Дезинфекцията на училищата - дело на самите училища

Дезинфекцията на училищата - дело на самите училища

© Георги КожухаровНезависимо от броя на заболелите в училище, то не се затваря за 24 часа за дезинфекция. Дезинфекцията е текуща и регулярна и се извършва непрекъснато. Това отговориха от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) за "Дневник".


Столична РЗИ не е давала препоръки или предписания за спиране дейността на учебни заведения, с цел извършване на дезинфекция за 24 часа, подчертаха от инспекцията в отговор на въпроса в такъв случай кой е взел решението за затваряне на няколко училища в страната за дезинфекция, сред които и столичното 107 ОУ "Хан Крум". Това стана в края на септември, тогава за дезинфекция затвори и варненското началното училище "Васил Левски". Миналата седмица от Музикалното училище във Варна обявиха, че го затварят за 24-часова дезинфекция, а час по-късно уточниха, че всъщност ще бъде затворено само за часове, а следобеда занятията ще продължат.


При наличие на потвърден случай на COVID-19 дезинфекцията се увелича, като в зависимост от обектите варира от 4 пъти на ден до дезинфекция на всеки час, уточни пресцентърът на СРЗИ.


Кой решава кога затваря училище за дезинфекция
От СРЗИ препратиха въпроса към училищната управя, а от РЗИ-Варна и РЗИ-Ловеч казаха пред "Дневник", че педагогическият съвет може по своя преценка да вземе решение да се затвори училището за дезинфекция. "Когато има доказани случаи на коронавирус в училище, зависи много дали това е учител, или ученик от някой клас. Има критерии, по които се определя дали да се постави под карантина паралелка или повече класове, а като част от мерките може да бъде разпоредено извършване на цялостна дезинфекция на училището. Това може да бъде решение и на самото училище. Всяко училище има разработен план за действие в условията на епидемия, в който са предвидени такива мерки", каза пред "Дневник" директорът на РЗИ - Ловеч д-р Анета Винева.


По думите й като цяло, в нормален учебен процес и без случаи на заболели, двукратно трябва да се прави дезинфекция на всички повърхности в училищата - в началото и в края на всяка смяна. Но когато има ситуации, възможно е и самото училище да реши и да направи дезинфекция на цялата сграда, посочи Винева.


"Затварянето на училището за 24-часова дезинфекция беше решение на ръководството му. Денят беше обявен за неучебен, но присъствен, а занятията в него преминаха в електронна среда. Не сме имали редовни часове, а се занимавахме с други дейности", коментира пред "Дневник" директорът на 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калпиш.


"Дневник" не успя да се свърже с ръководството на началното училище във Варна, а на въпрос кой взема решение за затваряне на учебното заведение за дезинфекция, от ръководството на Музикалното училище заявиха, че не могат да дадат такава информация.


Кога на електронно обучение преминава цялото училище


Когато има заболял ученик се поставя под карантина съответния клас/паралелка и той преминава на електронна форма на обучение от датата на карантината. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас - това предвижда алгоритъмът за действие на учебните заведения в условията на COVID -19.


Съгласно алгоритъма всяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини.


Според директора на 73 СУ "Владислав Граматик" Иван Петков обаче тези проценти не могат да бъдат релевантни. Наример едно училище с 500 ученици ще затвори, ако има 75 заболели деца, а друго с 1500 (като нашето) ще затвори при 225, посочи той пред "Дневник". "Разбирате, че е доста рисковано да чакаме броят на заболелите да стане 225. Поради това винаги искаме съдействие и препоръки от РЗИ", каза той.


Кой плаща дезинфекцията


Училищата сами плащат от бюджетите си за дезинфекцията, уточниха от министерството на образованието пред "Дневник". Около 200 лева е струвала цялостната дезинфекция на 107-мо училище, каза пред "Дневник" директорът му, а фирмата, която е била избрана да свърши тази работа, е била препоръчана му от колега. Използват се лицензирани и проверени фирми, увери той.


С какви препарати се дезинфекцира


Препаратите, с които се дезинфекцират училищата, би трябвало да са безвредни за хората и разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването. Отговорност на училищните ръководства е обаче да си ги осигурят.


Редът и условията за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД) са уредени в Наредба на здравното и земеделското министерство. В нея е регламентирано, че всички юридически и физически лица при поява на проблеми са длъжни да осигурят извършването на съответни мероприятия по ДДД от регистрирани в Министерството на здравеопазването фирми.


"С цел изпълнение на изискванията за дезинфекцията на учебните заведения, ръководствата са предприели действия по осигуряване на достатъчно количество биоцидни препарати, разрешени за употреба от Министерство на здравеопазването, използвани по предназначение и в срок на годност, придружени със съответната документация за произход и безопасност", посочиха от СРЗИ.


Необходимо е ежедневно двукратно (преди началото и след приключване на смяната) влажно почистване и дезинфекция на всички критични точки - подове в училища, бюра, чинове, маси, дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, бутони на асансьори, парапети, уреди, екрани, тоалетни чинии, мивки, кранове и др., а при наличие на потвърден случай на COVID-19 хигиенните и дезинфекционните мероприятия трябва да се увеличат, като в зависимост от обектите варират от 4 пъти на ден до дезинфекция на всеки час.


Това регламентират разписаните задължителни мерки за ограничаване на рисковете от разпространение на вируса в Насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 - 2021 година в условията на COVID 19. Те са създадени с участието на представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, социални партньори, директори на училища, учители, родители, неправителствени организации в съответствие с актуалните здравни регулации.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Въпрос на малко по-стриктна организация и нещата се получават лесно.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Весело

  Заглавието, е като лозунг от социализЪма.

  мурзилка
 3. 3 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Аз не разбрах с какви препарати се дезинфекцира. Че би трябвало да са безвредни, дори не подлежи на коментар.

 4. 4 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 420 Весело

  Заглавието, е като лозунг от социализЪма.
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  ++++:)

 5. 5 Профил на cei1664o757
  cei1664o757
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че нали имат лелки, те за какво са иначе?

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  По време на соца в училището имаше болен от хепатит, дезинфекцията беше много сериозна.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Училищата сами плащат от бюджетите си за дезинфекцията, уточниха от министерството на образованието пред "Дневник".
  *************************************************

  Здравето на децата, образованието било приоритет, а? Поради което училищата не са получили и стотинка в + на и без това мизерните им бюджети?
  Театър на абсурда!

  Мараба, С-ДС доносници!
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#2] от "Маршалов":

  Илф и Петров ,, Спасяването на давещите се е работа на самите давещи се "

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  В началопо на учебната година имаше сапун и тоалетна хартия. Сега вече няма тоалетна хартия , сапун все още има . Децата сами си дезинфекцират чиновете с мокри кърпички -лични.За врати и подове няма сведения.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  В началопо на учебната година имаше сапун и тоалетна хартия. Сега вече няма тоалетна хартия , сапун все още има . Децата сами си дезинфекцират чиновете с мокри кърпички -лични.За врати и подове няма сведения.

 11. 11 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Да отбележа очевидното: за няколко часа това съществено инфо за отношението на държавата към училищната хигиена / ерго - към децата на България/ събира десетина коментара.
  След малко ще се насладим на статия от типа "Путин погледна гневно една муха и пръдна!". За по-малко от час ще се изредят 200+ загрижени за съдбата на родината ни патриоти.
  Това е положението тук, такива са ценностите и от там - реакциите....

  Мараба, С-ДС доносници!
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#3] от "zahariy":

  “Аз не разбрах с какви препарати се дезинфекцира. Че би трябвало да са безвредни, дори не подлежи на коментар.”

  С препарати, одобрени от Министерството на здравеопазването. Това са над шест хиляди продукта, съдържащи поне едно от трите вещества - 70-75% етанол (за дезинфекция на ръце под формата на гел), кватернерни амониеви соли (дезинфекция на повърхности), хипохлориста киселина (белина за дезинфекция на санитарни помещения).
  И не са безвредни! Обратното е - целят увреждането на бактерии и вируси (разкъсване на мембрана и вирусна обвивка, окисляване на бактериални и вирусни структури). Затова се препоръчва ползването на ръкавици при дезинфекцията (с изключение при етанола или изопропиловия алкохол при дезинфекция на ръце, но да не изсъхнат ръцете се използват “омекотители”, глицерин например).
  До преди ковид истерията, тези вещества бяха в ограничителен списък (екоталабански), биоциди, като увреждащи околната среда, а етанолът се облага с безбожен акциз (74 ст на литър при умишленото замърсяване на бензините с цел отказ от автомобили).

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#9] от "hodounski":

  “Прост” сапун и мокри кърпички не вършат работа. Да не бъркаме дезинфекцията с почистването. Дезинфекцията може и да включва почистване, но действа и след почистването, и без да е почистено.

 14. 14 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#2] от "Маршалов":

  :)

 15. 15 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#12] от "wanderer":

  модерните формулации са на база усилен водороден пероксид.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Може да прозвучи много глупаво, но възможно ли е поне подовете да се дизенфикцират с парочистачки. Би трябвало да трепят гадините поради високата температура на парата и за сметка на това няма да се използват толкова много химикали покрай децата.
  Аз за вкъщи това съм си избрала за дизенфекция на подовете. И като разход на края на годината би трябвало да е по-малко.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Колко журналисти въобще ВЛЯЗОХА в някое училище?
  Ей, така да видят как се спазват мерките. Колко въобще се сетиха да си го помислят?
  Ама не само хоп и навън, а ей така от 7:30 до 14:00 или даже до 19:30.
  И без предварителна уговорка и подредба....
  Николко нали.
  А да се реди логорея на база официални писма от инспекторати, министерства и агенции е лесно и безопасно. И ПОЛИТКОРЕКТНО.

  За каква дезинфекция сте се разревали? Прависе колкото трябва. Учители, директори и чистачки не са луди та да не съзнават как да се ПАЗЯТ ТЕ САМИТЕ ПЪРВО.
  Как се дезинфекцира, когато има стотици НОСИТЕЛИ на ИНФЕКЦИЯТА - УЧЕНИЦИТЕ.
  Защото ТЕ, милите дечица СА БЕЗ МАСКИ. Да не би случайно да се претоварят психически. Всичко си издишват. по седем часа на ден.
  В ЛИЦАТА на УЧИТЕЛИТЕ и на ЧИСТАЧКИТЕ, и на Директора.
  Върви дезинфекцирай въздуха....
  Айде директора може и да се скрие в кабинета си....
  Без да му пука за учителите.
  Каква дезинфекция?
  Дезинфекция е възможна когато копеленцата на АНТИмаскърите си сложат по една маска през целия ден.
  Ама не, те не само това не искат, не само че с кеф разнасят вируса, но с перверзно удоволствие се надъхват за това в социалните мрежи. Публично и достъпно.
  Жътвари!

 19. 19 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#17] от "Smile":

  Възможно е, ако избереш да изкривиш паркетите, попарвайки ги.
  Освен това в рамките на 30 минути ако не дезинфекцираш пак, ако средата не е стерилна- кел файда, че си го правил.
  Особености на преноса на бактерии и вируси е това, к'во да паравиш.
  По темата:

  Леле, да не повярваш к'ва грижа за децата се... демонстрира.
  Де да имаше и файда от нея.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lazar Petrov":

  “усилен водороден пероксид”

  “Активният кислород” (свободни кислородни атоми) наистина е много ефективен (и се използва за дезинфекция на открити рани), но нито може да се “усили” (максималната концентрация/концетрацията на насищане във воден разтвор е 3%), нито действието му може да се удължи (до минута се разлага).
  И все пак при дезинфекция на повърхности (пластмаса, завеси, латекс) няма нужда да остават бели петна (и нащърбване) след напръскване с кослородна вода.

 22. 22 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Тъпо заглавие, типично за Дневник и Капитал. Продават ни рога и копита.

 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2115 Весело

  Тъпо заглавие, типично за Дневник и Капитал. Продават ни рога и копита.
  —цитат от коментар 22 на az_medikyt


  Споко, друже, ти си се изокал по-тъпо от тъпото заглавие, така че - запазваш палмата на първенството!

  Мараба, С-ДС доносници!
 24. 24 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#21] от "wanderer":

  Oxivir - разгледай в Интернет. това е водещия дезинфектант в САЩ

 25. 25 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  Почти век след написването на романа, текстът от плаката в салона на шахклуба е отчайващо актуален. Припомням си го често.
  Нали Бюджет`21 бил "антипандемичен", според Ананиев... как не са заделили средства за дезинфекция в училищата управляващите "мислители"?

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 26. 26 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lilith":

  До сега училищен коридор с паркет не съм виждала. Повечето са плочки или мозайка. В стаите също рядко е паркет. Основно линолеом или ламиниран паркет. На всички нищо им няма от парата. А иначе с каквото и да стерилизираш след няколко минути пак е същото, но поне няма отрови.

 27. 27 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#26] от "Smile":

  Хубаво е, че рядко има естествен паркет по стаите, пък и мога само да поздравя този, който е изкупил естественото дърво за жълти стотинки при ремонтите. Бях длъжна да го спомена обаче, че може да стане фал ... Отделен въпрос е, че не винаги материалите, с които са правени ремонтите по училищата, са най-качествените, тоест сакатлък може да се получи.

  Запозната съм с предимствата на парочистачките. Имате право, могат да се ползват навсякъде, но има няколко проблема:

  Как ще се снабди всяко училище?
  Как ще се организира почистването на консумативите? Дори и да се ползва само парата- трябва да се подсушава, против подкожушване и подхлъзване най-малкото. Тия кърпи как ще се перат и сушат? Или пак по старата схема- дезинфекцираме и бършем всичко с един и същи парцал?
  Има ли нужда да се снабдяват училищата, ако ефектът от дезинфекцията е краткотраен? Спирт ще свърши същата работа. :) Вярно, учениците ще се прибират много весели.
  Какво ще правим с толкова парочистачки след пандемията? Смятаме ли, че по изключение всичко ще е наред и злоупотреби няма да има?
  Как ще се организира поддръжката машините?
  При положение, че няма сапун даже, мислим ли, че някой съвестно ще дезинфекцира с пара и че има някакъв смисъл да го прави?
  Има и още, ма карай.

  Но иначе сте права, парочистачките са наистина добро решение за дезинфекция.


 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lazar Petrov":

  "Oxivir - разгледай в Интернет"

  Ами тук
  https://www.medline.com/jump/product/x/Z05-PF00574 ;ecomsessionid=aTSUxoqbddVq4lr1Q0-_jYrfYyo-E-ZsGTuZluiT.OCR5-b2b?_requestid=2978518
  пише, че съдържа 0.5% водороден пероксид, което си е "отслабено" действие в сравнение с нашата кислородна вода с 3% съдържание на водороден пероксид.

  За помещения, през които преминават много хора (повече от 10 души на час) се търси дълготрайно действие на дезинфектанта (но без опасност за здравето). Не може една тоалетна (в училище, в мол) да се почиства през 1-3 минути, освен ако не се назначи щатна хигиениста за всяка тоалетна (една за мъжката, една за дамската и още една за инвалидите).
  Ей тук има табличка за действието на типовете дезинфектанти:
  http://solutionsdesignedforhealthcare.com/solutions/products/disinfectants/overview-technologies
  водороден пероксид - 1-5 минути;
  четвъртични алкохоли (изопропилов естер) - 2-5 минути;
  "гадната" белина (р-р на хипохлориста киселина) - 1-10 минути;
  кватернерни амониеви соли - 3-10 минути;

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK