"В като вагина" повдигна отново въпроса за сексуалното образование на децата

"В като вагина" повдигна отново въпроса за сексуалното образование на децата


В като Вагина" е илюстрирана книга за сексуално образование за момичета. В нея са
застъпени теми за тялото и половото съзряване при момичетата, които са решаващи за развитието и разбирането им на самите себе си. Това обясниха пред "Дневник" авторите на книгата, която излезе преди дни, Светла Баева и Рая Раева.


ВМРО (част от управляващата коалиция с ГЕРБ) обаче вижда "неща, които са квалифицирани като състави от Наказателния кодекс в Глава Втора. Престъпления срещу личността. Раздел VIII. Разврат". Това написаха от партията в разпространена вчера позиция, с която искат наказателна отговорност за създателите на книгата.


За какво разказва книгата


В книгата авторите говорят открито за женското тяло, менструацията и различните менструални продукти, първия преглед при гинеколог, какво е секс, какво е контрацепция и защо е важно да се използва, както и за сексуално предавани инфекции и по още много други въпроси.
Други от темите засягат психическото здраве - за отношението към тялото, за съгласието в интимните отношения и за други притеснения, които момичетата изпитват докато растат и телата им се променят.


"Пубертетът може да бъде много стресиращ, ако нямаш достоверна информация и подкрепяща среда. В момента много млади хора се образоват по тези теми от всевъзможни места в интернет, където се разпространява всякаква непотвърдена информация", каза Светла Баева пред "Дневник".


Книгата е консултирана и редактирана от редица лекари, експерти по сексуално здраве, акушерки, психолози и юристи. "Тя е само един от многото начини, които, надяваме се, могат да помогнат на едно момиче да порасне в силна и смела млада жена, която да прави информирани избори за себе си и своето бъдеще и да не се срамува от тялото си", казват авторите.


За ВМРО книгата обаче е "провокация и търсена манипулация". "За нас от ВМРО това е тийнейджърският вариант на Истанбулската конвенция, но в много по-скандална опаковка. Държавата в лицето на прокуратурата, но и на Министерството на науката и образованието, и Министерство на здравеопазването, трябва да се намеси и да спре разпространението на това "четиво"", пишат от партията на Красимир Каракачанов.


На какво учи книгата децата


Липсата на сексуално и здравно образование в училище е факт и проблем, чиито резултати могат да се видят в статистиките. България, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичета между 14 и 19 години, посочват Баева и Раева, като цитират проувания на Международната здравна организация и "Евростат".


Средната възраст за първия полов контакт в България е 14 г., докато в държави като Нидерландия, където има сексуално образование към учебната програма, тази възраст е на около 17 г. По данни от проучване на платформата за сексуално и здравно образование за тинейджъри LoveGuide, едва 42% от учениците дават пълен и верен отговор за какво служи презервативът.


"В като вагина" повдигна отново въпроса за сексуалното образование на децата


"Целта на книгата е да насърчим културата на любопитството и откритост по отношение на проблемите свързани със сексуалното здраве и да предадем важни знания, така че младите хора да станат защитници на здравето си", казват авторите пред "Дневник".


Според ВМРО обаче, които в позицита си твърдят, че правят "задълбочен анализ" на четивото, книгата е "провокативна и манипулативна" и "посяга на нашите деца и на българските жени". От партията дават за пример и описаните и илюстрованите с полови органи текстове. "Вулви, клитори и всякакви онагледени части от женската полова система не са обидни и унизителни за жените, излагани на показ, според авторите", пише в позицията на ВМРО. Тя е възмутена и от описанието на сексуалната идентичност като нещо различно от биологичния пол. Според партията текстовете в книгата са "вредни" за подрастващите и могат да доведат "до дезинформация и деформиране на психиката на децата".


Сексуалното образование в училище


То безспорно е недостатъчно. На практика, няма такова като част от задължителната учебна програма. Според данни, изнесени от бившия омбудсман Мая Манолова, едва в 10% от училищата в България има часове по сексуално образование, но те са свободноизбираеми.


Има единични опити или организации, които работят с конкретни училища на места (например Loveguide.bg или фондация П.У.Л.С.), но няма цялостна образователна стратегия и подход. Специалисти в сферата на сексуалното образование предупреждават, че в страните, където няма такива програми в училище, младите момичета и момчета правят секс за пръв път много по-рано, a нежеланите бременности, абортите и разпространението на сексуално предавани инфекции са много по-чести. Данните се потвърждават от изследване на Национален център по обществено здраве и анализи от 2019 г.


В началото на тази година асоциация "Родители" инициира онлайн петиция в подкрепа на здравното и сексуално образование в училище. Повод за подписката стана скандал в Перник, където след родителско недоволство министерството на образованието спря, а три дни по късно - възстанови програмата по сексуално образование за четвъртокласници "Таралежи" в 7-о ОУ "Г. С. Раковски". Тогава срещу сексуалното образование в училище се обяви отново ВМРО, която поиска то да стане подсъдно.


Не може една демокрация да се управлява от едно крещящо малцинство, защото така ние всъщност ставаме опозиция на бъдещето си


Иван Игов,

психолог


Това коментира тогава пред "Дневник" психологът, който е автор на единствените 5 часа по сексуално образование в училище - в задължителната програмата по психология за... 9 клас (16-годишни деца). Според Игов сексуалното възпитание трябва да започне веднага, след като детето започне да се осъзнава и трябва да продължи през целия училищен период и да завърши в гимназията с курс по семейно планиране.


За кого е предназначено четивото


Книгата е подходяща за момичета между 12 - 14 годишна възраст, но авторите я препоръчват и на по-големи момичета и млади жени. "От проучванията ни разбрахме, че те също се нуждаят от информация и съвети за отношение към тялото, менструация, секс и здраве. В процеса на писане и подготовка, ние също научихме много", казват.


Те са се постарали да представят информацията по леснодостъпен начин, като голяма роля в това играят илюстрациите на Borislava Madeit и Stalker since 1993. Всяка от над 250-те страници на книгата е цветна и илюстрирана.


"В като Вагина" се фокусира върху преживяванията на момичета и жени, защото липсата
на сексуално образование се отразява по специфичен начин върху тях, а и искахме да обърнем внимание на специфични казуси като менструални болки и негативното отношение към тялото, което сред момичетата в пубертета много често води до депресия, ниско самочувствие и хранителни разстройства", казват.


"В като вагина" повдигна отново въпроса за сексуалното образование на децата


Книгата може да се чете и не само от момичета, разбира се. Според авторите добре е и момчетата да са запознати с темите в нея. "Вярваме, че и те имат нужда от подобна книга, която да разглежда техните нужди и преживявания, а и в крайна сметка нужни са двама души, за да се забременее, двама - за да се разпространи инфекция и също двама, за да се създаде любящо и здравословно партньорство", казват Баева и Раева.


Нападките посочват проблема в обществото


Авторите на книгата се радват, че тя събуди такъв интерес и дебат в публичното пространство. "Това, което се случва, единствено потвърди заключението ни, че в България женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са теми "табу" и не бива да се говори за тях. Даваме си сметка, че има теми, които не се приемат лесно в консервативна среда. Няма обаче как да ги пренебрегнем, те са част от живота и колкото по-дълго ги игнорираме, толкова повече ще се задълбочават проблемите в обществото ни", казват те.


Цитатът "Не всяка жена менструира. Не всеки човек, който менструира, е жена." според ВМРО "отрича медицината и човешката анатомия". "Все още нямаме научни данни мъж да е забременял по естествен път. Т.е. няма и доказателства, че лице, което не е от женски пол може да има матка и менструация", обясняват от партията от управляващата коалиция.


Всъщност обяснението е много просто: Транс жените са жени - но транс жените не менструират. Транс мъжете са мъже - но транс мъжете (в зависимост от възрастта си) менструират. "С това засягаме въпроса и за интерсекс хората, както и темата, че има много жени, които не менструират, защото са се родили без матка или са претърпели операция", обясняват авторите.


"В като вагина" повдигна отново въпроса за сексуалното образование на децата


Те са доволни, защото въпреки шумната реакция от по-консервативните среди в България, са получили и огромна подкрепа. Това не е изненадващо, защото според данни от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция "Алфа Рисърч" и Българския фонд за жените през август 2019 г., над 76% от българските граждани смятат, че е важно в училище да бъдат въведени часове по здравно и сексуално образование.


"Едва около 30% от родителите успяват да кажат на децата си нещо за половите различия, за сексуалността, за това как се раждат бебетата. Повечето обикновено нищо не обясняват или казват нещо от рода на "Като пораснеш, ще разбереш". А децата още преди да тръгнат на училище вече сърфират в интернет и срещат достатъчно неща, които могат да предизвикат въпроси, но няма към кого да се обърнат", каза психологът Иван Игов пред "Дневник".


"Така още от детска възраст се получава това, което след това виждаме у масата възрастни - недостатъчното осъзнаване на собствената сексуалност. След детството такива разговори не се водят и в началото на сексуалния живот на младите хора, със сексуалните партньори. И ако попитате някой сексолог, той ще потвърди, че в България сексуалните проблеми, особено при мъжете, са толкова големи, че сме водещи в такива световни класации. Да не говорим, че през последните години с почти 70% нарасна броят на заразените с ХИВ, че сме на едно от първите места по раждания на деца под 14 години. Такива факти само доказват, че липсата на сексуално образование, започващо от родителите, води до тези проблеми. И ако родителите не могат да се справят, то тогава остава училището да направи нещо", заяви психологът.


"В като вагина" е достъпна за всеки


В момента книгата се разпространява безплатно и може да бъде прочетена на сайта vaginamatters.org. Има и 1500 безплатни бройки, които авторите искат да подарят. Всеки желаещ може да кандидатства през сайта до 25 октомври и да спечели книжно копие. Създателите на книгата вече са получили стотици заявки. С тях са се свързали и редица учители и образователни инициативи.


Тазаи есен "В като вагина ще бъде публикувана и във Великобритания, в подкрепа на Daye, иноватор в гинекологичното здраве, и Brook - водещата британска благотворителна организация за сексуално здраве и благосъстояние на младите хора.


Организацията Fine Acts, която стои зад идеята, работи по проекта още от 2019 г., като провежда успешна кампания за набиране на средства за издаването й чрез фондонабирателна кампания, в която участваха близо 200 българи от страната и чужбина, които вярват в нуждата от разработване на добри и информативни материали за сексуално и здравно образование.

Коментари (306)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  "За какво разказва книгата
  .... и по още много други въпроси."  Да Видка, искаме да знаем за тези много други въпроси, джендър, трансджендър, интерсекси какво ли още не!? Това е последното нещо от което децата се интересуват. А след като моята дъщеря, след настойчиви молби, разгледа книжката, каза, че щяла да повърне, а е на 17-год.
  Жалка история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 369 Неутрално

  „Средната възраст за първия полов контакт в България е 14 г.“ – от Статията
  ----------------------------------------------------------------------

  Нека да бъдем либерални, даже да сме либерасти и да оставим момиченцата да правят каквото си искат с…тяхната вагина.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Май някои политици са се отъждествили.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Страхотна книга .......щом се разпространява безплатно.А пак ли той плаща безплатното?
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 6. 6 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 369 Неутрално

  При комунистическия режим стотици хиляди деца бяха изпратени в лагерите като „Белене“, а десетки други бяха разстреляни за да не им се даде свободата да правят каквото си искат с вагините

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  А след като моята дъщеря, след настойчиви молби, разгледа книжката, каза, че щяла да повърне, а е на 17-год.
  Жалка история....
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  И от КАКВО е щяла да повърне !
  От това че вместо ЕЗИКА на МАХЛЕНСКИТЕ ПРОФЕСОРИ
  и ПРОФЕСОРКИ ПО СЕКСОЛОГИЯ
  с който всичко това със сигурност й е обяснено вече
  в махалата и в училище
  тук всичко е дадено на един нормален академичен език
  Ами и аз на нейно място бих повърнал от подобна лигавост

  Вън от шегата
  Няма как да приемем реакцията на 17-годишна тийнейджърка
  като аргумент против книгата
  Още повече - сигурни сме че дъщеря ти й се повръща
  от много от твоите проповеди в което няма нищо осъдително
  разбира се

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii": "Няма как да приемем реакцията на 17-годишна тийнейджърка като аргумент против книгата..."

  А какво ли ще каже тийнейджърката на грижовния си татко?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Вече нищо не е срамно и вулгарно. Само вижте заглавието.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  На корицата този с розовата коса, сигурно е с изкуствена вагина, и за него има съвети в книгата...

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Това, че не всеки човек, който менструира е жена е много вярно. Пълно е с човеци с женска опаковка и психика на мъж, дето постоянно си ”го мерят” с мъжете, те все са им криви за нещо и са си самодостатъчни. По народному се им вика мъжкарани.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#9] от "Шакир Зулов":


  Не са милиони, а десетки милиони!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Разстроено

  До коментар [#12] от "hope":

  Именно в това е трагедията.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Има нужда от повече подобни книжки, но нека да караме полека и на някакви нива, все пак. Вагина, менструация, секс, ок, ама термини от рода на "човек, който менструира" могат да бъдат оставени за по-осъзнати индивиди. Все пак дискусията по въпроса жени ли сме или хора, които менструират още тече с пълна сила. За справка авторката на Хари Потър, която наскоро си имаше големи проблеми, заради критиките си на подобни термини. Нека не слагаме каруцата пред коня и се спрем на по-...конвенционална терминология. Щото ползите от подобно четиво ще бъдат изпортени.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  По принцип ограмотителни книги и курсове си трябват. От приятели лекари съм чувал, че сексуалната култура и хигиена на голяма част от населението е изключително ниска. От там многото болести, които биха се избегнали с елементарни познания за какво може и какво е опасно при половият акт и как да се подържа добра хигиена.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  Погледнах картинките - ами то само разни "специални " малцинства - чудно на кой ли му е изтрябвало да илюстрира българското момиче я като африканче, я като носещо хиджаб, я като феминаци с бръсната глава и космати крака... После като стигнах до менструиращите трансмъже и работата стана кристално ясна - айде няма нужда от болшевишка пропаганда в училищата!
  —цитат от коментар 16 на Jazzdevil


  Ха-хааааааа

  КРАСТАВИЦАТА на МИРЧА КРИШАН

  На червените тролове все джендъри им се привиждат ха-хааааа

  Хората обясняват за МЪЖКОТО и ЖЕНСКОТО а трольовете джендъри

  им пърхат пред очите

  Айде стига сте спамили интернет пространството с виденията си

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  ©Книгата "В като вагина" може да бъде прочетена от деца от всякаква възраст. Тя уж е предназначена за подрастващите момичета, но реално пропагандира избора на пол, насърчава мастурбацията, съдържа рисунки с полови органи и насочва децата към сайтове и платформи, поддържани от различни НПО, които рекламират гей ориентацията. Книжката е създадена със спонсорството на Български Хелзинкски комитет.Сега стана ли ви ясно защо "Дневник" "късат ризата" за тази "образователна" книжка?
  —цитат от коментар 20 на todor._89


  Душа
  Дай ЕДНО БАРЕМ насочване както го изписват МВРо към сайт или платформа
  с гей насоченост
  Ами ако се окажат сайтове на НПО финансирани от Кремъл например
  Тогава кво праим !!!!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Ами ето "Хавай" казва "тук всичко е дадено на един нормален академичен език" та ти как би се почувствала ако под формата на въпрос използвам същия академичен език "опозна ли своята вулва"? Как би реагирала, или как модераторите биха реагирали на ползвания от мен "академичен език"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  ВМРО (част от управляващата коалиция с ГЕРБ) обаче вижда "неща, които са квалифицирани като състави от Наказателния кодекс в Глава Втора. Престъпления срещу личността. Раздел VIII. Разврат"
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Вашето място е в Путенланд, а по-точно в Едросня и РПЦ:)))) Там всичките са такива:))))
  Средневековието🤦🏻‍♂️

  "Чуждестранен агент"
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  "Душа
  Дай ЕДНО БАРЕМ насочване както го изписват МВРо към сайт или платформа
  с гей насоченост
  Ами ако се окажат сайтове на НПО финансирани от Кремъл например
  Тогава кво праим !!!!"

  Коте, основното, развръзката винаги е накрая!

  "Книжката е създадена със спонсорството на Български Хелзинкски комитет."

  Извинявай за обръщението, но явно харесваш "творчеството" на БХК, та затова така...

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  интересно защо авторката като жена се е притеснила да илистрира рекламата със снимка от тази глава?
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Защото в отличие от вас е добре възпитана .

  "Чуждестранен агент"
 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Хората обясняват за МЪЖКОТО и ЖЕНСКОТО а трольовете джендъри им пърхат пред очите
  —цитат от коментар 21 на Hawaii


  Много добре виждаме какво всъщност обясняват/пропагандират - вземете си я тая книжка с менструиращите мъже и се разкарайте от училищата с 200!

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#20] от "todor._89": "късат ризата" за тази "образователна" книжка?

  Ми ризата си е тяхна нека я късат, ама защо после се сърдят, че поредния проект е събрал 3%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 369 Неутрално

  А най -добрия политик на прехада не е Барисов,а е Раданч!
  —цитат от коментар 9 на Шакир Зулов


  Това - за Борисов – не го казвам аз, а българския демократин известен като Агент Николай. Той гладуваше срещу тази комунистическа Конституция, а реститутките от София го спасиха с телата си от хвърлените от пенсионерите камъчета

  До коментар [#9] от "Шакир Зулов"::

 32. 32 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Аз като гледам анимационното оформление, май е предназначена за току що научили се да четат 5-7 годишни, или малко повече, ако са с забавено умствено развитие. Освен това от показаната страница илюстрация, с присъстащи дами с характерно за различни страни облекло, включително и увита в бурка, и другата, която е с трансджендър визия почти на мъж, ми се струва, че тая дяволщина с картинки е не учебно-сексуално, а заробващо-неолиберал-сексистко изпражнение, в което пак се набляга на толерастия, като се свързва с удоволствиеро на органзма. Едва ли не ако си покорна толерастка, към всички извращения, това гарантира да живееш в постоянна вагинална тръпка. Един вид рай на Земята, ако наоколо ти се разхождат травестутки, арабки, инвалидизирани мацки в колички, макар че какъв рай ще е тоя с инвалиди в него....Ааа, забравих, вагинален рай. И дядо коледа, пардон, санта клаус ще е там в роклята на сноугърл, а тя, пардон пак, ТО, ще с панталони и къса прическа и може би дори с брада.

  мурзилка
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Няма трагедия, подобни напъни от години на ЛГБТ движението, ще се блъснат челно в новото поколение, на които последното нещо което им идва на акъла е за джендъри или трансджендъри, и всякакви други.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":интересно защо авторката като жена се е притеснила да илистрира рекламата със снимка от тази глава?▪️▪️▪️▪️▪️▪️Защото в отличие от вас е добре възпитана .
  —цитат от коментар 28 на putinxujlo


  Тоест илюстрациите в "книгата" действително не са за показване? Карай я по служба, че едва един коментар за Русия си пуснал по "темата"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":Ами ето "Хавай" казва "тук всичко е дадено на един нормален академичен език" та ти как би се почувствала ако под формата на въпрос използвам същия академичен език "опозна ли своята вулва"? Как би реагирала, или как модераторите биха реагирали на ползвания от мен "академичен език"
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  —-
  кой точно термин се използва е без значение. Важното е, че объркват младежите и те масово приемат секса, като забавление , като ходене на кино или на дискотека. Безразборният секс ги обърква и наранява, накрая голяма част потъват в океана от полове, изродски прически, обеци по носа, розови коси и татуировки по задника.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Май по-добре наистина да изгорим книгите, като в 451 по Фаренхайт, ако ще са такива като тая, миришещи на разложен човешки мозък.

  мурзилка
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Тази книга милион пъти се рекламира в Дневник. Чак ми се иска да имам вагина, да се чудя какво да правя с нея, та да прочета този пар.цал

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  Как да няма?
  Това са теми на които най полезна е дискретността....
  Не е като кръжок по дърводелски умения....или телефонен указател....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  До коментар [#36] от "Маршалов":

  Чел ли си я?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Не разбирам защо се вдига този шум? За подобни книжки на тема сексуалното (тогава половото) съзряване на юношите и девойките се бяха появили дори и през далечните 60-те години на миналия век. Само дето тогава нямаше "вагина", но и тогава родителите предпочитаха децата им да научат нещо повече от книжки, а не от улицата.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope": "Важното е, че объркват младежите и те масово приемат секса, като забавление , като ходене на кино или на дискотека. Безразборният секс ги обърква и наранява, накрая голяма част потъват в океана от полове..."

  Ами сексът е забавление, при това и много интересно, и добре ще е тийнейджърите да имат малко повече информация за този "род" игрички, защото и цената им може да е висока.

 43. 43 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Я не се прави на ударен. В тези книжки дето цитираш едва са учели децата че и мъжете могат да менстуират и биологичния пол може да не съвпада със социалния.

 44. 44 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 966 Неутрално
 45. 45 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Втълпете на децата, че естественото им любопитство по полови теми и към собственото им тяло е нездрав и срамотен. И ако, о ужас, въпреки това са мастурбирали, наплашете ги с най-ужасяващите симптоми, които ще им се стоварят в резултат неминуемо. Защото така са постъпили с вас като дете. Невежеството е основен православен и патриотичен актив. И ще пребъде тъй българщинАта.
  Защото успоредно с горното, някой е втълпил успешно на дъщерите ни, че е напълно ок да създават деца с мъже, които не застават до тях под венчило.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":
  Когато родителите са изостанали в мисленето си в 19ти и първата половина на 20ти век, децата им също стават такива. Сексуалното образование е важно за децата, защото приемат различните форми на взаимна любов с разбиране. Другите повръщат, плашат се от 5D, стават антиваксъри, религиозни фанатици, или просто 80% от населението.

 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Относно секса като забавление — да, наистина е забавление и поради това много българчета, попадайки на чехкинчета (за повечето от които това е взаимно забавление) ”горят” и са като невидели, защото в холяма част от бг жените е възпитано, че секса е награда за мъжа, че му правят удоволствие и че е начин за контрол над него. Всичко друго им е набито в главите, само не и че е и за тяхно удоволствие. А при бг мъжете пък е набито, че трябва да се ”представят”. Абе много работа има на тази тема ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  Вие секса ако не го приемате за забавление, защо изобщо се измъчвате с него? :)

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#47] от "Mushichka":

  Не съм чувал за изостанал тинейджър през 2020 година...:))), просто въобще не ги интересува, че менструация може да има и жена, ама която не е жена, не ги интересуват и някакви джендъри, трансджендъри, интерсекс индивиди и т.н. А пък за малчите ученици, за които е предназначена, дори не ми се мисли.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 52. 52 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Най-глупавото в мисленето на много българи относно секса, е страхът децата им да не станат обратни, и опасенията че ако четат такива книжки могат да обърнат резбата. Сексуалната ориентация е природната същност, и ако на някой му е попречено по някакъв начин да се приеме, си остава затормозен латентен гей, лесбийка, или транс, лицемерен към партньора или партньорката си, който ще има проблеми и в леглото, и в живота докато съществува. Дъщеря ми е казвала че има интерес и към жени, и го приемам за нещо напълно нормално. Живеем в 21 век.

 53. 53 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С тази нескопосана джендърска пропаганда, стават все по-противни на нормалните хора!!!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 964 Неутрално

  бати гадоста е таа книга

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#47] от "Mushichka":


  не и с такива материали , ясно ли е? има биология за подрастващи, айде в раккъ и без вагината хората израснаха и родиха деца, даже построиха пътища и мостове, които не можете да боядисате и откраднете, комсомолци демократи

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#53] от "иванчолаков":

  Омразата не е нормална. Прави животът непълноценен, и съществуването безмислено.

 61. 61 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ivan Rachev":

  Хаха какво ми се пенявиш, че и "ясно ли е" ще ми пише? Намесваш демократи с комсомолци, изобщо в главата ти е голяма бозица. Хейти си, дреме ми.

 62. 62 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Браво на предицата, а за момчета ще има ли?

  Виден евро-депутат е предложил името "Като бай Хой"

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 291 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":
  17 годишната ти дъщеря няма проблем да се чекне да Гери Никол и Криско, но като заговорим за вагина и ще повръща. Ти хубаво и викаш още “дете”, но ако е вече на 17 и няма сексуално образование, скоро някой може да почне да ти вика ”дядо”.

 66. 66 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Прави впечатление, че хейтърите обикновено имат проблеми с правописа и граматиката. Още едно доказателство в подкрепа на образованието, включително и сексуалното. През колкото повече полезно четиво (не конспиративни теории и фобии към различното) е минал човек, толкова по-отворен става към многообразието на света. Приоритети.

 67. 67 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf": плашат се от 5D,
  —цитат от коментар 47 на Mushichka


  Какво е това „5D“ ?
  До коментар [#47] от "Mushichka":

 68. 68 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#67] от "trj09592697":

  5G, моя грешка в бързината.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 291 Весело

  До коментар [#35] от "hope":

  за теб ако сексът е работа, а не забавление, значи имаш нужда от помощ. То срамна професия няма де.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Авторите могат да предлагат книгата и на сергийте, но приходи от превзета държава(приела ИК) са по-привлекателни. Добре е че не са успяли да наложат така желаната от ЛГБТ цензура и можем да се противопоставим на порока дефинаран още в стария завет.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 74. 74 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Абе човече :)

  Дъщеря ти като види рисунка на вагина и прилошава?
  Тя с психическо разстройство ли е?
  Не мислиш ли, че си я объркал и си и прецакал живота?

  Ти какво си и обяснил за секса?

 75. 75 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Така, вчера прочетох книгата. Застъпва стандартните точки около половата просвета, които може да се обяснят от всяка книга, учител и родител за няколко часа и да се затвърдят след това.

  Обаче тук се изгражда в главата на девойката един образ, че някои процеси и особено вагината, която е издигната до символ, я правят ексклузивна. И тук идва основната цел на книгата - има цяла глава, в която казват на момичето, че всичките й органи и процеси означават, че може да принадлежи в клуба на феминистките. И й дават насоки да се хване с активизъм. Вчерашна девойчица и вече я набират за армията.

  Утре ще ходят да викат Рееее! някъде и може и да стават за хвърлячи на павета на повикване. Та така, не е проблем в половата просвета, а в целите зад нея. А зад книгата стои Международният Фонд на Жените, през българския му клон. Големите дълбоки джобове като гледам имат фабрика за активистки - не че нещо реално ще направят, тук-там хвърлят трохи на някои африканки, но голямата възвращаемост е да си обучат от малки хунвейбинки-феминистки и после да правят революции. И да лъжат момичетата, че така ще имат власт, глас и благини в живота и няма да ги експлоатират мъжете.

 76. 76 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#23] от "nhh18551388":

  Писанието ти е толкова несвързано и злобно, че си мисля, че правиш секс с животни.
  Май в детството ти не са ти дали подобна образователна книжка и тежките последици са налице

 77. 77 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Има ли нужда от сексуално възпитание - има! Обаче целта е момичетата и момчетата да опознаят своите тела и промените, които идват с пубертета. Всичко това трябва да ги подготви за отношенията им с противоположния пол, сексуалните им контакти, създаване на семейство и раждане и отглеждане на деца. Да ги учи, че жената и мъжът са равнопоставени и всеки от тях има своите нужди и амбиции за развитие.
  Обаче не виждам с какво обяснения като

  "Всъщност обяснението е много просто: Транс жените са жени - но транс жените не менструират. Транс мъжете са мъже - но транс мъжете (в зависимост от възрастта си) менструират. "С това засягаме въпроса и за интерсекс хората, както и темата, че има много жени, които не менструират, защото са се родили без матка или са претърпели операция", обясняват авторите."

  са подходящи за 12 годишни деца. Вместо горните обяснения по-добре да се включи малко генетика и как половите хромозоми определят биологичния пол. Т.е. биологичният пол е определен по рождение и той определя кой има менструация и кой не. Изключенията са много редки (непълен или по-голям брой хромозоми) и това води до изменения във външния вид и физиологията на индивида.
  Ей това трябва да бъде обяснено, а не на тази възраст да ги занимават с разнообразието в сексуалните предпочитания и трансджендърството.

 78. 78 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Любопитно

  И какво общо имат трансжените със сексуалното образование? Да не говорим, че менструацията няма много връзка със секса.

 79. 79 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#32] от "Маршалов":

  Господине, добре ли сте психически?

 80. 80 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#32] от "Маршалов":

  Господине, добре ли сте психически?

 81. 81 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#36] от "Маршалов":

  Ти не си я чел, но ти мирише на разложен мозък???

  Това е смрадната от ТВОЯТ гнил мозък бе човече!

 82. 82 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Да,образование на тема сексология и здраве трябва да има но по време на пубертета и то само на основата на медицината и анатомията,като изрично се подчертават и последиците от разврата.А на по късен етап,когато момчетата се вече възмъжали и девойките съзрели,би следвало да има и лекций за семеен живот,семейно щастие и възпроизводство.Защо? Защото още от незряла възраст под въздействието на външни фактори и незряло любопитство много младежи и девойки загубват способностите си за възпроизводство,поради различни заболявания или мастурбация(при момичетата)или онанизъм ( при момчетата)и това дефакто вече е проблем в по "разкрепостените морално" държави.Там раждаемостта е под минимума за оцеляване на нацията.Та по този повод,би следвало да се изключва всякаква тема за сексуална извратеност или интерес към самозадоволяване.А за книгата е ясно че става дума за завоалирано"присъствие"на криворазбран сексизъм,щом става дума не за семейство и семейно щастие а за партньорство ( включително и сексуално),което предполага само лични интереси но не и семейно щастие.

 83. 83 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":
  Те на 17 вече отдавна практикуват:) а бащите си мислят, че берат маргаритки.

 84. 84 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Обществото има отчайваща нужда от сексуално образование. Това не е да гледаш порно и да биеш чикии, както много хора си мислят. Това е да осъзнаеш как си устроен, как функционира тялото ти и да се приемеш като такъв/такава.
  Като лекар ми се налага да виждам съблечени хора, да ги преглеждам и на интимни места.

  Ще ви разкажа един от многото случаи, които съм виждал. Случи се преди около 15 години. дойде ми пациент на около 30 г. с рак на тестиса в много напреднал стадий. Самият тестис - с диаметър около 15 см и консистенция на стъкло. Питах го от кога е така и той чистосърдечно ми отговори, че от около 5 години му нараства. Свят ми се зави. Питах го не му ли е дошло на ум да иде на лекар, на което той невъзмутимо ми отговори, че питал в кръчмата и причтелите му казали, че винаги единият е по-голям, което го успокоило.
  При изследванията се установиха метастази в лимфните възли на корема и гръдния кош, в белите дробове и в черния дроб. Започнах химиотерапия и метастазите изчезнаха, а тестистът се смали до около 5-6 см в диаметър. Уролозите успяха да го отстранят. След около 2 години получи късни метастази в мозъка, които облъчихме, но около 6 месеца по късно, на около 33 годишна възраст почина.
  Ставаше въпрос за човек с основно образование, служител в железниците, с приятелка - без да е ментален колос, един обикновен човек, като милиони други. Нито алтернативен пол, нито нищо странно.

  А какви други истории съм преживял, показващи пълна неграмотност и дезориентацич в собственото тяло, и то не само в областта на секса... Многотомно издание мога да напиша. И е много тъжно, защото в областта на здравето неграмотността води до смърт. Или поне до тежко увреждане.

  E PLVRIBVS VNVM
 85. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Защото още от незряла възраст под въздействието на външни фактори и незряло любопитство много младежи и девойки загубват способностите си за възпроизводство,поради различни заболявания или мастурбация(при момичетата)или онанизъм ( при момчетата)и това дефакто вече е проблем в по "разкрепостените морално" държави.
  —цитат от коментар 82 на Armagedon

  Ти сериозно ли? Венерическите болести и тези, предавани по полов път наистина могат да доведат до безплодие и дори да имат много по-тежки последици, обаче мастурбацията не е нито срамна нито неествствена.

 86. 86 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  През 2020 децата първо виждат порно с такива крайности, че всяка подобна образователна книга ще им се стори съвсем консервативна. И е хубаво да получат достоверна информация, а не от интернет, от където вместо реалистични очаквания за тялото и връзките си, или ще станат вечно нещастни и незадоволени, или ще се влеят в платения по някакъв начин секс - от "ще ти пусна, ако почистиш" на редовата домакиня до "плейметките" на Любен Дилов, за които си има каталог с тарифи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на qkw41568688
  qkw41568688
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Децата ще са ок, виж, ако съдя по коментарите, на родителите им спешно им трябва книжка за сексуално възпитание

 89. 89 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  "В като вагина" някак си ми свучи много дръзко - все пак става въпрос за деца. Вярно е че някои от тези деца са с гениталии като майките си, но все пак е можело малко по политкоректо да е заглавието. Например: "Като в зайчарника на бацЄ"

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Лицемерието на либералите и обратните е пословично. Като замисъл, книгата е много добра, нужна и вероятно ни била полезна. Засяга важни теми за развитието на една жена, нейното здраве и "разни други неща".

  Това е типичният сценарий. На преден план се изкарват наистина важни и правилни аргументи, а либералните простотии се замаскират.

  "Не всяка жена менструира. Не всеки човек, който менструира, е жена."

  Абсолютна идиодщина.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До 85.Pamela.
  Съжалявам но не сте наясно дори със себе си както и по темата.Първо.Мастубират (самозадоволяват се)само момичета и нерядко самотни жени.при този"акт"е напълно възможно да се получи възпаление на матката или на яйчниците при недобра хигиена.( бяло течение и др.)При момчетата има онанизъм(онаниране) и ако не последва семеизхвърляне ( при внезапен стрес)се получава възпаление на тестисите и като следствие,запушване на смепроводите както и на изменения в семената могилка.Изобщо не коментирайте теми,които не са ви ясни.Тук вече е засегнат и въпроса за възпроизводството а не само за удоволствието.Принципно при жената всичко е свързано с удоволствието,дори и възпроизводството.(бременността) и не само.За жената е важно всичко да и доставя
  удоволствие(красота,храна,уют
  интериор.и т.н.)до като при мъжа не е съвсем така.Но темата е много обширна за един пост в сайт.

 95. 95 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 777 Неутрално

  https://www.marica.bg/balgariq/grandiozen-skandal-bhk-izdade-kniga-za-deca-v-kato-vagina-potresavashti-snimki


  Ето, всеки да се прецени за себе си. Розовият парцал си е баш детска истанбулска конвенция със всичките му ЛГБТ и мулти-култи глупости. Картинките са особено отвратителни. НПО пропагандата винаги завоалира целите и същността до нещо мнооого безобидно. Естествено издател е БХК.

 96. 96 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  А, слад като на илюстрациите се виждат жени от различни раси и вероизповедания, споменато ли е нещо за женското "обрязване", т.е. осакатяване, на което милиони жени в света са подложени? Да им се обясни с каква цел се практикува. Или не? Твърде малки са за това. Обаче да научават за сексуалните девиации не са.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  "Нападките посочват проблема в обществото"
  Точно казано! Посочват проблема, а той е НПО-та, които уж правят полезна дейност, а всъщност целта им е да прокарват политическа пропаганда и индоктринация на определени идеи!

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#94] от "Armagedon":

  Много болести са вследствие на недобра хигиена и невежество. Ако младежите са просветени добре не виждам с какво мастурбацията може да им навреди.
  А това, че за жената всичко в живота е удоволствие (?!) е, извинявам се, пълна глупост.
  Като се започне с неразположениято и болките при голям процент жени по време на менструацията, болезнения първи полов контакт и се завърши с раждането, нито едно от горните не е приятно преживяване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK