Шлем или маска: кое ще предпази повече учениците

Първи учебен ден образование обучение училище ученици 22 училище

© Георги Кожухаров

Първи учебен ден образование обучение училище ученици 22 училищеМаска или шлем - какви са предимствата и недостатъците на двете предпазни средства, които задължително децата ще трябва да носят в общите помещения в училище. "Детски Дневник" потърси мнението на лекари и психолози, които коментираха и протестите на родители срещу наложената от образователното министерство мярка.


Маска или шлем


Педиатърът д-р Елена Драганова прави разграничение между медицинските и текстилните маски и изрежда предимствата на всички предпазни средства. "Световната здравна организация казва, че двата начина на предпазване - маска или шлем - не са равнозначни и имат предимства и недостатъци. Използването на текстилните маски е приложимо за деца и възрастни, които нямат придружаващи заболявания и носят маската само за да предпазят останалите от себе си. В много от случаите децата могат да бъдат асимптомни носители на COVID-19 или да боледуват наистина леко. Това крие опасност за хора над 60-годишна възраст и такива с придружаващи заболявания, както и техните учители и връстници с придружаващи заболявания или на имуносупресивно лечение. За тези хора е уместно използването само на медицински маски за разлика от здравите хора", каза педиатърът пред "Дневник".


По думите й според последните проучвания шлемът не може да гарантира предпазване, ако не покрива добре лицето от всички страни и не пада под брадичката. "При малките деца също трябва много да се внимава да не се нарани или счупи шлемът, защото може да се наранят очите и лицето. От друга страна, шлемовете са много подходящи при класни занимания, изискващи добра визуализация на устните, каквото е четенето, пеенето, така че трябва да се прецени доколко децата могат да боравят с тези предпазни средства", посочи тя.
За пулмолога д-р Александър Симидчиев няма съмнение, че маската е по-ефективно предпазно средство от шлема. "Категорично е доказано, че маската е много по-ефикасна от шлема при предпазване на въздушно-капковите инфекции, шлемът е повече за предпазване на очите, отколкото на дихателната система, така че маската категорично е за предпочитане", заяви той пред Би Ти Ви.


Защо е важно да се носят предпазни средства


Носенето на маски в общи помещения в училищата само припокрива изискванията на здравните власти за носене на маски на закрито, отбеляза д-р Драганова. Тя посочи, че носенето на маски ще е наистина за кратък период от време, защото повечето си време децата прекарват в класните стаи. "Носенето на маски в важно, за да не предадат болните деца без симптоми заразата на по-уязвимите", каза Драганова и отбеляза, че да се спазват правилата от децата е трудна задача. "Работата на учители, родители и възпитатели е много важна и на практика много трудна, но поне по-големите ученици трябва да бъдат активно стимулирани за това", каза педиатърът.


Най-важният въпрос за нея е сигурността, че личното предпазно средство се носи правилно. "За децата е много важно маските да бъдат с подходящ размер и да покриват много добре носа, устата и брадичката. Всякакъв друг вариант на носене не гарантира никаква защита", заяви лекарят. Тя напомни и правилата при поставяне и сваляне на маската:

след като се измият ръцете с вода и сапун или се почистят с дезинфектант


на лицето маската не се пипа


като се свали, се слага в специално пликче


текстилните маски се перат и гладят на висока температура


медицинските са за еднократна употреба


Дали маската може да навреди


Симидчиев подчерта, че няма вреда от носенето на маски, "доказват го хората, които носят по 8 часа на ден маски на работата си". "Въпросът е дали са полезни. Трябва да мине време и да се наблюдава образователната система, за да се види дали училищата, в които са по-стриктни в носенето на маски, имат по-малко случаи на коронавирус, отколкото останалите", каза той.


Вчера и днес родители протестират в страната с искане да отпадне задължителното носене на маски в училищата. Организаторите от сдружението с име "Да запазим българското семейство", които бяха активни и при протестите срещу стратегията за детето, настояват всеки родител и дете сами да преценят дали да се носи маска или не, като отказът да не води до никакви наказания. Като аргумент те дават проучвания за вредата от носенето на маски, особено при децата. За пример дават и психическите травми, които според психолози могат да нанесат маските у подрастващите.


Психологът Младен Владимиров не вижда никакъв риск за емоционално и психическо здраве на децата. "Дали носенето на маски може да навреди емоционално и психологически на децата, ако влезем в теорията на конспирациите, можем да поразсъждаваме за това, че когато е по-затруднено дишането - защото все пак маските не дават свобода на дишане - можем да кажем, че чисто несъзнавано се случва нещо неприятно с нас. От там при възрастните това може да се изрази в паническа атака. Но аз не искам да навлизам в тревожното състояние, защото нашите деца не носят маски от днес, те носят маски в последните месеци", каза психологът пред "Дневник".


Той посочи, че в училище ще им се наложи да носят маски само в общите помещения в междучасията, които са около 10 минути. "Наблюдавам деца, които слагат маски на влизане в метрото и не ги свалят за 5-6 станции, което е около 10-12 минути. Държат маската на лицето си, усмихват се спокойно, същото ще е и в училище. Нищо страшно няма да се случи, децата са достатъчно гъвкави и интелигентни, достатъчно бързо се напасват към промените, така че маската ще стане елемент от това, което ще им се случи в училище, както са униформите, както е привикването към по-ранно ставане, промяната в разпределението на времето през деня - учене и почивка", обясни психологът.


Той повтори, че не само нищо страшно не може да се случи на децата чрез маските, а нещо повече - маските трябва да имат и възпитателна функция, защото освен от коронавирус, пазят и от замърсен въздух, което не е по-малко опасно. "В някои държави като Южна Корея пък това си е култура, част от бита и носенето на маски не ги прави нито по-глупави, нито по-емоционално натоварени, така че нека подходим спокойно към носенето на маски от децата", каза психологът.


По думите му в навечерието на учебната година винаги има тревожни родители. "Имаше ги и при приемането на новия закон за училищното образование, и при въвеждането на предучилищното образование за 4-годишните така че промяната случва въпреки тях", каза. Той ги съветва да говорят с децата си спокойно за промяната с носенето на маските, а ако виждат, че нямат потенциал да го направят, да оставят тази работа на учителя. "Той ще обясни игрово на малкото дете как се слага, как се сваля маската, как се държи. При по-големите това ще стане с разговори, с вдъхновяване, с обсъждане, със свеждане на правилата така, че децата да ги приемат за справедливи, за нормални.


И след това не само учителят да следи за маската, а и групата на връстниците да подсеща, когато дете я е забравило


Младен Владимиров,

психолог


Голямото изкуство на педагогическата работа е да се направят опозиционерите наши партньори - така психологът коментира нарушаването на правилата от единици от големите деца, които повличат и другите със себе си. "Тук е голямото изкуство на учителя да започне да работи с тези деца, които могат да нарушават ритуала и дисциплината - когато направи самите тях отговорни за правилата. Често едно такова дете, когато бъде овластено то самото да отговаря за спазването на правилата, се превръща в страхотен партньор на учителя", коментира психологът. Той повтори, че и родители, и учители, трябва да говорят заедно за важността на маските, "защото става въпрос и за здравето на нашите деца, и за здравето на нашите учители".


Според Владимиров маската е най-добрият вариант и за малките, и за големите деца. При учителите може би по-доброто решение е шлем. "Маски има най-разнообразни, цветни, с любими герои и по вкуса на детето, така че то трябва да разбере, че както си обува ботуши зимата за да се пази от студа, така трябва да си сложи маската, за да се пази от това, което вдишва", завърши той.


Маската и шлемът ли са проблемът


Дали шлем или маска, няма значение, децата ще стоят не повече от 20 минути с тях на ден в училище - това е мнението и на детския психолог Иван Игов. Пред "Дневник" той заяви, че не може да се предвиди как ще реагират учениците и дали и как носенето на маски би могло да се отрази на емоционалното и психическото състояние. "При различните възрастови групи и реакциите ще бъдат различни. Малките ще могат да го приемат по-лесно и на игра, а големите - да го отхвърлят с аргументите на възрастните скептици", каза психологът.


По думите му маските бързо ще се превърнат в средство за игра, но големият проблем с училището на са маските. "За пореден път родителите протестират срещу следствието, а не причината. Нереформираната ни училищна система не позволява гъвкавост в ситуации като пандемията например. В Западна Европа вече много деца тръгнаха на училище, но там училищата са малки и класовете са малки и това дава възможност едни да учат сутрин, а други следобед. Класовете са по 10-12 деца на учител и това не създава проблем нито на учителите, нито на родителите", посочи той.


Поне една трета от училищата тук са на двусменен режим, с големи класове и събрани на едно място деца от различни възрасти. Поне една трета от учителите са пенсионери, в рисковата възраст, които не са защитени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1566 Неутрално
 2. 2 Профил на Шака Зулу
  Шака Зулу
  Рейтинг: 809 Любопитно

  Да им дадат на дечицата и по един сърп и чук....и да идва новото време!
  🐮🦴🐷🦴🐮

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4496 Весело

  Шлем, но не какъв да е, а министерството малко да се поизръсят, хем ще им направят отстъпка за сериозна бройка:

  https://www.dnevnik.bg/blogosfera/article/402042

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  При нас учебната година започна на 01.09. Децата носят маски само по коридорите и общите помещения. За сега в клас не. В училището на едно от децата ми в горните класове (девети клас) са диагностицирани две ученички с ковид. Изпратили са ги тях, братята и сестрите им и съучениците с които са седяли на един чин в карантина в къши. Всеки ден по мейла и скайпа им подават учебен материал. Дали са спрели превантивно и родителите от работа, това не знам. Останалите деца от класа си ходят нормално на училище (нямам инфо, дали са ги задължили да се тествст). Кофти работа ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Маска

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Скафандър.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3688 Весело

  Ако от ГЕРБ решават този въпрос трябва да е като Вожда им:
  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-russia-idUSKBN21B2F3

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1187 Неутрално
 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Явно с новата повеля, освен брой ковид статии дневно, се гони и норматив за детски ковид.

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Тия екрани са пълна глупост! Сложете една машина за дим, на мястото на някой ученик и вижте колко работа ще свършат. 100 пъти по-добре беше парите да отидат за някой интерактивен екран или за учебни пособия!

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Нито шлем, нито маска ! Най - добре да си вземат материала дистанционно, от вкъщи ! Има достатъчно социални приложения за целта, които вършат добра работа !

 12. 12 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Цялата идея е децата да пазят някакви учители станали на по 70 години но седят и преподават вместо да се пенсионират и така заемат мястото на младите учители.

  Най-добре е да не носят нито маска и нито шлем.
  Който учител се страхува да си подава молбата за напускане.

 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Скафандър с челник , да свикват за мината или струга .
  Нали това се цели , да произведем достатъчно лесно -управляеми роби ????

 14. 14 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Най-добре противогаз и каска за мотоциклет за да се предпазят дечицата от несъществуващият вирус.

 15. 15 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Нито шлем, нито маска ! Най - добре да си вземат материала дистанционно, от вкъщи ! Има достатъчно социални приложения за целта, които вършат добра работа !
  —цитат от коментар 11 на samoedin


  Вършат идеална работа в процеса на създаване на социопати !

 16. 16 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#12] от "eminem9876":

  Едното плюсче е от мен. То както го казвате направо си е комунизъм. Младите учители не са назначавани, ако нямат връзките. А същото време се реве,че видите ли професията застарява. А онези на по-зрялата възраст други не могат да бъдат,че родени, расли и възпитани с тези соц - идеали. Вече толкова ми се гади от такива,че и да изповърнеш, няма къде да падне. Навсякъде почти всички са така.

 17. 17 Профил на Stalker
  Stalker
  Рейтинг: 294 Весело
 18. 18 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#12] от "eminem9876":
  Вие имате ли деца?

 19. 19 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Маска или шлем?
  Бъди готов!
  Винаги готов!

  ДИМИТРОВСКА червена или синя връзка на устата, която да предпазва от вируси и да е символ на единството на пионерите, чавдарчетата и комунистите. И най-вече на мълчанието и послушанието.

 20. 20 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Ние в Чехия сега бием рекорди като стой та гледай. Моята започна градина от 01.09 и въпреки, че е частна и с малко деца съществува риск. Не виждам с половинчати правителствени решения да стане по-добре.

 21. 21 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Няма да се получи с присъственото обучение. Детето сега ми пише, че съседния клас вече е под карантина. И всички се разхождат по коридорите и в стаите на други класове без маски. Гимназия.

 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 755 Неутрално

  ...несъществуващият вирус.
  —цитат от коментар 14 на theduloclan

  - Така е.
  А тези, за които се казва, че боледуват и умират от коронавирус, всъщност умират от чемтрейлс и тук-там извънземна намеса....

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 23. 23 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#22] от "keen":

  несъществуващият вирус.
  —цитат от коментар 14 на theduloclan

  - Така е.
  А тези, за които се казва, че боледуват и умират от коронавирус, всъщност умират от чемтрейлс и тук-там извънземна намеса....

  НЕ! Умират от коронавирус със съпъстващо усложнение от МИЗЪЧНО-ЧЕРЕПНА ТРАВМА В РЕЗУЛТАТ НА АВТОМОБИЛНА КАТАСТРОФА! Но Ганьо не чете епикризата докрай.

 24. 24 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#23] от "theduloclan":

  Не се излагай!

 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Скафандър! И балон с кислородно-хелиева смес.

 26. 26 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 1089 Неутрално
 27. 27 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Какви са тези детски психолози и кой по-дяволите им дава дипломи? "
  По думите му маските бързо ще се превърнат в средство за игра" айде бе, пробвай се да носиш маска в продължение на едни 5-8 часа, да видим каква забава е. Аман от олигофрени.

 28. 28 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nelumbo":

  Да, но децата говорят за 2 карантинирани класа.

 29. 29 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 71 Неутрално

  И уязвимите ще ги стигне, и възрастните, и тези които не го пипнат сега, ще го пипнат след някоя - друга година, тамън да поостареят малко...някой да е прескочил грипа?
  Ваксина?...Успех с ваксината!!

 30. 30 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Решението: маска + шлем. Край на спора.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 31. 31 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Защо не поискате мнение и от другата страна? Интервюирайте Специалист Мангъров, ако не е зает да си търси дипломата или с изяви на АБВ.

 32. 32 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 988 Весело

  То всичко става заради невежеството на всички, които не са специалисти, дето ги слушат, без да се замислят :):)

  В коя реалност, да маскираш и да изолираш детето от контакт с другите хора е полезно за психологичното му здраве ?

  Хайде бе хора това не иска диплома, а просто логично мислене....

  Но иначе е прекрасен начин за създаване на социопати :) Ако подкрепяте това ми се иска да създам машина на времето и да ви връча кондом, преди да унищожите поредния детски живот завинаги :)

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Някой да коментира за възрастови групи учащи се и мерки за обезопасяване? Можете ли да сравнявате един първокласник с гимназист?
  Малките, сложени на изискваната безопасна дистанция в клас се оплакват че не могат да приказват с другите дори при двусменни занятия в училище за осигуряване на дистанции.
  А не е безопасно и за учителите, особено ако трябва да успокояват малките които искат да ги гушнат, погалят и т.н. ... А иначе правилно, шлемът предпазва очите, маската носа и устата, най-добре комбинация, но за децата това са глупости налагани от възрастните...

 34. 34 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ваксина?...Успех с ваксината!!
  —цитат от коментар 29 на sfl32583434

  - Освен ваксина за гриповите щамове, има и утвърдена схема на лечение. За тоя вирус няма нито едното, нито другото. Надявам се скоро да има поне едното.
  Така че колкото повече отлагаш заразяването с тоя вирус, толкова по-добре. Толкова по-вероятно е по-късно да има някакво лечение.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 35. 35 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  Пак сте прав. Услужливо от ФБ и разказано от Мария Лалева:

  "Сутрешна случка 🤣
  Две хлапета седят на бордюра. Нови ранички, нови маратонки, пълна програма. Пльоснали си маските на бордюра и лепят върху тях някакви стикери. После всяко от дечицата слага маската на другото да види как изглежда. И така няколко пъти.
  Като проклета, зла, сънена досадница, тръгнала за цигари, им казвам:
  - Ма, тези маски са лично за всеки от вас и не им е мястото на бордюра или върху устата на приятелчето.
  Отговор:
  - Бе, глупости. Маските са, за да не се целуват много седмокласниците!
  Туй-то: Маските са, за да не се целувате 🤣🤣🤣"

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5765 Неутрално

  До коментар [#12] от "eminem9876":

  Няма млади учители. Няма. Не достигат.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Важното е да са възпитани в любов към Русия

 38. 38 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#36] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Задължително трябва да нарушим психологичното развитие на бъдещото поколение, за да пазим учителката по математика на 75 и всички останали от пенсионерския клуб :):)

  Тоест жертваме психологичното здраве на лапетата в неефективни мерки, които са неприложими реално, без сериозни нарушения на човешките права(цветни белезници и фуния като онея дето слагат на кучетата и котките да не се облизват, ще го приемат за игра след известно време), за да може баба да живее няколко месеца повече ?!
 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#34] от "keen":

  Как да няма лечение? Има около 95% изписани и оздравели или излекувани. Публикуват числата секи ден . Някои даже я карат на домашно лечение.

 40. 40 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 182 Неутрално
 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Предлагам направо скафандри да им турим за по-сигурно. Много станаха умниците, които са твърде "загрижени" за децата и за всички, но имам чуството, че някога ще си плащаме за овчата покорност и робската търпимост.

 42. 42 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 284 Гневно

  Днеска какъв хаос имаше пред училището - не е за разправяне.
  Една мед сестра седи на входа с китайски термометър и мери температурата и след това пуска децата....Повече от половин час съм чакал.
  Пандемия, да ме извинят, сценаристите на тоя цирк, не може да възникне еднакво по цялото земно кълбо... само нерви.

  Не съм крал
 43. 43 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#42] от "prinz":


  До коментар [#41] от "proza":

  Шшшт, тихо !

  Навеждай глава, прави се, че ги разбираш и че си от техните, прави каквото ти кажат и като ти кажат да се надупиш сложи вазелин предварително, за да им покажеш, че се сериозен :):)

  Ако направиш всичко перфектно и бъдеш добро момче/момиче, може да ти бръкнат само с два пръста, а не с три, като ти слагат чип в дупето :):):)

  А междувременно, постигнахме нещо хубаво, накарахме училището да прилича повече на затвор или концлагер :) А наказания има ли за бунтуващи се затво... ученици ?

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4561 Весело

  До коментар [#35] от "baba_zozolana":

  Много характерно и напълно във възрастовата логика. Смях се от сърце. :-)
  Прочетено тук като указания на майки към отрочета:
  "Не си издухвай носа в маската!"
  "Не си дъвчи маската!"
  "Не си пират да си носиш маската като превръзка на окото!"

  И една майка на тийнейджър
  "I had to walk behind my teenager during his zoom class in order to go to the bathroom and now his peers know that he has parents. THAT HE LIVES WITH. He's obviously very upset. Please send him your thoughts and prayers during this difficult time."

 45. 45 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":
  да помня тя и прабабати така се обучаваше на плетене

 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Кое повече пази е тежък избор на родителите.
  Но сега България разчита на родителите. От тях зависи колко тежка ще бъде новата вълна. За разлика от спортните мероприятия и други глезотии, които предизвиката първата вълна, сега училището не е глезотия.

  подпис
 47. 47 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Нито едното. То възрастните не могат да се научат да носят маските правилно, камоли децата.

 48. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Все се чудя с какво ще помогнат маска или шлем, които, когато не са на лицето са на ръката, на ръкава, в джоба, в раницата, на чина или на земята? Може да ви предпази от коронавирус, но ще ви зарази с нещо друго.

 49. 49 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 520 Неутрално

  най-много ще ги предпази това да са си вкъщи.

 50. 50 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Дистанционно обучение докато премине този ужас е отговора.

 51. 51 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Леле колко ковидИДИОТИ, намордника щом не може да те предпази теб как ще предпази другите бе ?

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 52. 52 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Видке,нито шлем и маска няма да те спасят от простотията която ръсиш сега.Егати ,изкопаемите,дето дневник,лансира за журналя.

  Ръй! Ръй!
 53. 53 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1090 Весело

  Намордникът не е достатъчен. Трябва и шлем и космически скафандър, разбира се и после психиатрично лечение.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 54. 54 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Шлема предпазва и очите. Малко са децата, които употребяват очила. Вирусът влиза и през очите.

 55. 55 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Шлема, цялото лице го обепасява,
  яснотата на говора не нарушава.

 56. 56 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 556 Гневно

  Скафандер с кислородна бутилка.

 57. 57 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Най-добре ще ги предпази дистанционното обучение по предметите, по които е възможно и присъствено само по предметите по-които се налага и като се взимат всички предпазни мерки. Така ще бъде до намиране на ваксина и лечение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK