Ракета на Джеф Безос ще пренесе картички на български деца в Космоса

Ракета на Джеф Безос ще пренесе картички на български деца в Космоса

© МузейкоМеждународната програма "Космическа поща" кани всички ученици в България до 23 октомври да напишат или нарисуват своя отговор на въпроса "Защо Земята има нужда от Космоса?" върху пощенска картичка. Тя ще бъде изпратена в Космоса и върната обратно на Земята на един от предстоящите полети на ракетата New Shepard на компанията на Джеф Безос с печат Flown to Space ("Летял в Космоса"). Яко, нали?


Космическа Поща е инициатива на Клуб за бъдещето - организация с нестопанска цел, учредена от компанията Blue Origin, която разработва космически ракети за многократно използване. Това каза пред "Дневник" Георги Митов, съосновател и управляващ партньор на фонда за рискови инвестиции BrightCap Ventures, който подпомага стартиращи компании, разработващи софтуерни продукти за световния пазар.


Инициативата започна с началото на учебната година. "В картичките, които сме имали възможност да видим, децата илюстрират свои идеи и мечти показващи как бихме живели в Космоса, как ще добиваме ресурси, как изглежда живота на други планети Засягат и други важни теми, като например как Земята ще бъде по-добро място за живеене ако имаме достъп до Космоса; как трябва да се грижим за Земята и да я пазим като наш дом; как да направим пътуването в Космоса достъпно за всички, и много други", разказа Митов.
По думите му, когато децата чуят, че тяхната картичка ще лети до Космоса и обратно , повечето от тях реагират с въпроса "Наистина ли?!" "След като разкажем повече за програмата, тези въпроси отстъпват място на други, като например "А кога аз ще мога да летя в Космоса?". Според Митов човечеството е на прага на период, в която ще започне много повече да изследва и опознава Космоса и живота извън Земята. "Вярвам, че след няколко години, когато сегашните учениците вече не са ученици, пътуването в Космоса ще бъде нещо обичайно - като да летиш със самолет в 21 век", казва той.


Георги Митов

Георги Митов

Програмата е свързана с темата за STEM образованието. "Подобни програми предоставят възможност учителите да заинтригуват учениците с теми които са актуални, интересни и в същото време ще са от полза за децата в бъдеще. Учителите могат да ползват изготвените материали за да насърчат и провокират децата. На интернет страницата на инициативата има планове на уроци, разработени от американски специалисти: урок за "Космически шоколад", където трябва да се измисли маркетинг на този продукт, "Космическа конституция" и "Как да направим устройство, което помага на хората да живеят в Космоса".


Според Митов учителят може да ангажира учениците дори в задължителната училищна подготовка чрез интердисциплинарен урок с тема, свързана с Космоса. "Темата за Космоса ще бъде все по-актуална и това е възможност учителите да запалят интереса на децата по STEM. "Например всяко изстрелване на космическа ракета е стъпка напред за човечеството, защо това да не бъде повод за дискусия за новите технологии, които правят този полет възможен. Или как все повече хора биха живели на станции в околоземна орбита, или на Луната, или Марс. Всяко нещо за да се случи, се случва два пъти: първо в нашето въображение, а след това - и в реалния свят. Учителите трябва да ползват тази възможност, за да помогнат на децата да "видят" бъдещето в тяхното въображение", казва той.


Според него в дългосрочен план образованието трябва да стане още по-ориентирано към реалния живот. "Вярваме, че училището може да предлага образователно съдържание и преживявания на учениците, които ги поставят в ситуация на създатели на технологии, на маркетолози, на ръководители на мисия, на дизайнери на космически кораби, каквито безспорно много от тях ще станат", казва Митов. Той осочва, че вече има много материали, с които учителите могат да ангажират вниманието на децата със STEM и конкретни приложения - изследването на Космоса, роботика, персонализирана медицина и много други.


Самият Георги Митов би нарисувал на свята катичка до Космоса ракета, която лети в безкрая с надпис "Напред, Космосът е бъдещето!"


България е поканена да бъде първата страна в света, която да участва на национално ниво благодарение на добрите взаимоотношения между екипите на Blue Origin и BrightCap Ventures.


Куриери на спедиторската компания Speedy ще съберат картичките безплатно от всяко участващо училище и ще ги доставят в София, за да летят за САЩ, и ще ги доставят обрано до децата след връщането на картичките от Космоса. За осъществяването на инициативата помагат и първата българска космическа компания Endurosat, детският научен център "Музейко", фондация "Америка за България", Министерството на образованието и науката и Регионалният инспекторат по образованието - София град.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Е** ти и жалкия PR.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 478 Весело

  Джеф обича децата. Вчера казаха и, че е филантроп.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Отсега си представям реакцията на Заев. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 871 Любопитно

  Подобни прояви на пионерски ентусиазъм са били характерни за времето когато се е раждала космонавтиката - началото на 60-те години на миналия век.
  Тогава всяко излитане на хора в космоса е било събитие. За 20-те години на 21-ви век това е рутина.
  Почвам да се питам защо така бодряшки ни заниават с подобни глупости.

 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 97 Любопитно

  То ще е хубаво и малко протестъри да пренесе в Космоса,заедно с картичките.
  🐖😁🐖😁🐖

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 97 Любопитно

  Джеф обича децата. Вчера казаха и, че е филантроп.
  —цитат от коментар 2 на puknatastotinka


  Освен това е и мноо красив мъж.
  🐂😁🐂😁🐂

  Много съм прост
 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 748 Любопитно

  Само дето не разбрахме каква нужда има Земята от Космоса: малка или голяма.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5477 Весело

  "Летял в космоса", в случая с "Ню Шепърд", е малко пресилено. Става въпрос за балистична траектория на пасивно свободно падане. Ракетата гаси двигателите на границата на атмосферата и освобождава капсулата, която се издига още малко нагоре по инерция, до първите наченки на космос, на стотина километра височина. После, ракетата и капсулата падат свободно, като ютии, броени минути, след което се приземяват меко, ракетата съответно с пуск на двигателите (което е най-сложното упражнение), а капсулата - с парашут.
  "Надзърнал в космоса" е по-точно, но да не издребняваме, щом става дума за дечица и за фондация "Америка за България"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Браво. Добра инициатива да се запалят децата по изследването на Космоса. Реално напредъкът спрямо края на 60-те години в тази насока не е голям, сравнено с развитието на комуникациите например. Улисанив битови ми, често забравяме, че сме прашинка въе Вселената.

 10. 10 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Децата ще бъдат горди, ако не друго.

 11. 11 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 97 Разстроено

  Децата ще бъдат горди, ако не друго.
  —цитат от коментар 10 на roosty


  .....ако не измрът яко от Ковид-19.
  💀😥💀😥💀

  Много съм прост
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#1] от "trial_jezz":

  Нямаше да е толкова жалък, ако беше успял да довърши тази година истинската си космическа ракета New Glenn. С нея действително можеше да изпрати нещо в космоса, а с тая настоящата си суборбитална пишка New Shepard, с която не може да се съобщи дори 15% от първа космическа скорост, какъв космос ги гони дяцата, не знам .

  мурзилка
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#10] от "roosty":

  Че ги лъжат ли?

  мурзилка
 14. 14 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 929 Весело

  Пак е по- добре, децата да се интересуват ок космоса, отколкото от “вулвус хипнотикус”, в книжките на други филантропи.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bullet":

  А още по-хубаво е, да ги заведат на екскурзия до някой космодрум да видят, пипнат и чуят на живо истинска космическа техника. Не е като да няма такава. Друго си е на живо да видиш колко е голяма истинка космическа ракета и да чуеш мощният брум на ракетни двигатели при старт. Колкото и се разви напоследък интернета и качеството на записа на клиповете, или на поточното предаване на живо...Ами не е същото, на телевизора или на компютъра, е просто някакъв сурогат.

  мурзилка
 16. 16 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Баси скодоумието цари в БГто. Дори и тази безобидна инициатива да накарат децата ни да мислят за нещо хубаво се посреща с омраза и присмех. То затова 50% от гимназистите са функционално неграмотни и 80% от Дупетатите в Народното Събрание са напълно неграмотни.

  California Über Alles
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bullet":А още по-хубаво е, да ги заведат на екскурзия до някой космодрум да видят, пипнат и чуят на живо истинска космическа техника. Не е като да няма такава. Друго си е на живо да видиш колко е голяма истинка космическа ракета и да чуеш мощният брум на ракетни двигатели при старт. Колкото и се разви напоследък интернета и качеството на записа на клиповете, или на поточното предаване на живо...Ами не е същото, на телевизора или на компютъра, е просто някакъв сурогат.
  —цитат от коментар 15 на Маршалов


  Ма ти знаеш ли колко е отровно горивото?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#17] от "Един вампир броди из Европа":

  Зависи. Ракетите напоследък използват различни горива. Как се предполага екскурзиантите да се натровят с ракетно гориво, без да имат пряк досег с такова? Публиката на стартовете отстои на километри от стартовата площадка. Близките кадри, са от автоматично действащи стационарни камери, или ако са снимани от място на публиката, изглеждат близки заради използването на телеобективи, или поне вградените възможност за увеличаване в камерите, на които не са поставени отделни телеобективи. Разглеждането от близо на ракети, обикновено става въпрос, ако не за макети, то за такива, които не са заредени с гориво. Никой няма сметка да натрови феновете си, за да бъде низвергнат и съден после заради това.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Да се протестира за това и Боеко да отдели 4-5 милиона бюджет конкретно за екскурзии на ученици до космодрума в САЩ, даже може американците да поемат част от финансирането. Все ще стигнат тия пари да се заведат 20к дечица, да се насладят на живо на стартове на космически ракети. Билети за полетите, стаи в хотели, ако има отлагане не старт и прочие, ще се пазарят на едрови цени и няма да струва повече от $500 на дете цялата екскурзия, освен ако не се похарчат за нещо извън програмата. А преживяването ще остане спомен за цял живот, дори ако не се нахъсят достатъчно и да се изучат и станат част от екипите на космическите полети.

  Нека да е пионерска пропаганда, както някои се опитват да го сравнят. Поне ще е полезен харч...Толкова са парите, които бяха харчени от гроп, за всеки отделен брой шибан, безполезен стадион, изакан в, иди до, някое замиращо селище с 250-300 жители, от които над 60 години са 78% от населението.

  мурзилка
 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Весело

  Баси скодоумието цари в БГто. Дори и тази безобидна инициатива да накарат децата ни да мислят за нещо хубаво се посреща с омраза и присмех. То затова 50% от гимназистите са функционално неграмотни и 80% от Дупетатите в Народното Събрание са напълно неграмотни.
  —цитат от коментар 16 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Ми именно де, народа си заслужава политиците... и дереджето на кесията.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Весело

  "Летял в космоса", в случая с "Ню Шепърд", е малко пресилено. Става въпрос за балистична траектория на пасивно свободно падане. Ракетата гаси двигателите на границата на атмосферата и освобождава капсулата, която се издига още малко нагоре по инерция, до първите наченки на космос, на стотина километра височина. После, ракетата и капсулата падат свободно, като ютии, броени минути, след което се приземяват меко, ракетата съответно с пуск на двигателите (което е най-сложното упражнение), а капсулата - с парашут. "Надзърнал в космоса" е по-точно, но да не издребняваме, щом става дума за дечица и за фондация "Америка за България"...
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Ми такива са им националните особености.
  Да ти разкажа ли, какво биха видели децата (щото рядко, ама наистина рядко ги пускат да влязат вътре и да се почувстват като космонавти), ако посетят "авиокосмическия център" в к.к. Камчия? Хем тези не само са "надзърнали в космоса", ама пусти други национални особености...
  Да не подсказвам, че може да се опита истинска "космическа храна", ама пак греда, заради подобни (този път нашенски) национални особености.
  Та от националните особености зависи кой какво ще пипне и ще види.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на vsp33667493
  vsp33667493
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Това е фирмена реклама - зарибяване на децата, като се използва древната мечта на човечеството. Като я осъществим, ще бъдем щастливи под ръководството на Джеф Безос, и неговия наместник за България Георги Митов. Чудесен свят ще бъде.
  Тоя Безос планира бизнеса си в перспектива 15-20 г напред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK