ще бъдат поставени в изолационна кабина,..."

  Как в кабина, трябва да е обособено помещение

 7. 7 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 306 Неутрално

  То от каквото и да е болно детето, му действа зле на психиката.

 8. 8 Профил на Velina Tomova
  Velina Tomova
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Практиката да се изолират болни деца докато дойдат родителите им не е нова, само интервютата и анализите са нови. Знаете ли в колко училища изобщо няма сапун и изобщо в какво състояние са тоалетните? Ей това се отразява на психиката на децата, не да почакат в отделна стая. Кабинката за охрана е изплискване на директора на това училище, а не норма във всички училища.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  За ничия психика не е добре това и тепърва ще берем плодовете на тази масова истерия и психоза.
  —цитат от коментар 3 на The Shadow


  Абсолютно наложително е да си повтаряме, че е истерия. Бачкаторите в кладниците, чорбаджиите на вилите си.

 10. 10 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Не е добре за психиката на никой да бъде изолиран насилствено. Ама те го правят нали....

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 11. 11 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ох, голяма драма за детето. Разбирам от разни майчински групи да реагират така първосигнално, но професионалисти да се изказват така ми идва повече. Дали ще се травмира детето в тази (а и други ситуации) зависи от държанието на възрастните около него - т.е. как му се комуникира (защо трябва да седи отделно, какво следва за него, колко дълго ще трябва да седи там) и как се държат с него (комфорт, удобство, отношение и загриженост). Не са пък от памук тези деца. Сблъскват се ежедневно с къде по-трудни ситуации (болни /починали в семейството, катастрофи, бедност, насилие...)

  Stupidity should be painful
 12. 12 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Практиката да се изолират болни деца докато дойдат родителите им не е нова, само интервютата и анализите са нови. Знаете ли в колко училища изобщо няма сапун и изобщо в какво състояние са тоалетните? Ей това се отразява на психиката на децата, не да почакат в отделна стая. Кабинката за охрана е изплискване на директора на това училище, а не норма във всички училища.
  —цитат от коментар 8 на Velina Tomova  Поне е поел инициатива. По-добре отколкото да вдига ръце и да казва "ма нямаме стая". И да, определно състоянието на тоалетните в много училища е далеч по-притеснително от 1 час висене в контейнер.

  Stupidity should be painful
 13. 13 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 654 Любопитно

  Не е добре за психиката дневници да публикуват всекидневно измишльотини и безсмислици... 👎🥱

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 14. 14 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1088 Весело

  Най-добре за психиката на тези деца е да бъдат пращани в киносалоните да се развличат с нови филми... ;)

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1403 Весело

  Тази учебна година ще е пълен хаос. А децата ще си намерят пътя, даже ще експлоатират системата. Де тоз късмет - дращи те гърло и хоп! две седмици през компа, училищната работа свършена за част от времето, че и по-лесно.

  Едното ми дете точно за ден от всеки вирус развива астматични симптоми и после има остатъчна кашлица от 1 до 3 седмици, дори с лечение. Пълен кеф, къде и как ще я пускам, без всички да писнат все едно е чумава - един господ знае.

  Има обаче една светлинка в тунела - поне безсъвестните майки, които пускат деца с леко блеснали очи или начални симптоми, може да си получат най-после заслуженото начукване на канчето.

 16. 16 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  И от кога даскалите станаха доктори та ще преценяват болно ли е детето? А и с какво право като грижата за здравословното сестояние на детето е задължение и право единствено на неговите родители. НЕГОВИТЕ не на стрина Уина.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2062 Весело

  Чувствам, че днешните училища скоро ще се наредят в музея до килийните, взаимоучителните и чиновете с пясък за писане. Просто в момента се кара по инерция, щото "училище" като идея, съвпада едно към едно с "училище" като сграда. То и едни пари са усвоени за учебници, а и фирми са захлебили с униформи, как да раздадеш по един лаптоп (или таблет) зареден с единствените одобрени Е-учебници... и всеки от дома си. Няма парно, няма храна на корем за да учи, няма развозване из снеговете, абе парите ще отиват за повечко учители (един лаптоп и заплати), учениците надали ще успеят да прецакт системата... Да, ще има проблеми с малчуганите в къщи, ама пък родителите ще измислят кой да им е виновен, че не са си възпитали адекватно децата.
  Като цяло имаме редкия шанс да подобрим системата за образование, да поевтинее, да стане по-сигурна от към заразни болести, ама надали точно в България ще поведем хорото, щото ако вземем да се минем или да настинем...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK