Обучение онлайн: властите имат решение за децата без устройства, но ... от догодина

Обучение онлайн: властите имат решение за децата без устройства, но ... от догодина

© Георги КожухаровФонд за взаимопомощ между училищата, които да разполагат с 60 хиляди електронни устройства и да ги раздават на нуждаещи се ученици в случаите, когато се налага паралелка или училище да премине към дистанционно обучение - това обмисля Министерството на науката и образованието (МОН). Идеята може да се реализира най-рано от 2021 г., съобщи пред "Дневник" министърът на образованието Красимир Вълчев.


А докато ведомството успее да осъществи идеята няколко десетки хиляди деца в страната ще са изправени пред предизвикателство с достъпа до образованието, когато се наложи обучението да преминава на онлайн режим.


Колко деца имат нужда от устройство


Посоченият от регионалните управления на образованието и неправителствените организации брой на децата, които ще са без устройства, се разминават. Числото 25 000 беше посочено от министъра на образованието Красимир Вълчев, който се позовава на данни от регионалните управления на образованието, а числото 40 хиляди - от фондация "Тръст за социална алтернатива", която се позовава на данни от свои партньорски организации.
В навечерието на новата учебната година Министерството на науката и образованието (МОН) предложи 3 форми на обучение - присъствено, електронно и дистанционно. Всички училища започват учебната година присъствено, като за децата със заболявания или в риск за семействата е осигурено дистанционно обучение. В случай на заразен с COVID-19 ученик или учител, класът преминава на електронно обучение за времето на карантината. (С предложението на МОН можете да се запознаете тук, а с мерките и препоръките срещу коронавируса в училищата - тук.)


Според фондация "Тръст за социална алтернатива" над 40 хиляди деца няма да успеят да се включат в онлайн режим на обучение поради липса на технически средства или наличието на само едно устройство в семейството.


"Очакваме следващата година необхванатите в учебния процес деца да са по-малко, те бяха 35-36 хиляди заради липса на устройства и интернет, очакваме тази учебна година те да са под 25 хиляди. Предполагам, че междувременно и някои от родителите са купили устройства", каза Красимир Вълчев.


На въпрос на "Дневник" дали и как е възможно да бъдат подпомогнати родители, които не могат да бъдат определени като социалнослаби, но имат повече повече деца, на които се налага едновременно да преминат на електронно обучение, Вълчев обясни, че министерството няма критерий и конкретна форма на подпомагане: "Това, което правим, е подпомагане на училищата с техника, а те преценяват на кои ученици да дадат. Осъзнаваме, че има училища, в които за 3-4% от децата има недостиг и други, в които за 20% от децата има недостиг, тогава първите могат да подпомогнат вторите", добави той.


Фонд за подпомагане между училищата


Заради липса на интернет или електронни устройства по времето на наложилото се заради коронавируса дистанционно обучение миналата учебна година 10-11% от учениците останаха извън клас. "Половината от тях бяха необхванати заради липса на интернет свързаност. Там направихме няколко неща - монтиране на уайфай точки в обособените квартали, където има най-голяма концентрация на кв км на такива необхванати деца, промени в наредбата за финансиране, с което позволихме на училищата да плащат интернет на учениците и учителите", посочи Вълчев. Той добави, че това е по-малък разход, докато купуването на електронни устройства за всички нуждаещи се ученици е значителен разход.


"Ние имаме предвидени пари, но във всички случаи няма да можем да осигурим значителен брой допълнителни устройства. Планираме да купим над 60 хил. и да направим своеобразен оборотен фонд - устройства за училищата, които да се предоставят на ученици при преминаване към обучение в електронна среда и дори не само на ученици от същото училище, а и на ученици от други училища" каза Вълчев. По думите му това ще е фонд за взаимопомощ и вероятно ще бъде реализиран в началото на 2021 г., тъй като е свързано с процедури и с европейски средства, които трябва да бъдат одобрени през оперативните програми, по които вече се правят промени.


Иначе просветното ведомство е купило близо хиляда устройства през пролетта, а министърът благодари и на всички дарители, осигурили още над 5 хил. устройства.


Не всички отсъстват заради техниката


"Трябва да се има предвид, че за една част от децата, които не се включиха ефективно в обучението в електронна среда, единствената причина не беше липата на устройства. Ние имаме проблем с ежедневната посещаемост на част от децата, с отговорността на техните родители към ученето. Част от тези деца нямат финансови пречки, по-скоро говорим за друг вид социално-културни проблеми", отбеляза министърът на образованието.


Въвеждането на онлайн обучение даде възможност на институциите бързо и ефективно да идентифицират учениците в неравностойно положение. Така например към момента едва в 22% от училищата са оборудвани напълно и в тях над 90 на сто от учениците разполагат с подходящи устройства. Данните са на Център "Амалипе", който поддържа мрежа от над 300 училища в цяла България, с финансовата подкрепа на фондация "Тръст за социална алтернатива". В свой анализ организацията посочва, че коронавирусната криза е откроила липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства и семействата в неравностойно положение, което е задълбочило неравенствата в образователната система.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3418 Любопитно

  Сега държавата трябва да се свърже директно с производителите за да набави тези 60 хиляди електронни устройства а не да пълни гушите на фирми посредници.
  За съжаление това е само пожелание, всички знаем какво ще се случи, сега ще има "търг" за да се набавят устройствата и естествено печелившата компания "случайно" ще се окаже близка до няКОЙ ......

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 592 Неутрално

  "Тате каза че ще ми купи колело, ама друг път!"
  Абе ясно че още не може да се избере фирма доставчик на оборудването, фирмата е ясна, просто не е готова с количествата...

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Трябва обществена поръчка. Заради прозрачност разбира се.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Само да не стане като с автоматите за гласуване. Направо ми чудно някой вярва ли на тия басни които разправя министъра.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3418 Любопитно

  До коментар [#1] от "padrino":Трябва обществена поръчка. Заради прозрачност разбира се.
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Няма дистрибутор който може да предложи по ниска цена от производителя, да не споменаваме, че може би голяма част от тях ще предложат огромни отстъпки за тази реклама която ще получат. За всяка компания е важно да може да каже, че е избрана от всяка една държава за основен доставчик. Дистрибутори с лопата да ги ринеш 😂😂😂

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  татко ще ми купи колело, ама друг път...

 7. 7 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Вместо да се увеличават парите на държавната администрация през прозореца на Тойотата, можеше да се купят тези устройства и то както казаха и по-горе - директно от производител. С останалите пари от премахването на всякакви посредници можеше да се осигури дигитално обучение на учители, така че да могат да се справят с онлайн обучението. Уви, за Боцко има по-важни неща от образованието, но това всеки го знае.

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Министърът затова е министър, да хвърля непроверени %%% в пространството!
  Знам случай в Столицата където първите купени компютри вече са подменени с нови, а друго столично учулище въобще не е купило компютри на педагозите!
  Това става в едно и също министерство под носа на министъра!
  Затова – догодина, защото.........
  Докога този хаос, г-н Министре!
  Парите текат като река!
  Така е в ГЕрП.
  За какво дейност си взимаш заплатата?
  О С Т А В К А!
  И за просветния министър ЗАЕДНО С ОСТАНАЛИТЕ НА ТОЗИ НЕКАДЪРЕН И КРАДЛИВ КАБИНЕТ!

 9. 9 Профил на Nemain
  Nemain
  Рейтинг: 20 Неутрално

  "Половината от тях бяха необхванати заради липса на интернет свързаност. Там направихме няколко неща - монтиране на уайфай точки в обособените квартали, където има най-голяма концентрация на кв км на такива необхванати деца, промени в наредбата за финансиране, с което позволихме на училищата да плащат интернет на учениците и учителите"
  ....
  Както разбирам мангустите, дето с Ковид и без Ковид пак толкова ходят на училище, са се уредили с безплатен интернет.

 10. 10 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 1029 Весело

  Догодина! Е, не бързайте толкова, г-н министре. Щом цяла лятна ваканция не ви стигна, за да организирате устройство за всеки ученик и учител. Не се напъвайте, избори идват.

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара. Безполезни и за съжаление вредни калинки.

 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nemain":

  Точно така, пуснали са безплатен интернет в махалите, да си го ползват всички ..... разбира се, безплатен за тях .... за нашия джоб.

 13. 13 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 837 Весело

  ..А баща ми ще ми купи колело, ама друг път.

 14. 14 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Ако стане догодина, ще е цяло събитие! Знаем добре, как се случват нещата у нас или по-скоро, как НЕ се случват!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Догодина я камилата, я камиларят.

 16. 16 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 74 Неутрално

  РАВЕН СТАРТ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА! Защо само на "нуждаещите се"? Другите деца не са ли деца на България също? За това в тази държава ще останат само "нуждаещи се", всички останали ще емигрират. БХК къде сте, за да защитите нашите дискриминирани деца?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK