В клас (не) е страшно: как да преодолеем страховете на малките ученици от COVID-19

В клас (не) е страшно: как да преодолеем страховете на малките ученици от COVID-19

© Георги КожухаровВръщането на училище по време на пандемия е нещо ново и най-малкото страшно за децата. Как родителите могат да им помогнат да преодолеят стреса от първите дни? Вестник "Гардиън" се допита до психолозите Бетина Хонен и Джейн Гилмор от "Юнивърсити колидж Лондон" и автори на The Incredible Teenage Brain: Everything You Need to Know to Unlock Your Teen's Potential.


Ако вие сте спокойни, спокойно е и детето


Връщането на училище означава завръщане към позната рутина, в която обаче всичко е различно - от правилата на площадките за игра до еднопосочното движение по коридорите. Ако детето се притеснява от това, покажете му със спокойни действия и думи, че е в безопасност. И го уверете, че дори да забрави някое правило, това е нормално - отнема време хората да свикнат с нови неща.


Структура и приемане на новото


Децата са спокойни при наличието на структура и постоянен ред. Създайте им усещане за предвидимост, като направите разписание на събития, които със сигурност ще се случат, или като просто винаги сядате заедно на масата за хранане. Поддържайте твърди граници, особено по отношение на часовете за сън и технологии - това е друг начин за създаване на същото чувство. Светът навън може да се промени и ако обсъждате евентуални нови строги ограничения на движението, говорете за тях като за неудобство, а не като за заплаха. Да поставите COVID-19 в познат контекст означава да дадете на децата възможност да използват познатите си стратегии за справяне. Винаги отговаряйте честно на въпросите им, включително е приемливо да кажете, че не знаете отговора - иначе рискувате да загубите доверието им и да ги накарате да се почувстват още по-несигурни.


Подкрепете ги в това да се справят с тревогата си
Ролята на родителя е да научи детето да се справя с тревогата си и да му покаже голямата картина. Дори най-малките може да са чули страшни новини, така че едно спокойно, практично поведение от страна на родителя ще ги успокои. Ако детето се бои да се върне на училище, разберете заедно и опишете едно по едно нещата, от които се притеснява. (Пренебрегването им няма да е добра реакция, дори да ви се струват незначителни.) Често мисълта за нещо е по-страшна от самото събитие, така че подкрепете детето нежно, но твърдо да се върне към училището стъпка по стъпка и награждавайте първите му действия, които ще са най-трудни.


Приятелските групички ще са се променили


В училището отношенията между децата са също толкова важни, колкото и ученето. Говорете с детето, че приятелствата се променят - това ще ги улесни да се адаптират, което пък е важно за изграждането на отношения.


Адаптирайте се към начина, по който детето общува


Някои деца споделят, други отговарят едносрично. Колкото и да искате да разберете как е минал денят му в училище, не притискайте тихите деца. Дайте им пространство, говорете за своя ден - за да им покажете, че сте готови да ги чуете, когато те са готови да споделят. Други приказват много за притесненията си и ще трябва да ги спрете, за да не се плъзнат по наклонена плоскост. Поискайте да напишат (или да нарисуват) какво ги тревожи и сверявайте редовно има ли промени.


Слушайте и следвайте


Основният подход е един и същ: слушайте детето си и повторете с други думи това, което казва. Това ще му даде усещането, че е чуто, и ще му помогне да осъзнае мислите и емоциите си. Простото слушане и приемане има изключително лековита сила.


Приемете емоциите


Очаквайте множество чувства у детето - вълнение, тревожност, тъга, гняв. На по-малките може да им е трудно да назоват емоциите си и да имат нужда от помощ. Не се изкушавайте да "поправяте" чувствата на детето, по-скоро проявете емпатия. Едва след това опитайте да решите проблема. И им напомнете, че макар настоящето да е трудно, и това ще мине.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 97 Любопитно

  Изобщо не е страшно.....,но защо не пуснат на дечицата и "Психо" на Хичкок!?
  😎🙉😎🙉😎

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Tomislav Jelezarsky
  Tomislav Jelezarsky
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да е страшно, да е страшно, колко да е страшно... Да излезе номер, номер...

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Вече 18 дена как децата при нас са на училище. За сега два класа карантинирани (всички в къщи, в началото само болните и тези с които са седели на един чин) заради 5 заболели ученика. Проблема сега е, че още няма ясно правило, кога и как да ги върнат в час двата класа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Децата заложници на аферата COVID-19

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 5. 5 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 267 Разстроено

  Тепърва ще излизат последиците от насадения ужас за вируса и за съжаление децата също ще са потърпевши.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  Как, как!

  Ами не ги тричайте и тероризирайте с идиотии, бе мръсници!

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  В тая редакция всички са се побъркали!. Какви страхове, какви глупости, няма живо дете да се страхува от вируси, това са страхове на лудите майки. Децата не са обременени от психозите на възрастните, те си живеят живота и се радват на дребните неща - нова топка, игра с приятели, топло време.
  А аз не мога да разбера тия психози - за тия 6 месеца няма едно дете с ковид в болница. ЕДНО НЯМА, какво пък остава за починало. Не мога и да разбера медийната психоза, създавана от икономедия&приятели - в цялата държава има само 280 луди майки, които са толкова психясали че искат децата им да учат дистанционно заради тия вирус. И това на фона на 717 хиляди ученици!!!

 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#7] от "m17":
  Не се връзвай.
  Това му се вика "редакционна политика", а Икономедия е с Демократите в момента.
  И така ще е до изборите в Щатите ноември.
  След това ще обърнат палачинката, какъвто и да е изхода.
  Това е нормално за всяка медия, защото и те са хора.
  По дефиниция не е възможно да има "обективна" медия, защото всичко което минава през човешкия мозък е вече субективно.
  Никой не може да избяга от себе си.

 9. 9 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Децата нямат никакви страхове от фалшивия вирус! Хич не им пук даже, което е добре!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Заболели и с позитивен тест са две различни неща. Досега не се е чуло да има "заболяло" дете като по народна дефиниция това значи наличието на средни или тежки симптоми или нужда от болница. Кихане не е "заболяване", на не-медицински език му викаме настинка.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Много леснобе терористи. Спрете с простотиите.
  До вчера си играха заедно и не беше проблем. Почна училище и джурналята веднага размахаха плашилата. Ама не щото терористични интернационал така иска. И хич не е за много пари. Че и най-нагло проявяват загриженост за децата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  Не съм съгласен, медиите затова се ползват с някаква специална защита или поне уважение в демократичното общество, защото имат сериозна отговорност. Ако аз напиша нещо във фейса, това е просто моето мнение, когато го напише медия, то достига десетки и стотици хиляди и формира или поне сериозно влияе на общественото мнение. И затова е неморално да се пишат пълни глупости, защото те се просмукват в мисленето на обществото и постепенно хората почват да му вярват до някаква степен.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  6 месеца гърмяхте и трещяхте по всички медии колко е страшно, затворихте плажовете, парковете, планините и дори детските площадки, накрая професорът каза че много хора ще умрът и се скри в миша дупка и сега "как да преодолеем страха"??? Кре*ени!

 14. 14 Профил на M
  M
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Като спрем да ги плашим с глупости, да всяваме паника и тъпи предпазни мерки ще ги защитим най-добре. Горките ни деца, искат да им отнемат правото на нормално образование, имам чувството че живея в нова форма на Средновековие.

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  Децата трябва да знаят, че ако умрат баба и дядо -те са виновни.

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Децата трябва да знаят, че ако умрат баба и дядо -те са виновни.
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  НЕ! Набийте си го в главите - вирусът е виновен! Вирусът е тук и никъде няма да ходи, едни хора ще умрат, други ще живеят, както от всеки друг вирус или заболяване, не можете и нямате право да вменявате вина на децата за това!

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лео":

  Мама какво да се преструваме - децата са биологични вирусни бомби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK