Първите 100: училищата с най-високи резултати на задължителната матура

Първите 100: училищата с най-високи резултати на задължителната матура

© Георги Кожухаров"Няма нищо страшно, ако едно дете не отиде в набеденото за най-добро училище. Това не означава, че то няма да стане добър и можещ човек"


Фразата на образователния министър Красимир Вълчев, произнесена през юни по повод подготвяните промени в ученическите изпити, предизвика много и противоположни реакции: от съгласие, че образованието в сочените за елитни училища е силно надценено до въпроси защо тогава хора с възможности да плащат за качествено частно образование предпочитат тези училища за децата си. Всяка година хиляди ученици се явяват на изпитите от Националното външно оценяване по български език и литература и по математика, оценките от които служат за влизане в гимназия. А решението кое училище да предпочетат (ако резултатите от изпитите дават възможност за избор, разбира се) е свързано за родителите с търсенето на информация от приятели и познати, четене на интернет форуми и проверка за постиженията.


В помощ на този избор "Дневник" отново събира 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати на единствения задължителен за всички зрелостници изпит - по български език и литература. Тази година на него се явиха над 45 хиляди гимназисти. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1 000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни, а интерактивната карта по-надолу показва средните резултати по области.


Какво (не) показва класацията
Класацията е условна, доколкото показва резултатите само по един предмет - български език и литература, но не отчита постиженията на учениците в други сфери. Сравнението извън този задължителен за всички изпит обаче е трудно. От една страна, причината е, че за втория зрелостен изпит всеки абитуриент може да избере най-силната си дисциплина и представянето му значително да надвишава нивото му по останалите предмети. От друга страна, на втория изпит се явяват по-малко зрелостници, защото част от тях предпочитат вместо втора матура по общообразователен предмет, да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация.


Таблицата показва успеваемост на изпитите, и не означава задължително, че в училищата се преподава на много високо ниво български език и литература. Още повече, че много зрелостници продължават да ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите. Не е без значение също колко ученици са постигнали средния резултат на училището. Поради тази причина от списъка липсва, например, Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл", което е трето по резултат (5.60), но при само двама явили се ученици. Другите - с над 10 изпитани, са в списъка, тъй като дават картина за по-малки градове, а училище от Добрич с пет зрелостници също е в класацията, тъй като е единственото с достатъчно висок резултат за влизане в стотицата от областта.


Една трета от водещите - в София


Сред училищата с най-високи резултати традиционно преобладават столичните училища - общо 32 от представените 100. На втора позиция остава Пловдив със седем училища, следван от Бургас с 5, Варна с 4 и Русе, Велико Търново, Плевен и Стара Загора с по 3. В списъка са и две гимназии, които се намират в села: Средно училище "Христо Ботев" в село Баните (Смолянско) и Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение "Челопеч" (София-област). Десет от училищата са частни. Само една област - Търговище, няма представител в стотицата. Тя регистрира най-ниските резултати по български език, но пък беше сред най-успешните на втората матура (най-вече заради успеха на местните зрелостници по биология).


Четирите гимназии с най-високи резултати остават без промяна в сравнение с 2019 г. В челната десетка отново има две учебни заведения извън София, но тази година езиковите гимназии "Пловдив" и "Йоан Екзарх" във Варна са изместени от училища в Бургас и Велико Търново. Търсачката в таблицата позволява допълнително филтриране на информацията по градове, както и по име на училище.Оценките по области: малко по-високи


Средни резултати от изпита по области могат да се видят в интерактивната карта по-надолу в статията. При посочване на областта с мишката се показват данни за броя училища в областта, колко ученици са се явили на изпита и какъв е средният им успех. За да бъде направена класацията на училищата, данните са усреднени на база броя явили се ученици във всяко училище и средния успех на училището.


Картата показва малко по-високи резултати от миналогодишните - тогава с резултат между 3.50 и 4 бяха 14 области, а тази година в този диапазон са учениците в четири. За сметка на това се увеличават областите с резултат между 4 и 4.50 - 22 срещу 13. Миналата година успех над 4.50 имаше единствено София-град, а тази към нея се прибавя и Смолян. По данни на образователното министерство през 2020 г. средната оценкана матурата по български език и литература в страната е "Добър" 4.20.Кои са училищата с най-високи резултати от изпитите след 7 клас четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK