Как да печелиш състезания, като си четеш... читанката

Как да печелиш състезания, като си четеш... читанката

© Цветелина Белутова, КапиталПлатформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата "Книговище" открива учебната година с нов онлайн инструмент в помощ на учениците в началните класове, съобщиха създателите й - Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова. Децата ще могат да отговарят на над 200 въпросника по читанките от 2 до 4 клас, чрез които да проверяват дали са разбрали и запомнили прочетеното, а в същото време да се състезават с връстниците си.


"Книговище", което тръгна преди малко повече от година, съдържа онлайн въпросници с различна трудност за художествена и научно-популярна литература. Сега в библиотеката влизат и учебните помагала, чийто брой расте с всеки ден, за да обхване всички издателства на пазара. Въпросите развиват способността за осмисляне на прочетеното, а според получените за верните отговори точки участниците влизат в надпревара с други деца на същата възраст от класа, училището и страната.


Платформата има одобрението на министерството на образованието и по данни на създателите си вече се ползва от над 10 600 деца в над 1000 училища в страната. Сайтът позволява да се създават индивидуални читателски и учителски профили, но и профили на класове, като по този начин учителят да поставя задачи и да следи резултата.
Създаването на въпросниците по материали за училище е започнало по време на извънредното положение, за да улесни максимално учителите в прехода към онлайн обучение. Въпросите ще са различни от тези в читанките и ще са достъпни само през профилите на учителите, които работят с класа. Платформата информира учителите в реално време колко деца са решили въпросника и как са се справили. Tака им спестява време, което да вложат в по-задълбочена работа с текста в час.


Освен въпросниците върху читанките, които развиват способността за осмисляне на прочетеното, играта предлага на учителите и други специални функции за насърчаване на четенето в класа - дигитални грамоти, годишни книговищни свидетелства, достъп до виртуална галерия с рисунки по детски книги, статистика за успеха на всяко дете и за читателските интереси на класа и т.н.


Над 80% от учителите, които ползват играта, споделят, че с нея учениците им четат повече, дори ако преди това са смятали четенето за трудно или неприятно, разказва създателите на платформата. Повечето си обясняват ефекта на играта с възможността децата да се състезават и да виждат как се справят спрямо останалите в класа, училището или страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK