Книга с пиктограми помага и на деца с дефицити с четенето и разказването

Издателство "Пурко"

© Издателство

Издателство "Пурко"Ема. Един прекрасен ден" на издателство "Пурко" е наглед семпла, но изключително богата откъм приложения книга и единствена по рода си в България. Тя излиза като част от поредицата "Помогни ми да се справя сам" с фокус четене и разказване, като за постигането на тези умения се използват пиктограми.


Под всяка дума има пиктограма, която я изобразява графично. Благодарение на пиктограми много деца с различни дефицити се учат да комуникират и четат. Така четенето се превръща в игра.


"Книгата насърчава децата в самостоятелно четене и разказване от ранна възраст. В нея се съчетават успешно обозрим за четене от децата текст, семпла илюстрация и пиктограми. Точно пиктограмите играят важна роля в самостоятелното четене. Те са опора при четенето, но и игрови елемент в книгата", казва пред "Дневник" авторът на книгата Десислава Йорданова. Тя е и илюстратор на детски книги, а от 4 години и основател на издателство "Пурко".
В "Ема. Един прекрасен ден" се разказва за всекидневието на едно момиченце, което сутринта се събужда, отива до тоалетната, облича се, закусва, отива на детска градина...


"Ритъмът в ежедневието е много важен за малките децата, а книгата го пресъздава с лекота. Става някак автоматично, детето започва да се припознава в героинята и не след дълго ще го видите да прелиства книгата, да мие зъбите си, да храни охлюва си и след това да ви хване за ръка и задърпа към парка", казва авторката.


Книгата би била чудесна за всяко дете, което все още не е овладяло майсторството на четенето, за деца, чиито майчин език не е български, за деца в училищна възраст със затруднения в четенето.


"Тя е направена за всички деца. Ако мога да дам паралел, както методът на Мария Монтесори е бил разработен за деца със специфични обучителни потребности, но впоследствие оценен и доработен като метод за обучение на всички деца, така и книгата "Ема. Един прекрасен ден" може да се приеме като надграждане на т.нар. PoddBooks. Основната разлика идва в това, че PoddBooks се използват за комуникация с деца, които не могат или имат затруднения да комуникират, а "Ема. Един прекрасен ден" цели да подбуди децата да разказват и да ги мотивира да четат", разказва Десислава Йорданова.


Издателство "Пурко"

© Издателство

Издателство "Пурко"


Книгата е семпла и интуитивна, не е необходимо да се обяснява на децата много. "Важното е първия път да я прочетете заедно, като се спирате на всяка пиктограма и я коментирате. Ако детето е още малко и познава само няколко букви от азбука, ако разпознава символи, като например марките на автомобилите, ако може да прави причинно-следствени връзки, например разбира и разказва, че момченце плаче, защото му е счупена играчката, ако има отношение към книгите и осъзнава, че писменият текст има свое собствено значение, то може да разказвате историята по илюстрациите или да я четете по пиктограмите.


Ако детето може да чете, може да я четете по текста, а да се използват пиктограмите като опора в този процес. Веднъж прочетена книгата с вашето участие, може да оставите инициативата в ръцете на детето. Ако искате да надградите знанията му, може да използвате речника в края и да упражнявате местата, където детето изпитва затруднения при разказването, четенето на текста или разчитането на пиктограмите", разяснява авторката.


На сайта на издателство "Пурко" има предложения как може още игрово да се приложи книгата. Там може да намерите полезен документ, в който да се ориентирате в кой етап от усвояването на умението за четене се намира вашето дете. Скоро предстои да излязат и карти към книгата, които ще помагат не само в процеса на четене и разказване, но и в съставянето на изречения и писането.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK